Hiukset ja päänahka

Hiusten hoito ja päänahan hoito

Tavallisimpia hiusten ja päänahan ongelmia ovat hilseily ja kutina. Hilseily johtuu useimmiten tali-ihottumasta. Yleinen pulma on myös hiustenlähtö, joka kuitenkin johtuu useimmiten luonnollisesta syystä. Miesten hiukset alkavat harventua jo 18–20-vuotiaana. Myös täitartunnat aiheuttavat paljon päänahan oireiluja, sillä täit ovat nykyisin lapsiperheiden tavanomainen ongelma. Suurin osa hiusten ja päänahan oireista on helppo hoitaa kotikonstein. Löydät täältä apteekkimme shampoot ja hiusten ja päänahan itsehoitotuotteet, joilla voit helpottaa erilaisia hiusten ja päänahan oireiluja. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 189

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 189

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Hilseilyn syynä useimmiten tali-ihottuma

Hilseily ja päänahan kutina johtuvat useimmiten tali-ihottumasta. Sitä esiintyy sekä aikuisilla että lapsilla, ensin varhaislapsuudessa ja uudelleen murrosiässä. Taipumus tali-ihottumaan on pysyvä ominaisuus, mutta päänahan oireilua voidaan vähentää hyvällä hoidolla.

Tali-ihottuman aiheuttamaa hilseilyä hoidetaan ensisijaisesti päivittäisellä hiustenpesulla. Hilseily ja kutina voivat johtua myös atooppisesta ihosta tai psoriasiksesta. Myös hiustenhoitotuotteet voivat kuivattaa päänahkaa ja aiheuttaa sekä kutinaa että hilseilyä. 

Voit lukea lisää päänahan hilseilystä ja sen hoidosta täältä (Hilseily). 

Miesten hiukset alkavat harventua jo 20-vuotiaana

Miesten luonnollinen hiusten harveneminen alkaa jo 18–20-vuoden iässä, kun taas naisilla hiustenlähtö alkaa vasta 30–45-vuotiaana. Perimä vaikuttaa hiusten määrään ja kasvuun enemmän kuin ulkoiset tekijät, esimerkiksi ravinto tai hiusten hoito. Varhain alkaneen hiustenlähdön taustalla voi olla myös niin sanottu androgeneettinen hiustenlähtö. Tämä miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta ja hiukset harventuvat hiljalleen niin, että lopulta koko päälaki on kalju. 

Varhain alkavaa hiustenlähtöä hoidetaan päivittäisellä hiusten pesulla. Tavallisen shampoopesun lisäksi hiuksia voi pestä 1–2 kertaa viikossa apteekistamme saatavalla ketokonatsolishampoolla (esimerkiksi Ketoconazol Ratiopharm) tai muulla hilsesampoolla. 

Voit lukea lisää hiustenlähdöstä ja harvenevien hiusten hoidosta täältä (Hiustenlähtö).

Täit arkinen ongelma lapsiperheissä

Päätäit purevat hiuspohjaa ja aiheuttavat kutinaa päänahassa. Täit ovat noin 2–3 millimetrin pituisia ja niitä on enimmäkseen korvien takana ja niskassa. Täitartunnasta voi varmistua kampaamalla hiukset tiheäpiikkisellä täikammalla valkoisen paperin päällä. Päätäiden häätöön käytetään apteekistamme saatavia täishampoita.

Esimerkiksi Bevitamed Täishampoo tappaa täit ja myös ehkäisee uusia tartuntoja. Bevitamedia voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä shampoona säännöllisesti, koska täit eivät tule sille vastustuskykyisiksi. Jotta täit saa hävitettyä, kaikki perheenjäsenet on hoidettava täishampoolla samaan aikaan. Lisäksi kodin vuodevaatteet sekä pipot ja hatut tulee käsitellä joko pesemällä, pakastamalla tai sulkemalla vaatteet muovipussiin kahdeksi viikoksi. 

Voit lukea lisää täistä ja myös syyhystä täältä (Täit ja syyhy)