Ibuprofeiini on oikein käytettynä turvallinen kipulääke 

Ibuprofeeni on laajasti käytetty tulehduskipulääke. Se lievittää esimerkiksi päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja, lihassärkyä ja nivelkipuja. Tulehduskipulääkkeet laskevat kuumetta ja ne soveltuvat myös flunssan oireiden hoitoon. Ibuprofeenia käytetään myös lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 36

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kaikki kivun itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen oireiden hoitoon ja satunnaiseen käyttöön. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samaan aikaan, sillä ne eivät yhdessä lisää hoidon tehoa, mutta sen sijaan haittavaikutusten mahdollisuudet lisääntyvät.

Ibuprofeenivalmisteita on saatavilla tabletteina, kapseleina, poretabletteina sekä lisäksi lapsille nestemäisenä oraalisuspensiona ja peräpuikkoina. Apteekistamme saatavia eri ibuprofeiinia sisältäviä valmisteita ovat Burana, Ibumax, Ibuxil ja Ibusal. 

Ilman reseptiä saatavat valmisteet sisältävät ibuprofeiinia 100–400 mg. Lääkäri voi määrätä 800 mg:n tabletteja. 

Millaisia haittavaikutuksia tulehduskipulääkkeillä on? 

Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat 

- ruoansulatuskanavan haitat (vatsakipu, ripuli, ilmavaivat, ummetus ja närästys)

- päänsärky ja pyörrytys tai pahoinvointi

- mustelmataipumuksen ja nenäverenvuotojen lisääntyminen

Nämä haittavaikutukset ovat ohimeneviä ja vaarattomia. Vatsaan kohdistuvia haittavaikutuksia voi vähentää ottamalla ibuprofeiinivalmiste aterian yhteydessä. 

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa myös vaarallisia haittavaikutuksia, jos annosteluohjeita ei noudateta tai jos lääkkeitä käytetään pitkäaikaisesti ilman lääkärin ohjeistusta.

Liikakäyttö voi aiheuttaa mahahaavan tai lääkepäänsäryn

Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat estämällä kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden (prostanoidien) syntyä elimistössä. Samalla ne estävät hyödyllisten välittäjäaineiden tuotantoa, mikä aiheuttaa haittavaikutuksia. 

Koska tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haavauman mahaan tai suolistoon, niiden annostusohjeita on noudatettava tarkkaan. 

Tulehduskipulääkkeen käytön turvallisuutta ei voi ennustaa sen perusteella, aiheuttaako lääke mahaoireita, koska mahahaava on usein alkuun oireeton. Joskus ensimmäinen oire on vakava suolistoverenvuoto, jonka seurauksena tulee verisiä oksennuksia ja uloste on värjäytynyt tummaksi. 

Mahahaavan tyypillisin ensioire on ylävatsalla tuntuva jäytävä tai polttava kipu. Se voi aiheuttaa säteilykipua myös selkään tai hartioihin. Kipu on usein voimakkaimmillaan öisin ja syöminen helpottaa oireilua. Lisäksi voi esiintyä närästystä, oksentelua ja haavauman verenvuodosta johtuvaa ulosteen tummumista.

Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja mahatulehdus voi olla myös oireeton. Äkillinen ja voimakas ylävatsan kipu on merkki mahan seinämän puhkeamisesta. Se vaatii välitöntä hoitoa. 

Liiallinen tulehduskipulääkkeiden käyttö voi aiheuttaa myös lääkepäänsäryn. Sen tunnistaa aamuyöllä alkavasta särystä, joka on erilaista kuin särky, jonka lievittämiseen lääkettä on alun perin käyttänyt. Lääkepäänsärkyyn voi liittyä myös pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia. 

Lääkepäänsärky syntyy, kun kipulääke muuttaa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa aivoissa. Tämän seurauksena kivun lievittämiseen tarvittavan lääkeannoksen määrä kasvaa.

Lääkepäänsärkyä hoidetaan vieroittautumalla särkylääkkeen käytöstä. 

Muuta huomioitavaa tulehduskipulääkkeiden käytön yhteydessä

- Veren hyytymistä estävien lääkkeiden (esimerkiksi varfariini) teho voi muuttua tulehduskipulääkkeiden käytön seurauksena, joten näiden yhteiskäyttöä tulee välttää

- Lääkkeen yhteensopivuus on syytä tarkastaa apteekkimme henkilökunnalta tai lääkäriltä, mikäli käytössä on muita lääkkeitä tai on diagnosoitu sairaus tai yliherkkyys 

- Korkea ikä lisää tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksien riskiä