Matka-apteekki - Matkalle ja mökille

Matka-apteekki mukaan matkalle ja mökille 

Matka-apteekin avulla varaudut mukavaan lomailuun. Matkustaessa ja mökkeillessä sattuu helposti pieni tapaturmia tai auringon polttama iho kaipaa hoitoa. Esimerkiksi ulkomailla matkakohteissa lääkkeet eivät välttämättä ole helposti hankittavissa. 

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.

Helpoimmalla pääsee myös mökkimatkalla, kun on varautunut etukäteen apteekistamme saatavilla itsehoitolääkkeillä ja ensiaputuotteilla.

Matkalle mukaan särkylääke, ripulilääke ja after sun -voide

Matkalle lähtiessä kannattaa ottaa mukaan omien säännöllisesti käytettyjen lääkkeiden lisäksi joitakin peruslääkkeitä, kuten särkylääkkeet ja ripulilääke. Lääkkeitä voi olla vaikeampi saada hankittua matkakohteessa etenkin Euroopan ulkopuolella. 

After sun -voide on hyvä pakata mukaan aurinkosuojavoiteen lisäksi, jos on lähdössä aurinkolomalle. After sun -tuotteet kosteuttavat ja viilentävät ihoa ja rauhoittavat lievän ihon palamisen aiheuttamaa kipua. 

Omia säännöllisesti käytettyjä lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan hiukan enemmän kuin matkalla tarvitsisi. Lääkkeistä on myös hyvä olla mukana reseptit. Etenkin keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä on oltava mukana henkilökohtaiset reseptit, sillä lääkärin kirjoittamaa reseptiä saatetaan kysyä tullissa. Lääkkeet on myös hyvä säilyttää niiden alkuperäisissä pakkauksissa. 

Lääkkeet kannattaa pakata lentomatkalla käsimatkatavaroihin mukaan matkustamoon. Ne on hyvä säilyttää alkuperäisissä pakkauksissa. Kaikki matkustamoon otettavat nestemäiset lääkkeet on kuitenkin pakattava kuten muutkin nesteet, eli litran vetoiseen uudelleensuljettavaan pussiin. 

Mitä matka-apteekkiin on hyvä varata mukaan? 

- omat säännöllisesti käytettävät lääkkeet

- kipulääke

- maitohappobakteerivalmiste

- allergialääke (antihistamiinivalmiste)

- kortisonivoide

- ripulilääke

- matkapahoinvointilääke

- desinfiointiaine

- laastareita

- pinsetit

- aurinkosuojavoide

- after sun -tuote

Huolehdi ennen matkalle lähtöä rokotukset kuntoon

Hyvissä ajoin ennen matkaa on tarkastettava, että perusrokotukset ovat kunnossa. Perusrokotuksiin kuuluvat jäykkäkouristus-, MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko), polio- ja kurkkumätärokotus. Jos on matkustamassa Euroopan ulkopuolelle, on selvitettävä, tarvitaanko kohdemaassa jokin muukin rokotus. 

Matkustamista varten otettavista rokotteista ja maakohtaisista tartuntatautiriskeistä saat tietoa THL:n kotisivuilta. 

Jos on lähdössä omatoimimatkalle Euroopan ulkopuolelle ja on jokin vakava perussairaus, on hyvä keskustella matkaan liittyvistä riskeistä lääkärin kanssa. 

Matka-apteekki kannattaa pakata mukaan myös mökkireissulle

Mökkilomalla voi sattua ja tapahtua monenlaista. Pienten kolhujen ja naarmujen lisäksi on hyvä varautua esimerkiksi ampiaisen pistoon, punkin ja käärmeen puremaan sekä palovammoihin.

Myös kotimaan kesässä on suojauduttava auringolta aurinkosuojavoiteella. Auringossa oleskelun jälkeen after sun -tuotteet kosteuttavat ihoa ja helpottavat lievän palamisen jälkeistä ihon kipua.  

Myrkytystapauksia varten mökillä on hyvä olla mukana lääkehiiltä. Myrkytystä epäiltäessä on aina soitettava heti hätänumeroon 112. Voit lukea lisää myrkytystilanteista täältä (Ensiapu, myrkytys). 

Jäykkäkouristusrokote tule uusia kymmenen vuoden välein. Taudin voi saada esimerkiksi koiran puremasta mutta myös maaperästä, jos iho on rikkoutunut. 

Myös lemmikkieläinten mökkeilyyn liittyviin vaaratilanteisiin on hyvä varautua etukäteen. Voit lukea eläinten terveysasioista lisää täältä (Eläimet – Lemmikit). 

Mitä mökkimatkan matka-apteekkiin on pakattava mukaan? 

omat säännöllisesti käytettävät lääkkeet

- lääkehiili myrkytystilanteita varten (Carbo Medicinalis)

- kortisonitabletteja eli kyypakkaus kyyn puremaan ja ampiaisen pistoon (Ampikyy, Kyypakkaus)

- antihistamiinitabletit hyönteisten pistojen ja puremien aiheuttamia allergiaoireita varten

- haavanhoitotarpeet, laastareita 

- desinfiointiaine

- ideaaliside (Pharmacare ideaaliside, Apteekki ideaaliside)

- särkylääke

- kuumemittari

- neste- ja suolatasapainoa ylläpitävä liuos (Fluid Balans juomajauhe)

- ripulilääke (Imodium)

- palovammojen hoitovoide (B-vitamiinivoide nopeuttaa ihon paranemista, Bevita R)

- hydrokortisonivoide helpottamaan hyönteisten pistojen tai puremien iho-oireita

- sakset ja pinsetit

- punkkipihdit punkin poistoa varten (punkinpoistosetti Kick the Tick)

- aurinkosuojavoide

- after sun -tuote

- hyönteiskarkote

Mitä jos mökillä saa häkämyrkytyksen? 

Savulle altistuminen voi aiheuttaa häkämyrkytyksen. Häkä on hajuton ja mauton kaasu, joka siirtyy keuhkojen kautta verenkiertoon ja aiheuttaa elimistössä myrkytystilan. Mökeillä käytetään usein paljon tulipesiä, takkoja ja saunan kiukaita, joten häkämyrkytyksestä on hyvä olla tietoinen mökkeillessä. 

Millaisia oireita häkämyrkytyksestä voi tulla? 

- päänsärky

- tajunnantason lasku

- uneliaisuus

- pahoinvointi

- kasvojen punakkuus 

Lieviä häkäaltistumisia ja myrkytysoireita (esimerkiksi päänsärky) voi tulla jopa tupakansavusta tai ruuhkaliikenteen pakokaasuista. 

Vakavassa häkämyrkytystilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Ensiapuohjeet vakavan häkämyrkytyksen saaneen kohdalla:

- vie myrkytyksen saanut raittiiseen ilmaan

- soita 112 

- aseta tajuissaan oleva puoli-istuvaan asentoon  

- käännä tajuton kylkiasentoon

- aloita tarvittaessa elvytys