Vauvat ja imetys

Vauvan hoitoon ja imetyksen tueksi itsehoitotuotteet

Vauvan on Suomessa saatava kahden viikon iästä alkaen 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää päivittäin. Äidinmaidonkorvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia, joten jos lapsi saa korviketta yli 500 ml päivässä, tulee D-vitamiinilisää vähentää. Vauvan ihon hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia vauvan syntymästä alkaen. Vaippaihottumaa ehkäistään huolehtimalla riittävästä vaippojen vaihdosta ja vaippa-alueen ihon vesipesulla. Sekä vauvan että äidin ihoa on hyvä hoitaa turvallisilla ja testatuilla tuotteilla. Saat apteekistamme sekä imettävälle äidille että vauvan herkälle iholle sopivat pesuaineet ja ihovoiteet. Vauvan vatsavaivat ja refluksi ovat yleisiä mutta usein vaarattomia oireita, joiden ehkäisyyn saa apua neuvolasta. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 42

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 42

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vauvat ja imetys

Löydät täältä apteekkimme tuotteet vauvalle ja imettävälle äidille. Vauvan hoidossa on muistettava D-vitamiinilisä sekä ihon hyvinvoinnista huolehtiminen ja vaippaihottuman synnyn ennaltaehkäisy. Vauvan vatsavaivat ja refluksi ovat yleisiä mutta usein vaarattomia oireita, joiden hoitoon saa apua neuvolasta. 

Täysimetetyn vauvan on saatava kahden viikon iästä alkaen 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Äidinmaidonkorvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia, joten jos lapsi saa korviketta yli 500 ml päivässä, tulee D-vitamiinilisää vähentää. Löydät vauvojen D-vitamiinitipat täältä (Lapset, Lasten vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät). 

Sekä vauvan että äidin ihoa on hyvä hoitaa turvallisilla ja testatuilla tuotteilla. Saat apteekistamme sekä imettävälle äidille että vauvan herkälle iholle sopivat pesuaineet ja ihovoiteet. Löydät lisää vauvojen ja lasten terveydenhoitoon liittyvää tietoa täältä (Lapset). Vauvan nuhan hoidosta voit lukea lisää täältä (Lastentuotteet – Lastenhoitotuotteet ja tarvikkeet). 

Imetyksen aikana on huolehdittava rinnoista

Äidin on tärkeä kiinnittää huomiota imetysaikana käyttämiinsä ihonhoitotuotteisiin ja kosmetiikkaan, koska iholta voi imeytyä verenkiertoon haitallisia kemikaaleja. Lisäksi äidin rintoihin käyttämät ihotuotteet kulkeutuvat imetyksen aikana vauvan suuhun. 

Rintojen ihoa hoidetaan pesemällä sitä vedellä ja miedolla saippualla. Imettävä äiti voi käyttää ihonsa hoidossa samoja pesuaineita ja ihovoiteita kuin vauva. Löydät muut apteekkimme hellävaraiset ihon intiimipesuaineet täältä (Intiimi, Intiimihygienia, Muut intiimituotteet). 

Imettämisen kanssa voi toisinaan tulla pulmia, jotka voivat johtaa rintojen ihon rikkoutumiseen. Imetyksen ensimmäisinä viikkoina rinnanpään haavaumien tavallisin aiheuttaja on vääränlainen imuote. Oikean imuotteen löytäminen tukee sekä vauvan maidonsaantia että äidin rintojen hyvinvointia. 

Jos rinnanpään iho rikkoutuu, hoito on hyvä aloittaa heti. Rintaa huuhdellaan puhtaalla vedellä imetyksen jälkeen ja haavauma pidetään kosteana, jottei se rupeudu. Rinnan päälle laitetaan pesun jälkeen kymmeneksi minuutiksi keittosuolaliuoksella kostutettu haavataitos, rinta kuivataan ja suojataan lopuksi liivinsuojalla. 

Saat apteekistamme myös herkän ihon hoitoon tarkoitetut sidokset. Mepilex Transfer -sidos suojaa ihoa. Se sopii myös herkälle iholle ja sen voi poistaa ja kiinnittää uudelleen.  

Nännien ja nännipihan ihottumaan voi käyttää mietoa kortisonivoidetta. Haavautuneen rinnan hoitoon voi kokeilla myös Bepanthenia tai lanoliinivoidetta. 

Imetyksen aikana nännin ja nänninpihan iho voi myös tulehtua. Oireita voi olla joko toisessa tai molemmissa rinnoissa. Tulehtuneet nännit paranevat itsehoidolla yleensä 2–3 viikon aikana. Jos itsehoito ei auta ja rinnan iho alkaa punoittaa ja turvota, on hyvä selvittää tilannetta neuvolassa.

Kutiseva, punoittava ja hilseilevä iho on usein merkki rinnan hiivainfektiosta eli sammaksesta. Sammas hoidetaan sienilääkkeillä, jotka annetaan sekä äidille että vauvalle. 

Saat apteekistamme Lansinoh-liivinsuojat, joita voi käyttää päivittäisessä käytössä ja lisäksi rintojen haavaumien hoidon aikana. Lansinoh-liivinsuojat ovat ohuita ja imukykyisiä eivätkä tartu rintaan kiinni. 

Löydät apteekistamme myös raskausarpien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetun Sebamed Anti-Stretch Mark -voiteen. Se auttaa vähentämään raskausarpien syntymistä ja ylläpitää ihon kimmoisuutta.

Vauvan ihoa hoidetaan hellävaraisilla tuotteilla

Vauvan ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet, minkä vuoksi vauvan herkkää ihoa on hoidettava ja suojattava vauvoille suunnatuilla tuotteilla. 

Minicare Ekseema -voide on tarkoitettu vauvojen ja lasten lieviin sekä kohtalaisiin atooppisen ihottuman oireisiin, kuten kutinaan, punoitukseen ja kuivuuteen.

Avène XeraCalm -voide on suunniteltu erittäin kuivalle, atooppiselle, kutisevalle sekä ärtyneelle iholle. Hoitovoide kosteuttaa, ravitsee ja vahvistaa ihoa. Balsamihoitovoide soveltuu koko perheelle, sillä se on säilöntäaineeton, hajusteeton, väriaineeton ja alkoholiton.

Minicare wash mousse on mieto ja hellävarainen glyserolia sisältävä pesuvaahto, joka sopii vauvan herkälle iholle. Vaahto puhdistaa ihon ja hiukset kuivattamatta niitä. Sitä voi käyttää suihkussa, kylvyssä tai pesulapulla puhdistamiseen ilman vettä. Vaahdon pH-arvo on lähellä ihon omaa pH-arvoa, eikä se sisällä säilöntäaineita, väriaineita tai hajusteita.

XeraCalm-puhdistusöljy on saippuaton, mieto ja hellävarainen puhdistusaine erittäin kuivalle, atooppiselle, kutisevalle sekä ärtyneelle iholle. Tuote on hajusteeton ja se sopii koko perheelle, myös vauvojen kylpyveteen. 

Löydät täältä myös apteekkimme lapsille tarkoitetut aurinkosuojavoiteet. Vauvan herkkä iho tulee kuitenkin suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla, eikä alle puolivuotiaille suositella aurinkorasvojen käyttöä. 

Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista lapsen iholle. Mitä useammin lapsen iho palaa, sitä suuremmaksi kasvaa ihosyöpäriski. On hyvä muistaa, että UV-säteet läpäisevät myös pilviverhon ja että keväisin lumihanki voimistaa auringon säteilyvaikutusta. 

Vaippaihottumaa hoidetaan vesipesuilla ja sinkkivoiteella 

Vaippaihottuma on vauvojen herkän ihon yleinen ongelma. Kertakäyttövaippojen ja kangasvaippojen käytöllä ei ole merkittävää eroa vaippaihottuman syntyyn. Olennaista on, että vaippa pysyy kuivana ja että se vaihdetaan riittävän usein.

Vaippaihottuma johtuu virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta. Vaippaihottuma ei liity allergioihin eikä atooppiseen ihoon, vaan voimakkaat eritteet ja kosteus ärsyttävät ihoa. Vaippaihottuman oireita ovat ihon punoitus takapuolessa ja taipeissa sekä ihon arkuus. Ihottumaa voi pahentaa ripuli tai liian tiukalle sidottu vaippa. 

Vaippaihottuma on yleisintä 8–12 kuukauden iässä, mutta sitä voi olla jo pienellä vauvalla. 

Vaippaihottumaa voi ennaltaehkäistä vaihtamalla vaippoja riittävän usein ja pesemällä ihoa vedellä. Saippuaa ei kannata käyttää, sillä saippua yleensä pahentaa oireilua, jos iho on jo ärtynyt.

Vesipesun jälkeen vauvan iho kuivataan hellävaraisesti taputtelemalla. Ilmakylvyt tekevät vauvan herkälle iholle hyvää ja ne ovatkin osa vaippaihottuman hoitoa. 

Talkin sijaan vaippa-alueen iholle suositellaan nykyään sinkkiä sisältävää voidetta, jota levitetään iholle ohut kerros muutaman kerran päivässä. Löydät apteekkimme valikoimista esimerkiksi Sinkkivoide Ainu -sinkkivoiteen. 

Vaippaihottuman hoitoon voi kokeilla myös vaippaihottumaspraytä. Hypoallergeeninen ja hajusteeton Minicare Diaper Rash Spray muodostaa vauvan herkälle iholle puoliläpäisevän kalvon, joka suojaa ihoa virtsan ja ulosteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja vähentää vaipan aiheuttamaa hankausta. Kosteuttava vaikutus kestää koko päivän

Jos vaippaihottuma ei parane itsehoidolla muutamissa päivissä tai jos se uusiutuu usein, on hyvä ottaa asia puheeksi neuvolassa.