Vatsa ja suolisto

Vatsa ja suolisto

Vatsan ja suoliston toimintaan vaikuttavat ruokailutottumusten lisäksi myös elämäntavat ja psyykkinen vointi. Närästys, ummetus ja ärtyvän suolen oireyhtymä ovat usein seurausta joko epäterveistä elämäntavoista tai tietyistä ruoka-aineista, joiden välttäminen lievittää oireita. Pitkäkestoinen ripuli voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän oire, mutta äkillinen ripuli on yleensä aina viruksen tai bakteerin aiheuttaman vatsataudin oire. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 149

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 149

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vatsa ja suolisto

Vatsan ja suoliston toimintaan vaikuttavat ruokailutottumusten lisäksi myös elämäntavat ja psyykkinen vointi. Monet vatsan ja suoliston oireet ovat harmittomia ja hoidettavissa kotikonstein. 

Löydät täältä apteekkimme itsehoitovalmisteet esimerkiksi närästyksen, ummetuksen ja ripulin hoitoon. Pitkäkestoisten vatsa- ja suolisto-oireiden kohdalla on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mistä oireet johtuvat. Terveelliset elämäntavat, hyvästä unesta huolehtiminen, stressin vähentäminen ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio auttavat usein lievittämään vatsan ja suoliston oireita.

Voit lukea lisää matkapahoinvoinnin oireista ja hoidosta myös täältä (Matka-apteekki – matkalle ja mökille) sekä kihomatotartunnan oireista ja hoidosta täältä (Intiimi).  

Löydät täältä myös apteekkimme itsehoitovalmisteet suolentyhjennykseen esimerkiksi ennen leikkausta. 

Äkillinen vatsakipu – voiko se olla vaarallista? 

Vatsakivut ovat kaikille ihmisille tuttuja asioita ja ne voivat johtua hyvin monista eri syistä. Tietyt ruoka-aineet tai ilman kertyminen suoleen aiheuttavat joskus koviakin vatsakipuja, bakteerin tai viruksen aiheuttama mahatauti voi olla kivulias ja jännittäminenkin saa monen vatsan tuntumaan kipeältä.

Satunnaisten, muutaman tunnin kestävien mahan nipistelyjen tai kramppien takia ei tarvitse lähteä lääkäriin. Perusterve aikuinen voi hoitaa myös äkillistä vatsatautia turvallisesti kotikonstein, kunhan muistaa huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saannista. 

Äkillinen, todella voimakas, uusi ja jatkuva mahakipu vaatii aina päivystysvastaanotolle lähdön ja lääkärin tutkimukset. Nopeasti alkanut kova kipu voi johtua esimerkiksi puhjenneesta mahahaavasta tai kohdunulkoisen raskauden aiheuttamasta repeämästä. 

Hiukan hitaammin, muutamien minuuttien aikana voimistuva vatsakipu voi johtua sappiteiden tukkeutumisesta tai suolitukoksesta. Alkoholinkäytön jälkeinen ylävatsakipu ja selän jatkuva kipu viittaavat haimatulehdukseen. 

Kovien kipujen hidas voimistuminen viittaa yleisesti johonkin tulehdukseen, syynä voi olla esimerkiksi umpilisäketulehdus. 

Ylävatsakipu, joka alkaa rasituksessa ja tuntuu puristavana kipuna, vaatii aina lääkärissä käynnin, koska se voi olla sepelvaltimotaudin oire. Lääkäriin on lähdettävä myös, jos vatsakipuun liittyy pahoinvointia tai veristä ripulia. Myös uusi, lievempi mutta elämää häiritsevä ja päiviä jatkuva vatsakipu vaatii lisätutkimuksia lääkärissä. 

Pitkään jatkuvan ja toistuvan vatsakivun syynä voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, närästys, mahatulehdus tai niin sanottu mahahaava, keliakia tai tulehdukselliset suolistosairaudet. Myös gynekologiset syyt, esimerkiksi kuukautiset, aiheuttavat alavatsan kipuja.

Ylävatsakipu – harmiton oire vai merkki sairaudesta?

Ylävatsakipu on yleinen oire, joka tulee usein syömisen jälkeen. Siihen voi liittyä poikkeavaa täyteläisyyden tunnetta, ylävatsan turvotusta, kipua ja polttelua sekä röyhtäilyä. Taustalla on usein toiminnallinen vatsavaiva, mutta ylävatsakipu voi olla myös hoitoa vaativan sairauden oire. 

Lääkärissä on syytä käydä, jos kipua ylävatsalla alkaa tuntua yllättäen tai jos kipu vaivaa päivittäin tai useita kertoja viikossa ja jos se haittaa elämää. Yli 55-vuotiaiden on syytä hakeutua lääkäriin ylävatsakivun oireiden takia herkästi, sillä iäkkäämmillä ihmisillä ylävatsakivut ovat usein merkki hoitoa vaativasta sairaudesta. Laihtuminen, oksentelu, tummat ulosteet, nielemiskipu ja kivun säteileminen selkään ovat myös syy lähteä lääkäriin. 

Ylävatsalla tuntuvat kivut johtuvat yli puolessa tapauksista toiminnallisista vatsavaivoista. Niiden syytä ei kunnolla tunneta, mutta kyse on jollakin tavalla vatsan ja suoliston häiriintyneestä toiminnasta.

Toiminnallisten vatsavaivojen oireita voi helpottaa kiinnittämällä huomiota vatsan hyvinvointiin, eli terveellisiin elämäntapoihin, syömistapoihin ja syötäviin ruokiin. Esimerkiksi rauhallinen ruoan pureskelu ja tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen voivat edistää vatsan hyvinvointia. Kiireisen elämäntavan tiedetään myös lisäävän toiminnallisia vatsavaivoja.

Ylävatsakivun taustalla voi olla toiminnallinen vatsaoireilun lisäksi hoitoa vaativia sairauksia kuten mahahaava, närästyksenä oireileva refluksitauti, sappikivitauti, laktoosi-intoleranssi tai sepelvaltimotauti. 

Ilmavaivat – Cuplaton on vatsaa rauhoittava lääke 

Vatsan alueen ja suoliston oireille on monia eri syitä. Usein oireita aiheuttavat tietyt ruoka-aineet. 

Ilmavaivoja aiheuttavat esimerkiksi herneet, pavut, kaali ja sipuli sekä purukumin syönti tai liian nopea syöminen ja sen seurauksena ruoan mukana nielty ilma. 

Lisäksi esimerkiksi laktoosi-intoleranssi eli maidon laktoosille herkistyminen aiheuttaa ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssin ensisijainen hoito on laktoosituotteiden välttäminen, mutta tarvittaessa voi käyttää apteekkimme laktaasientsyymivalmisteita. 

Jos ilmavaivat jatkuvat, vaikka ruokavaliosta jättää pois tietyt ruoka-aineet ja huolehtii rauhallisesta syömisestä, on hyvä selvitellä oireiden syytä tarkemmin. Myös ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa ilmavaivoja.  

Jos ilmavaivat jatkuvat, eikä niiden taustalta löydy sairautta, voit kokeilla apteekistamme saatavaa itsehoitolääkettä, dimetikonia. Se hajottaa suolistossa olevat kaasukertymät pienemmiksi ja helpottaa oiretta. Esimerkiksi Cuplaton-valmisteita käytetään yleisesti leikkausten jälkeisiin ilmavaivoihin sekä vauvan vatsakipuihin eli koliikkiin. 

Myös liikunta helpottaa monia vatsan ja suolen toiminnan oireita, joten aktiivinen elämäntapa on suositeltavaa. 

Närästys – närästyslääkkeet ja ruokavaliohoito

Närästyksen hoidossa on tärkeintä tiettyjen ruoka-aineiden syömisen välttäminen. 

Toistuvan närästyksen taustalla olevaa refluksitautia, jossa hapan mahaneste nousee ruokatorveen, hoidetaan tehokkaimmin välttämällä sitrushedelmien, paprikan, kaalin, tomaatin, sipulin, suklaan, voimakkaiden mausteiden sekä rasvaisten ruokien ja juomista kahvin, teen, kaakaon, virvoitusjuomien, happamien mehujen ja alkoholin käyttöä. 

Närästystä voivat pahentaa myös kiireinen elämäntapa, stressi, ylipaino, raskaus ja tupakointi. 

Satunnaisia närästysoireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla närästyslääkkeillä (antasidit, happosalpaajat ja sukralfaatti). Niillä on kuitenkin usein yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, minkä vuoksi säännöllistä lääkitystä käyttävien on keskusteltava närästyslääkkeiden käytöstä hoitavan lääkärinsä kanssa. 

Protonipumpun estäjiä (Losec, Somac, Zolt, Esomeprazol) käytetään pohjukaissuoli- ja mahahaavan hoidon lisäksi refluksitaudin hoidossa. 

Protonipumpun salpaajat estävät hapon eritystä. Itsehoidossa niitä voi käyttää enintään kaksi viikkoa, jolloin niiden haitat ovat lieviä. Pitkäaikaisessa käytössä protonipumpun estäjät voivat pahentaa osteoporoosia, heikentää munuaisten toimintaa sekä altistaa ripulitaudeille ja hengitystieinfektioille. 

Jos närästykseen liittyy voimakasta kipua, laihtumista tai nielemisvaikeuksia, on käytävä lääkärissä selvittämässä oireiden syytä.

Ummetus – avuksi liikunta ja kuidut

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Kun tyhjeneminen tapahtuu tätä harvemmin tai jos ulostaminen on vaikeaa, puhutaan ummetuksesta. 

Ummetuksen syitä ovat yleensä vähäinen liikkuminen ja istumatyö sekä riittämätön nesteensaanti ja ravinnosta saatujen kuitujen vähäisyys. Muita syitä voivat olla stressi, raskaus, jotkin lääkkeet ja sairaudet tai ulostamisen lykkääminen. 

Ummetusta hoidetaan hoitamalla siihen johtaneita syitä. Tärkeintä onkin yleensä muuttaa elintapoja, liikkua enemmän ja huolehtia vatsan hyvinvoinnista eli syödä kuitupitoisempaa ruokaa ja juoda riittävästi vettä. 

Ravintokuituja sisältävä ispaghula (Vi-Siblin) on turvallinen ummetuslääke pitkäkestoisessa käytössä. Se lisää ulosteen massaa ja vilkastuttaa suolentoimintaa ja auttaa sitä kautta tasapainottamaan suolen toimintaa ja lievittää myös ripulia. Hoidon aikana on tärkeää juoda riittävästi nestettä. 

Myös osmoottisia ulostuslääkkeitä (makrogoli, laktuloosi) voi käyttää pitkäkestoisessa ummetuksen hoidossa. Ne pehmentävät kuivunutta ulostemassaa imemällä suoleen nestettä. 

Niin sanotut suolta stimuloivat ulostuslääkkeet sopivat vain satunnaiseen käyttöön. 

Lääkäriin on syytä mennä, jos itsehoitolääkkeet eivät helpota ummetusta viikon tai kahden hoidon jälkeen. Lisäksi ummetus vaatii lääkärin hoitoa, jos siihen liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta, verisiä ulosteita tai vatsakipua.