Allergiasilmätipat

Allergia silmätippa - Silmien allergiaoireisiin

Allergia aiheuttaa silmien kutinaa, kirvelyä ja vetistämistä. Allergia on kuitenkin vain yksi silmäoireiden aiheuttaja, ja silmäoireiden syitä voi olla vaikea erottaa toisistaan pelkkien oireiden perusteella.

View as Ruudukko Luettelo

13 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

13 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Allergiaoireet silmissä

Allergian aiheuttamat silmäoireet tunnistaa parhaiten siitä, että silmäoireiden kanssa esiintyy samaan aikaan muita allergiaoireita kuten nenän kutinaa ja vuotamista. Allergiset silmäoireet helpottavat allergialääkkeillä, kuten antihistamiinitableteilla ja kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla. Jos muut allergialääkkeet eivät vie oireita pois, myös allergiasilmätippoja voi käyttää. 

Allergisiin silmäoireisiin auttavat usein muihin allergiaoireisiin käytetyt allergialääkkeet, kuten nenäoireisiin käytetyt kortisoni- tai antihistamiinisumutteet sekä antihistamiinitabletit. 

Saat apteekistamme myös erilaisia silmätippoja, jos muut käytössä olevat allergialääkkeet eivät auta silmäoireisiin. Osa silmätipoista vaatii lääkärin reseptin.  

Silmätippojen käytössä on hyvä huomioida, soveltuvatko ne käytettäviksi piilolinssien kanssa. 

Raskaana olevien ja imettävien on hyvä keskustella allergian hoidosta lääkärin kanssa. Lasten allergian hoidon on tapahduttava aina lääkärin seurannassa. 

Jos silmäoireet eivät helpota itsehoitolääkkeiden avulla, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla varmistamassa, että silmäoireet johtuvat allergiasta eivätkä jostakin muusta syystä.  

Miten erottaa allergiset silmäoireet muista silmäoireista? 

Allergisia silmäoireita ovat usein silmien kutina, kirvely ja vetistäminen. Silmät voivat kuitenkin oireilla monista eri syistä, ja usein silmäoireiden aiheuttajia on vaikea erottaa toisistaan pelkästään oireiden perusteella. Esimerkiksi punoittavat silmät voi olla monesta eri syystä johtuva oire.  

Yleisiä silmäoireiden aiheuttajia allergian lisäksi ovat kuivasilmäisyys ja silmätulehdukset. Kuivasilmäisyys on aikuisilla yleisin syy silmien oireilulle. Kuivasilmäisyydessä kyynelneste ei erity normaaliin tapaan: kyynelnesteen tarkoitus on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pintaa, ja kun sitä ei erity riittävästi, silmiin tulee monenlaisia hankalia oireita. 

Allergian aiheuttamat silmäoireet tunnistaa parhaiten siitä, että silmäoireiden kanssa esiintyy samaan aikaan muita allergiaoireita kuten nenän kutinaa ja vuotamista. 

Allergisia silmäoireita ovat:

- punoitus ja kutina

- silmäluomien turvotus

Antihistamiinisilmätipat helpottavat silmien kutinaa ja kirvelyä

Allergisiin silmäoireisiin, kuten silmien kutinaan ja kirvelyyn, tehoavat parhaiten paikallisesti annosteltavat silmätipat. 

Siitepölyn aiheuttamaan allergiaan käytetään allergiasilmätippoja säännöllisesti allergiakauden ajan. 

Piilolinssien käyttäjien on hyvä muistaa, että säilöntäaineellisia silmätippoja ei tule käyttää pehmeiden piilolinssien kanssa. Monia silmätippoja on saatavilla myös säilytysaineettomissa kertakäyttöpipeteissä, joita voi käyttää piilolinssien kanssa, mutta piilolinssit on poistettava ennen silmätippojen laittamista. Piilolinssit voi yleensä laittaa takaisin kymmenen minuutin kuluttua tippojen annostelusta.

Antihistamiinisilmätippoja on apteekissamme saatavilla eri vaikuttavilla aineilla. 

Zaditen-silmätippojen vaikuttava aine on ketotifeeni. Zaditenia käytetään kausittaisesta allergiasta johtuvien silmäoireiden hoitoon. Annostus on aikuisille, iäkkäille ja yli 3-vuotiaille lapsille yksi tippa oireilevaan silmään aamuin illoin. Kerta-annospakkauksen sisältö riittää kumpaankin silmään yhdellä käyttökerralla

Lääkärissä on syytä käydä, jos silmäoireet eivät ala helpottaa kolmen päivän jälkeen hoidon aloituksesta tai jos oireet pahenevat.

Zaditen-silmätipat saattavat aiheuttaa näön hämärtymistä tai uneliaisuutta. Näiden haittavaikutusten aikana ei saa ajaa autoa tai käyttää koneita. Haittavaikutuksina voi tulla myös silmien ärsytystä tai särkyä tai silmätulehdus. 

Livostinin vaikuttava aine on levokabastiini. Livostin-silmätipat lievittävät nopeasti ja pitkävaikutteisesti allergisia silmäoireita. Livostinia käytetään esimerkiksi heinien, siitepölyn, homeen tai pölyn aiheuttamiin allergisiin silmäoireisiin. 

Annostus on aikuisille ja yli 4-vuotiaille lapsille yksi tippa kumpaankin silmään kaksi kertaa vuorokaudessa. Jos tipat tuntuvat parantavan oireita, mutta vaikutus ei ole riittävä, voi tippoja laittaa silmiin 3–4 kertaa vuorokaudessa. 

Alomiden vaikuttava aine on lodoksamidi. Se lievittää silmän allergisen sidekalvotulehduksen aiheuttamia oireita. Annostus on yleensä yksi tippa kumpaankin silmään neljä kertaa vuorokaudessa säännöllisin väliajoin. Oireilun lievityttyä hoitoa on jatkettava riittävän kauan, jotta oireet eivät uusiudu.

Silmän allergiaoireet voivat aiheuttaa silmätulehdukseen

Silmän allergiaoireet voivat aiheuttaa silmään allergisen silmätulehduksen. Silmän sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti voi olla allergian lisäksi bakteerin, viruksen, sienen tai esimerkiksi kuivasilmäisyyden aiheuttama. 

Silmätulehduksen tyypillisiä oireita ovat 

- silmän punoitus

- silmän kirvely

Bakteerin aiheuttamassa silmätulehduksessa silmät voivat olla aamuisin liimautuneet yhteen märkäisen eritteen takia. Silmän vetistys ja valonarkuus viittaavat yleensä virustulehdukseen. Jos silmätulehduksen kanssa esiintyy samanaikaisesti kirvelyä virtsatessa tai muita alapään vaivoja, voi silmätulehduksen syynä olla myös suojaamattomasta yhdynnästä johtuva klamydiatartunta. 

Allergisen silmätulehduksen erottaminen esimerkiksi bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta ei ole aina helppoa. Bakteerin aiheuttama silmätulehdus liittyy kuitenkin aikuisilla lähes aina hengitystieinfektioon. Aikuisen lievä bakteerin aiheuttama silmätulehdus paranee useimmiten itsestään muutaman vuorokauden kuluessa. 

Lapsen oireilevat silmät on aina hyvä tarkastuttaa lääkärillä, ellei kyse ole tutusta allergiaoireesta.

Voit lukea lisää muista kuin allergian aiheuttamista silmäoireista täältä (LINKKI Silmät, korvat, nenä).

Allergista silmätulehdusta voi ehkäistä kromoglikaattitipoilla

Lecrolyn- ja Lomudal-silmätipat on tarkoitettu hoitamaan ja ennaltaehkäisemään allergista silmätulehdusta. Niiden vaikuttava aine on natriumkromoglikaatti. 

Natriumkromoglikaatti estää histamiinin ja muiden tulehdusta aiheuttavien aineiden vapautumisen. Lievitettäviä oireita ovat muun muassa silmien kutina, punoitus ja vetistäminen.

Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä käytetään myös ennaltaehkäisevästi ennen oireiden ilmaantumista. Jos jo alkaneet allergiset silmäoireet eivät helpota parin päivän sisällä hoidon aloituksesta, on otettava yhteys lääkäriin. 

Lecrolyn- että Lomudal-silmätippoja on molempia saatavilla sekä säilytysaineettomissa kertakäyttöpipeteissä että pullossa. Piilolinssien käyttäjille sopivat parhaiten kertakäyttöpipetit, joissa ei ole säilytysainetta.

Kromoglikaattitippoja ei tule käyttää alle 4-vuotiailla. Lisäksi tipat on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä. Haittavaikutuksena voi tiputtamisen yhteydessä tulla ohimenevää kirvelyä tai paikallista ärsytystä sekä näön hetkellistä sumentumista

Allergisen silmätulehduksen hoidon tukena voi käyttää rauhoittavaa Allervex-silmäsuihketta. Sen sisältämät liposomit ja natriumhyaluronaatti lisäävät kyynelkalvon tasapainoa ja pitävät silmien pinnan kosteana ja voideltuna. Allervexiä suihkautetaan 1–2 suihkausta suljetuille silmille 3–4 kertaa päivässä.

Miten silmätipat laitetaan?

Pese kädet ennen tippojen laittamista.

Kallista pää taaksepäin ja vedä alaluomea alaspäin. 

Tipauta annostusohjeen mukainen määrä silmätippoja luomen ja silmän väliin niin sanottuun sidekalvopussiin.

Sulje sitten silmät ja paina sormen kärjellä silmänurkkaa hetken ajan.

Tippapullon kärjellä ei saa koskettaa silmää, jotta lääkkeeseen ei pääse bakteereja. 

Jos laitat silmään useita eri tippoja samalla kertaa, varmista pakkausselosteesta, missä järjestyksessä tipat laitetaan. Pidä eri tippojen välillä ainakin viiden minuutin mittainen tauko. 

Muista huomioida, sopivatko tipat piilolinssien käyttäjille.