Myrkytys voi tapahtua nielemisen tai hengittämisen kautta tai ihoaltistumisena. Elimistöön voi kulkeutua myrkyllistä ainetta myös silmien kautta. Kyy purema on aina ensiapua vaativa tilanne. Hyttystyen ampiaisten tai mehiläisten piston pystyy yleensä hoitamaan antihistamiinilla ja kortisonivoiteella.
Kyyn purema – ensiapuna kortisonitabletit
Kortisonitabletit ovat ensiapu kyyn puremaan ja kyyn pureman jälkeen tulee aina hakeutua lääkärin hoitoon. Myrkyllisen käärmeen purema on aina vakava ensiapua vaativa tilanne, mutta kyyn pureman vaarallisuus vaihtelee myrkyn määrästä riippuen.
Kyyn myrkyn määrä vaihtelee vuodenajoittain. Eniten myrkkyä kyyn puremassa on keväisin. Kyyn poikasilla on enemmän myrkkyä kuin täysikasvuisilla kyillä, mutta täysikasvuiset kyyt ovat usein vaarallisempia, koska täysikasvuinen kyy puree ihmistä useammin kuin kyyn poikanen. Etenkin kantava naaras on aggressiivinen ja puree herkästi puolustautumisreaktiona.
Saat apteekistamme Ampikyy- ja Kyypakkaus-tabletteja kyyn puremaan. Koska kyyn pureman jälkeen voi tulla pahoinvointia ja oksentelua, juodaan tabletin oton yhteydessä vain pieni määrä nestettä. Lisäksi juomista vältetään seuraavan tunnin ajan.
Hyönteisten pistot ja puremat – miten niitä hoidetaan?
Kyy- eli kortisonitabletti (Ampikyy, Kyypakkaus) toimii myös hyönteisten pistojen, kuten ampiaisen tai mehiläisen piston ensiapuna.
Hyönteisten pistoista ja puremista voi saada erilaisia allergisia reaktioita. Ampiaisten lisäksi allergisia reaktioita aiheuttavat hyttysten ja mehiläisen pistot. Vaikka kaikki ihmiset ovat allergisia hyttysten pistoille, hyttysen pistojen aiheuttamat oireet ovat vaarattomia. Sen sijaan ampiaisen pisto voi olla ihmiselle hengenvaarallinen.
Allergisen reaktion saaneella tulisi olla aina mukanaan antihistamiini- ja kortisonitabletteja ja adrenaliini-injektori.
Toisin kuin hyttynen, punkki ja paarma, ampiaiset ja mehiläiset pistävät puolustautuakseen. Ampiaisen pistot ovat yleensä kivuliaimpia, mutta myös mehiläisen pistot ja paarman puremat voivat aiheuttaa ikäviä iho-oireita. Kimalaiset pistävät ihmistä todella harvoin, eikä kimalaisen myrkky yleensä aiheuta allergiaoireita.
Hyönteisten, esimerkiksi hyttysen piston tai paarman pureman aiheuttamaa iho-oiretta voi lievittää kortisonivoiteella ja antihistamiinilla. Allergialääkkeen voi ottaa jo etukäteen, jos tietää altistuvansa hyttysten pistoille. Myös ampiaisen ja mehiläisen pistoista aiheutuneita lieviä oireita sekä muurahaisen puremakohtaa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinilla.
Lemmikkien mukana kotiin voi kulkeutua lintu- eli kanakirppuja. Lintukirput ovat lintujen ulkoloisia. Lintukirpun purema ei ole ihmiselle tai lemmikkieläimelle vaarallinen. Puremista tulee kuitenkin hyttysen piston kaltaisia jälkiä ja iho voi oireilla.
Allergiselle ihmiselle lintukirpun purema voi aiheuttaa allergiaoireita. Lintukirpun aiheuttamia oireita voi hoitaa kuten muitakin hyönteisten pistoja paikallisesti hydrokortisonivoiteella ja suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla.
Milloin ampiaisen tai mehiläisen pisto on vaarallinen?
Ampiaisen ja mehiläisen myrkylle voi allergisoitua. Kimalaisen myrkky aiheuttaa harvemmin allergiaoireita.
Joillekin ihmisille ampiaisen pisto voi aiheuttaa vakavia oireita ja vakavan allergisen reaktion, anafylaksian, joka vaatii välittömän hoidon lihakseen annettavalla adrenaliinilla. Oireet alkavat viimeistään neljän tunnin sisällä pistoksesta. Anafylaksian ensioireina on usein ihon kutinaa, kuumotusta ja punotusta.
Vakavat anafylaksian oireet:
- nokkosihottuma ja ihon turvotus
- hengenahdistus ja vinkuna
- äänen käheytyminen
- yskiminen
- kalpeus
- hikoilu
- yleistilan lasku
- vatsakipu
- oksentelu
- ripuli
- verenpaineen lasku
Ongelmallista on, että osa ihmisistä saa oireita ampiaisen pistosta enemmän, osa vähemmän, eikä herkkyyttä allergisoitumiselle voi tietää etukäteen. Herkistyminen allergisen reaktion aiheuttavalle myrkylle syntyy ensimmäisen piston jälkeen. Vasta toinen pisto voi siis aiheuttaa anafylaktisen reaktion. Allergisen reaktion kerran saaneella tulisi olla aina mukanaan antihistamiini- ja kortisonitabletteja (kyytabletti) ja adrenaliini-injektori.
Ampiais- ja mehiläismyrkkyallergiaa voidaan hoitaa siedätyshoidoilla, jos allergiset reaktiot ovat olleet vakavia.
Punkin eli puutiaisen pureman ensiapu
Arkikielessä puutiaisia nimitetään usein punkeiksi. Puutiainen on punkkeihin kuuluva eläin, joka levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Borrelioosiin on olemassa tehoava antibioottihoito, mutta hoidon tehoamisen takia tieto tartunnasta on tärkeää saada nopeasti. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole lääkettä, mutta sen tarttumista ehkäistään rokotteella.
Punkin eli puutiaisen puremakohtaan tulee lähes aina pieni ihon ärsytysreaktio. Borreliatartunnan tunnistaa parhaiten yli viiden senttimetrin kokoisesta, rengasmaisesti etenevästä punoituksesta punkin puremakohdassa. Punoittavan alueen keskikohta voi vaalentua, kun läiskä kasvaa. Ihomuutos ilmaantuu yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta.
Borreliainfektion aiheuttama ihottuma tunnetaan nimellä erythema migrans eli vaeltava punoitus. Ihottuman tyypillisimpiin oireisiin kuuluu kutina, mutta kipua tai aristusta ei tunnu.
Punkin poisto puremakohdasta heti pureman havaitsemisen jälkeen on tärkeää. Mitä nopeammin punkin poistaa iholta, sitä pienempi riski on, että verenkiertoon päätyy borreliabakteereita. Punkin poiston voi tehdä punkkipihdeillä tai punkkiraudalla. Pinsettejä käytetään vain, jos punkin poistaminen punkkiraudalla ei onnistu.
Punkkia ei tule puristaa tai kiertää, vaan se tulee vetää ulos puremakohdasta mahdollisimman suoraan. Myöskään punkkia tukahduttavien voiteiden käyttöä ei suositella.
Apteekistamme saatava Punkkirauta Kombi sopii punkin poistoon sekä ihmiseltä että eläimeltä. Se on myös WHO:n suositusten mukainen työkalu punkin poistoon. Pakkauksessa olevia pinsettejä käytetään vain, jos punkin poistaminen punkkiraudalla ei onnistu.
Punkinpoistosetti Kick the Tick sisältää punkinpoistotyökalun lisäksi jäähdyttävän suihkeen, joka lamaa punkkia ja vähentää sen syljen eritystä, minkä seurauksena borreliatartunnan riski pienenee.
Millainen on luteen eli lutikan purema?
Luteet eli lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Ne imevät verta yöllä ihmisen nukkuessa. Luteen purema ei satu, koska puremakohtaan erittyy luteesta puuduttavaa ainetta. Puremajäljet näkyvät iholla punaisina läiskinä.
Joillakin ihmisillä lutikan purema aiheuttaa iho-oireita, erityisesti kutinaa. Kaikilla ihmisillä iho-oireita ja kutinaa ei tule. Kutiavaa ihoa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinitableteilla kuten muitakin hyönteisten pistojen ja puremien sekä allergian aiheuttamia iho-oireita.
Miten hoidetaan myrkytystapauksia?
Myrkytys voi tapahtua nielemisen tai hengittämisen kautta tai ihoaltistumisena. Elimistöön voi kulkeutua myrkyllistä ainetta myös silmien kautta.
Myrkytystapauksissa, joissa myrkytyksen aiheuttajana on esimerkiksi nielty lääke tai myrkyllinen kasvi, käytetään useimmiten ensiapuna lääkehiiltä. Nopea myrkytyksen hoito on ensisijaisen tärkeää.
Miten toimitaan, kun on niellyt myrkyllistä ainetta?
- poista suusta jäljellä oleva myrkyllinen aine
- myrkytystä ei tule laimentaa juomalla vettä
- myrkytyksen saanutta ihmistä ei tule oksettaa
- selvitä aineen myrkyllisyys ja hoidontarve Myrkytystietokeskuksesta
- tarvittaessa annetaan lääkehiiltä (lääkehiiltä ei saa antaa alkoholi- ja liuotinainemyrkytyksiin)
Lääkehiili, esimerkiksi apteekistamme saatava Carbomix-rae annetaan mahdollisimman nopeasti. Hiili vaikuttaa elimistössä sitomalla pintaansa myrkytystä aiheuttavaa ainetta.
Lääkehiili ei tehoa alkoholi- tai liuotinainemyrkytyksiin, eikä lääkehiiltä saa näissä tapauksissa antaa.
Jos myrkyllistä ainetta joutuu iholle, vaatteet riisutaan heti ja altistunutta ihoaluetta huuhdellaan vedellä. Syövyttävien aineiden kohdalla huuhtelua jatketaan pitkään, noin puoli tuntia. Jos iholla tuntuu voimakasta kipua, ihoalueelle tulee palovammoja tai iho tulehtuu, on hakeuduttava lääkäriin.
Jos myrkyllistä ainetta joutuu silmiin, huuhdellaan silmiä runsaalla vedellä. Syövyttävien aineiden kohdalla huuhtelua jatketaan pitkään, noin puoli tuntia. Mikäli silmissä ilmenee oireita kuten kipua, valonarkuutta, turvotusta tai vuotoa, on lähdettävä lääkäriin.
Myrkytystietokeskuksesta saa neuvoja myrkytystapauksissa. Se on avoinna ympäri vuorokauden.
Puhelin 0800 147 111 (maksuton), 09 471 977 (normaalihintainen)
Myös Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta saa tietoa myrkytystapauksien hoidosta
Tyypillisimmät myrkytyksiä aiheuttavat aineet:
- pesu- ja puhdistusaineet
- lääkkeet
- alkoholi
- hapot
- emäksiset aineet
- torjunta-aineet (esimerkiksi muurahais- ja hyönteismyrkky)
- liuottimet kuten bensiini, tinneri, tärpätti ja petroli
- myrkylliset sienet
Vakavat kasvimyrkytykset ovat Suomessa harvinaisia.
Saat apteekistamme akuuttien myrkytysten ensiapuhoitoon tarkoitetut Carbomix-rakeet. Carbomixia voi käyttää myös ripulin hoidossa.
Carbo medicinalis -kapseleita ja tabletteja voi käyttää myös myrkytyksen ensiapuun, jos parempaa lääkehiiltä (Carbomix-rakeita) ei ole saatavilla. Tämä lääke on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti ripulin ja ilmavaivojen hoitoon.
Miten häkämyrkytystä hoidetaan?
Savulle altistuminen voi aiheuttaa häkämyrkytyksen. Häkä on hajuton ja mauton kaasu, joka siirtyy keuhkojen kautta verenkiertoon ja aiheuttaa elimistössä myrkytystilan.
Häkämyrkytyksen oireita ovat:
- päänsärky
- tajunnantason lasku
- uneliaisuus
- pahoinvointi
- kasvojen punakkuus
Lieviä häkäaltistumisia ja myrkytysoireita (esimerkiksi päänsärky) voi tulla jopa tupakansavusta tai ruuhkaliikenteen pakokaasuista.
Vakavassa häkämyrkytystilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.
- vie myrkytyksen saanut raittiiseen ilmaan
- soita 112
- tajuissaan oleva asetetaan puoli-istuvaan asentoon
- tajuton käännetään kylkiasentoon
- tarvittaessa aloitetaan elvytys
Miten toimitaan ydinonnettomuuden sattuessa?
Ydinonnettomuuden sattuessa ympäristöön saattaa vapautua radioaktiivista jodia. Jodi kerääntyy elimistössä kilpirauhaseen ja lisää kilpirauhasen vajaatoiminnan ja syövän riskiä.
Apteekistamme saatavat Jodix-joditabletit suojaavat kilpirauhasta radioaktiiviselta jodilta. Joditabletteja on hyvä olla kodin lääkekaapissa ydinonnettomuuden varalta. Niitä ei kuitenkaan tule ottaa ilman viranomaisten kehotusta. Lisätietoa joditablettien käytöstä saa Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Jodix-tabletit ehkäisevät ydinonnettomuuden sattuessa radioaktiivisen jodin vaikutuksia kilpirauhaseen. Kerta-annos otetaan heti viranomaisten kehotuksen jälkeen. Tabletteja pitäisi olla aina saatavilla kodin ja työpaikan lääkekaapissa.