Eläimet - Lemmikit

Eläimet - Lemmikit

Eläinten hoito - kissa, koira ja muut kotieläimet

Lemmikkieläimen terveyteen ja hyvinvointiin voi vaikuttaa monin tavoin. Lemmikkieläimen omistajan on hyvä hankkia eläimelle kotiin oma lääkekaappi. Meiltä Verkkoapteekit.fi saat eläimille tarkoitetut eläinlääkkeet ja muut eläinvalmisteet (koirille, kissoille, hevosille, kaneille ja jyrsijöille ja muille lemmikeille).

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 275

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 275

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Ohjeet lääkkeen käyttöön saa eläinlääkäriltä tai itsehoitolääkkeiden osalta apteekkimme farmaseutilta. Eläimille sattuu tapaturmia siinä missä ihmisillekin ja eläimille voi tulla erilaisia sairauksia, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa. Sairauksien hoidossa eläinten lääkitsemisestä vastaa eläinlääkäri. Epäiltäessä eläimen myrkytystapausta on aina kysyttävä ohjeet oikeaan hoitoon eläinlääkäriltä.

Miten hoidat lemmikkisi terveyttä, tapaturma ja myrkytystapauksia?

Miten eläinten tapaturmia hoidetaan?

Ulkona liikkuvat lemmikkieläimet saavat usein pieniä naarmuja ja haavoja. Pienet naarmut puhdistetaan hyvin esimerkiksi vetyperoksidiliuoksella ja verta vuotavaan haavaan laitetaan lisäksi side. Yli yhden senttimetrin mittainen haava on aina tarpeen käydä näyttämässä eläinlääkärille. Eläimen haavat pitää ommella muutaman tunnin kuluessa. Haavaan voidaa laittaa myös antibakteerista haavavoidetta (Vetramil).

Eläimen murtunut raaja tuetaan mahdollisimman nopeasti lastalla. Jos oikeaa lastaa ei ole käytettävissä, käytetään mitä tahansa lastaa muistuttavaa esinettä, esimerkiksi keppiä. Lastan ja raajan väliin laitetaan pehmustava side ja nämä sidotaan raajaan kiinni teipillä. Tämän jälkeen eläin viedään eläinlääkäriin. 

Lemmikkieläimet saavat kesäisin helposti lämpöhalvauksen. Sen vuoksi eläintä ei saa koskaan jättää yksin autoon kuumalla säällä. Lämpöhalvauksen ensiapuna on kylmävesikylpy ja lemmikkieläimen päähän laitettava kylmä kääre.

Eläimen myrkytystapauksessa on kysyttävä ohjeet hoitoon eläinlääkäriltä

Lemmikkieläinten myrkytystilanteet ovat yleisiä hätätapauksia. Etenkin koirat syövät helposti huomaamattaan myrkyllisiä aineita. Kissat ovat tarkempia syömisensä suhteen, mutta nekin saattavat syödä esimerkiksi jäähdytysnestettä. Kissat syövät myös myrkyllisten huonekasvien lehtiä. 

Tyypillisiä myrkyllisiä aineita:

- suklaa 

- sipuli

- rusinat

- ksylitoli

- patterit 

- nikotiini

- jäähdytysneste

- rotanmyrkky

- myrkylliset kasvit, esimerkiksi joulutähti ja liljakasvit

Epäiltäessä myrkytystä soitetaan aina ensimmäiseksi eläinlääkärille, joka antaa ohjeet ensiapuun. Eläinten lääkitsemisestä myrkytystapauksissa huolehtii aina eläinlääkäri. Soitto eläinlääkärille on tärkeää, koska jotkut myrkytyksen oireet alkavat vasta muutaman vuorokauden kuluttua, jolloin hoito ei enää välttämättä tehoa.

Osa myrkytystapauksista vaatii aina käynnin eläinlääkärillä. Joihinkin myrkytystapauksiin on olemassa myös vasta-ainetta sisältäviä lääkkeitä.

Tyypillisiä myrkytyksen oireita:

- pahoinvointi

- oksentelu

- ripuli

- väsyneisyys

- lisääntynyt juominen

Miten eläimet madotetaan?

Säännöllinen madotus, eli sisäloishäätö, vaikuttaa lemmikkieläimen terveyteen ja hyvinvointiin. Sisäloiset heikentävät eläimen yleiskuntoa, sillä ne vaikuttavat ravinnon imeytymiseen ja aiheuttavat suolisto-ongelmia.

Kissan (Axilur, Droncit, Dronspot, Drontal, Flubenol, Mirrix) ja koiran (Axilur, Canex, Dolpac, Dronbits, Flubenol,  Veloxa) madotus tehdään yleensä kaksi kertaa vuodessa. Vapaasti ulkoilevat tai raakaa kalaa syövät kissat ja koirat madotetaan neljä kertaa vuodessa. Sisäkissan voi madottaa kapeakirjoisella matolääkkeellä, mutta muut kissat ja koirat madotetaan lääkkeellä, joka tehoaa useisiin eri sisäloisiin.

Myös muut eläimet kuin kissat ja koirat, esimerkiksi kilpikonnat, tarvitsevat madotusta. Lääkeresistenssin syntymisen ehkäisemiseksi lemmikkieläimiä ei tule madottaa turhaan. Lemmikkieläinten pennut on madotettava aina ennen ensimmäistä rokotusta. Eläimen loiset voivat siirtyä myös ihmiseen, minkä vuoksi eläimen omistajan on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. 

Eläimen oma lääkekaappi

- pinsetit

- punkkipihdit

- sakset

- pumpulia / hoitopyyhe

- sideharsotaitoksia

- joustava sideharsoside

- kuumemittari

- hunajaa (verensokeritason nostamiseksi)

- liuos nestetasapainon ylläpitämiseen 

- korvanpuhdistusaine

- silmähuuhde

- lääkehiili

- valmistee ripuliin ja oksenteluun (Inupekt, Canikur)

- parafiiniöljy (suolitukoksiin)

- haavan desinfiointi

- kyypakkaus ampiaisen pistoksen hoitoon (ei kyynpuremaan) 

- verenvuodontyrehdyspulveri (esim kynsienleikkuuseen)

Eläimelle ei tule koskaan antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä ilman eläinlääkärin tai farmaseutin lupaa . 

Mitä eläimen omistajan on hyvä muistaa kesäisin?

Eläimet hikoilevat eri tavalla kuin ihmiset, joten kuumuus ei ole lemmikkieläimelle koskaan hyväksi. Kuumalla säällä on huolehdittava, että eläin pääsee varjoisaan paikkaan ja että tarjolla on vettä. Pitkiä juoksulenkkejä tekevälle koiralle voi antaa veden lisäksi nestetasapainoa parantavaa juomaa. Lämpöhalvausta hoidetaan kylmävesikylvyllä ja eläimen päähän laitettavalla kylmällä kääreellä. 

Automatkoilla pahoinvoiva lemmikkieläin voi rauhoittua feromonisuihkeella (Feliway kisalle ja Adaptil koiralle). Feromonin on todettu vähentävän eläinten stressiä. Eläinlääkäri voi lisäksi kirjoittaa lemmikkieläimelle reseptin pahoinvointilääkkeeseen. Oksentavan tai ripuloivan lemmikkieläimen nestetasapainosta huolehditaan palauttavilla juomilla ja ravintolisillä. 

Paljon uivalle koiralle tulee helposti hot spot -ihottumaa. Iho-oireita tulee etenkin taipeisiin, vatsan alueelle ja alueille, jotka kuivuvat huonosti uimisen jälkeen. Ihottuman oireita voi ehkäistä kuivaamalla koiran hyvin uimisen jälkeen.

Jos iho-oireita tulee, alueelle voi laittaa haavasuihketta tai -voidetta. Jos koiralle nousee kuume tai jos koiran iho tulehtuu, koira on vietävä eläinlääkäriin. 

Ampiaisen pistoon voi antaa kyytabletin. Kyytabletteja ei käytetä kyynpuremaan.  

Pienet naarmut ja haavat puhdistetaan haavandesifiointiliuoksella. 

Eläimen kyynpuremaan ei anneta kyytablettia

Kyynpurematapauksessa eläin on pidettävä liikkumattomana ja vietävä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin. Lemmikkieläimen kyynpureman hoidossa ei käytetä kyytabletteja, koska niiden sisältämä kortisoni voi pahentaa myrkytysoireita ja hankaloittaa jatkohoitoa. Kyyn pureman saaneen eläimen lääkitys on aina eläinlääkärin vastuulla. Hoitosuosituksena on kyynmyrkkyvasta-aine, nesteytys suoneen sekä eläinlääkärin antama kipulääke. 

Punkit kulkeutuvat eläinten mukana kotiin

Punkit eivät ole lemmikkieläimille samalla tavalla vaarallisia kuin ihmisille, koska borrelioositartunnat ovat eläimillä harvinaisia. Punkki poistetaan eläimen iholta punkkipihdeillä. Jos ihoalue on ärtynyt, kutinaa voi lievittää paikallisesti hunajalla tai hydrokortisonivoiteella. Punkinpuremakohta voi tulehtua, mutta se paranee yleensä hyvällä haavanhoidolla. 

Eläimen turkkiin kiinnittynyt punkki voi siirtyä ihmiseen, jos lemmikkieläin esimerkiksi nukkuu ihmisen kanssa. Tämän vuoksi punkkikarkotteita (koiralle - Bayvantic, Exspot, Frontline, Fyperix, Seresto kissalle - Frontline,  Fyperix, Seresto) suositellaan paljon ulkoileville lemmikkieläimille. Apteekeista saa itsehoitolääkkeinä erilaisia karkotevalmisteita.

Esimerkiksi punkkipanta (koiralle ja kissale - Seresto) on tehokas keino estää punkkien tarttumista kissan tai koiran turkkiin. Lisäksi lääkäri voi kirjoittaa lemmikkieläimelle reseptin punkkilääkkeeseen, jonka vaikutusaika on yleensä kolme kuukautta. Punkkilääke ei karkota punkkeja, mutta se tappaa kiinnittyneet punkit.