Ibuprofeeni

Ibuprofeeni on oikein käytettynä turvallinen kipulääke

Ibuprofeiini on eniten käytetty kipu- ja kuumetilojen tulehduskipulääke. Se lievittää esimerkiksi päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja, lihassärkyä ja nivelkipuja. Ibuprofeeni laskee myös kuumetta ja se soveltuu nuhakuumeen ja influenssan oireiden hoitoon. Ibuprofeenia käytetään myös lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 39

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 39

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ibuprofeenivalmisteita on saatavilla tabletteina, kapseleina, poretabletteina sekä lisäksi lapsille nestemäisenä oraalisuspensiona ja peräpuikkoina. Apteekistamme saatavia ibuprofeenivalmisteita ovat Burana, Ibumax, Ibuxin ja Ibusal. Ne on tarkoitettu aikuisille ja yli 12-vuotiaille.

Ibuprofeenia voi käyttää imetyksen yhteydessä, koska lääkeainetta erittyy äidinmaitoon vain pieniä määriä. Raskauden ja imetyksen aikana on kuitenkin käytettävä kaikkia lääkkeitä harkiten ja lääkärin ohjeistuksen mukaan.

Ilman reseptiä saatavat valmisteet sisältävät ibuprofeenia 100–400 mg. Lääkäri voi määrätä 800 mg:n tabletteja. Tavallinen itsehoidon annostus on esimerkiksi Burana 400 mg-tabletti tai Ibumax 400 mg-tabletti enintään kolme kertaa vuorokaudessa. Lapsen maksimikerta-annos on 10 mg ibuprofeenia lapsen painokiloa kohden ja maksimi vuorokausiannos on 30 mg / kg.

Alkoholin ja ibuprofeenin yhteiskäyttöä on hyvä välttää, koska alkoholi lisää ibuprofeenin ruoansulatuskanavaan kohdistuvia haittavaikutuksia.

Kaikki kivun itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen oireiden hoitoon ja satunnaiseen käyttöön. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samaan aikaan, sillä ne eivät yhdessä lisää hoidon tehoa, mutta sen sijaan haittavaikutusten mahdollisuudet lisääntyvät.

Millaisia haittavaikutuksia ibuprofeenilla on?

Ibuprofeenin haittavaikutuksia ovat

- ruoansulatuskanavan haitat (vatsakipu, ripuli, ilmavaivat, ummetus ja närästys)

- päänsärky ja pyörrytys tai pahoinvointi

- mustelmataipumuksen ja nenäverenvuotojen lisääntyminen

Nämä haittavaikutukset ovat ohimeneviä ja vaarattomia. Vatsaan kohdistuvia haittavaikutuksia voi vähentää ottamalla ibuprofeenivalmiste aterian yhteydessä.

Ibuprofeeni voi aiheuttaa myös vaarallisia haittavaikutuksia, jos annostusohjeita ei noudateta tai jos lääkkeitä käytetään pitkäaikaisesti ilman lääkärin ohjeistusta.

Liikakäyttö voi aiheuttaa mahahaavan tai lääkepäänsäryn

Ibuprofeeni vaikuttaa estämällä kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden (prostanoidien) syntyä elimistössä. Ibuprofeeni estää samalla myös hyödyllisten välittäjäaineiden tuotantoa, minkä vuoksi lääke aiheuttaa haittavaikutuksia.

Haittavaikutusten ehkäisemiseksi ibuprofeenia on käytettävä annostusohjeen mukaisesti. Esimerkiksi 400 mg:n Burana-tabletin voi ottaa enintään kolme kertaa vuorokaudessa. Lapsen maksimikerta-annos on 10 mg ibuprofeenia lapsen painokiloa kohden ja maksimi vuorokausiannos on 30 mg / kg.

Lisäksi haittavaikutusten riski kasvaa, jos ibuprofeenia käytetään yhtäjaksoisesti pitkään.

Ibuprofeeni voi aiheuttaa liikaa käytettynä haavauman mahaan tai suolistoon. Koska mahahaava on usein alkuun oireeton, ibuprofeenin käytön turvallisuutta ei voi ennustaa sen perusteella, aiheuttaako lääke oikein käytettynä mahaoireita. Joskus ensimmäinen haittavaikutuksen oire on vakava suolistoverenvuoto, jonka seurauksena tulee verisiä oksennuksia ja uloste on värjäytynyt tummaksi.

Mahahaavan tyypillisin ensioire on ylävatsalla tuntuva jäytävä tai polttava kipu. Se voi aiheuttaa säteilykipua myös selkään tai hartioihin. Kipu on usein voimakkaimmillaan öisin ja syöminen helpottaa oireilua. Lisäksi voi esiintyä närästystä, oksentelua ja haavauman verenvuodosta johtuvaa ulosteen tummumista.

Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja mahatulehdus voi olla myös oireeton. Äkillinen ja voimakas ylävatsan kipu on merkki mahan seinämän puhkeamisesta. Se vaatii välitöntä hoitoa.

Liiallinen ibuprofeenin käyttö voi aiheuttaa myös lääkepäänsäryn. Sen tunnistaa aamuyöllä alkavasta särystä, joka on erilaista kuin särky, jonka lievittämiseen lääkettä on alun perin käyttänyt. Lääkepäänsärkyyn voi liittyä myös pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia.

Lääkepäänsärky syntyy, kun kipulääke muuttaa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa aivoissa. Tämän seurauksena kivun lievittämiseen tarvittavan lääkeannoksen määrä kasvaa. Lääkepäänsärkyä hoidetaan vieroittautumalla ibuprofeenin käytöstä.

Muuta huomioitavaa ibuprofeenin käytön yhteydessä

- Veren hyytymistä estävien lääkkeiden (esimerkiksi varfariini) teho voi muuttua tulehduskipulääkkeiden käytön seurauksena, joten näiden yhteiskäyttöä tulee välttää

- Lääkkeen yhteensopivuus on syytä tarkastaa apteekkimme henkilökunnalta tai lääkäriltä, mikäli käytössä on muita lääkkeitä tai on diagnosoitu sairaus tai yliherkkyys

- Korkea ikä lisää tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksien riskiä

- Alkoholin käyttöä on hyvä välttää ibuprofeenin käytön yhteydessä, koska alkoholi lisää lääkkeen ruoansulatuskanavaan liittyviä haittoja