Sinkki

Sinkki lyhentää flunssan oireiden kestoa

Sinkin lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, monet siemenet, pähkinät ja liha. Sinkin saantisuositus on noin 10 mg vuorokaudessa. Suurempia määriä (enintään 80 mg/vrk) sinkkiä voi käyttää lyhytaikaisesti flunssan hoidossa. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 30

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 30

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Sinkki

Sinkki vaikuttaa muun muassa lapsuusajan kasvuun ja kehitykseen. Hyviä sinkin lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, monet siemenet, pähkinät, erityisesti cashewpähkinä, ja liha, erityisesti poron- ja naudanliha. 

Sinkin saantisuositus on 10 mg vuorokaudessa. Sitä voi kuitenkin käyttää suurempia määriä (enintään 80 mg/vrk) tilapäisesti flunssan hoidossa. Sinkillä on tutkimusten mukaan aikuisten flunssan ja nuhakuumeen oireiden kestoa lyhentävä vaikutus. 

Flunssan kestoa voi lyhentää noin kolmanneksella käyttämällä sinkkitabletteja 75 milligrammaa päivässä. Määrä vastaa noin kuutta sinkki-imeskelytablettia vuorokaudessa. Annoksen nostaminen ei paranna hoitotehoa. 

Lasten kohdalla sinkin käytöstä flunssaoireiden hoidossa ei ole riittävää tutkimustietoa. Sen sijaan raskauden ja imetyksen aikana sinkki on yleensä turvallinen valmiste, mutta sen sopivuus on silti hyvä varmistaa neuvolasta tai omalta lääkäriltä.

Voit lukea lisää sinkin käytöstä flunssan hoidossa täältä (LINKKI Kipu ja flunssa; Sinkki ja muut vastustuskykyä vahvistavat valmisteet).

Runsaan sinkin käytön sivuvaikutuksena voi tulla pahoinvointia. Se on yleensä vaaraton ilmiö, jos sinkkiä käyttää suurempia määriä vain tilapäisesti ja annostusohjeiden mukaan. 

Sinkin pitkään jatkuva runsas käyttö on vaarallista. Liiallinen sinkin saanti aiheuttaa elimistöön myrkytystilan, jonka oireita ovat pahoinvoinnin lisäksi vatsakivut, oksentelu, ripuli ja päänsärky. 

Turvallisen käytön päivittäinen yläraja säännöllisessä käytössä on 25 milligrammaa. Flunssan oireiden keston lyhentämiseen tarkoitettuja suurempia sinkkimääriä ei siis tule nauttia kuin viikon parin ajan flunssan aikana. Liiallinen sinkin saanti estää esimerkiksi raudan imeytymistä. 

Kuinka paljon sinkkiä tulee saada ja sinkin lähteet

Sinkin saantisuositus on aikuisilla noin 10 mg vuorokaudessa ja suositusyläraja 25 mg/vrk. Perusterve ihminen saa tarvitsemansa sinkin monipuolisesta ravinnosta. 

Sinkkiä on muun muassa täysjyväviljoissa, lihassa, erityisesti poron- ja naudanlihoissa, monissa siemenissä ja pähkinöissä, erityisesti cashewpähkinässä. 

Sinkkiä sadassa grammassa:

- vehnänalkio 17 mg

- vehnälese 13 mg

- poronliha (kuivattu) 12 mg

- mustatorvisieni (kuivattu) 10 mg 

- maksa (keitetty) 8 mg

- ruislese 8 mg

- naudan jauheliha 7,5 mg

- auringonkukansiemen (kuorittu) 7 mg

- seesaminsiemen (kuorineen) 6,5 mg

- merilevä (kombu, kuivattu) 6 mg

- cashewpähkinä 5,5 mg 

Sinkin puute on harvinaista perusterveillä ihmisillä. Sinkkilisää voi kuitenkin käyttää flunssan oireiden keston lyhentämiseen (enintään 75 mg/vrk).

Sinkkivalmisteet Apteq Fluzinc ja Bertil´s Sinkkisuihke

Saat apteekistamme sekä sinkkitabletteja että sinkkisuihketta eri makuisina valmisteina. 

Lasten sinkkilisän käytöstä flunssaoireiden hoidossa ei ole riittävää tutkimustietoa, joten sinkin käyttö nuhakuumeen hoidossa sopii vain aikuisille.

Apteekki Fluacute Zink on sinkki suihke, jota käytetään neljä suihkausta joka toinen tunti. Neljä suihkausta sisältää yhteensä 9,4 milligrammaa sinkkiä.

Apteq Fluzinc ja Posivil Fluzink -imeskelytabletteja saa eri makuisina. Molemmat tabletit sisältävät noin 10 mg:aa sinkkiä ja tabletteja otetaan noin kahden tunnin välein, yhteensä 8–10 kertaa päivässä. 

Bertil´s Sinkkisuihketta annostellaan limakalvoille useita kertoja päivässä. Suihke sisältää sekä sinkkiasetaattia että sinkkibisglysinaattia. Kotimainen sinkkisuihke on suunniteltu vastustuskyvyn tukemiseen flunssan aikana. 

Bertil´s suihkeen annostusohje flunssan oireiden keston lyhentämiseen on neljä suihkausta suuhun kahdeksan kertaa päivässä. Vuorokausiannos sisältää 80 mg sinkkiä. 

Löydät apteekistamme myös muut Bertil´sin sinkkivalmisteet.