Kalsium ja  D vitamiini

Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D3-vitamiinia

Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D3-vitamiinia. Tämän vuoksi monet kalsiumravintolisät sisältävät myös D-vitamiinia ja maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia. Lapsille tulee antaa D3-vitamiinia ravintolisänä ympäri vuoden 7,5 µg/vrk. Aikuisten suositusannostus on 10 µg/vrk. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 30

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 30

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Kalsium ja D vitamiini

Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D3-vitamiinia. Tämän vuoksi monet kalsiumravintolisät sisältävät myös D-vitamiinia ja maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia.

D3-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Suomessa auringonvalo riittää D-vitamiinin tuotantoon maaliskuulta lokakuulle. D-vitamiinia on myös ruoissa, mutta vain harva suomalainen saa riittävän D-vitamiinimäärän pelkästä ravinnosta. D-vitamiinia on runsaasti kaloissa, esimerkiksi siiassa, silakassa, muikussa ja ahvenissa, sekä sienistä suppilovahveroissa. 

Nykyisin D-vitamiinia on lisätty moniin ruokiin kuten maitoon ja rasvoihin ja levitteisiin. Pimeimpään vuodenaikaan kaikille suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisää. Aikuisten suositusannostus on 10 µg(mikrogrammaa) vuorokaudessa.

Lapsille tulee antaa D3-vitamiinia ravintolisänä ympäri vuoden vauvasta asti. Äidinmaidonkorviketta syövät vauvat saavat osan D-vitamiinista korvikkeesta. 2–17-vuotiaille lapsille D-vitamiinisuositus on 7,5 µgravintolisänä ympäri vuoden. 

Voit lukea lisää lasten vitamiininsaannin tarpeista täältä (LINKKI Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus; Lapset).

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini eli se varastoituu elimistöön. D-vitamiinin saannin yläraja on 100 µgvuorokaudessa. Tämän määrän ylittävät D-vitamiiniannokset ovat elimistölle vaarallisia. Yliannostus johtaa muun muassa kalsiumin liian tehokkaaseen imeytymiseen, mistä seuraa veren kalsiumpitoisuuden nousu eli hyperkalsemia. 

Alle 11-vuotiaiden turvallisen saannin yläraja on 50 µg, alle 1-vuotiaiden tätäkin pienempi. 

Voit lukea lisää D-vitamiinista täältä (LINKKI Vitamiinit – Maitohappobakteerit – Melatoniinit ja muut ravintolisät; D-vitamiini).

Kalsiumia saa eniten maitotuotteista, mutta sitä on myös esimerkiksi lehtivihanneksissa, pähkinöissä, tofussa ja kalassa. Lasillinen maitoa, purkillinen jogurttia sekä muutama juustoviisu sisältävät jokainen noin 250 mg kalsiumia. Kalsiumin yleinen saantisuositus on aikuisille vähintään 800 mg vuorokaudessa.

Kalsiumia tarvitaan erityisesti luuston rakennusaineeksi, minkä vuoksi sekä lapset että raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat paljon kalsiumia. Kalsiumin puute aiheuttaa luiden haurastumista eli osteoporoosia. Jos elimistö ei saa riittävästi kalsiumia ravinnosta, se ottaa tarvitsemansa kalsiumin luustosta. 

Naisten kalsiumin tarve kasvaa vaihdevuosien jälkeen, jolloin luut alkavat estrogeenituotannon hiipumisen takia luonnostaan haurastua. Luukatoa voidaan ehkäistä myös vaihdevuosien estrogeenihoidolla.  

Voit lukea lisää osteoporoosista täältä (LINKKI Vitamiinit – Maitohappobakteerit – Melatoniinit ja muut ravintolisät; Kalsium).

Kalsium imeytyy ravinnosta paremmin kuin ravintolisistä, mutta ravintolisiä on käytettävä, jos ruokavalioon ei kuulu maitotuotteita tai valmisteita, joihin on lisätty kalsiumia. 

Apteekkimme kalsium-D-valmisteet

Saat apteekistamme lisääntyneeseen kalsiumin tarpeeseen suunnitellut kalkkivalmisteet, jotka sisältävät myös D-vitamiinia. 

Kalsium + D -valmisteita voi käyttää myös raskaus- ja imetysaikana, kunhan huolehtii, etteivät saantisuositusten mukaiset rajat ylity. 

Suurin osa apteekkimme kalsiumvalmisteista sisältää 500 mg kalsiumia. D-vitamiinin määrä kalsium-D-valmisteissa vaihtelee 5 mikrogrammasta 25 mikrogrammaan. 

Lapsille suunniteltu Multivita NamiNalle Kalsium+D3 sisältää vain 100 mg kalsiumia ja 5 mikrogrammaa D-vitamiinia. Se sopii hyvin lapselle, joka käyttää päivittäin maitotuotteita, joista saa sekä kalsiumia että lisättyä D-vitamiinia. 

NamiNalle on pehmeä, pureskeltava nallenmuotoinen ravintolisävalmiste. Samassa pakkauksessa on sekä mansikan että mustikan makuisia purutabletteja. 

MiniSun Luusto Kalsium + D3 sisältää 500 mg kalsiumia ja 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Tämä enemmän kalsiumia sisältävä valmiste sopii lapselle, joka ei juuri käytä maitotuotteita tai esimerkiksi kauramaitoa, johon on lisätty kalsiumia. 

Marjanmakuiset MiniSun-pureskelutabletit voi myös niellä sellaisinaan tai imeskellä. Valmiste on maidoton, laktoositon, gluteeniton, soijaton, hiivaton ja liivatteeton. 

Kalcipos D -tabletit sisältävät 500 mg kalsiumia ja 10 µg D-vitamiinia. Valmistetta voidaan käyttää myös ikäihmisten kalsiumin ja D-vitamiinin puutosten ehkäisyyn ja hoitoon sekä osteoporoosin hoitoon. Kalcipos D-tabletteja on saatavilla myös purutabletteina. 

Calcichew D3 forte sisältää 500 mg kalsiumia ja 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia ja Calcichew D3 Extra sisältää 500 mg kalsiumia ja 20 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Appelsiininmakuinen purutabletti sopii hyvin iäkkään ihmisen kalsiumin ja D-vitamiinin puutosten ehkäisyyn ja hoitoon sekä osaksi diagnosoidun osteoporoosin hoitoa.