Kipugeelit - kivun paikallishoito

Kipugeelit - kivun paikallishoito

Paikallishoitotuotteet kivun hoidossa 

Iholle kipukohtaan levitettävät kipulääkevoiteet ja –geelit sekä kipulaastarit sopivat lievittämään erilaisten urheiluvammojen, kuten nyrjähdysten ja venähdysten aiheuttamia tai liikarasituksesta johtuvia lihas- ja nivelkipuja. Paikallisia kipuvalmisteita käytetään myös nivelreuman tai nivelrikkokivun lyhytaikaiseen hoitoon.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 59

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 59

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Tulehduskipulääkettä vaikuttavana aineena sisältävät kipugeelit vähentävät kivun lisäksi myös nivelien tulehdusta ja turvotusta. Jos kipu jatkuu pidempään itsehoidosta huolimatta, on hyvä käydä selvittämässä kivun syytä lääkärissä.

Paikallisvalmisteet imeytyvät ihonalaisiin kudoksiin ja lievittävät tehokkaasti esimerkiksi urheiluvammojen aiheuttamia pinnallisia kiputiloja. Ne eivät aiheuta samanlaisia haittoja kuin suun kautta otettavat kipulääkkeet, koska niistä imeytyy verenkiertoon vain vähän vaikuttavaa ainetta.

Paikallisia kipulääkevalmisteita voi käyttää lapsilla vain lääkärin määräyksestä. Myös raskaana olevan ja imettävän on hyvä tarkastaa paikallisvalmisteen soveltuvuus apteekkimme henkilökunnalta tai lääkäriltä samalla tavalla kuin muunkin lääkkeen käytön kohdalla.

Verkkoapteekit.fi:stä saat erilaisia paikallisvalmisteita lihas- ja nivelkipuihin ja urheiluvammoihin.

Mobilat ja Voltaren geeli – vaikuttavana aineena tulehduskipulääke

Mobilat on esimerkiksi lihas- ja nivelkipujen paikallishoitoon käytettävä tulehduskipulääke, jonka vaikuttavina aineina ovat salisyylihappo, kortikosteroidit ja mukopolysakkaridi. Mobilatin kipua ja tulehdusta lievittävä sekä turvotusta vähentävä ominaisuus perustuu vaikuttavien aineiden yhteisvaikutukseen.

Mobilatia on saatavilla geelinä ja emulsiovoiteena. Molemmat valmisteet hierotaan kevyesti hoidettavalle ihoalueelle. Mobilat geelillä on lisäksi miellyttävä ihoa viilentävä vaikutus. Valmisteen joutumista rikkoutuneelle iholle, avoimiin haavoihin tai silmiin on vältettävä.

Voltaren kipugeelit Voltaren Emulgel ja Voltaren Forte ovat tulehduskipulääke diklofenaakkia sisältäviä paikallisvalmisteita. Voltarenia käytetään lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta ja turvotusta niveliin ja lihaksiin liittyvissä kiputiloissa. Voltaren-valmisteet soveltuvat esimerkiksi nyrjähdyksistä, venähdyksistä, urheiluvammoista tai liikarasituksesta johtuvan lihas- tai nivelkivun lyhytaikaiseen paikallishoitoon.

Buranagel-valmisteen vaikuttava aine on tulehduskipulääke ibuprofeeni. Sitä käytetään kivun lyhytkestoiseen hoitoon äkillisissä lihasten venähdyksissä ja nivelen nyrjähdyksissä. Geeliä levitetään kipualueelle kolme kertaa vuorokaudessa säännöllisin väliajoin. Enimmäisvuorokausiannos on 15 grammaa geeliä, mikä vastaa 750 mg ibuprofeenia. Buranagelin joutumista haavoihin, silmiin tai limakalvoille on vältettävä. Geeliä voi käyttää vain ehjälle iholle.

Kylmä- ja lämpöhoitotuotteet kivun hoitoon

Kylmähoito on tehokas ja perinteinen apu lihas-, nivel- ja reumakipuihin. Kylmähoitogeelejä käytetään myös urheiluvammoista ja tapaturmista johtuviin lihas- tai nivelkipuihin.

Erilaiset Ice Power ja Jomo Ice -kylmägeelit on tarkoitettu venähdysten ja rasitusvammojen hoitoon. Kylmägeeli lievittää vamma-alueen kiputuntemusta ja tulehdusoireita sekä laskee turvotusta. Roll-tuubissa myytävät Ice Power ja Jomo Ice -kylmägeelit eivät sotke käsiä geeliin, koska tuote levitetään iholle suoraan tuubista.

Kylmägeeliä levitetään kipualueelle 3–4 kertaa päivässä säännöllisesti, kunnes lihaksiin liittyvä kipu tai aristus helpottaa. Älä kuitenkaan hiero geeliä iholle, vaan levitä geeliä ohuelti hoidettavalle alueelle ja anna sen imeytyä itsestään.

Jos kipu jatkuu pitkään itsehoidosta huolimatta, on hyvä käydä tarkastuttamassa tilanne lääkärillä, joka voi määrätä tarvittaessa kivun hoitoon myös reseptilääkkeitä. Myös pitkäaikaisten lihaskipujen kuten lihasperäisten selkäkipujen tai työperäisten kipujen hoitoon on olemassa sopivia kylmägeelejä.

Esimerkiksi Ice Power Plus -kylmägeeliä suositellaan käytettäväksi pitkäaikaisten kiputilojen hoitoon. Ice Power -kylmälaastari vaikuttaa geelin tavoin, ja laastarin avulla pitkäaikainen hoito on miellyttävää ja helppoa.

Ice Power Magnesium In Strong eli niin sanottu MSM-kylmägeeli on viilentävä magnesiumvoide, joka lievittää lihaskramppeja ja lihasarkuutta, kun magnesiumin tarve on lisääntynyt.

Rasituksesta kipeytyneiden lihasten hierontaan tarkoitettu Detria Relaxant -lihasrentouttaja nopeuttaa särkevien lihasten rentoutumista, vilkastuttaa niiden aineenvaihduntaa ja vähentää suonenvetoja.

Lihaskipuja helpottaa myös kaksivaikutteinen Perskindol kylmä-lämmingeeli, joka sekä viilentää että lämmittää ja rauhoittaa. Geelin hierominen hoidettavalle alueelle auttaa tehostamaan verenkiertoa, mikä saa aikaan miellyttävän lämpimän tunteen ja rentouttaa lihaksia.

Perskindol-geeliä levitetään hoidettavalle alueelle useita kertoja päivässä. Vastaavaa tuotetta on saatavana myös suihkutettavana spraynä. Perskindolia suositellaan myös osaksi ensiapua urheiluvammojen yhteydessä.

Myös Tiger Balm Soft on kylmä-lämminvoide, joka rentouttaa lihaskireyttä ja vähentää särkyä. Tiger Balmia käytetään myös helpottamaan hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa.

Emla puuduttaa ihon ennen pistoksia

Emla on paikallispuudute, jota käytetään, kun halutaan poistaa ihoalueelta tilapäisesti kivun tunne. Sen vaikuttavat aineet ovat lidokaiini ja prilokaiini. Emlaa käytetään lääkärin tai hoitajan ohjeiden mukaan ennen verikokeen ottoa tai muuta neulanpistoa tai ennen pienehköjä kirurgisia toimenpiteitä (molluskan poisto tai kanyylin asettaminen).

Emla-valmisteita on saatavilla laastareina ja emulsiovoiteena. Laastari kiinnitetään ehjälle ihoalueelle 1–5 tunnin ajaksi. Emlaa voidaan käyttää myös lapsilla, jolloin vaikutusaika on hiukan lyhyempi. Alle kolmekuukautisille lapsille ja pitkäaikaiseen käyttöön Emlaa suositellaan vain lääkärin määräyksestä. Emulsiovoidetta käytetään samaan tapaan kuin laastaria, mutta voide levitetään puudutettavalle ihoalueelle.

Yleensä Emlaa käytetään vain ehjälle iholle. Vaurioituneella iholla (esimerkiksi maitoruven tai molluskojen yhteydessä) käytetään lyhyempää vaikutusaikaa, vain noin 15–30 minuuttia. Emla voi ärsyttää ihoa, mutta ihoärsytys on yleensä harmitonta ja poistuu puuduttavan aineen vaikutuksen päätyttyä. Emlaa ei kuitenkaan saa käyttää ihoalueelle, jossa on ihottumaa, naarmu tai avohaava.

Emlaa voidaan käyttää useimpien rokotusten yhteydessä, mutta käytön turvallisuus on hyvä varmistaa rokottavalta lääkäriltä tai hoitajalta.