Matkapahoinvointivalmisteet

Matkapahoinvointivalmisteet

Matkapahoinvointivalmisteet helpottavat oloa matkan aikana

Matkapahoinvointivalmisteet on tarkoitettu käytettäväksi auto- tai venematkan aiheuttamaan pahoinvointiin. Matkapahoinvointi on suhteellisen yleinen vaiva. Noin kolmannes ihmisistä saa herkästi siihen liittyviä oireita. Eniten oireita saavat 2–15-vuotiaat lapset.

View as Ruudukko Luettelo

5 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

5 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Matkapahoinvointivalmisteet

Matkapahoinvointivalmisteet on tarkoitettu käytettäväksi auto- tai venematkan aiheuttamaan pahoinvointiin. Niiden vaikutus on tehokkain, kun ne otetaan hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkapahoinvointi on suhteellisen yleinen vaiva. Noin kolmannes ihmisistä saa herkästi siihen liittyviä oireita matkustaessaan autossa tai veneessä. Eniten oireita saavat 2–15-vuotiaat lapset.

Matkapahoinvoinnin ensioireita ovat muun muassa kalpeus, kylmänhikisyys ja haukottelu. Pahimmillaan matkapahoinvointi johtaa oksenteluun. Lisäksi voi esiintyä ripulia, päänsärkyä ja puristavaa tunnetta rinnassa.

Pahoinvointia esiintyy usein heti matkan alkaessa, mutta se voi alkaa myös myöhemmin matkan aikana ja pahentua hiljalleen.

Matkapahoinvointivalmisteita on hyvä kokeilla, jos oireet ovat voimakkaita.

Yli 12-vuotiaille ja aikuisille saat apteekistamme ilman reseptiä antihistamiinivalmisteen, jota käytetään matkapahoinvoinnin oireisiin. Postafenin vaikuttavana aineena on meklotsiini, jota käytetään matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyssä. Postafen hillitsee myös oksentelua.

Pienemmille lapsille ja myös raskaana oleville ja imettävillä on saatavilla Sea-Band-matkapahoinvointiranneke. Sen teho perustuu akupainantaan.

Jos apteekistamme saatavat itsehoitolääkkeet eivät helpota matkapahoinvoinnin oireita, lääkärin määräämänä reseptilääkkeenä on saatavana skopolamiinilaastari.

 

Matkapahoinvoinnin itsehoitokeinot

Matkapahoinvointi johtuu heiluvan liikkeen aiheuttamasta sisäkorvan ärsytyksestä. Sisäkorvan tehtävänä on aistia tasapainoa. Oireilu on erityisen voimakasta, jos näköhavainto ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa informaatiota.

Tärkein pahoinvoinnin itsehoitokeino on pitää matkan aikana katsekontakti koko ajan määränpäässä. Matkapahoinvoinnin oireita saavan on hyvä välttää esimerkiksi lukemista matkan aikana.

Matkapahoinvointia lisäävät muun muassa huono ilmanvaihto, voimakkaat tuoksut, kylmettyminen ja alkoholin käyttö.

Mahdollisimman raitis ilma helpottaa oireita, joten esimerkiksi veneessä matkustaessa on hyvä oleilla veneen kannella. Lisäksi oireita voi helpottaa pukeutumalla lämpimästi, syömällä kevyesti ja välttämällä alkoholin käyttöä sekä ennen matkaa että matkanteon aikana.

Matkapahoinvoinnin oireita voi helpottaa myös siedätyshoidolla eli altistamalla itseään hiljalleen olosuhteille, joissa pahoinvointia ilmenee.

Useimmat ihmiset tottuvat auto- tai venematkan olosuhteisiin ja matkapahoinvoinnin oireet helpottavat, jos olosuhteet jatkuvat samoina esimerkiksi pitkällä laivamatkalla. Tottumiseen menee yleensä 2–3 vuorokautta.

Jotkut kokevat saavansa helpotusta matkapahoinvointiin inkivääristä, mutta sen tehoa ei ole pystytty osoittamaan tutkimuksissa.

 

Matkapahoinvointivalmisteet helpottavat pahoinvoinnin oireita

Matkapahoinvointivalmisteet on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun muut keinot eivät auta ehkäisemään matkustaessa tulevaa pahoinvointia. Lääkehoidon vaikutus on parempi, jos se aloitetaan ennen matkaa.

Saat apteekistamme ilman reseptiä antihistamiinivalmisteen, jota käytetään matkapahoinvoinnin oireisiin. Postafenin vaikuttavana aineena on meklotsiini, jota käytetään matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyssä. Postafen hillitsee myös oksentelua.

Postafenin alkuannos on aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille yksi tabletti. Lääke suositellaan otettavaksi tuntia ennen matkan alkamista, jotta se ehtii vaikuttaa sopivaan aikaan. Jos alkuannoksen (25 mg) teho ei riitä, tunnin kuluttua voidaan ottaa toinen annos. Postafenin maksimiannos on kaksi tablettia eli 50 mg vuorokaudessa.

Postafenia ei saa käyttää samaan aikaan alkoholin tai keskushermostoa lamaavien lääkkeiden kanssa. Lääkkeen sopivuus on hyvä varmistaa apteekkimme farmaseutilta tai lääkäriltä, jos käytössä on muita lääkkeitä.

Postafenin tavallisimpia haittavaikutuksia ovat raukeus, väsymys ja suun kuivuminen. Lääkettä saa käyttää alle 12-vuotiaille ja pitkäaikaisesti vain lääkärin ohjeen mukaan.

Sea-Band-matkapahoinvointiranneke on tarkoitettu sekä aikuisille että lapsille. Sitä voivat käyttää myös pienemmät lapset sekä raskaana olevat ja imettävät. Sea-Band-pahoinvointirannekkeen teho perustuu akupainantaan.

Sea-band-pahoinvointiranneke kannattaa asettaa paikalleen ennen matkaa, mutta se voidaan laittaa myös matkan aikana. Rannekkeen vaikutus alkaa jo muutaman minuutin kuluttua. Rannekkeella ei ole haittavaikutuksia kuten uneliaisuutta.

Jos apteekistamme saatavat itsehoitolääkkeet eivät helpota matkapahoinvoinnin oireita, lääkärin määräämänä reseptilääkkeenä on saatavana skopolamiinilaastari. Se asetetaan paikalleen jo 6–8 tuntia ennen matkaa. Samoin kuin Postafen myös skopolamiinilaastari on tarkoitettu vain aikuisille.