Vatsa - Suolisto

Vatsa - Suolisto

Vatsan ja suoliston toimintaan vaikuttavat sekä elämäntavat että psyykkinen vointi. Närästys, ummetus ja ärtyvän suolen oireyhtymä ovat usein seurausta joko epäterveistä elämäntavoista tai tietyistä ruoka-aineista, joiden välttäminen lievittää oireita. Pitkäkestoinen ripuli voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän oire, mutta äkillinen ripuli on yleensä aina viruksen tai bakteerin aiheuttaman vatsataudin oire. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 160

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 160

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vatsavaivat ovat yleisiä ja useimmiten vaarattomia

Löydät täältä apteekkimme itsehoitovalmisteet esimerkiksi närästyksen ja ripulin hoitoon. Pitkäkestoisten vatsa- ja suolisto-oireiden kohdalla on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mistä oireet johtuvat. Terveelliset elämäntavat, hyvästä unesta huolehtiminen, stressin vähentäminen ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio auttavat usein lievittämään vatsan ja suoliston oireita.

Voit lukea lisää matkapahoinvoinnin oireista ja hoidosta myös täältä (Matka-apteekki – matkalle ja mökille) sekä kihomatotartunnan oireista ja hoidosta täältä (Intiimi).  

Löydät täältä myös apteekkimme itsehoitovalmisteet suolentyhjennykseen esimerkiksi ennen leikkausta. 

Äkillinen vatsakipu – voiko se olla vaarallista? 

Vatsakivut ovat kaikille ihmisille tuttuja asioita ja ne voivat johtua hyvin monista eri syistä. Ilman kertyminen suoleen aiheuttaa joskus koviakin vatsakipuja, bakteerin tai viruksen aiheuttama mahatauti voi olla kivulias ja jännittäminenkin saa monen vatsan tuntumaan kipeältä 

Satunnaisten, muutaman tunnin kestävien mahan nipistelyjen tai kramppien takia ei tarvitse lähteä lääkäriin. Perusterve aikuinen voi myös hoitaa selkeää, äkillistä vatsatautia turvallisesti kotikonstein, kunhan muistaa huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saannista. 

Äkillinen, todella voimakas, uusi ja jatkuva mahakipu vaatii aina päivystysvastaanotolle lähdön ja lääkärin tutkimukset. Nopeasti alkanut kova kipu voi johtua esimerkiksi puhjenneesta mahahaavasta tai kohdunulkoisen raskauden aiheuttamasta repeämästä. 

Hiukan hitaammin, muutamien minuuttien aikana voimistuva kipu voi johtua sappiteiden tukkeutumisesta tai suolitukoksesta. Alkoholinkäytön jälkeinen ylävatsan ja selän jatkuva kipu viittaa haimatulehdukseen. 

Kovien kipujen hidas voimistuminen viittaa yleisesti johonkin tulehdukseen, ja syynä voi olla esimerkiksi umpilisäketulehdus. 

Rasituksessa alkanut puristava kipu ylävatsalla vaatii lääkärissä käynnin, koska se voi olla sepelvaltimotaudin oire. Lääkäriin on lähdettävä myös, jos vatsakipuun liittyy pahoinvointia tai veristä ripulia. Myös uusi, lievempi mutta elämää häiritsevä ja päiviä jatkuva vatsakipu vaatii lisätutkimuksia lääkärissä. 

Pitkään jatkuvan ja toistuvan vatsakivun syynä voi olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, närästys, mahatulehdus tai niin sanottu mahahaava, keliakia tai tulehdukselliset suolistosairaudet. Myös gynekologiset syyt, esimerkiksi kuukautiset, aiheuttavat alavatsan kipuja.

Ilmavaivat – miten oireilevat ja miten hoidetaan? 

Vatsa ja suolisto oireilevat monista eri syistä. Usein taustalla ovat ruokavaliosta johtuvat syyt. 

Ilmavaivoja aiheuttavat esimerkiksi herneet, pavut, kaali ja sipuli sekä purukumin syönti tai liian nopea syöminen ja sen seurauksena ruoan mukana nielty ilma. 

Lisäksi esimerkiksi laktoosi-intoleranssi eli maidon laktoosille herkistyminen aiheuttaa ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssin ensisijainen hoito on laktoosituotteiden välttäminen, mutta tarvittaessa voi käyttää apteekkimme laktaasientsyymivalmisteita. 

Jos ilmavaivat jatkuvat, vaikka ruokavaliosta jättää pois tietyt ruoka-aineet ja huolehtii rauhallisesta syömisestä, on hyvä selvitellä oireen syytä tarkemmin. Myös ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa ilmavaivoja.  

Jos ilmavaivat jatkuvat, eikä niiden taustalta löydy sairautta, voi kokeilla apteekistamme saatavaa itsehoitolääkettä, dimetikonia. Se hajottaa suolistossa olevat kaasukertymät pienemmiksi ja helpottaa oiretta. Esimerkiksi Cuplaton-valmisteita käytetään yleisesti leikkausten jälkeisiin ilmavaivoihin tai vauvan vatsakipuihin eli koliikkiin. 

Myös liikunta helpottaa monia vatsan ja suolen toiminnan oireita, joten aktiivinen elämäntapa on suositeltavaa. 

Närästys – miten oireilee ja miten hoidetaan?

Närästyksen hoidossa on tärkeintä tiettyjen ruoka-aineiden syömisen välttäminen. 

Toistuvan närästyksen taustalla olevaa refluksitautia, jossa hapan mahaneste nousee ruokatorveen, hoidetaan tehokkaimmin välttämällä sitrushedelmien, paprikan, kaalin, tomaatin, sipulin, suklaan, voimakkaiden mausteiden sekä rasvaisten ruokien ja juomista kahvin, teen, kaakaon, virvoitusjuomien, happamien mehujen ja alkoholin käyttöä. 

Närästystä voivat pahentaa myös kiireinen elämäntapa, stressi, ylipaino, raskaus ja tupakointi. 

Satunnaisia närästysoireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla närästyslääkkeillä (antasidit, happosalpaajat ja sukralfaatti). Niillä on kuitenkin usein yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, minkä vuoksi säännöllistä lääkitystä käyttävien on keskusteltava närästyslääkkeiden käytöstä hoitavan lääkärinsä kanssa. 

Jos närästykseen liittyy voimakasta kipua, laihtumista tai nielemisvaikeuksia, on käytävä lääkärissä selvittämässä oireiden syytä.

Ummetus – miten oireilee ja miten hoidetaan?

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Kun tyhjeneminen tapahtuu tätä harvemmin tai jos ulostaminen on vaikeaa, on kyse ummetuksesta. 

Ummetuksen syitä ovat yleensä vähäinen liikkuminen ja istumatyö sekä riittämätön nesteensaanti ja ravinnosta saatujen kuitujen vähäisyys. Muita syitä voivat olla stressi, raskaus, jotkin lääkkeet ja sairaudet tai ulostamisen lykkääminen. 

Ummetusta hoidetaan hoitamalla siihen johtaneita syitä. Tärkeintä onkin yleensä muuttaa elintapoja, liikkua enemmän, syödä kuitupitoisempaa ruokaa ja huolehtia riittävästä nesteen, erityisesti veden, juomisesta. 

Pitkäkestoisessa käytössä turvallinen ummetuslääke on ravintokuituja sisältävä ispaghula (Vi-Siblin), joka lisää ulosteen massaa ja vilkastuttaa suolentoimintaa. Se auttaa tasapainottamaan suolen toimintaa ja lievittää myös ripulia. Hoidon aikana on tärkeää juoda riittävästi nestettä. 

Myös osmoottisia ulostuslääkkeitä (makrogoli, laktuloosi) voi käyttää pitkäkestoisessa ummetuksen hoidossa. Ne pehmentävät kuivunutta ulostemassaa imemällä suoleen nestettä. 

Niin sanotut suolta stimuloivat ulostuslääkkeet sopivat vain satunnaiseen käyttöön. 

Lääkäriin on syytä mennä, jos itsehoitolääkkeet eivät helpota ummetusta viikon tai kahden hoidon jälkeen. Lisäksi ummetus vaatii lääkärin hoitoa, jos siihen liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta, verisiä ulosteita tai vatsakipua. 

Ärtynyt suoli -oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva

Ärtyvän suolen oireyhtymä on melko yleinen toiminnallinen suolistovaiva, jolle ei ole löydetty tarkkaa selittävää syytä. 

Mahdollisia syitä oireyhtymän taustalla voivat olla suolen seinämän läpäisevyyteen ja suolen liikkeisiin liittyvät syyt, matala-asteinen tulehdus tai kivun aistimiseen tai hermoston toimintaan liittyvä häiriö. Taustalla voi olla myös psyykkisiä tekijöitä kuten masennus tai ahdistus. 

Ärtyvä suoli on kiusallinen, mutta vaaraton oireyhtymä, jonka tavallisia oireita ovat vatsakivut, vatsan turvotus, ilmavaivat, ummetus ja ripuli. Syöminen yleensä pahentaa oireita ja vatsakivut helpottuvat usein ulostamisen yhteydessä. Useimmilla oireet helpottavat ajan kuluessa. 

Oireita voi kokeilla hoitaa ensin kotikonstein. Tärkeintä on jättää ruokavaliosta pois tietyt ruoka-aineet: laktoosituotteet, rasvaiset ja mausteiset ruoat, ruis, ohra ja vehnä, palkokasvit, kaalit, sipulit sekä lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja sisältävät tuotteet, ksylitoli ja keinotekoiset makeutusaineet.

Jos omatoiminen ruokavaliohoito ei auta, on hyvä pyytää apua ravitsemusterapeutilta. Lisäksi jos muiden oireiden rinnalla esiintyy laihtumista, väsymystä, verisiä ulosteita tai jos suvussa esiintyy paksusuolen syöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia, on syytä tehdä jatkotutkimuksia lääkärissä.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat yleisimpiä tulehduksellisia suolistosairauksia. Crohnin taudissa tulehdusreaktio voi esiintyä koko ruoansulatuskanavassa. Se on perinnöllinen ja krooninen sairaus, jonka oireiden voimakkuus vaihtelee. Tauti todetaan suolen tähystyksessä ja se vaatii aina lääkärinhoitoa.

Crohnin taudin yleisiä oireita:

- vatsakivut, tavallisesti oikealla alavatsalla

- ripuli ja tihentynyt ulostamisen tarve

- verenvuoto peräsuolesta

- suolen tukosoireet

- väsymys

- laihtuminen

- kuumeilu

- lapsilla kasvun hidastuminen

Lääkehoidolla lievennetään Crohnin taudin oireita, mutta sairautta ei voi parantaa. Joskus voidaan tarvita myös leikkaushoitoa. Crohnin tautiin ei ole olemassa ruokavaliohoitoa, mutta terveellinen ruokavalio helpottaa oireita. Lisäksi on huolehdittava riittävästä D-vitamiinin saannista ja tupakoinnin lopettamista suositellaan. 

Haavainen paksusuolitulehdus on myös krooninen suolistosairaus. Siinä tulehdusreaktio esiintyy vain paksusuolen alueella. Tauti on Crohnin taudin tavoin perinnöllinen sairaus, eikä sen tarkkaa syntysyytä tunneta. Haavainen paksusuolitulehdus todetaan paksusuolen tähystyksellä ja tulehdusreaktion voimakkuutta selvitetään lisäksi verikokeilla. 

Paksusuolitulehduksen yleisiä oireita: 

- jatkuva ripuli

- ulostuskertoja päivittäin useita 

- ulosteissa verta ja limaa 

- epämääräisiä vatsakipuja, usein vasemmalla alavatsalla

- tulehdukseen liittyvää kuumeilua ja laihtumista

- useilla sairastuneilla on samanaikaisesti myös niveloireita, selkärankareumaa, silmätulehduksia ja osteoporoosia (luun haurastumista) sekä maksasairauksia

Haavaista paksusuolitulehdusta ei voida parantaa, mutta sen oireita voidaan lievittää lääkehoidolla. Jos lääkehoito ei tehoa riittävästi, voidaan tarvita leikkaushoitoa. Kuten Crohnin taudissa varsinaista ruokavaliohoitoa ei ole, mutta riittävä ja monipuolinen ravinnonsaanti on tärkeää. 

Paksusuolitulehdukseen liittyy lisääntynyt syöpäriski. Koko paksusuolen alueella olevan taudin kohdalla aloitetaan säännölliset tähystykset syövän alkuvaiheen tunnistamiseksi, kun sairauden diagnosoinnista on kulunut kahdeksan vuotta.