Rakko ja hiertymä hoito

Rakko ja hiertymä hoito

Rakko ja hiertymä ovat yleisiä ihovaurioita

Rakot ovat yleinen ihovaurio. Niitä tulee helposti aktiivisille liikkujille, erityisesti urheilijoille ja vaeltajille. Osa ihmisistä saa erilaisia hiertymiä helpommin kuin toiset, koska ihon perinnölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, millaista venytystä iho kestää. Myös jalkaterän rakenne- tai toimintapoikkeamat voivat altistaa niiden syntymiselle. Rakkojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia oikeanlaisista varusteista, esimerkiksi jalkoihin sopivista hengittävistä kengistä. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Rakkoja voi syntyä myös palovamman seurauksena tai erilaisissa infektiosairauksissa. 

Miten rakkoja ja hiertymiä hoidetaan? 

Rakot ovat ihonalaisia tai ihon sisällä olevia kudosnestettä sisältäviä rakkuloita. Se syntyy, kun ihoon kohdistuu pitkäkestoisesti venymistä, hankausta ja painetta. Ihon lämpeneminen ja kosteus lisäävät erilaisten hiertymien syntymisen riskiä. 

Rakko paranee yleensä itsestään ilman hoitoa. Hiertymäalue on kuitenkin usein kipeä, ja sen suojaaminen tarttumattomalla haavatuotteella vähentää kipua. Laastarilla suojattu iho paranee normaaliin tapaan, mutta laastari vähentää rakkoon kohdistuvaa painetta ja hankausta. 

Ihoalue tulee puhdistaa hyvin ennen laastarin laittamista. Rakkolaastarit pysyvät paikoillaan yleensä useita päiviä ja kestävät pesua. Niitä tulee vaihtaa tarpeen mukaan, eli jos laastarissa näkyy rakkonesteen aiheuttama laikku tai jos laastari alkaa irrota. 

Saat apteekistamme eri kehonosille suunniteltuja rakkolaastareita. Esimerkiksi Compeed-rakkolaastareilla saat suojattua rakkoon kohdistuvan paineen. Compeed-laastarit sisältävät hydrokolloidia. Se vähentää tehokkaasti hiertymäalueelle kohdistuvaa painetta ja auttaa kipuun välittömästi. Compeed-laastareita voi käyttää myös esimerkiksi liikavarpaiden tai jalkojen ihon kovettumien hoidossa. 

Rakon paranemisen jälkeen on tärkeää huolehtia alueen ihosta rasvaamalla sitä säännöllisesti, ettei hiertymä uusiudu. Esimerkiksi apteekistamme saatava Linola suojaava balsami soveltuu hyvin käytettäväksi eri kehonalueille ennaltaehkäisemään rakkojen ja hiertymien syntyä. 

Linola suojaavaa balsamia voi käyttää myös intiimialueelle ja nivusalueelle. Se estää tehokkaasti hien, virtsan ja ulosteen aiheuttamaa ihoärsytystä ja suojaa ihoa esimerkiksi pyöräilyn tai vaatteiden tai pikkuhousunsuojien aiheuttamilta hiertymiltä.

Myös Compeed Rakonestopuikkoa voi kokeilla ehkäisemään ihon hankautumista ja erilaisten hiertymien syntyä. 

Etenkin atooppisen ihon ja kuivan ihon suojaaminen ja kosteuttaminen on tärkeää hiertymien synnyn ennaltaehkäisemiseksi. 

Voiko rakon puhkaista ja milloin lääkäriin?

Jos rakko on kivulias tai suuri, sen voi puhkaista. Puhkaisemisessa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja neulan puhtaudesta, ettei ihon alle pääse bakteereita. Rakko tyhjennetään painamalla ihoa kevyesti. Tämän jälkeen iho huuhdellaan vedellä, kuivataan ja peitetään laastarilla.

Jos rakkoalue punoittaa tai on erityisen kipeä tai turpoaa, iho on voinut tulehtua. Tulehtunutta rakkoa hoidetaan ensisijaisesti huuhtelemalla puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen hoidettavalle ihoalueelle laitetaan uusi side. Märkivän rakon päälle voi laittaa hopeaa sisältävän haavasidoksen. Apteekistamme saat esimerkiksi hopeaa sisältäviä Aquacel Ag -haavasidoksia. 

Jos saat rakkoja usein, on hyvä kysyä ohjeita asiantuntijalta, joka osaa neuvoa hoidossa ja ohjata tarvittaessa asiantuntijahoitoon. 

Näin ehkäiset rakkojen ja hiertymien syntymistä: 

- valitse oikean kokoiset ja hyvin istuvat kengät 

- suosi hengittäviä materiaaleja sekä kengissä että sukissa

- laita kaksi sukkaa päällekkäin

- huolehdi ihosi hyvinvoinnista säännöllisellä rasvauksella 

- huolehdi, että ihosi on ehjä

- käytä kengissä lisäpehmusteita

- käytä kengissä iskuja vaimentavia lisäpohjallisia

- kenkiin tai pohjallisiin voi liimata myös erilliset rakkosuojat 

- voit myös kokeilla ihoon kiinni liimattavia pehmusteita

- käytä jalkoihin ja varvasväleihin talkkia