Vauvat - Lapset - Äidit ja raskaus

Vauvat - Lapset - Äidit ja raskaus

Lapset, äidit, raskaus

Vauvan terveydestä huolehtiminen alkaa jo raskauden aikana, sillä vanhempien elämäntavat vaikuttavat sikiön kehitykseen. Raskaana olevan naisen ja tulevan isän on siis huolehdittava terveydestään ja psyykkisestä hyvinvoinnistaan jo lapsen odotusaikana. Normaali raskaudenkulku ei kuitenkaan vaadi suuria muutoksia, jos omat elämäntavat ovat jo entuudestaan terveet. Vauvan syntymän jälkeen vanhempien on huolehdittava oman terveytensä lisäksi myös lapsensa terveydestä. Äidinmaidon lisäksi vastasyntynyt vauva tarvitsee D-vitamiinilisää, sillä rintamaidossa ei ole juurikaan D-vitamiinia. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 186

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 186

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Raskaaksi tulon jälkeen tulevien vanhempien on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, sillä terveet elämäntavat tukevat sikiön kehitystä. Vauvan syntymän jälkeen vanhempien tulee huolehtia oman hyvinvointinsa lisäksi lapsensa hyvinvoinnista. 

Löydät täältä apteekkimme itsehoitotuotteet sekä tukemaan normaalia raskauden kulkua että raskauden aiheuttamiin ongelmiin. Jos raskaus sujuu normaalilla tavalla, terveellisten elämäntapojen lisäksi on vain vähän erityisiä huomioitavia asioita. 

Esimerkiksi äidin raskaudenaikaiseen ruokavalioon kuuluvat ruoka-aineet eivät vaikuta tulevan lapsen allergioiden kehittymiseen. Riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista on kuitenkin tärkeää huolehtia koko raskauden ajan. 

Löydät täältä apteekkimme itsehoitotuotteet myös vauva- ja lapsiperheiden tarpeisiin. Vauva tarvitsee D-vitamiinilisää syntymästään asti, ja kesäisin on tärkeää huolehtia lapsen ihon suojauksesta. Vauvan iho suojataan auringon UV-säteilyltä aina vaatteilla, isomman lapsen iho suojataan lapsille tarkoitetuilla aurinkosuojavoiteilla. 

Löydät täältä myös apteekkimme lasten särkylääkkeet, vauvan talkkia ja vauvaöljyä, lasten hammastahnaa sekä valmisteet estämään kynsien pureskelua (Stop N Grow) ja helpottamaan vesirokon aiheuttamaa kutinaa (PoxClin Coolmousse).

Raskausajan D-vitamiinin ja kalsiumin tarve

Raskausaikana on tärkeää huolehtia, että odottava äiti saa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Monipuolisesti syövä perusterve äiti tarvitsee normaalin raskauden aikana ruoan lisäksi ainoastaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa. D-vitamiineista on suositeltavaa käyttää elimistölle luontaista D3-vitamiinia D2-vitamiinin sijaan. 

Raskausajan ruokavaliosta on hyvä keskustella raskauden aikana neuvolassa. 

Kasvisruokavaliota noudattavan äidin kohdalla ainoastaan raudan saatavuuteen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Sen sijaan vegaaniruokavaliota noudattavan äidin on käytettävä raskauden aikana ravintolisiä, jotta sikiö saa kasvuunsa tarvittavat ravintoaineet. Vegaaneilla on samat suositukset folaatin, D-vitamiinin ja kalsiumin käytöstä kuin sekaruokailijoilla, mutta heidän on täydennettävä ruokavaliotaan B12-vitamiinillä ja jodivalmisteilla. 

Raskaana olevista naisista joillekin kehittyy raskauden aiheuttama anemia. Sitä hoidetaan neuvolan ohjeiden mukaan rautalisällä. Useimmiten rautalisää tarvitaan ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. 

Löydät apteekistamme myös raskausajalle tarkoitettuja monivitamiinivalmisteita. 

Raskausaikana ei tarvitse välttää maitotuotteita

Lapsen ruoka-aineallergioiden ehkäisemiseksi äidin ei tarvitse välttää mitään ruoka-aineita raskauden aikana. Nykytutkimusten perusteella ruoka-aineiden, esimerkiksi maidon, turha välttäminen voi päinvastoin lisätä lapsen riskiä saada ruoka-aineallergioita. 

Sen sijaan on olemassa muutamia ruoka-aineita, joita odottavan äidin on vältettävä raskausaikana:

- Naudan, sian ja broilerin maksa sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja, joten maksa ei suositella syötäväksi. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi nauttia rajoitetusti.

- Lakritsin tai salmiakin syömistä ei suositella. 

- Suolan käyttöä on syytä vähentää. 

- Alkoholin käyttöä pitää välttää, koska täysin turvallista käyttömäärää ei tiedetä.

- Kofeiinin saanti on rajoitettava enimmillään 200 mg:aan päivässä. Se vastaa noin kahta kupillista (1,5 dl) kahvia. 

- Energiajuomia ei suositella.

Imetysaikana on hyvä huolehtia rintojen ihon hyvinvoinnista

Imetyksen aikana nännin ja nänninpihan iho voi tulehtua. Oireita voi olla joko toisessa tai molemmissa rinnoissa. Rintojen ihoa hoidetaan pesemällä vedellä ja miedolla saippualla. 

Löydät apteekkimme hellävaraiset ihon intiimipesuaineet täältä (Intiimi, Intiimihygienia, Muut intiimituotteet).

Nännien ja nännipihan ihottumaan voi käyttää myös mietoa kortisonivoidetta. Tulehtuneet nännit paranevat itsehoidolla yleensä 2–3 viikon aikana. Jos itsehoito ei auta, on hyvä selvittää tilannetta tarkemmin neuvolassa tai lääkärissä.

Saat apteekistamme myös herkän ihon hoitoon tarkoitetut sidokset. Mepilex Transfer -sidos suojaa ihoa. Sidos sopii herkälle iholle ja sen voi poistaa ja kiinnittää uudelleen.  

Löydät apteekistamme myös raskausarpien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetun Sebamed Anti-Stretch Mark -voiteen. Se auttaa vähentämään raskausarpien syntymistä sekä ylläpitää ihon kimmoisuutta.

Vauva tarvitsee D-vitamiinilisää

Vauvojen D-vitamiinilisän tarve riippuu siitä, onko vauva täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta. Oman lapsen ajantasaisen D-vitamiinisuosituksen voi varmistaa neuvolasta. 

Jos lapsi saa vain äidinmaitoa, eikä korvikkeita, D-vitamiinilisän suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Vauvoille suositellaan nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Saat apteekistamme esimerkiksi Devisol Drops, Minisun ja Jekovit D3 -D-vitamiinitippoja. Fiilus Napero D3 -tipat sisältävät myös maitohappobakteeria.  

Yli yksivuotiaalle lapselle voi antaa D-vitamiinin myös pureskeltavana tai imeskeltävänä tablettina. 

Myös yksivuotiaan lapsen D-vitamiinilisä on 10 mikrogrammaa, 2–17-vuotiaalle lapselle suositellaan 7,5 mikrogramman D-vitamiinilisää. 

Raskaana olevien ja imettävien äitien D-vitamiinisuositus on 10 mikrogrammaa. 

Vauvan ja lapsen iho on suojattava auringolta

Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle, koska ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Mitä useammin lapsen iho palaa, sitä suurempi riski on saada aikuisena ihosyöpä.

Vauvan iho tulee suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä. 

Isomman lapsen ihoa voi suojata aurinkovoiteilla. Turvallisinta on käyttää lapsille suunnattuja aurinkovoiteita, koska ne eivät yleensä sisällä ihoa ärsyttäviä ainesosia, esimerkiksi voimakkaita hajusteita. 

Aurinkovoide levitetään iholle hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista ja voidetta lisätään muutaman tunnin välein. Hyvä suojakerroin lapsen iholle on 50. Saat apteekistamme esimerkiksi LW- ja Avene-aurinkosuojavoiteet lapsille.

On hyvä muistaa, että UV-säteet läpäisevät myös pilviverhon ja että keväisin lumihanki voimistaa säteilyvaikutusta. Lapsi on hyvä totuttaa pienestä asti käyttämään peittäviä vaatteita tai pysyttelemään varjossa keskipäivällä, kun auringon UV-säteily on voimakkainta.  

Vauvan nuhaa helpottavat keittosuolatipat ja Nosefrida

Vauvan nuhaoireita on tärkeää yrittää helpottaa, sillä tukkoinen nenä häiritsee vauvan unta. Vauvan ja lapsen pitkittyneen nuhan syy on aina hyvä selvittää lääkärissä, sillä taustalla voi olla allergia tai esimerkiksi piilevä korvatulehdus. 

Flunssaan liittyvään nuhaan ei ole olemassa kovin hyviä hoitokeinoja. Esimerkiksi allergialääke antihistamiini ei auta flunssasta johtuviin nenäoireisiin. 

Vauvojen nuhaoireiden helpottamiseksi käytetään yleensä keittosuolatippoja tai -sumutteita. Ne helpottavat ainakin nenän kuivuusoireita ja niitä voi käyttää huoletta useita kertoja päivässä. 

Saat apteekistamme Physiomer Baby Mist -merivesiliuoksen, joka vähentää nenän tukkoisuutta ja helpottaa nenän kautta hengittämistä. Physiomer-nenäsuihketta voi käyttää kaikenikäisten nenän huuhteluun. 

Saat apteekistamme myös Nenä Friidan eli Nosefridan, jolla voi puhdistaa vauvan nenää. Sieraimeen tiputetaan ensin keittosuolaliuosta, sen jälkeen Nosefrida asetetaan tiiviisti sierainta vasten ja imetään sierain puhtaaksi. 

Isomman lapsen nenän tukkoisuutta ja nuhaoireita voi helpottaa myös nenätipoilla ja -sumutteilla (Nasolin, Otrivin).