Kanit ja jyrsijät

Kanit ja jyrsijät

KANIT JA JYRSIJÄT - HOITO, VALMISTEET JA LÄÄKITYS

Kani ja jyrsijät, kuten hamsterit, hiiret, marsut ja rotat, ovat melko helppohoitoisia eläimiä. Tärkeitä huolehdittavia asioita ovat lajin mukainen ravinto, häkin puhtaus ja riittävä liikunta. 

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Vapaasti sisätiloissa liikkuvien kanien ja jyrsijöiden kohdalla on huolehdittava, etteivät ne syö myrkyllisiä aineita tai pääse pureksimaan sähköjohtoja. Epäiltäessä myrkytystä soitetaan aina ensimmäiseksi eläinlääkärille, joka antaa ohjeet ensiapuun. Koska kanit ja jyrsijät ovat herkkiä eläimiä, ne on aina vietävä eläinlääkärin tarkastettavaksi myrkytystapauksissa. Eläinten lääkitsemisestä myrkytystapauksissa huolehtii eläinlääkäri.

Ulkoileville kaneille ja jyrsijöille voi tulla pieniä haavoja ja naarmuja. Pienet naarmut puhdistetaan huuhtelemalla haalealla vedellä ja esimerkiksi laimealla vetyperoksidiliuoksella.

Haavaan voi laittaa myös apteekistamme saatavaa desinfioivaa haavasumutetta (Cothivet vet) tai hunajaa ja eteerisiä öljyjä sisältävää haavaspraytä tai -voidetta (Vetramil). Verta vuotavaan haavaan laitetaan lisäksi side. Yli yhden senttimetrin mittainen haava on aina tarpeen käydä näyttämässä eläinlääkärille. Eläimen haavat pitää ommella muutaman tunnin kuluessa. 

Kanien ja jyrsijöiden ruokavalio

Kaneille ja jyrsijöille on syötettävä lajille tarkoitettua kuivamuonaa ja noudatettava niiden annosteluohjeita. Kanit ja jyrsijät tarvitsevat myös heinää. Kanin ruokavaliosta 80 prosenttia on heinää, lisäksi kanille voi antaa vihreitä kasviksia.

Porkkanaa ja hedelmiä voi antaa, mutta vain silloin tällöin herkkuna. Hiiri, hamsteri ja rotta tarvitsevat ruokavalioonsa lisäksi myös lihaa. Sekä kanien että jyrsijöiden ruokavalion on oltava vaihteleva. 

Kanin pääruoka on heinä. Jos kani aivastelee heinän vuoksi, voi kokeilla vaihtaa toisenlaiseen heinään tai kostuttaa heiniä suihkuttamalla niitä vedellä. Heinän antamista ei saa kuitenkaan lopettaa kanin aivastelun takia, koska ilman heinää kanin suoliston toiminta häiriintyy.

Kanin ummetus voi johtua vääränlaisesta ruokavaliosta, mutta myös stressistä tai karvojen aiheuttamasta suolitukoksesta. Ummetuksen huomaa yleensä siitä, että kani menettää ruokahalunsa. Kanin ummetus johtaa nopeasti yleistilan heikkenemiseen, joten jos kani ei ole syönyt mitään vuorokauteen, on kani vietävä eläinlääkäriin. Kani tarvitsee heinää myös hampaidensa takia, sillä heinä auttaa pitämään kanin hampaat lyhyinä.

Heinä kuuluu myös marsun ruokavalioon, eikä sitä voi korvata millään muulla. Lisäksi marsu tarvitsee C-vitamiinilisää, koska sen elimistö ei muodosta C-vitamiinia itse. Marsu ei myöskään saa C-vitamiinia riittävästi tavanomaisesta ruoastaan, joten on erittäin tärkeää huolehtia marsun riittävästä C-vitamiinilisästä.

Marsu tarvitsee C-vitamiinilisää päivittäin 10 mg painokiloa kohden. Saat apteekistamme marsulle tarkoitettua AIKA C-Max-vitamiinilisää. Kanit ja muut jyrsijät eivät tarvitse vitamiinilisää, koska niiden elimistö muodostaa C-vitamiinia itse. 

Koska kanin ja jyrsijöiden eli hamsterin, hiiren, rotan ja marsun hampaat kasvavat koko niiden elämän ajan, niille on tarjottava riittävästi hampaita kuluttavaa jyrsittävää ravintoa. Myös heinän syöminen kuluttaa kanin ja jyrsijöiden hampaita.

Kanin madotus

Kanin voi madottaa kerran vuodessa. Yleensä kanin madotusta suositellaan vain, jos sen papananäytteestä on löytynyt sisäloisia. Matolääkepakkauksissa ei ole erillistä ohjeistusta kanien madotukseen.

Kanille voi antaa Flubenolia 50 mg/kg kolmena päivänä tai Axiluria 20 mg/kg viitenä päivänä. Tabletit annetaan murskattuna esimerkiksi banaaninpalan kanssa. 

Milloin eläinlääkäriin?

Koska kanit ja jyrsijät ovat herkkiä eläimiä, ne on vietävä eläinlääkäriin esimerkiksi aina, jos syömisen kanssa tulee ongelmia. Ruokahalun menettäminen on yleinen sairauden oire. 

Muita kanien ja jyrsijöiden lääkärinhoitoa vaativia oireita ovat esimerkiksi:

- silmien vuotaminen

- ihon kutina

- karvapeitteen huononeminen 

- tassun aristaminen

Koska kanit ja jyrsijät peittelevät usein vammojaan tai sairauttaan, omistajan on hyvä tarkastaa lemmikkinsä säännöllisesti.