Vauvat - Lapset - Äidit ja raskaus

Vauvat - Lapset - Äidit ja raskaus

Vauvat, lapset, äidit, raskaus – lapsiperheiden itsehoitotuotteet 

Löydät täältä apteekkimme itsehoitotuotteet lapsiperheiden tarpeisiin. Lapsiperheissä tarvitaan säännöllisesti D-vitamiinilisää, nuhaoireet ovat yleinen vaiva ja kesäisin on huolehdittava lapsen ihon suojauksesta UV-säteilyltä. Löydät täältä myös lasten särkylääkkeet, talkkia, vauvaöljyä, raskaustestit, hammastahnaa sekä valmisteet estämään kynsien pureskelua (Stop N Grow) ja helpottamaan vesirokon aiheuttamaa kutinaa (PoxClin Coolmousse).

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 123

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 123

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Raskausajan D-vitamiinin ja kalsiumin tarve

Raskausaikana on tärkeää huolehtia, että odottava äiti saa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Monipuolisesti syövä perusterve äiti tarvitsee ruoan lisäksi ainoastaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa. D-vitamiineista on suositeltavaa käyttää elimistölle luontaista D3-vitamiinia D2-vitamiinin sijaan. 

Raskausajan ruokavaliosta on hyvä keskustella raskauden aikana neuvolassa. 

Kasvisruokavaliota noudattavan äidin kohdalla ainoastaan raudan saatavuuteen pitää kiinnittää huomiota. Sen sijaan vegaaniruokavaliota noudattavan äidin on käytettävä raskauden aikana ravintolisiä, jotta sikiö saa kasvunsa vaatimat ravintoaineet. Heilläkin on samat suositukset folaatin, D-vitamiinin ja kalsiumin käytöstä kuin sekaruokailijoilla, mutta vegaanien on täydennettävä ruokavaliotaan B12-vitamiinillä ja jodivalmisteilla. 

Rautalisää voidaan tarvita yleensä ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen.

Löydät apteekistamme raskausajalle suunniteltuja monivitamiinivalmisteita

Raskausaikana ei tarvitse välttää maitotuotteita

Lapsen ruoka-aineallergioiden ehkäisemiseksi äidin ei tarvitse välttää mitään ruoka-aineita raskauden aikana. Nykytutkimusten perusteella ruoka-aineiden, esimerkiksi maidon, turha välttäminen voi päinvastoin lisätä lapsen riskiä saada ruoka-aineallergioita. 

Sen sijaan on olemassa muutamia ruoka-aineita, joita odottavan äidin on vältettävä raskausaikana:

- Naudan, sian ja broilerin maksa sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja, joten maksa ei suositella syötäväksi. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi nauttia rajoitetusti.

- Lakritsin tai salmiakin syömistä ei suositella. 

- Suolan käyttöä on syytä vähentää. 

- Alkoholin käyttöä pitää välttää, koska täysin turvallista käyttömäärää ei tiedetä.

- Kofeiinin saanti on rajoitettava enimmillään 200 mg:aan päivässä. Se vastaa noin kahta kupillista (1,5 dl) kahvia. 

- Energiajuomia ei suositella.

Imetysaikana on hyvä huolehtia rintojen ihon hyvinvoinnista

Imetyksen aikana nännin ja nänninpihan iho voi tulehtua. Oireita voi olla joko toisessa tai molemmissa rinnoissa. Rintojen ihoa hoidetaan pesemällä vedellä ja miedolla saippualla. 

Löydät apteekkimme hellävaraiset ihon intiimipesuaineet täältä (Intiimi, Intiimihygienia, Muut intiimituotteet). 

Nännien ja nännipihan ihottumaan voi käyttää myös mietoa kortisonivoidetta. Tulehtuneet nännit paranevat itsehoidolla yleensä 2–3 viikon aikana. Jos itsehoito ei auta, on hyvä selvittää tilannetta tarkemmin neuvolassa tai lääkärissä.

Saat apteekistamme myös herkän ihon hoitoon tarkoitetut sidokset. Mepilex Transfer -sidos suojaa ihoa. Sidos sopii myös herkälle iholle ja sen voi poistaa ja kiinnittää uudelleen.  

Löydät apteekistamme myös raskausarpien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetun Sebamed Anti-Stretch Mark -voiteen. Se auttaa vähentämään raskausarpien syntymistä sekä ylläpitää ihon kimmoisuutta.

Vauva tarvitsee D-vitamiinia 

Vauvojen D-vitamiinilisän tarve riippuu siitä, onko vauva täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta. Oman lapsen ajantasaisen D-vitamiinisuosituksen voi varmistaa neuvolasta. 

Jos lapsi saa vain äidinmaitoa, eikä korvikkeita, D-vitamiinilisän suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Vauvoille suositellaan nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Saat apteekistamme esimerkiksi Devisol Drops, Minisun ja Jekovit D3 -D-vitamiinitippoja. Fiilus Napero D3 -tipat sisältävät myös maitohappobakteeria.  

Yli yksivuotiaalle lapselle voi antaa D-vitamiinin myös pureskeltavana tai imeskeltävänä tablettina. 

Myös yksivuotiaan lapsen D-vitamiinilisä on 10 mikrogrammaa, 2–17-vuotiaalle lapselle suositellaan 7,5 mikrogramman D-vitamiinilisää. 

Raskaana olevien ja imettävien äitien D-vitamiinisuositus on 10 mikrogrammaa. 

Lapsen iho on suojattava auringolta

Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle, koska ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Mitä useammin lapsen iho palaa, sitä suurempi riski on saada aikuisena ihosyöpä.

Vauvan iho tulee suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä. 

Isomman lapsen ihoa voi suojata aurinkovoiteilla. Turvallisinta on käyttää lapsille suunnattuja aurinkovoiteita, koska ne eivät yleensä sisällä ihoa ärsyttäviä ainesosia, esimerkiksi voimakkaita hajusteita. 

Aurinkovoide levitetään iholle hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista ja voidetta lisätään muutaman tunnin välein. Hyvä suojakerroin lapsen iholle on 50. Saat apteekistamme esimerkiksi LW- ja Avene-aurinkosuojavoiteet lapsille.

On hyvä muistaa, että UV-säteet läpäisevät myös pilviverhon ja että keväisin lumihanki voimistaa säteilyvaikutusta. Lapsi on hyvä totuttaa pienestä asti käyttämään peittäviä vaatteita tai pysyttelemään varjossa keskipäivällä, kun auringon UV-säteily on voimakkainta.  

Nuhaa hoitamaan nenäsuihkeita ja Nosefrida

Lapsen pitkittyneen nuhan syy on aina hyvä selvittää lääkärissä. Taustalla voi olla allergia tai esimerkiksi piilevä korvatulehdus. 

Flunssaan liittyvään nuhaan ei ole olemassa kovin hyviä hoitokeinoja. Esimerkiksi allergialääke antihistamiini ei auta flunssasta johtuviin nenäoireisiin. Nenän tukkoisuutta voi kuitenkin helpottaa nenätipoilla ja -sumutteilla (Nasolin, Otrivin). 

Vauvojen nuhaoireiden helpottamiseksi käytetään yleensä keittosuolatippoja tai -sumutteita. Ne helpottavat ainakin nenän kuivumisoireita ja niitä voi käyttää huoletta useita kertoja päivässä. 

Saat apteekistamme Physiomer Baby Mist -merivesiliuoksen, joka vähentää nenän tukkoisuutta ja helpottaa nenän kautta hengittämistä. Physiomer-nenäsuihketta voi käyttää kaiken ikäisten nenän huuhteluun. 

Saat apteekistamme myös Nenä Friidan eli Nosefridan, jolla voi puhdistaa vauvan nenää. Sieraimeen tiputetaan ensin keittosuolaliuosta, sen jälkeen Nosefrida asetetaan tiiviisti sierainta vasten ja imetään sierain puhtaaksi.