Voiko yskän paranemista nopeuttaa kotikonstein? 

Yskä on aina oire jostakin. Yleensä lyhytaikainen yskä on flunssan eli nuhakuumeen tai influenssan oire. Yskää voi hoitaa alkuun kotikonstein ja flunssayskä paranee useimmiten itsestään parin viikon kuluessa. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 27

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 27

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Jos flunssaan liittyvä yskä pitkittyy, on hyvä käydä tarkastuttamassa syy oireille lääkärissä. Pitkittyneen yskän syy voi olla esimerkiksi flunssan jälkitauti (poskiontelotulehdus, keuhkokuume), jonka hoitoon tarvitaan yleensä antibiootteja. 

Yskän syynä voi olla myös jokin muu sairaus kuin flunssa tai influenssa. Lisäksi jotkin lääkeaineet voivat olla yskän taustalla. Jos yskä vaivaa ilman muita flunssan oireita, eikä yskälle ole selkeää syytä, on syytä hakeutua lääkäriin. Jos yskä jatkuu yli neljä viikkoa, on kyseessä niin sanottu pitkittynyt yskä, joka vaatii aina lääkärin hoitoa.

Lisäksi hoitoon on hakeuduttava, jos yskään liittyy

- verisiä ysköksiä

- kellertäviä ysköksiä

- pitkittynyttä kuumetta

- voimakas yleiskunnon lasku (juominen ei onnistu tai sängystä nouseminen on hankalaa) 

Joskus yskään liittyy myös äänen käheyttä. Silloin kyse voi olla kurkunpään tulehduksesta, jonka tehokkain hoitokeino on puhumisen välttäminen. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia erityisen paljon, joten jos puhuminen on välttämätöntä, on hyvä puhua tavallisella äänellä.

Yskänlääke flunssaan liittyvän yskän hoitamisessa

Koska yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja yskän tehtävänä on poistaa limaa, ei yskänlääkkeiden käytöstä flunssan oireiden hoidossa ole yleensä apua. Liman pois yskimistä pidetään olennaisimpana yskän hoitokeinona etenkin lapsilla.

Yskän itsehoitolääkkeitä voi kuitenkin käyttää annostusohjeiden mukaan yskän hoidossa aikuisella. Sekä yskänärsytystä hillitsevät että limaa irrottavat yskänlääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön. Pitkäaikaiseen käyttöön niitä suositellaan vain lääkärin määräyksestä.

Yleensä yskänlääkkeitä ei käytetä alle 6-vuotiaille lapsille. 

Yskänlääkettä valittaessa on tiedettävä, onko kyse kuivasta yskästä vai yskästä, jossa erittyy paljon sitkeää limaa. Kuivan yskän ja siis yskänärsytyksen hoitoon käytettävien yskänlääkkeiden vaikuttavana aineena voi olla esimerkiksi dekstrometorfaani (Resilar) tai pentoksiveriini (Silotoc).

Limaa irrottavien yskänlääkkeiden vaikuttavana aineena on bromiheksiini (Bisolvon, Medipekt) tai ambroksoli (Ambroxol). Nämä lääkeaineet muuttavat liman juoksevammaksi ja helpottavat siten yskimistä ja liman irtoamista. 

Codetabs-imeskelytabletit sekä helpottavat sitkeän liman irtoamista että vähentävät kuivan yskän yskänärsytystä.

Yskän lääkkeettömät hoitokeinot turvallisia myös lapsille

Hunajasta saattaa olla apua flunssaan liittyvän yskän ja nielun oireiden hoidossa. Hunajaa voi käyttää myös lapsilla mutta ei alle 1-vuotiailla. Monet yskänlääkkeet sisältävät muiden vaikuttavien aineiden lisäksi hunajaa. 

Esimerkiksi Apteq Mielikki -yskähunaja on valmiste, jota voi käyttää helpottamaan kurkun ärsytystä. Mielikki sopii kaikille yli 1-vuotiaille, myös lapsille ja raskaana oleville sekä imettäville.

Yskän ja muun flunssaan liittyvän tukkoisuuden hoidossa voi kokeilla myös höyryhengitystä. Kiehuvan veden hengittäminen kattilasta ei ole oikea höyryhengityksen tapa, koska se voi aiheuttaa palovamman. Kätevintä ja turvallisinta on höyrystää suihkuhuone lämpimällä vedellä. 

Mentolivoiteesta saattaa myös olla apua yskään. Vicks VapoRub -mentolivoiteen vaikuttavat aineet ovat levomentoli, kamferi, tymoli ja eteeriset öljyt. Voiteesta vapautuu ilmaan höyryjä, kun sitä hierotaan rinnan ja selän iholle. Näiden eteeristen öljyjen hengittäminen lievittää nenän tukkoisuutta. 

Vicks VapoRub -voidetta voi myös liuottaa höyryhengitysveteen. Valmistetta suositellaan käytettäväksi iholla yli 2-vuotiailla ja höyryhengityksen yhteydessä yli 6-vuotiailla lapsilla. Allergisen lapsen kohdalla voiteen käytön soveltuvuus on hyvä tarkastaa lääkärissä.