Afta - Ienetulehdus - Suun limakalvon hoito

Afta - Ienetulehdus  - Suun limakalvon hoito

Suun limakalvon ja hampaiden hoito ehkäisee ientulehdusta

Suun limakalvon hoito perustuu samaan suuhygieniaan kuin hampaista huolehtiminen. Myös ientulehdusta ehkäistään tehokkaimmin hyvällä suuhygienialla. Aftat sen sijaan eivät ole riippuvaisia suun hoidosta, vaan niiden taustalla on perinnöllinen alttius. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 17

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 17

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Aftan hoito – Ientulehdus – Suun limakalvon hoito

Suun limakalvon hoito on yhtä tärkeää kuin hampaista huolehtiminen. Suun limakalvon ja hampaiden hoito kulkevat käsikädessä: tärkeintä on huolehtia säännöllisistä ateriaväleistä, riittävästä veden juomisesta, ksylitolituotteiden käytöstä ja hampaiden harjauksesta aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistuksesta. Myös ientulehdusta ehkäistään tehokkaimmin hyvällä suuhygienialla. Aftat sen sijaan eivät ole riippuvaisia suuhygieniasta, vaan niiden taustalla on perinnöllinen alttius. Jos on taipumus saada aftoja, on hyvä välttää tiettyjä ruoka-aineita (tomaatti, pähkinät) sekä erityisesti natriumlauryylisulfaattia sisältävää hammastahnaa. Aftojen oireita voi lievittää lyhytaikaisesti esimerkiksi GUM® AftaClear sekä Aftex Aloclair -tuotesarjojen tuotteilla. 

Suun limakalvon hoito on osa suuhygieniaa. Suun tulehdusten ehkäisy on tärkeää myös siksi, että suun tulehdukset haittaavat monien pitkäaikaissairauksien hoidon onnistumista. 

Suun limakalvon ja hampaiden hoito kulkevat käsikädessä: tärkeintä on huolehtia säännöllisistä ateriaväleistä, riittävästä veden juomisesta, ksylitolituotteiden käytöstä ja hampaiden harjauksesta aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistuksesta. 

Ientulehdusta ehkäistään tehokkaimmin hyvällä suuhygienialla. Ientulehdusta on tärkeä hoitaa, sillä se voi heikentää monien pitkäaikaissairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen sekä nivelreuman hoidon onnistumista. 

Hyvän suuhygienian lisäksi ientulehduksen hoidossa voidaan käyttää lyhytaikaisesti esimerkiksi Gum Paroex geeliä, Corsodyl-liuosta, joka sisältää antibakteerista klooriheksidiiniä, sekä Bepanthen-imeskelytabletteja. 

Ientulehduksen hoidossa käytettävien itsehoitotuotteiden kohdalla on hyvä muistaa kohtuus. Suun tulehdusten hoidosta on tärkeää keskustella myös hammaslääkärin kanssa. 

Toistuva afta suussa ei aina ole riippuvainen suuhygieniasta, vaan aftojen taustalla on perinnöllinen alttius. Jos on taipumus saada aftoja, on hyvä välttää tiettyjä ruoka-aineita (tomaatti, pähkinät) sekä erityisesti natriumlauryylisulfaattia sisältävää hammastahnaa. Lisäksi aftoja tulee herkemmin stressaantuneena ja naisilla kuukautiskierron lopussa hormonaalisten muutosten takia. 

Aftoja esiintyy voi tulla huuliin kieleen ikeniin ja nieluun. Osa aftoista paranee nopeasti jopa ilman hoitoa.

Aftojen hoitoon tarkoitetut valmisteet lievittää kipua ja aftojen oireita, mutta eivät varsinaisesti paranna niitä. Aftojen ja suun haavaumien hoidossa voi käyttää lyhytaikaisesti klooriheksidiiniliuosta (Corsodyl) tai GUM® AftaClear sekä Aftex Aloclair -tuotesarjojen tuotteita. Ne helpottavat oireita ja muodostavat suun limakalvolle suojaavan pinnan. 

Kipulääkettä voi käyttää, jos aftat aiheuttavat särkyä. Jos aftat ovat hyvin kivuliaita tai ne eivät parane normaaliin tapaan, on hyvä käydä hammaslääkärissä selvittämässä suun tilannetta. 

Afta on vaaraton ja paranee usein itsestään

Afta on suun haavauma, joka paranevat yleensä ilman hoitoa kahdessa viikossa. Aftoja Aftojen taustalla on perinnöllinen taipumus ja ne vähenevät iän myötä. 

Aftojen syntymiseen voivat vaikuttaa stressi, tietyt ruoka-aineet, kuten tomaatti ja pähkinät, natriumlauryylisulfaattia sisältävä hammastahna sekä naisilla hormonaaliset muutokset esimerkiksi kuukautiskierron lopussa. 

Aftoja voi esiintyä myös raudan, foolihapon tai B12-vitamiinin puutostiloissa sekä esimerkiksi keliakiassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa. 

Aftojen hoitoon tarkoitetut valmisteet lievittävät oireita, mutta eivät varsinaisesti paranna aftoja. Yli 12-vuotiaat voivat huuhdella suuta antibakteerisella klooriheksidiiniliuoksella. Jos afta aiheuttaa särkyä, voi käyttää myös kipulääkettä. 

Saat apteekistamme aftojen ja suun haavaumien oireiden lievittämiseen tarkoitetut GUM® AftaClear ja Aftex Aloclair -tuotesarjojen tuotteet. Nämä valmisteet lievittävät aftojen aiheuttamaa kipua ja muodostavat limakalvolle suojaavan kalvon. 

Molemmista sarjoista löytyy aftan tai haavauman päälle levitettävä geeli sekä suihkutettava spray. Valmisteet eivät sisällä alkoholia ja ne sopivat myös lapsille. 

Esimerkiksi Aftex Aloclair Geeli lievittää aftojen ja oikomiskojeiden tai hammasproteesien aiheuttamien haavaumien kipua. Geeliä annostellaan 1–2 tippaa suun limakalvolle niin, että se peittää koko aftan tai haavauman. Geelin levittämisen jälkeen on oltava syömättä ja juomatta tunnin ajan. 

Saat apteekistamme myös Bepanthen-imeskelytabletteja, jotka sisältävät iholla B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi muuttuvaa dekspantenolia. Imeskelytabletteja käytetään suun tulehduksissa iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon. B5-vitamiini nopeuttaa limakalvon haavojen paranemista. Bepanthen-valmistetta tulee käyttää pitkäaikaisesti vain lääkärin määräyksestä. 

Jos aftat haittaavat syömistä tai puhumista tai jos kipu ei lievene särkylääkkeillä, on syytä selvittää tilannetta tarkemmin hammaslääkärissä. Lisäksi suun tilanne on hyvä tarkastuttaa, jos aftat eivät parane itsehoidolla normaalissa parin viikon ajassa tai jos ne uusiutuvat herkästi. 

Ientulehdusta ehkäistään hyvällä hampaiden pesulla

Ientulehdus syntyy, jos hampaiden pesusta ja muusta suuhygieniasta ei huolehdita. Tulehduksen aikaansaama ienverenvuoto on elimistön puolustusreaktio liiallisen bakteerimäärän ärsytykseen. Ientulehdusta ehkäistään siis säännöllisellä ja hyvällä suuhygienialla.

Ientulehdus voi syntyä myös esimerkiksi raskaudenaikaisten hormonimuutosten takia. Raskauden aikanakin ientulehdusta voi ehkäistä tehokkaasti hyvällä hampaiden ja suun hoidolla. 

Ientulehduksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on tärkeintä hampaiden harjaus aamuin illoin pehmeällä harjalla. Lisäksi hammasvälit puhdistetaan päivittäin. Ientulehduksen oireita voi helpottaa myös suuvedellä, hammasgeelillä tai imeskelytableteilla

Gum Paroex -geeliä käytetään kuuriluontoisesti ientulehdusten hoidossa. Geeli helpottaa ientulehduksen oireita laskemalla tulehduksen aiheuttamaa turvotusta. Se myös vähentää ienverenvuotoa. Antiseptisten ominaisuuksien lisäksi Gum Paroex estää uusien plakkimuodostumien syntymistä. 

Corsodyl-liuos on antibakteerinen klooriheksidiiniliuos, jota käytetään kuuriluontoisesti esimerkiksi hammasproteesin aiheuttamiin suutulehduksiin. Liuoksen käyttö alle 12-vuotiaille tai pitkäaikaiseen käyttöön vaatii aina hammaslääkärin ohjeistuksen.

Bepanthen-imeskelytabletteja käytetään suun tulehdusten hoidossa iho- ja limakalvovaurioiden parantamiseen. Ne sisältävät iholla B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi muuttuvaa dekspantenolia, joka nopeuttaa haavojen paranemista. Myös Bepanthen on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä.

Jos omahoito ei helpota tulehdusta, on käytävä hammaslääkärissä selvittämässä suun tilannetta tarkemmin.