Vauvan pesu ja ihonhoito

Vauvan ihoa hoidetaan vauvaöljyllä ja sinkkivoiteella 

Vauvan ihoa hoidetaan ja pestään sitä varten suunnitelluilla, kemikaalittomilla vauvaöljyillä. Vaippaihottumaa hoidetaan sinkkivoiteella (Ainu, Urtekram, Natusan) ja ennaltaehkäisynä vaippa vaihdetaan riittävän usein ja huolehditaan, että vaippa on kuiva. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 33

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 33

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vauvan pesu ja ihonhoito

Vauvan ihonhoito ja pesu on keskeinen osa vauvan hoitoa heti syntymästä alkaen. Vauvan ihoa hoidetaan sitä varten suunnitelluilla, kemikaalittomilla ihonhoitotuotteilla, yleensä vauvaöljyillä. Ihon pesu on tärkeää, mutta voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää, sillä ihon suojamekanismit kehittyvät vasta lapsen kasvaessa. Myös vanhempien käyttämien ihonhoitotuotteiden kemikaalit voivat olla vauvoille vahingollisia, koska haitalliset kemikaalit voivat kulkeutua vanhemman iholta vauvan suuhun. Vaippaihottumaa hoidetaan sinkkivoiteella (Ainu, Urtekram, Natusan). Ennaltaehkäisynä vaippa vaihdetaan riittävän usein ja huolehditaan, että vaippa on kuiva. Vaippa-alueen iholla voi käyttää myös ihoa suojaavia voiteita (A-Derma, Calendula).

Vauvan ihonhoidossa on tärkeää huomioida vauvan ihon ohuus. Ihon suojamekanismit kehittyvät vasta hiljalleen lapsen kasvaessa. Vauvan iho läpäisee siis herkemmin esimerkiksi kemikaaleja kuin aikuisen iho ja lisäksi ihon pinta-ala on painoon verrattuna suurempi kuin aikuisilla. Näistä syistä johtuen ihonhoitotuotteiden kemikaalit aiheuttavat vauvoille aikuisia herkemmin iho-oireita ja allergiaa. 

Vauvan ihonhoidossa käytetään hajusteettomia pesuöljyjä ja ihovoiteita (Aco, Avène, Urtekram). Myös vanhempien käyttämien ihonhoitotuotteiden kemikaalit voivat olla vauvoille vahingollisia, koska haitalliset kemikaalit voivat kulkeutua vanhemman iholta vauvan suuhun.

Vaippaihottumaa hoidetaan sinkkivoiteella. Saat apteekistamme Ainun, Natusanin ja Urtekramin sinkkivoiteet. Vaippaihottuman hoitoon voi kokeilla myös Minicare Diaper Rash Spray -vaippaihottumaspraytä.

Vaippaihottuman ennaltaehkäisynä vaippa vaihdetaan riittävän usein ja huolehditaan, että vaippa on kuiva. Lisäksi vaippa-alueen iholla voi käyttää ihoa suojaavia voiteita, esimerkiksi A-Derman ja Calendulan ihonsuojavoiteita. 

Vauvan iho suojataan auringolta aina vaatteilla

Auringon UV-säteily on erityisen vaarallista vauvan iholle, koska ihon suojamekanismit eivät ole vielä kehittyneet. Mitä useammin iho palaa lapsuuden aikana, sitä suurempi riski on saada aikuisena ihosyöpä.

Vauvan iho tulee suojata auringossa aina peittävillä vaatteilla. Alle puolivuotiaille ei suositella ollenkaan aurinkorasvojen käyttöä. Peittävien vaatteiden käyttöön ja varjossa pysyttelemiseen on hyvä tottua pienestä asti. On hyvä muistaa myös, että UV-säteet läpäisevät pilviverhon ja että keväisin lumihanki voimistaa säteilyvaikutusta. 

Aco Minicare, Avène ja Urtekram -pesuöljyt vauvan ihon pesuun

Vauvan iho ei likaannu itsestään, eikä vauva hikoile. Vaippa-alueen hygieniasta huolehditaan päivittäin, mutta muuten vauvan iho ja hiukset pestään tarpeen mukaan. Tärkeää on, että vauvan herkkää ihoa ei pestä voimakkailla pesuaineilla. 

Löydät täältä apteekkimme vauvoille tarkoitetut pesuaineet. Yleensä vauvan ihoa pestään vauvaöljyillä. 

Avène XeraCalm A.D Cleansing Oil on hellävarainen, saippuaton ja hajusteeton puhdistusöljy, joka sopii vauvan herkälle iholle. Sitä voi käyttää koko perheen ihon puhdistusaineena suihkussa tai kylpyvedessä. Öljy rauhoittaa, ravitsee ja vahvistaa ihoa. 

Aco Minicare Baby Oil sopii käytettäväksi vauvan kylpyvedessä. Minicare Baby Oil sisältää kosteuttavia auringonkukka- ja rapsiöljyjä. Sitä voi käyttää myös ihon puhdistamiseen ilman vettä vaipanvaihdon yhteydessä. Öljy on säilöntäaineeton, hajusteeton ja väriaineeton.

Aco Minicare Wash Mousse on mieto ja hellävarainen glyserolia sisältävä pesuvaahto, joka sopii vauvan herkälle iholle. Vaahto puhdistaa ihon ja hiukset kuivattamatta niitä. Sitä voi käyttää suihkussa, kylvyssä tai pesulapulla puhdistamiseen ilman vettä. Vaahdon pH-arvo on lähellä ihon omaa pH-arvoa, eikä se sisällä säilöntäaineita, väriaineita tai hajusteita.

Aco Minicare Washlotion on vartalonpuhdistusvoide, joka sopii koko perheen ihon pesuun joko veden kanssa tai ilman. Se sisältää kosteutta sitovaa glyserolia ja pehmentäviä rasvoja, jotka estävät ihon kuivumista. Minicare Washlotion on hajusteeton. 

Saat apteekistamme nyt myös Urtekram-sarjan luomuihonhoitotuotteet, joihin kuuluu myös hajusteeton vauvaöljy Urtekram Luomu No Perfume Baby Oil. 

Aco Minicare, Weleda ja Bioderma -ihovoiteet vauvan ihon hoitoon

Vauvan ihon suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet, minkä vuoksi vauvan herkkää ihoa on hoidettava ja suojattava vauvoille suunnatuilla tuotteilla. 

Aco Minicare Baby Oil on ihon kuivumista ehkäisevä vauvaöljy. Se sisältää kosteuttavia auringonkukka- ja rapsiöljyjä ja on säilöntäaineeton, hajusteeton ja väriaineeton. Minicare-öljyä voi käyttää myös vauvahieronnassa tai ihon puhdistamiseen vaipanvaihdon yhteydessä.

Weleda Calendula Baby Oil on päivittäiseen hoitoon tarkoitettu hajusteeton vauvaöljy. Sen sisältämät seesamiöljy ja kehäkukkauute suojaavat vauvan ihoa. Weleda-vauvaöljyä voi käyttää myös ihon puhdistukseen ja vaippaihottuman hoitoon.

Aco Minicare Ekseema -voide on tarkoitettu vauvojen ja lasten lieviin sekä kohtalaisiin atooppisen ihottuman oireisiin, kuten kutinaan, punoitukseen ja kuivuuteen.

Avène XeraCalm -voide on suunniteltu erittäin kuivalle, atooppiselle, kutisevalle sekä ärtyneelle iholle. Hoitovoide kosteuttaa, ravitsee ja vahvistaa ihoa. Balsamihoitovoide soveltuu koko perheelle, sillä se on säilöntäaineeton, hajusteeton, väriaineeton ja alkoholiton.

Bioderma Cicabio Pommade on koko perheen suojaava ja korjaava hoitovoide. Sitä voi käyttää vaurioituneelle ja ärtyneelle iholle, esimerkiksi vaippaihottumaan. Voide rauhoittaa nopeasti ihoärsytystä, punoitusta ja kutinaa. Se myös parantaa naarmuja ja pieniä haavoja. Antibakteeriset kupari ja sinkki suojaavat ihoa ja glyseriini sekä hyaluronihappo pitävät ihoa kosteana. 

Saat apteekistamme nyt myös Urtekram-sarjan luomuihonhoitotuotteet, joihin kuuluu myös hajusteeton vauvaöljy Urtekram Luomu No Perfume Baby Oil. 

Ainun, Natusanin ja Urtekramin sinkkivoiteet hoitavat vaippaihottumaa 

Vaippaihottuma on vauvojen herkän ihon yleinen ongelma. Kertakäyttövaippojen ja kangasvaippojen käytöllä ei ole merkittävää eroa vaippaihottuman syntyyn. Tärkeintä vaippaihottuman ennaltaehkäisyssä on vaihtaa vaippa riittävän usein ja pitää se kuivana.

Vaippaihottuma johtuu virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta ja ärtymisestä. Vaippaihottuma ei liity allergioihin eikä atooppiseen ihoon, vaan voimakkaat eritteet ja kosteus ärsyttävät kaikkien vauvojen ihoa. Ihottumaa pahentaa yleensä ripuli tai liian tiukalle sidottu vaippa. 

Vaippaihottuman oireita ovat ihon punoitus takapuolessa ja taipeissa sekä ihon arkuus. Vaippaihottuma on yleisintä 8–12 kuukauden ikäisillä vauvoilla, mutta sitä voi tulla pienemmällekin vauvalle. 

Vaippaihottumaa ennaltaehkäistään vaihtamalla vaippoja riittävän usein, pesemällä ihoa vedellä ja antamalla vauvalle ilmakylpyjä. Vesipesun yhteydessä ei käytetä saippuaa, sillä se yleensä pahentaa ärtyneen ihon oireilua. Vesipesun jälkeen vauvan iho kuivataan hellävaraisesti taputtelemalla 

Vauva talkin sijaan vaippa-alueen iholle suositellaan nykyään sinkkiä sisältävää voidetta, jota levitetään iholle ohut kerros muutaman kerran päivässä. Löydät apteekkimme valikoimista esimerkiksi Sinkkivoide Ainu, Natusan 3in1 Nappy Cream sekä Urtekram Luomu No Perfume Baby Zink Salve -sinkkivoiteet. 

Lisäksi vaippaihottumaa voi hoitaa ja ennaltaehkäistä suojaavilla voiteilla. 

A-Derma Primalba Nappy Change Cream on hajusteeton, suojaava voide vaippaihottumaan. Se sisältää kauranversouutetta, sinkkioksidia ja kuparisulfaattia, joiden yhdistelmä rauhoittaa ja suojaa vauvan ihoa. Voidetta levitetään iholle kerros aina vaipanvaihdon yhteydessä, kunnes ihottuma häviää. Sitä voi käyttää myös ennaltaehkäisemään vaippaihottuman syntyä. 

Calendula Nappy Change Cream hoitaa vauvan ärtynyttä ihoa ja lievittää vaippaihottuman oireita. Se sisältää lanoliinia ja sinkkioksidia, jotka muodostavat iholle suojakerroksen kosteutta vastaan ilman, että ihon oma toiminta häiriintyy. Voidetta levitetään ohut kerros puhdistetulle ja kuivalle vaippa-alueen iholle. Sitä voi käyttää tarvittaessa useita kertoja päivässä. 

Vaippaihottuman hoitoon voi kokeilla myös vaippaihottumaspraytä. Hypoallergeeninen ja hajusteeton Minicare Diaper Rash Spray muodostaa vauvan herkälle iholle puoliläpäisevän kalvon, joka suojaa ihoa virtsan ja ulosteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja vähentää vaipan aiheuttamaa hankausta. Kosteuttava vaikutus kestää koko päivän

Jos vaippaihottuma ei parane itsehoidolla muutamissa päivissä tai jos se uusiutuu usein, on hyvä ottaa asia puheeksi neuvolassa.