Vitamiinit - Maitohappobakteerit - Melatoniinit ja muut ravintolisät

Vitamiinit - Maitohappobakteerit - Melatoniinit ja muut ravintolisät

Lisäravinteiden tarkoituksena on täydentää monipuolista ruokavaliota. Ravintolisien avulla pyritään esimerkiksi varmistamaan, ettei vitamiinien puutostiloja pääse syntymään. Maitohappobakteerit puolestaan ovat eläviä bakteereita, jotka tasapainottavat ruuansulatuskanavan mikrobikantaa, ja voivat siten tasapainottaa myös vatsan toimintaa ja rauhoittaa vatsaa. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ja ravitsevaa ruokavaliota vaan ainoastaan täydentävät sitä tarvittaessa.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 640

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 640

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vitamiinit, maitohappobakteerit ja muut ravintolisät tukevat hyvinvointia

Ravintolisät eli erilaiset lisäravinteet tukevat ja täydentävät monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Esimerkiksi vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä, ja on hyvä huolehtia ettei niiden puutostiloja pääse syntymään.

Lisäravinteiden tarkoituksena on täydentää monipuolista ruokavaliota. Ravintolisien avulla pyritään esimerkiksi varmistamaan, ettei vitamiinien puutostiloja pääse syntymään ja maitohappobakteerit puolestaan ovat eläviä bakteereita, jotka tasapainottavat ruuansulatuskanavan mikrobikantaa, ja voivat siten tasapainottaa myös vatsan toimintaa ja rauhoittaa vatsaa. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että lisäravinteet eivät voi korvata ravitsevaa ja monipuolista ruokavaliota. Ne ainoastaan täydentävät ruokavaliota tarvittaessa.

Maitohappobakteerit eli laktobasillit taas ovat eläviä bakteereita, joista monet kuuluvat ihmisen suoliston normaaliflooraan. Ne tasapainottavat ruuansulatuskanavan mikrobikantaa, ja voivat siten tasapainottaa myös vatsan toimintaa ja rauhoittaa vatsaa. Esimerkiksi antibioottikuurin aikana maitohappobakteerien avulla voidaan ehkäistä antibioottiripulia.

Ravintolisät täydentävät monipuolista ruokavaliota

Lisäravinteiden tarkoituksena on täydentää monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, eikä niiden avulla tulisi koskaan pyrkiä korvaamaan terveellistä ravintoa. Ravintolisien avulla pyritään esimerkiksi varmistamaan, ettei vitamiinien puutostiloja pääsisi syntymään. Tärkeää on aina pitää mielessä, että lisäravinteet eivät voi korvata monipuolista, terveellistä ja ravitsevaa ruokavaliota vaan ainoastaan täydentävät sitä tarvittaessa. Parempi vaihtoehto on aina saada tarvittavat ravintoaineet terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.

Ravintolisät eivät ole lääkkeitä vaan ne lasketaan elintarvikkeiksi. Koska ravintolisät ovat elintarvikkeita, niitä säätelee elintarvikelaki. Ravintolisiä ovat vitamiinilisät, kivennäisainelisät, ravintokuitulisät, rasvahappolisät sekä yrttivalmisteet. Lääkehoitoa käyttävien kannattaa aina ennen käyttöä tarkistaa oman lääkkeen ja ravintolisän yhteensopivuus itselle apteekista tai lääkäriltä. Ravintolisän käytöstä ja tarpeesta voi kysyä neuvoa myös apteekista.

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä. Niillä on elimistössä hyvin erilaisia ja moninaisia tehtäviä, ja ne osallistuvat muun muassa aineenvaihduntaan, kasvuun ja entsyymien toimintaan. Useimpia vitamiineja elimistö ei pysty tuottamaan itse ainakaan riittäviä määriä, joten niiden riittävä saanti pohjautuu pääasiassa ravintoon.

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit ja vesiliukoisia puolestaan ovat B- ja C-vitamiinit. B-vitamiineihin kuuluvat tiamiini, riboflaviini, niasiini, pantoteenihappo, B6-vitamiini, biotiini, folaatti ja B12-vitamiini.

Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu kehoon vaan niitä pitää saada ravinnosta päivittäin. Poikkeuksena näistä on B12-vitamiini, jota elimistö pystyy varastoimaan. Koska vesiliukoiset vitamiinit poistuvat kehosta veden mukana, on niiden liikasaanti erittäin harvinaista.

Rasvaliukoiset vitamiinit puolestaan varastoituvat elimistöön ja niitä on joissakin tilanteissa mahdollista saada myös liikaa. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa jopa myrkytystilan. Rasvaliukoisuudesta johtuen ne myös imeytyvät parhaiten silloin, kun ne otetaan yhdessä rasvaisen ravinnon kera.

Monipuolinen ravinto on vitamiinien tärkein lähde

Ravinto on vitamiinien tärkein lähde ja monipuolisen ravinnon tulisi olla niiden saannin pohja. D-vitamiini on tästä poikkeus, sillä sitä suositellaan kaikille suomalaisille vitamiinilisänä osan vuodesta ja tietyille väestöryhmille ympäri vuoden. B12-vitamiinin saannista taas kannattaa huolehtia erityisen tarkasti, jos ruokavalio on vegaaninen tai sisältää muuten erittäin vähän eläinperäisiätuotteita.

Jos muiden vitamiinien riittävää saantia ei syystä tai toisesta pysty tyydyttämään ravinnon avulla, löydät verkkoapteekkimme valikoimasta kaikki tarpeelliset vitamiinilisät. Vitamiinilisiä suositellaan monille ryhmille kuten raskaana oleville, lapsille ja erilaisista sairauksista kärsiville. Autamme mielellämme oikeiden tuotteiden valinnassa ja käytössä.

D-vitamiinia suositellaan kaikille syksystä kevääseen

Vitamiineja saa pääsääntöisesti riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta. mutta Suomessa D-vitamiini on tästä poikkeus, sillä ihmisen iho muodostaa sitä auringon säteilyn vaikutuksesta.

Suomen pitkänä pimeänä aikana auringonvalo ei riitä tähän. Kesän aikana varastoitunut D-vitamiini ei myöskään riitä koko pimeän kauden yli, joten Suomessa D-vitamiinia suositellaan kaikille syksystä kevääseen. Tutustu tarkemmin D-vitamiinin lähteisiin ja saantisuositukseen sekä D-vitamiini valikoimaamme.

A-, E- ja K-Vitamiinit

A-vitamiini on tärkeää näkökyvylle hämärässä ja luuston kasvulle. Sitä saa muun muassa oransseista ja tummanvihreistä kasviksista sekä maidosta ja kananmunan keltuaisesta.

E-vitamiini puolestaan on antioksidantti, joka parantaa vastustuskykyä. Sitä saa esimerkiksi täysjyväviljasta sekä kasviöljyistä.

K-vitamiini on tärkeää veren hyytymiselle. Sitä kutsutaan myös menadioniksi ja sen tärkeitä lähteitä ovat muun muassa kaalit, pinaatti, kasviöljyt sekä maksa. K-vitamiinia syntyy lisäksi suolistossa.

B- ja C-vitamiinit

C-vitamiini muun muassa edistää kasvua, luuston ja veren muodostusta sekä raudan imeytymistä. Sitä saa erityisen hyvin monista kasviksista, hedelmistä, marjoista ja juureksista.

Vegaaneilla tai muuten hyvin vähän eläinperäisituotteita käyttävien kannattaa huolehtia erityisen tarkasti myös B12-vitamiinin eli toiselta nimeltään kobalamiinin saannista. Sen riittävä saanti on tärkeää muun muassa verisolujen muodostumiselle.

Foolihappo vaikuttaa muun muassa luuytimen toimintaan ja punaisten verisolujen lisääntymiseen. Sitä saa esimerkiksi kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Foolihapon riittävä saanti on erityisen tärkeää raskaan oleville ja raskautta suunnitteleville. Foolihappolisän nauttiminen kannattaakin aloittaa jo raskautta suunnitellessa.

B7- eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Sitä saa muun muassa lihasta, maksasta, maidosta ja kaurasta. B3-vitamiini eli niasiini taas vaikuttaa hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Myös sitä saa hyvin esimerkiksi lihasta, maksasta ja maidosta.

B5-vitamiini ja pantoteenihappo vaikuttavat muun muassa energia-aineenvaihduntaan ja ihoon. Pyridoksiini eli B6-vitamiini taas verisolujen muodostukseen ja vastustuskykyyn. Se on lisäksi tärkeää myös hermostolle, lihaksille ja aivoille. Riboflaviini eli B2-vitamiini on tärkeä muun muassa elimistön energiantuotannolle, ja sitä saa maidosta lihasta ja täysjyväviljasta.

Tiamiini eli B1-vitamiini on tärkeää hermostolle ja hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnalle. Sitä saa muun muassa täysjyväviljasta, maidosta, pavuista ja sianlihasta.

Vitamiinien puutos ja liikasaanti

Liian vähäinen vitamiinien saanti aiheuttaa erilaisia puutostauteja. Monille erityisryhmille kuten lapsille, ikäihmisille, erilaisista sairauksista kärsiville tai raskaana oleville suositellaankin erilaisia vitamiinilisä näiden välttämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

D-vitamiinia suositellaan kaikille syksystä kevääseen, mutta vauvoille, lapsille, nuorille ja yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinia purkista ympäri vuoden. Raskautta suunniteltaessa ja sen aluksi suositellaan foolihappoa. B12-vitamiinia taas suositellaan etenkin vegaaneille.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että rasvaliukoisia vitamiineja voi myös saada liikaa. Vitamiinilisien pakkausohjeessa kerrotaan suositeltu vuorokausiannos, ja tätä ohjetta kannattaa noudattaa. Liika saanti on mahdollista erityisesti rasvaliukoisten vitamiinien eli A-, D-, E- ja K-vitamiinien kohdalla.

Kivennäisaineet

Kivennäisaineet ovat maaperästä peräisin olevia alkuaineita, joita ihmiskeho tarvitsee aineenvaihdunnan reaktioihin. Yleisimpiä näistä ovat kalsium, kalium, fosfori, magnesium ja natrium.

Kivennäisaineita, joiden tarve on todella pieni, kutsutaan hivenaineiksi. Tavallisimmat hivenaineet ovat rauta, sinkki, jodi ja seleeni.