Imetys

Lansinoh-lanoliinivoide hoitaa rintojen ihon haavaumia

Imetys on luonnollinen asia, ja usein rinnat kestävät imetyksen hyvin. Imetyksen alussa vauvan huono imuote voi aiheuttaa rinnan ihon ärtymistä. Rintojen ihoa hoidetaan imetyksen aikana vesipesulla ja tarvittaessa käytetään mietoja pesuaineita. Ihoa rasvataan hajusteettomilla ja kemikaalittomilla ihovoiteilla. Rikkoutuneen nännin tai nännipihan ihoa voi hoitaa Lansinoh-lanoliinivoiteella. Tarvittaessa rintaan voi laittaa Mepilex Transfer -sidoksen suojaamaan rikkoutunutta ihoa. Tulehtuneetkin nännit paranevat yleensä itsehoidolla 2–3 viikon aikana. Imetyskipu voi johtua rinnan hiivatulehduksesta tai maitotiehyen tukoksesta, joka voi johtaa rintatulehdukseen. Jos näitä ongelmia ilmenee, on hyvä kysyä neuvolasta neuvoa tai käydä lääkärissä.

View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

Imetys

Imetys on luonnollinen asia, ja usein rinnat kestävät imetyksen hyvin. Imetyksen alussa vauvan huono imuote voi aiheuttaa rinnan ihon ärtymistä.

Rintojen ihoa hoidetaan imetyksen aikana vesipesulla ja tarvittaessa käytetään mietoja pesuaineita. Ihoa rasvataan hajusteettomilla ja kemikaalittomilla ihovoiteilla.

Rikkoutuneen nännin tai nännipihan ihoa voi hoitaa Lansinoh-lanoliinivoiteella. Tarvittaessa rintaan voi laittaa Mepilex Transfer -sidoksen suojaamaan rikkoutunutta ihoa.

Tulehtuneetkin nännit paranevat yleensä itsehoidolla 2–3 viikon aikana. Jos rinnan oireet jatkuvat, eikä itsehoito auta tai jos rinnan iho alkaa punoittaa ja turvota, on hyvä selvittää tilannetta tarkemmin neuvolassa.

Kutiseva, punoittava ja hilseilevä iho on usein merkki rinnan hiivainfektiosta eli sammaksesta. Silloin imetys on usein myös kivuliasta. Hiivatulehdus hoidetaan aina hiivalääkkeillä.

Rintojen kipua aiheuttaa myös maitotiehyen tukos. Sitä on tärkeä hoitaa heti, jotta tukos ei johda rintatulehdukseen. Rintatulehduksen tunnistaa nopeasti nousevasta, korkeasta kuumeesta. Jos kuume ei hellitä itsehoitokeinoilla (tiheillä imetyksillä ja levolla) vuorokaudessa, on syytä käydä lääkärissä.

Sekä vauvan että äidin ihoa hoidetaan turvallisilla ja testatuilla tuotteilla. Saat apteekistamme sekä imettävälle äidille että vauvan herkälle iholle sopivat pesuaineet ja ihovoiteet.

Imetyksen aikana vauvan D-vitamiinin saannista on huolehdittava. Täysimetetyn vauvan on saatava kahden viikon iästä alkaen 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Äidinmaidonkorvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia, joten jos lapsi saa korviketta yli 500 ml päivässä, tulee D-vitamiinilisää vähentää. Löydät lisää tietoa vauvan D-vitamiinin tarpeesta täältä (Lapset, Lasten vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät).

Saat apteekistamme myös raskausarpien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetun Sebamed Anti-Stretch Mark -voiteen. Se auttaa vähentämään raskausarpien syntymistä ja ylläpitää ihon kimmoisuutta.

Lansinoh-lanoliinivoide hoitaa rintojen rikkoutunutta ihoa

Imetysaikana on tärkeä kiinnittää huomiota ihonhoitotuotteisiin ja kosmetiikkaan, koska iholta voi imeytyä verenkiertoon haitallisia kemikaaleja. Äidin rintoihin käyttämät ihotuotteet kulkeutuvat myös vauvan suuhun imetyksen aikana. Imettävä äiti voi käyttää ihonsa hoidossa samoja pesuaineita ja ihovoiteita kuin vauva. Löydät muut apteekkimme hellävaraiset ihon intiimipesuaineet täältä (Intiimi, Intiimihygienia, Muut intiimituotteet).

Rintojen ihoa hoidetaan imetyksen aikana vesipesulla ja tarvittaessa käytetään mietoja pesuaineita. Ihoa rasvataan hajusteettomilla ja kemikaalittomilla ihovoiteilla.

Imettämisen kanssa voi toisinaan tulla pulmia, jotka voivat johtaa rintojen ihon rikkoutumiseen. Imetyksen ensimmäisinä viikkoina rinnanpään haavaumien tavallisin aiheuttaja on vääränlainen imuote. Oikean imuotteen löytäminen tukee sekä vauvan maidonsaantia että äidin rintojen hyvinvointia.

Jos rinnanpään iho rikkoutuu, ihon hoito on hyvä aloittaa heti. Rintaa huuhdellaan kerran päivässä vedellä imetyksen jälkeen. Liiallinen pesu voi olla haitallista, koska se poistaa iholta luonnollista rasvaa. Imetyksen jälkeen nännien suojaksi voi puristaa tipan maitoa. Se auttaa pitämään rinnan haavauman kosteana, jottei haavauma rupeudu ja aukea uudelleen imetyksen aikana.

Rinnan päälle voi laittaa pesun jälkeen kymmeneksi minuutiksi keittosuolaliuoksella kostutetun haavataitoksen, minkä jälkeen rinta kuivataan ja lopuksi suojataan liivinsuojalla. Apteekkimme kertakäyttöiset Lansinoh-liivinsuojat suojaavat rinnan ihoa. Liivinsuojien pehmeä kuitukangas siirtää kosteutta pois iholta, eikä suoja tartu kiinni rintaan.

Haavautuneen rinnan hoitoon ja suojaamiseen voi kokeilla myös lanoliinivoidetta.

Lansinoh-lanoliinivoide on tarkoitettu imettävän äidin haavautuneiden rintojen hoitoon. Se on luonnontuote, eikä sisällä lisäaineita, joten sitä voi käyttää imetyksen aikana. Lanoliinivoide suojaa rikkoutunutta ihoa ja helpottaa myös kipua.

Nännien ja nännipihan ihottumaan voi käyttää tarvittaessa myös mietoa kortisonivoidetta. Myös ilmakylvyt ovat hyväksi haavaumien paranemiselle.

Jos rinnoissa on haavaumia, hyvä käsihygienia on tärkeää.

Mepilex Transfer -sidos rikkoutuneen ihon hoitoon

Mepilex Transfer -sidos on steriili ja allergisoimaton herkälle iholle tarkoitettu hoitosidos. Se suojaa esimerkiksi rintojen rikkoutunutta ihoa. Sidos muotoutuu rinnan ihon myötäisesti ja siitä voi leikata iholle sopivan kokoisen palan.

Ennen sidoksen kiinnittämistä iho puhdistetaan ja kuivataan. Sidoksen alle ei laiteta kosteusvoidetta, vaan ihon tulee olla puhdas. Sidoksen kiinnittyvä puoli asetetaan ihoa vasten. Sen päälle asetetaan imukykyinen sidos tai tarvittaessa sidoksen voi kiinnittää ihoteipillä. Sidos vaihdetaan tarvittaessa.

Mepilex Transfer -sidoksen voi poistaa imetyksen ajaksi ja kiinnittää uudelleen. Imetys on mahdollista suoraan sidoksen poiston jälkeen. 

Rinnan tulehtuneen ihon hoito imetyksen aikana

Imetyksen aikana nännin tai nännipihan iho voi tulehtua. Oireita voi olla joko toisessa tai molemmissa rinnoissa. Tulehtuneet nännit paranevat yleensä itsehoidolla 2–3 viikon aikana.

Tulehtunutta ihoa hoidetaan kuten ihon tulehduksia muutenkin: rinta pestään vedellä ja miedolla saippualla muutaman kerran päivässä. Lisäksi mieto kortisonivoide voi auttaa ihottuman ja tulehtuneen ihon paranemisessa. 

Saat apteekistamme Lansinoh-liivinsuojat, joita voi käyttää päivittäisen käytön lisäksi tulehtuneiden rintojen hoidon aikana. Lansinoh-liivinsuojat ovat ohuita ja imukykyisiä eivätkä tartu rintaan kiinni.

Jos itsehoito ei auta ja rinnan iho alkaa punoittaa ja turvota tai nousee kuume, on hyvä selvittää tilannetta neuvolassa.

Imetyskivun syynä hiivatulehdus tai maitotiehyen tukos

Imetyskivun syynä voi olla imuotepulmien lisäksi rinnan hiivatulehdus tai maitotiehyen tukos.

Rinnan kutiseva, punoittava ja hilseilevä iho on usein merkki rinnan hiivainfektiosta. Hiivatulehduksen eli sammaksen voi huomata myös vauvan suusta. Hiivatulehdus hoidetaan sekä äidille että vauvalle annettavalla lääkkeellä.

Maitotiehyen tukoksen oireena on kova, aristava kohta rinnassa. Tukos voi nostaa myös lievän kuumeen. Tukosta on tärkeä hoitaa heti, koska se voi pahentuessaan aiheuttaa rintatulehduksen.

Maitotiehyen tukosta hoidetaan imettämällä, sillä tukkeutunut tiehyt pitää saada auki. Rintaa pidetään lämpimänä esimerkiksi kaurapussilla ja rintaa hierotaan kohti nänniä. Imetys aloitetaan terveestä rinnasta, koska äidin kokema kipu voi ehkäistä maidon tuloa. Kun maitoa alkaa tulla, vaihdetaan kipeään rintaan ja jatketaan siitä imettämistä. Rintaa voi tyhjentää myös lypsämällä imettämisen jälkeen.

Rintatulehduksessa nousee nopeasti korkea kuume

Rintatulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi maitotiehyen tukos. Tulehduksen oireita ovat nopeasti nouseva, korkea kuume ja päänsärky. Rinnassa tuntuu usein turvonnut ja aristava alue, joka kuumottaa ja punoittaa.

Rintatulehduksen perushoito-ohjeena on tiheä imetys ja lepo sekä rinnan pitäminen lämpimänä. Tulehtuneesta rinnasta tulee imettää vähintään kahden tunnin välein koko vuorokauden ajan.

Lääkäriin tai neuvollaan on syytä olla yhteydessä, jos kuume ei hellitä kotihoidosta huolimatta vuorokaudessa.