Suu - Hampaat
Suu ja hampaat tarvitsevat säännöllistä huolehtimista. Hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi hampaat tulee pestä fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Lisäksi suositellaan ksylitolivalmisteiden säännöllistä käyttöä, sillä ksylitoli sekä ehkäisee hampaiden reikiintymistä että korjaa jo alkaneita hampaiden kiillevaurioita. Hyvä suuhygienia ehkäisee muitakin suun sairauksia kuten ientulehdusta ja helpottaa esimerkiksi kuivan suun oireita.
SUUNHOITO EHKÄISEE SUUN JA HAMPAIDEN SAIRAUKSIA
Suun ja hampaiden sairauksia voi ennaltaehkäistä hyvällä suuhygienialla, johon kuuluvat säännölliset hammaspesut, terveellinen ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi sekä ksylitolituotteiden käyttö. Sokeria sisältäviä ruokia ja juomia tulee nauttia vain kohtuudella. Hampaat on myös hyvä tarkastuttaa hammaslääkärissä kerran vuodessa.
Hampaiden reikiintymisen ja ientulehduksen lisäksi yleinen suun ongelma on suun kuivuminen. Kuiva suu johtuu syljen erityksen vähentymisestä, mikä on osittain iän myötä lisääntyvä ongelma. Suun kuivumista aiheuttavat myös jotkin lääkkeet ja sairaudet.
Koska syljen erityksen väheneminen aiheuttaa suutulehduksia ja altistaa hampaiden reikiintymiselle, kuivasuisen on kiinnitettävä erityistä huomiota suuhygieniaan.
Saat apteekistamme tuotteet päivittäiseen suuhygieniaan, esimerkiksi herkän ja kuivan suun hampaille suunnitellut Apteqin ja Bioxtran hammastahnat sekä Halita-kielenpuhdistajan.
Voit hoitaa apteekkimme itsehoitotuotteilla myös suun kuivuutta, pahanhajuista hengitystä, ientulehdusta sekä aftoja.
Estä hampaiden reikiintyminen hyvällä hoidolla
Hampaiden reikiintymistä aiheuttava kariesbakteeri, mutans-streptokokki, tarttuu syljen välityksellä. Lapsen riski saada kariestartunta pienenee, mitä pidempään onnistutaan välttämään syljen välityksellä tapahtuva tartunta.
Hampaan reikiintyminen alkaa hampaan kiilteen eli kovimman ulkokerroksen vaurioitumisesta. Vaurio on silloin vielä pinnallinen ja kyse on alkavasta reiästä. Tällaisen reiän kasvun voi pysäyttää tehokkaalla hampaiden hoidolla.
Hyvään hampaiden hoitoon kuuluu hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, hammasvälien puhdistus päivittäin, säännöllinen ateriarytmi, sokeripitoisten juomien ja ruokien nauttiminen harvoin ja kohtuudella sekä ksylitolivalmisteiden syöminen 3–5 kertaa päivässä.
Fluoria saa riittävästi juomavedestä ja fluorihammastahnasta
Fluori ei ole ihmiselle välttämätön hivenaine, mutta sillä on terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Fluorin vähäinen saanti voi johtaa hampaiden reikiintymiseen. Fluoria tarvitaan hampaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen koko elämän ajan, mutta erityisen tärkeää riittävä fluorin käyttö on hampaiden puhkeamisvaiheessa, kun kiilteen kovettuminen on vielä kesken.
Suomessa fluoria saa päivittäisen hammaspesun ohella riittävästi pelkästä juomavedestä. Joillakin harvoilla alueilla juomaveden fluoripitoisuus on niin korkea, että fluoripitoisen hammastahnan käyttöön on kiinnitettävä huomiota.
Liiallinen fluorin saanti (fluoroosi) aiheuttaa hampaiden kiilteeseen valkoisia laikkuja. Yleensä ongelma on vain esteettinen, mutta pahimmillaan liian suuret fluorimäärät voivat aiheuttaa luun kovettumista, nivelsiteiden kalkkeutumista ja myös hermosto-oireita.
Fluoripitoisen hammastahnan käyttöä suositellaan kaksi kertaa päivässä. Jotta fluori vaikuttaa suussa vielä pesun jälkeen, suu huuhdotaan vain pienellä määrällä vettä. Liiallisen fluorin saannin ehkäisemiseksi alle kouluikäisillä lapsilla käytetään hammastahnoja, jotka sisältävät vähemmän fluoria kuin aikuisten hammastahnat. Lapsen hampaiden pesemistä on hyvä valvoa ja huolehtia, ettei lapsi niele hammastahnaa.
Lisäfluoria eli fluoritabletteja tai geelejä suositellaan vastapuhjenneiden hampaiden, paljastuneiden juurenpintojen tai etenevän kariesvaurion yhteydessä. Lisäfluori on hyvä ottaa eri aikaan hammaspesun kanssa, jotta fluorista saatu hyöty jakautuu tasaisesti.
Saat apteekistamme Flux-tuotesarjan fluorivalmisteita, esimerkiksi Flux Blueberry Fluoritabletit.
Ksylitoli ehkäisee ja korjaa hampaiden vaurioita
Ksylitoli on makeutusaine, jota voidaan käyttää korvaamaan sokeria. Sitä on vähäisiä määriä esimerkiksi marjoissa ja hedelmissä ja myös ihmisen oma aineenvaihdunta tuottaa ksylitolia.
Ksylitolivalmisteiden raaka-aine saadaan nykyään ulkomaisista maissista ja pyökistä. Alun perin ksylitolin lähteenä oli koivun kuituaine, jota saatiin selluloosan valmistuksen sivutuotteena.
Kariesta aiheuttavat bakteerit eivät pysty käyttämään ksylitolia ravinnokseen toisin kuin sokeria. Lisäksi ksylitoli vähentää plakin määrää ja sen tarttuvuutta hampaiden pinnalle. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että ksylitolin säännöllinen käyttö ei pelkästään ehkäise reikiintymistä vaan myös korjaa jo alkaneita kiillevaurioita.
On myös osoitettu, että pikkulasten äitien säännöllinen täysksylitolipurukumin syönti vähentää reikiintymistä aiheuttavan mutans-streptokokki-bakteerin siirtymistä äidiltä lapselle. Säännöllinen ksylitolin syönti vähentää myös äkillisen välikorvatulehduksen riskiä.
Ksylitoli sopii lähes kaikille ihmisille. Ainoa haittavaikutus on ripuli, jota voi ilmetä suurien ksylitoliannosten syömisen jälkeen.
Suositeltu päivittäisannos on 5 mg ksylitolia päivässä. Sen saa esimerkiksi kuudesta ksylitolipurkasta tai kahdeksasta imeskelypastillista. Käyttökertoja tulisi olla 3–5 päivässä. Ksylitolituotteiden käyttö ei korvaa hampaiden harjausta.
Kuiva suu lisää hampaiden reikiintymisen riskiä
Suun kuivuminen on yleinen, iän myötä lisääntyvä vaiva, joka johtuu syljen erityksen vähentymisestä. Kuiva suu voi liittyä myös lääkkeiden käyttöön tai joihinkin sairauksiin.
Syljen tehtävä on puhdistaa ja suojata suuta ja nielua sekä estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille. Syljellä on myös mikrobeja tappavia ominaisuuksia ja se ehkäisee hampaiden reikiintymistä.
Koska syljen erityksen väheneminen aiheuttaa suutulehduksia ja altistaa hampaiden reikiintymiselle, kuivasuisen tulee kiinnittää erityistä huomiota suuhygieniaan. Hammastahnaksi tulee lisäksi valita tahna, joka ei sisällä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia.
Kuivan suun tunnistaa suun tahmeudesta, poikkeavasta mausta suussa, kielikivusta, palan tunteesta kurkussa, pahanhajuisesta hengityksestä ja ruoan nielemisen vaikeudesta. Myös puhuminen voi tuntua kuivan suun takia hankalalta.
Kuivan suun taustalla olevia sairauksia ovat:
- reumasairaudet
- diabetes
- Parkinsonin tauti
- anoreksia
- sylkirauhassairaudet
Suuta kuivattavia lääkkeitä ovat muiden muassa:
- osa psyykenlääkkeistä
- antihistamiinit
- nesteenpoistolääkkeet
- A-vitamiinin johdokset
- psoriaasilääke
Jos epäilet suun kuivumisen johtuvan käyttämistäsi lääkkeistä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Lääkkeitä ei tule lopettaa omatoimisesti.
Suun kuivumista aiheuttavat myös syöpähoidot, vaihdevuodet sekä suuhengitys.
Kuivan suun oireita voi hoitaa kotikonstein
Kuivaa suuta voi hoitaa monilla kotikonsteilla. Syljen eritystä voi lisätä syömällä pureskelua vaativia ruokia kuten kasviksia ja pähkinöitä. Myös ksylitolipurukumin käyttö lisää syljen eritystä ja auttaa samalla ehkäisemään reikien syntymistä hampaisiin.
Suun kostuttamiseksi on hyvä käyttää janojuomana vettä ja suuta voi huuhdella vedellä. Suun huuhteluun voi käyttää myös ruokaöljyä tai Ceridal-ihoöljyä sekä apteekistamme saatavia suunkostutusliuoksia ja -geelejä.
Saat apteekistamme Biotene-suuvettä, joka on alkoholiton kuivan suun hoitoon tarkoitettu suuvesi. Kotimainen Dentiplus Raikas -imeskelytabletti lisää syljeneritystä ja vahvistaa hammaskiillettä. Salivin Nordic Fresh on sokeriton suun kuivumisoireisiin kehitetty imeskelytabletti, joka sisältää myös fluoria ja ksylitolia. Bioxtra Kosteuttava Geeli on kuivan suun oireita vähentävä syljen korvike.
Jos suun kuivuminen johtuu suuhengityksestä, nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla voi helpottaa nenän kautta hengittämistä ja vähentää suun kuivumisoireita.
Aftat ovat vaarattomia ja paranevat itsestään
Aftat ovat suun haavaumia, jotka paranevat yleensä ilman hoitoa kahdessa viikossa. Niiden taustalla on perinnöllinen taipumus ja ne vähenevät iän myötä.
Aftojen syntymiseen voivat vaikuttaa stressi, tietyt ruoka-aineet, natriumlauryylisulfaattia sisältävä hammastahna tai hormonaaliset muutokset esimerkiksi kuukautiskierron lopussa. Aftoja voi esiintyä myös raudan, foolihapon tai B12-vitamiinin puutostiloissa sekä esimerkiksi keliakiassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
Aftojen hoitoon tarkoitetut valmisteet lieventävät oireita, mutta eivät nopeuta paranemista. Yli 12-vuotiaat voivat huuhdella suuta klooriheksidiiniliuoksella. Jos afta aiheuttaa särkyä, voi käyttää kipulääkettä. Itsehoidossa käytetään myös aftan päälle kalvon muodostavia valmisteita.
Saat apteekistamme aftojen oireiden lievittämiseen tarkoitetut GUM® AftaClear -tuotesarjan valmisteet sekä Aftex Aloclair Geelin. Molemmat valmisteet sopivat myös lapsille.
Saat apteekistamme myös Bepanthen-imeskelytabletteja, jotka sisältävät iholla B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi muuttuvaa dekspantenolia. B5-vitamiini auttaa haavojen paranemisessa.
Lääkäriin on mentävä, jos aftat haittaavat syömistä tai puhumista tai jos kipu ei lievene särkylääkkeillä. Lisäksi on hyvä tarkastuttaa suun tilanne, jos aftat eivät parane normaalissa ajassa tai jos ne uusiutuvat herkästi.