Kuumemittarit

Kuumemittarilla voit seurata ruumiinlämpötilan vaihteluita

Kuumemittari on luotettava väline ruumiinlämpötilan seuraamiseen sairauden aikana. Kuumeen mittaamisessa on huolehdittava, että mittausolosuhteet ovat sopivat ja mittaustapa oikea. Korvakuumemittari on lapsiperheelle paras vaihtoehto kuumeen mittaamiseen. 

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

12 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Kuumemittarit

Kuumemittarin laatu on tärkeä asia luotettavan mittaustuloksen saamiseksi. Korvakuumemittari on lapsiperheelle paras vaihtoehto, sillä se mittaa ruumiinlämpöä tarkasti ja nopeasti. Kuumeen mittaaminen perinteisellä kuumemittarilla onnistuu peräaukosta, kainalosta ja suusta. Koska ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneilman lämpötilan mukaan, kainalosta saatu mittaustulos, samoin kuin otsakuumemittarin mittaustulos, on hiukan epätarkka. Ihmisen normaali ruumiinlämpötila vaihtelee yksilöllisesti ja iltaisin ruumiinlämpötila on kaikilla ihmisillä noin puoli astetta korkeampi kuin aamuisin. Yleisin kuumeen aiheuttaja on nuhakuume, jossa kuume voi nousta korkeaksikin ilman että se on vaarallista.  

Kuumemittarin laatu on tärkeä asia luotettavan mittaustuloksen takaamiseksi. Lisäksi kuumeen mittaustuloksiin vaikuttavat mittausolosuhteet sekä oikein suoritettu mittaustapa. 

Korvakuumemittari sekä ruumiinlämmön mittaaminen perinteisen mallisella kuumemittarilla peräaukosta antavat luotettavimmat mittaustulokset. Myös suusta mitattu tulos on luotettava, kunhan lämpö mitataan oikealla tavalla kielen alta. 

Koska ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneen lämpötilan mukaan, kainalosta saatu mittaustulos, samoin kuin otsakuumemittarin mittaustulos, on yleensä hiukan epätarkka.

Korvakuumemittari onkin usein lapsiperheissä paras vaihtoehto kuumeen mittaamiseen. Otsakuumemittari on hyvä vaihtoehto, jos halutaan seurata esimerkiksi vauvan ruumiinlämpötilan tiheitä vaihteluja. Otsakuumemittaria käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneen lämpötilan mukaan. 

Normaali ruumiinlämpötila vaihtelee myös yksilöllisesti ja iltaisin ruumiinlämpötila on kaikilla ihmisillä noin puoli astetta korkeampi kuin aamuisin. Kuumeen mittaamisessa onkin tärkeää huomioida sekä ihmisen oma normaali ruumiinlämpötila että ruumiinlämpötilan luonnollinen vaihtelu.

Parhaat mittaustulokset saat, kun mittaat ruumiinlämpösi terveenä ja sairastuttuasi vertaat samalla mittarilla samasta paikasta mitattua lämpöä tähän arvoon. 

Muista kuitenkin ruumiinlämpötilan luonnollinen päiväkohtainen vaihtelu sekä esimerkiksi se, että fyysinen rasitus nostaa ruumiinlämpötilaa lihasten tuottaman lämmön seurauksena. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ruumiinlämpötila vaihtelee myös kuukautiskierron mukaan. 

Löydät apteekkimme valikoimasta laadukkaat ja testatut kuumemittarit. 

Kuume ja normaalin ruumiinlämpötilan luonnollinen vaihtelu

Kuume tarkoittaa ruumiinlämpötilan nousua normaalia korkeammaksi jonkin sairauden yhteydessä. Normaali ruumiinlämpö vaihtelee esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan ja ruumiinlämpö kohoaa myös rasituksen yhteydessä lihasten tuottaman lämmön takia. 

Kuumemittareiden mittaustulokset voivat olla hiukan erilaisia riippuen mittaustavasta. Peräsuolesta mitattu lämpötila on korkein, kainalosta tai korvasta mitattu lämpö hiukan tätä alhaisempi. Peräsuolesta ja korvasta mitattu lämpö kertoo tarkimmin todellisen ruumiinlämpötilan, koska ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneen lämpötilan mukaan. 

Ihon lämpötila nousee myös esimerkiksi paksujen peittojen alla. Jos käytössä ei ole korvakuumemittaria, eikä lämpöä haluta mitata peräsuolesta, on sairastuneen hyvä oleilla hetki normaalissa huoneilmassa ennen kuumeen mittaamista iholta. 

Aikuisen normaali kehon lämpötila vaihtelee useimmiten 36,5–37,5 asteen välillä. Yksilölliset erot ovat suuret, joten oma perusruumiinlämpötila on hyvä tarkastaa terveenä. Kaikilla ihmisillä lämpötila on illalla noin 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kehon lämpötila vaihtelee myös kuukautiskierron mukaan, ruumiinlämpö on korkeimmillaan kuukautiskierron keskivaiheilla.

Kuumeen yleisin syy on viruksen aiheuttama flunssa eli nuhakuume. Alkuun kuume voi nousta korkeaksi ja kestää jopa päiviä. Korkea kuume ei kuitenkaan yleensä ole vaarallista. Lapsella kuume voi olla jopa 40 astetta ilman, että kyse on vaikeasta tilanteesta.

Korkean kuumeen aikana on tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta, koska kuume haihduttaa elimistöstä nestettä. Voit lukea lisää kuumeen ja flunssan hoitamisesta sekä esimerkiksi lapsen kuumekouristuksesta täältä (Kipu ja flunssa, Tulehduskipulääke, parasetamoli ja ibuprofeiini). 

Myös bakteeritulehdukset voivat nostaa korkean kuumeen ja moniin suolistotulehduksiin voi liittyä oksentelun ja ripulin lisäksi kuumetta.

Kuume voi olla myös merkki vakavammasta sairaudesta, esimerkiksi imusolmukesyövästä. Näissä tilanteissa ruumiinlämpö nousee usein vain vähän, eli kuume on lievää, ja lämmön nousu jatkuu pitkään. Tällaisten oireiden takia on syytä hakeutua lääkäriin. 

Perinteinen kuumemittari ja digitaalinen kuumemittari

Perinteisen mallisilla kuumemittareilla kuumeen voi mitata kainalosta, peräaukosta tai suusta. Saat apteekistamme sekä digitaalisia mittareita että elohopeattomia alkuperäisen elohopeamittarin tavoin toimivia kuumemittareita (Apteq elohopeaton kuumemittari). Apteq kuumemittari ravistuskotelolla helpottaa mittarin käsittelyä.

Perinteisen elohopeattoman mittarin etu on yksinkertaisuus. Se on myös helppo pestä ja pitää puhtaana. Perinteisellä mittarilla saat mitattua suusta nopeasti tarkan lämpötilan. Kuumemittari laitetaan kielen alle jommallekummalle puolelle kielijännettä. 20 minuuttia ennen mittausta on vältettävä lämpimän ruoan tai juoman nauttimista. 

Apteqilta löytyy tavallisen digitaalisen kuumemittarin lisäksi Apteq digitaalinen kuumemittari joustava, jonka kärki on joustava ja vesitiivis. Joustava kuumemittari on hyvä vaihtoehto esimerkiksi lapsiperheen yleiskuumemittariksi. 

Osa elohopeattomista perinteisistä kuumemittareista sisältää myös ravistelukotelon, joka helpottaa osoittimen ravistamista takaisin alas. Sellainen tulee Apteqin mittarin (Apteq kuumemittari ravistelukotelolla) ja lisäksi Gerathermin Classic Easy Flip -mittarin mukana.

Korvakuumemittari antaa tarkan, luotettavan mittaustuloksen

Korvakuumemittari mittaa kehon lämpötilaa tarkemmin kuin iholta, esimerkiksi kainalosta, lämpöä mittaava perinteisen mallinen kuumemittari. 

Vauvan ja pienen lapsen kuumeen mittaamiseen korvakuumemittari on paras vaihtoehto, koska lämpö mitataan sillä nopeasti lapsen korvakäytävästä. 

Korvakuumemittareissa on käytettävä hygieniasyistä mittarin kärjen suojuksia, joita saat apteekistamme myös erilisissä pakkauksissa. 

Apteq Korvakuumemittarissa on nopea yhden sekunnin mittausaika. Se on helppokäyttöinen ja mittaustarkkuus on korkea. Kuumemittarissa on suuri taustavalollinen näyttö ja yhdeksän muistipaikkaa. Apteqin mittari toimii vaihdettavalla paristolla (3V CR2032) ja siinä on automaattinen virransammutus. Pakkaus sisältää suojakotelon ja kuusi vaihdettavaa mittausanturin suojusta. 

OMRONin Gentle Temp 521 -korvakuumemittari mittaa kuumeen nopeasti yhdessä sekunnissa. Valaistu näyttö helpottaa kuumeen mittaamista yöaikaan ja 25 mittausta tallentava muisti auttaa seuraamaan kuumeen kehittymistä. OMRONin mittari toimii paristolla (3V CR2032) ja siinä on automaattinen virran katkaisu. Pakkauksessa tulee mukana 21 mittausanturin suojusta. 

Gentle Temp 521 -korvakuumemittaria voi käyttää myös vauvan maidon tai ruoan lämpötilan mittaamiseen tai esimerkiksi huoneen lämpötilan mittaamiseen. 

Infrapunakuumemittari on vaihtoehto vauvan kuumemittariksi

Infrapunakuumemittari mittaa ihon lämpötilaa ilman kosketusta. Ne ovat käytössä helppoja, nopeita ja hygieenisiä. Koska lämpö mitataan infrapunakuumemittarilla tavallisesti otsalta, mittaria kutsutaan myös otsakuumemittariksi. 

Otsakuumemittarilla mitattaessa on hyvä muistaa, että ihon lämpötila vaihtelee herkästi huoneen lämpötilan mukaan, eikä välttämättä kerro tarkkaa kehon lämpötilaa. Otsakuumemittari soveltuu parhaiten vauvan kuumemittariksi, koska sillä voi seurata nopeasti ja helposti vauvan ruumiinlämpötilan muutoksia. 

Infrapunalämpömittarit sopivat vauvaperheisiin myös siksi, että niillä voi mitata lämmitetyn maidon tai vauvanruoan lämpötilaa. Ruokaa ei tarvitse maistaa itse ja näin vältytään riskiltä, että vauvan hoitajan suun kariesta aiheuttavat bakteerit siirtyisivät vauvan suuhun. Voit lukea lisää vauvan ja lapsen suun ja hampaiden hoidosta täältä (LINKKI Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus, Lapset).

OMRONin kosketukseton kuumemittari on nopea ja tarkka infrapunakuumemittari. Siinä on 25 mittausta tallentava muisti, jonka ansiosta lämpötilan muutoksia voi seurata. Valaistu näyttö helpottaa mittaustulosten lukemista öisin. 

Gerathermin Non Contact -infrapunakuumemittari mittaa lämpötilan 0–100 asteen väliltä. Mittaustulos on tarkka. Lisäksi Gerathermin infrapunakuumemittarissa on 30 mittaustuloksen muisti.