Lisäravinteet - Painonhallinta ja laihdutus - Ravitsemus

Lisäravinteet - Painonhallinta ja laihdutus - Ravitsemus

Laihduttaminen on pitkäjänteisyyttä ja tukea vaativa prosessi. Laihtumisen nopeuttamiseksi on olemassa lääkkeitä (esimerkiksi orlistaatti), mutta ne toimivat vain pitkäkestoisten ruokavaliomuutosten ja liikkumisen lisäämisen rinnalla. Merkittävän ylipainon kohdalla (painoindeksi BMI yli 30) on hyvä hakea apua elämäntapamuutoksiin esimerkiksi ravitsemusterapeutilta. Ylipainoisen kohdalla pienikin painonpudotus 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 91

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 91

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Lisäravinteet - ravitsemus ja painonhallinta - laihdutus

Laihduttaminen on pitkäjänteisyyttä vaativa prosessi, johon kannattaa hakea tukea jo alkuvaiheessa. Ravitsemusterapeutti voi auttaa motivaation ylläpitämisessä ja elämäntapamuutosten säilyttämisessä. Kun on kyse isosta muutoksesta, takapakkeja tulee, ja niiden kohdalla ulkopuolisen tuki voi olla ratkaisevan tärkeää. 

Ylipaino on useiden eri sairauksien riskitekijä. Monet sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes, liittyvät vyötärölihavuuden aiheuttamiin aineenvaihdunnan häiriöihin. Ylipaino lisää myös kohonneen verenpaineen, uniapnean ja nivelrikon riskiä sekä vaikuttaa hedelmällisyyteen. 

Laihduttaminen ehkäisee lihavuussairauksien syntyä, mutta tiedetään, että painonpudottamisella voidaan myös parantaa jo alkaneita sairauksia, kuten alkuvaiheen diabetes tai kohonnut verenpaine.  

Painon pudottaminen on kokonaisterveyden kannalta tärkeää silloin, kun ylipainoa on huomattavasti (painoindeksi yli 30). Ylipainoisen kohdalla pienikin painonpudotus on lihavuuden aiheuttamien sairauksien riskin vähentämiseksi tärkeää, eikä normaalipainoa välttämättä pyritäkään saavuttamaan.

Laihduttamisen tueksi on olemassa myös lääkkeitä. Saat apteekistamme itsehoitotuotteena laihdutuslääke orlistaattia, mutta laihdutukseen tarkoitettuja lääkkeitä tulisi käyttää aina lääkärin ohjeistamana. 

Painon pudottaminen onnistuu kuitenkin pitkäkestoisesti vain, kun terveyttä edistävä ruokavalio ja liikunnan määrän lisääminen tulevat osaksi arkea. Ratkaisevaa on, kuinka monta kilokaloria päivässä syö ja miten kaloreita kuluttaa. Lääkkeet voivat toimia elämäntapamuutosten lisätukena ja motivoijana. 

Tyydyttynyt kova rasva lisää haitallista kolesterolia

Ylipainoon liittyy usein myös veren suurentunut kolesterolipitoisuus. Se on valtimotaudin riskitekijä, eli se lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Kolesteroleja on olemassa kahta erilaista, LDL-kolesteroli on haitallinen elimistölle, HDL-kolesteroli hyödyllinen. 

Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa terveellisellä ja vain vähän tyydyttynyttä, niin sanottua kovaa rasvaa, sisältävällä ruokavaliolla. Tyydyttymättömät eli niin sanotut pehmeät rasvat ovat elimistölle hyödyllisiä. Usein kolesteroliarvot paranevat painon pudottamisen myötä. 

Haitallisen LDL-kolesterolin vähentämiseen voi käyttää itsehoitovalmisteena myytävää guarkumia. Lääkevalmiste Guaremia käytetään diabeteksen hoidossa. Guarem hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja alentaa veren haitallista LDL-kolesterolia. 

Orlistaatti tukee laihtumista ruokavaliomuutosten rinnalla 

Orlistat Sandoz -laihdutuslääke (orlistaatti) voi auttaa pudottamaan painoa muutaman kilon enemmän kuin laihdutus ilman sitä. Orlistaatin käyttö vaatii kuitenkin aina myös ruokavaliomuutoksia, jotta pysyvä laihtuminen onnistuisi. 

Orlistaatin vaikutus perustuu siihen, että se estää rasvaa pilkkovan lipaasi-entsyymin toimintaa ohutsuolessa. Lipaasin toiminnan estäminen lääkkeellä vähentää rasvan imeytymistä elimistöön. 

Tutkimusten mukaan 120 mg orlistaatti-annos ennen ateriaa tehostaa laihtumista vuoden aikana noin kolmen kilon verran. 

Apteekistamme itsehoitotuotteena saatava Orlistat Sandoz on vahvuudeltaan 60 milligrammaa. Vahvempi lääke (Xenical) on reseptilääke, mutta myös itsehoitolääkkeen käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa. 

Orlistat Sandoz on tarkoitettu aikuisten lihavuuden hoitoon, kun painoindeksi (BMI) on vähintään 28. Orlistaatti otetaan yleensä kolmesti päivässä ennen aterioita. 

Orlistaattia käytettäessä aterioiden energiasta saisi tulla rasvasta enintään 30 prosenttia. Vähärasvaisen ruokavalion avulla vähennetään lääkkeen yleisiä haittavaikutuksia, joita ovat ulosteen rasvaisuus, ulostamispakko ja rasvaiset ulostetahrat. 

Haittavaikutukset voivat parhaimmillaan motivoida vähentämään ruoasta saatavan rasvan määrää. Lääkkeen aiheuttamat haittavaikutukset voivat saada esimerkiksi vähentämään suklaan syöntiä kokonaisesta levystä muutamaan palaan suklaata. 

Orlistat Sandozia ei tule käyttää raskauden tai imettämisen aikana. Kilpirauhas- tai epilepsialääkkeitä käyttävien on keskusteltava orlistaatin käytöstä lääkärin kanssa. 

Reseptilääkkeenä on saatavilla myös kahta muuta painon pudottamisen tueksi tarkoitettua lääkettä (Mysimba ja Saxenda), joilla on tutkimusten mukaan laihdutusta lisäävä vaikutus. 

Apteekin makeiset helpottavat makeanhimoa

Laihduttamisen esteinä voivat olla nälän tunteen hallinta ja makeanhimo. Pitkään imeskeltävät pastillit voivat lievittää makeannälkää ja toimia siten painonhallinnan tukena. Apteekkimme makeiset helpottavat myös nielun ja suun kuivuutta ja raikastavat hengitystä.

Carmolis-karamellien eri mauista löydät kokeilemalla itsellesi sopivan pastillin. Perinteinen Carmolis-kurkkukaramelli on tarkoitettu käheälle kurkulle ja helpottamaan nenän tukkoisuutta.

Osa Carmolis-pastilleista on sokerittomia. Carmolis Terva Yrttipastilli on myös pehmeä, joten sitä on helppo imeskellä suussa samalla, kun puhuu. Osa kurkkukaramelleista, esimerkiksi Carmolis Inkivääri, sisältää myös C-vitamiinia. 

Saat apteekistamme myös Apteekinsalmiakkia (Haganol Mixeri).

Nutridrink Protein, Compact ja Juicy Style – lisäravinteet 

Apteekkimme itsehoitotuotteiden valikoimasta löytyy myös ravintolisiä aliravitsemustiloihin, esimerkiksi sairauden aiheuttamaan ruokahaluttomuuteen tai imeytymishäiriön hoitoon.

Ravintolisiä käytetään lisäravinnoksi esimerkiksi syöpäpotilailla tai muiden sairauksien tai niiden hoidon aiheuttamien syömisvaikeuksien tai ravinnon imeytymishäiriöiden takia sekä vanhuksilla ja anorektikoilla. 

Nutrician Nutridrink Protein -valmisteet soveltuvat erityisen hyvin käytettäväksi silloin, kun on huolehdittava proteiinilisän lisäksi myös riittävästä nesteen saannista. Nutridink-juomia käytetään esimerkiksi sairauksien, raskauden, imetyksen tai kovan urheilun vuoksi lisääntyneeseen proteiinin tarpeeseen. Juotavat ravintolisät sopivat käytettäväksi myös nielemisvaikeuksien yhteydessä. 

Nutridrink Compact -juomia käytetään lisäravinnoksi syöpäpotilaille, vanhuksille ja anorektikoille. Ne soveltuvat erityisen hyvin käyttöön nesterajoitusten yhteydessä. 

Löydät apteekistamme myös Nutridrink Juice Style -juomat. Ne ovat rasvattomia, vähälaktoosisia ja gluteenittomia. Niitä käytetään lisäravinnoksi huonon ruokahalun ja aliravitsemustilan takia esimerkiksi vanhuksille ja syöpäpotilaille sekä puremis- ja nielemisvaikeuksien tai rasvojen imeytymishäiriöiden takia.

Cubitan-juomat on tarkoitettu lisäravinnoksi erityisesti kroonisten haavojen ja painehaavojen takia hoidettaville ihmisille. Ne sisältävät runsaan proteiinin ja energian lisäksi arginiinia ja muita haavojen paranemiselle tärkeitä ravintoaineita. Cubitan-juomia käytetään aina terveydenhuollon ammattilaisten ohjeen mukaan. 

Calogen-juomia käytetään erityisesti lisärasvanlähteenä vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Ne soveltuvat maidottoman, gluteenittoman ja laktoosittoman ruokavalioon.