Silmät, korvat ja nenä

Silmät, korvat, nenä – hoito ja oireet 

Monia silmien, korvien ja nenän oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Jos oireet eivät helpota, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä syytä oireisiin. Meiltä helposti valmisteet silmien hoitoon - kuivuuteen, punoitukseen ja piilolinsinesteet, nenän hoitoon - kuivuuteen, kuorsaukseen ja tukkoiseen nenään sekä korvien hoitoon - korvakipuun, puhdistukseen ja korvatulpat

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 147

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 147

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Millaisia ovat silmien, korvien ja nenän oireet? 

Monia silmien, korvien ja nenän oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Jos oireet eivät helpota, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä syytä oireisiin. 

Silmät

Yleisiä silmien oireiden aiheuttajia ovat kuivasilmäisyys, allergia ja silmätulehdukset. Silmäoireiden aiheuttajia voi olla vaikea erottaa toisistaan pelkästään oireiden perusteella. Esimerkiksi punoittavat silmät voi olla monesta eri syystä johtuva oire. 

Kuivasilmäisyys on aikuisilla yleisin syy silmien oireilulle. Kuivasilmäisyydessä kyynelneste ei erity normaaliin tapaan, minkä vuoksi silmät oireilevat monin tavoin. Kyynelnesteen tarkoitus on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pintaa. 

Kuivasilmäisyyden oireita:

- silmien kutina, vuotaminen tai punoitus

- roskan tunne silmissä

- väsyneisyyden tunne silmissä

- näöntarkkuuden vaihtelu 

- valonarkuus

Silmien kuivumista voivat aiheuttaa monet eri syyt. Lapsilla kuivasilmäisyys liittyy yleensä aina johonkin yleissairauteen. Noin 41 % ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä kuivista silmistä.

Silmien kuivuminen / yleisimpiä syitä:

- näyttöpäätetyö

- kuiva sisäilma 

- lääkkeiden sivuvaikutukset

- yleissairaudet

- ikääntyminen

- kuivassa huoneilmassa työskentelty

Allergian aiheuttamat silmäoireet tunnistaa parhaiten samanaikaisista muista oireista, joita voivat olla esimerkiksi nenän kutina ja vuotaminen.

Allergisia silmäoireita: 

- punoitus ja kutina

- silmäluomien turvotus

Bakteerin aiheuttama silmätulehdus eli sidekalvon tulehdus liittyy aikuisilla yleensä aina hengitystieinfektioon. Aikuisen lievä silmätulehdus paranee useimmiten itsestään muutaman vuorokauden kuluessa.

Silmätulehduksen oireita:

- kutina ja punoitus

- rähmiminen 

- luomien turvotus ja muurautuminen umpeen 

Kuivasilmäisyys ja allergiset silmäoireet altistavat silmätulehdukselle. 

Lapsilla silmäoireet johtuvat yleensä allergioista tai bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta. Lapsen silmätulehdus on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Kova kipu silmässä tai näkökyvyn yhtäkkinen heikkeneminen on aina oire lääkärihoitoa vaativasta silmäsairaudesta. 

Nenä

Nenäoireiden taustalla voi olla monia syitä. 

Tukkoinen nenä on yleinen vaiva. Nenän tukkoisuus altistaa yöaikaiselle suuhengitykselle, minkä vuoksi suu kuivuu ja yöuni voi häiriintyä. 

Nenän tukkoisuutta aiheuttavat:

- allergiat

- nenäpolyyppi eli nenän hyvänlaatuinen limakalvopullistuma

- lämpötilan vaihtelu

- voimakkaat tuoksut 

- maustetut ruoat

- tupakointi 

- pakkanen ja kuiva sisäilma

Nenän vuotaminen voi olla oire allergisesta nuhasta, jonka aiheuttajia ovat esimerkiksi siitepölyt ja eläinpöly. Myös tuoksuyliherkkyys voi aiheuttaa nenän vuotamista. 

Yleinen syy nenän vuotamiseen on vasomotorinen nuha eli yliherkkyysnuha. Siinä nenän limakalvo reagoi tavallista voimakkaammin hajuihin, pölyyn ja lämpötilojen vaihteluun. Se pahenee yleensä ulkoilmassa. 

Vasomotorisen nuhan oireita ovat:

- kirkas vuoto 

- nenän tukkoisuus

- aivastelu

Jos nenäoireet jatkuvat pitkään, on hyvä selvittää oireiden syy. 

Korvat

Korvakipu voi olla oire korvatulehduksesta, mutta se voi olla myös esimerkiksi niskojen tai nielun vaivoista johtuvaa säteilykipua. Korvakipua voi lievittää ensiapuna itsehoitolääkkeillä, mutta pitkään jatkuvan korvakivun syy on hyvä selvittää lääkärillä. 

Korvavahan eli vaikun aiheuttama tukos korvassa on yleinen ongelma. Korvavahan tehtävä on suojella korvakäytävän ihoa. Normaalisti värekarvat siirtävät korvavahaa korvakäytävän suulle, eikä korvia tarvitse erikseen puhdistaa. Jos vaha ei kulkeudu pois korvakäytävästä, korva voi mennä tukkoon.

Myös nuha ja allergia voivat joskus häiritä vahan normaalia kulkeutumista korvakäytävän suulle. Korvien lukkiutuminen voi johtua myös korvaan kulkeutuneesta vedestä tai korvatulehduksesta.

Korvatukoksen oireita: 

- paineen tunne korvassa, korvan lukkiutuminen, korva lukossa

- kuulon heikkeneminen

- tasapainoaistin heikkeneminen

Korvatulehduksessa oireina on korvatukoksen lisäksi korvakipua, nuhaa tai kuumetta. 

Korvien kutina johtuu yleensä korvakäytävän ihon kuivumisesta. Kutina voi olla myös kroonisen korvatulehduksen oire. 

Yli vuorokauden jatkunut kova korvakipu on aina syy käydä lääkärissä. 

Korvasta vuotava erite voi olla oire tärykalvon puhkeamisesta. 

Lapsen korvakivut tulee aina hoitaa lääkärissä. 

Miten silmien, korvien ja nenän oireita hoidetaan? 

Silmät

Koska kyynelnesteen tarkoitus on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pinta a, kuivan silmän oireita hoidetaan kosteuttavilla silmätipoilla ja -geeleillä. Myös katupölystä johtuvan ärsyyntyneen silmän hoito kostuttavilla tipoilla on silmille hyväksi, koska kostutustipat huuhtelevat silmän pintaa.

Allergiasta johtuvan silmäoireilun hoidossa käytetään paikallisvalmisteiden lisäksi antihistamiinitabletteja. Allergiakautena silmäoireet voivat lisääntyä piilolinssien käyttäjillä, koska piilolinssit keräävät pinnalleen siitepölyä. Kertakäyttölinssien käyttö voi vähentää oireita, mutta myös huolellinen piilolinssien puhdistus auttaa, koska piilolinssinesteet poistavat piilolinsseistä myös mahdolliset allergeenit. 

Silmätulehdus voi aikuisilla mennä ohi ilman hoitoa. Jos oireet eivät asetu muutamassa vuorokaudessa tai jos oireet ovat voimakkaat, on hyvä käydä tarkastuttamassa tilanne lääkärissä. 

Lapsen silmätulehdusta epäiltäessä on hyvä käydä lääkärissä. Lääkäriin on mentävä etenkin silloin, jos lapsen silmätulehdukseen liittyy voimakas silmäluomien turvotus tai voimakas yleiskunnon lasku. 

Roska silmässä / vierasesine silmässä voidaan pyrkiä poistamaan esimerkiksi fysiologisella keittosuolalla tai kostutustipoilla. Mikäli roskaa ei saada poistettua turvallisesti on syytä käydä silmälääkärin vastaanotolla.

Nenä

Usein lievät nenäoireet ovat harmittomia ja niitä voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Jos lääkkeitä tarvitsee päivittäisessä käytössä pitkään, on hyvä käydä tarkastuttamassa asia lääkärissä ja hankkia resepti tarvitsemilleen lääkevalmisteille.

Nenän tukkoisuutta voi hoitaa lyhytaikaisesti nenäsuihkeilla, jotka vähentävät limakalvojen kuivumista. Pitkäaikaista käyttöä ei suositella, koska se voi pahentaa oireilua ja aiheuttaa limakalvovaurioita. Nenäkannu on tehokas ja turvallinen kuivan nenän hoitokeino. Nenän kuivia limakalvoja voi hoitaa öljypitoisilla nenäsuihkeilla ja A-vitamiinitipoilla. 

Allergian aiheuttamia nenäoireita hoidetaan lisäksi antihistamiinitableteilla. Pitkään jatkunut, vaikea allerginen nuha voi olla syy harkita siedätyshoidon aloittamista.

Vasomotorista nuhaa hoidetaan ensisijaisesti välttämällä oireita voimistavia tekijöitä. Esimerkiksi kuivan ilman aiheuttamia nenäoireita voidaan vähentää kostuttamalla sisäilmaa. Yliherkkyysnuhan lääkehoito on haasteellista, koska antihistamiinitabletit eivät yleensä vähennä oireita.

Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet tehoavat oireisiin ja säännöllisesti käytettyinä ne vähentävät nenän tukkoisuutta ja vuotamista. Myös limakalvoja supistavia nenäsumutteita voi käyttää, mutta niitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. 

Korvat

Tukkeutunutta korvaa voi yrittää avata itsehoitovalmisteilla, eli vahaa liuottavilla tipoilla ja suihkeilla. Vahaa ei tule yrittää poistaa esimerkiksi vanupuikolla, sillä se työntää vahan syvemmälle korvaan ja voi tukkia korvakäytävän vielä pahemmin. Jos korvien tukosta ei saa auki kotikonstein tai jos oireena on myös kovaa kipua tai kuumeilua, on syytä mennä lääkäriin. 

Korvatukoksia voi myös ennaltaehkäistä käyttämällä vahaa liuottavia itsehoitovalmisteita.

Kutiavia korvia hoidetaan korvasuihkeilla ja -öljyillä. Jos oireilu ei helpota muutamassa viikossa, on hyvä käydä lääkärissä. Kutiaviin korviin on olemassa myös reseptilääkkeitä.

Tilapäistä korvakipua voi hoitaa särkylääkkeillä ja korvatipoilla, mutta pitkään jatkuneen tai voimistuneen korvakivun syy on selvitettävä lääkärissä.