Liikunta ja urheilu
Liikunta ja urheilu ovat osa terveellistä elämäntapaa
Liikuntaan ja urheiluun tarkoitettuja tuotteita löytyy apteekkimme valikoimista. Saat apteekistamme esimerkiksi polvi-, nilkka- ja rannetuet, kipugeelit, lämpögeelit, kylmägeelit, kinesioteipit sekä urheilijan lisäravinteet ja urheilujuomat.
Apteekkeja pidetään yhtenä liikuntaneuvonnan valtakunnallisista toimijoista. Me haluamme osaltamme huolehtia siitä, että apteekkimme henkilökunnalta ja verkkoapteekkimme sivustolta on saatavilla tietoa liikunnan vaikutuksista ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.
Liikunnan turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää. Turvallisuuteen vaikuttaa paljon se, millainen liikunnallinen tausta ihmisellä on. Ilman liikuntakokemusta monen lajin aloittamiseen voi liittyä riskejä. Uuteen lajiin onkin hyvä tutustua etukäteen. Myös oikeanlaisilla varusteilla ja välineillä on tärkeä merkitys.
Miten saan liikunnasta mielihyvää?
Osalle ihmisistä liikunta tuottaa nopeammin mielihyvän kokemuksia, kun taas osa ihmisistä joutuu pakottamaan itsensä liikkeelle. Vähemmän liikkuneen ihmisen on tärkeää aloittaa liikkuminen rauhallisesti ja kulkea pitkäjänteisesti kohti tavoitetta. Liikunnasta saatu ilo on helppo pilata liian raskailla suorituksilla.
Liian nopeasti ja kovaa aloitettu harjoittelu altistaa myös urheiluvammoille ja erilaisille lihasten kiputiloille. Sen sijaan oikein harjoitettuna liikunta nimenomaan tukee lihasten ja nivelten hyvinvointia ja ennaltaehkäisee iän myötä tulevia sairauksia sekä vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Esimerkiksi kroonisen selkäkivun hoidossa liikuntahoidon on todettu vähentävän kipuoiretta ja parantavan ihmisen toimintakykyä. Erityisen hyviä näyttöjä on saatu lihasvoima-, koordinaatio- ja tasapainoharjoittelusta. Liikunta vähentää koettua selkäkipua ja pienentää riskiä kivun uusiutumiseen.
Akuutissa selän kiputilassa raskasta liikuntaa on syytä välttää, kunnes kivun syy on selvillä. Nykyisin kivun hoidossa ei kuitenkaan enää suositella vuodelepoa, vaan kivun sallimissa rajoissa on hyvä tehdä tavallisia arkiaskareita ja käydä esimerkiksi kävelylenkillä.
Aikuisen liikuntasuositus sisältää kestävyysliikuntaa (esimerkiksi reipasta kävelyä) vähintään 2,5 tuntia viikossa tai raskasta liikuntaa (esimerkiksi juoksua) 75 minuuttia viikossa. Lisäksi lihasvoimaa- ja kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa tulisi harrastaa ainakin kahtena päivänä viikossa.
Liikuntaan tottumattomalle rauhallisesti aloitettu liikkuminen alkaa tuottaa pikkuhiljaa mielihyvää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kautta.
Liikunnan hyvinvointivaikutukset ovat monipuoliset
- paino pysyy hallinnassa
- fyysinen terveys kohenee
- mielen hyvinvointi kohenee
- muisti toimii paremmin
- oppiminen helpottuu
- unen laatu paranee ja uniongelmat voivat helpottaa
- koettu kroonisen kivun tuntemus vähenee
Aktiiviselle liikkujalle ja urheilijalle sattuu tapaturmia
Liikuntaa aktiivisesti harrastavilla ja etenkin urheilijoilla tulee usein väistämättä jonkinlaisia hoitoa vaativia lihasten kiputiloja tai heille voi sattua tapaturmia tai urheiluvammoja. Löydät täältä apteekkimme liikkumiseen ja urheiluun liittyvät itsehoitotuotteet, kuten polvi-, nilkka- ja rannetuet, kipugeelit, lämpögeelit, kylmägeelit, kinesioteipit sekä urheilijan lisäravinteet ja urheilujuomat.
Urheiluvammoja voi ehkäistä välttämällä riskejä
- huolehdi lajin vaatimasta peruskunnosta, taidoista ja oikeasta tekniikasta
- tee riittävä alkulämmittely
- hanki oikeanlaiset varusteet ja välineet
- vältä liikuntaa sairaana
- vältä liikuntaa alkoholin vaikutuksen alaisena
- vältä doping-aineiden käyttöä