Melatoniini
Monenlaiset tekijät voivat häiritä nukahtamista ja hyvää unta. Melatoniini (n-asetyyli-5-metoksitryptamiini) on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni. Melatoniini helpottaa unensaantia ja auttaa hyvän vuorokausirytmin ylläpitämisessä. Oikeaan aikaan otettu melatoniinivalmiste auttaa unen saannissa, vähentää yöllä heräilyä ja parantaa unen laatua.
Melatoniini helpottaa unensaantia
Uni on elintärkeää. Unen aikana elimistö palautuu, fyysinen väsymys poistuu ja esimerkiksi opitut asiat tallentuvat pysyvään muistiin.
Monenlaiset tekijät voivat häiritä nukahtamista ja hyvää unta. Melatoniini (n-asetyyli-5-metoksitryptamiini) on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni. Se helpottaa unensaantia ja auttaa hyvän vuorokausirytmin ylläpitämisessä. Oikeaan aikaan otettu melatoniinivalmiste auttaa unen saannissa, vähentää yöllä heräilyä ja parantaa unen laatua.
Melatoniini helpottaa unensaantia ja auttaa hyvän vuorokausirytmin ja uni-valverytmin ylläpitämisessä. Siitä voi olla hyötyä, jos sinun vaikea saada iltaisin ajoissa unta tai jos kärsit jet lagista eli aikaerorasituksesta. Se voi joissain tilanteissa lisäksi tuoda apua yön aikaiseen heräilyyn.
Miten melatoniinia käytetään?
Melatoniini tulee ottaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Annos kannattaa ottaa aina samaan aikaan illalla, noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä melatoniinin vaikutukselle on olennaista sen täsmällinen ajoitus.
Valmisteet auttavat myös lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia. Kun valmistetta hyödynnetään aikaerorasituksen tasaamiseen, sitä kannattaa ottaa kohdemaassa ennen nukkumaanmenoa muutamana päivänä matkakohteeseen saapumisen jälkeen. Käyttö kannattaa aloittaa ennen nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä.
Melatoniinia ei koskaan tulisi ottaa liian myöhään eli valmisteesta riippuen kello 22–23 jälkeen. Koska melatoniinia erittyy ihmisen elimistössä luontaisesti ilta- ja yöaikaan, sitä ei myöskään tule käyttää esimerkiksi yövuoron jälkeiseen nukahtamiseen aamulla. Tällöin elimistö saa virheellisen signaalin vuorokaudenajasta, mikä saattaa vaikuttaa myös muuhun hormonitasapainoon.
Ruoka heikentää melatoniinin imeytymistä, joten syömisen jälkeen on hyvä odottaa muutama tunti ennen valmisteen ottamista.
Mitä melatoniini on?
Melatoniini (n-asetyyli-5-metoksitryptamiini) on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni. Sitä kutsutaan usein pimeähormoniksi, sillä se alkaa erittyä illalla, kun valon määrä vähenee.
Melatoniinia erittyy eniten muutaman tunnin ajan puolenyön jälkeen, ja sen eritys alkaa vähentyä loppuyöstä valon vaikutuksesta. Hormonin tehtävä on edistää unta ja parantaa sen laatua. Se on siis osaltaan mukana säätelemässä vuorokausirytmiä.
Unen tarve ja nukahtaminen
Uni on meille kaikille elintärkeää. Se auttaa elimistöä palautumaan ja poistaa fyysistä väsymystä. Lisäksi esimerkiksi uudet opitut asiat tallentuvat unen aikana pysyvään muistiin. Unen aikana aivot tankkaavat energiaa ja siksi levänneenä havaintokyky toimii, mieli on vireämpi ja parempi.
Nukahtamista ja unta voivat kuitenkin häiritä monenlaiset tekijät. Esimerkiksi erilaisten nautintoaineiden liikakäyttö tai aikaero voivat vaikeuttaa nukahtamista. Unen laatuun ja nukahtamisen nopeuteen voi vaikuttaa monin keinoin.
Nukkumaanmenoaika kannattaa pitää vakiona myös vapaapäivinä. Iltaisin kannattaa välttää kirkkaita valoja, liian raskasta liikuntaa, kofeiinia ja alkoholia. Myös älylaitteiden ja tietokoneiden käyttöä kannattaa iltaisin rauhoittaa, sillä etenkin näytöiltä heijastuva sininen valo häiritsee hormonitoimintaa ja unen saantia.
Uni on myös herkkä terveysmittari, sillä sekä psyykkiset että fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät unta herkästi. Tällöin yöuni voi lyhentyä tai pidentyä. Myös uni-valverytmin häiriöt ilmenevät joko unettomuutena tai liikaunisuutena. Sekä lyhentynyt että pidentynyt yöni on epäterveellistä ja lisää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu, keskittymiskyky huononee, tarkkaavuus heikkenee, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeudet hidastuvat. Nämä altistavat virheille ja niiden seurauksena myös tapaturmille.
Unen laatuun ja määrään kannattaa siis kiinnittää huomiota. Jos kotikonstit eivät auta unettomuuteen, kannattaa kääntyä herkästi lääkärin puoleen.
Melatoniinivalmisteet
Oikeaan aikaan otettu melatoniinivalmiste kuten Melarest, Novanight tai Unital auttaa unen saannissa, vähentää yöllä heräilyä ja parantaa unen laatua. Valmisteita on saatavilla pitkä- ja lyhytvaikutteisina. Tuotteita on saatavilla sekä itsehoitovalmisteina että lääkärin määräyksestä.
Itsehoitovalmisteina myytävien tuotteiden kuten Melarest, Novanight, Melatoniini Orion tai Unital vahvuus on 1-3 mg. Melatoniinvalmisteita löytyy muun muassa tabletteina, imeskeltävinä tabletteina ja suihkeina.
Jos kokeilet melatoniinia itsehoitovalmisteena ensimmäistä kertaa, on järkevää aloittaa miedommasta valmisteesta. Jos siitä ei ole apua, voit kokeilla vahvempaa valmistetta.
Melatoniini ei kuitenkaan ole avuksi kaikkiin uniongelmiin. Jos tuntuu, että tarvitset valmistetta jatkuvasti tai ettei siitä ole hyötyä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Uniongelmiin on useita syitä, ja siten myös useita erilaisia hoitokeinoja. Vakavien uniongelmien kohdalla kannattaa muutenkin aina kääntyä ensin lääkärin puoleen.
Onko melatoniini aina turvallista?
Melatoniinia ei tule käyttää yhdessä alkoholin, fluvoksamiinin tai varfariinin kanssa. Sitä ei suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville naisille ilman lääkärin määräystä. Jos käytät säännöllisesti muita lääkkeitä, keskustele valmisteen käytöstä aina ensin lääkärin kanssa. Tupakointi saattaa heikentää melatoniinin vaikutusta.
Melatoniinivalmisteet on todettu lyhytaikaisessa käytössä varsin turvallisiksi, mutta tuotteita tulee aina käyttää pakkauksen ohjeen mukaan. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää.
Melatoniinin ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta, mutta sen käytöstä voi tulla tapa. Tällöin nukahtaminen ilman ulkoisesti nautittua valmistettua voi alkaa tuntua vaikealta. Siksi melatoniinivalmisteet onkin tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Jos tarvitset valmistetta toistuvasti, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Kysy valmisteiden käyttöön tarvittaessa neuvoa lääkäriltä tai apteekista.