Matolääkkeet

Matolääkkeet

Matolääkkeet - Pyrvin häätävät kihomadon ja hoitavat oireet

Kihomato on yleisin ja käytännössä ainoa matotauti Suomessa. Lapamadon (leveä heisimato) voi saada tietyistä makean veden raaoista kaloista, mutta lapamatotartunta on nykyään Suomessa hyvin harvinainen. Kihomatotartunnan saavat Suomessa yleisimmin lapset ja nuoret. Kihomato voi tarttua myös aikuisiin, mutta aikuiset eivät yleensä saa oireita. Kihomatotaudin oireena on kutinaa peräaukon seudussa etenkin yöllä. Ulosteessa selkeästi näkyvän kihomatotartunnan voi hoitaa apteekistamme saatavalla kihomatolääke Pyrvinillä. Jos madot eivät ole paljain silmin havaittavissa, on syytä varmistaa diagnoosi lääkärissä. Lääkkeenoton lisäksi vuodevaatteet, yöpuvut ja unikaverit on pestävä lääkkeenottopäivänä.

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

 

Matolääkkeet

Matolääkkeet (Pyrvin) hoitavat kihomatotartunnan aiheuttamat oireet ja häätävät kihomadot tehokkaasti.

Kihomatotartunta on käytännössä ainoa Suomessa saatava matotartunta. Lapamadon (leveä heisimato) voi saada tietyistä makean veden raaoista kaloista, mutta lapamatotartunta on nykyään Suomessa hyvin harvinainen.

Useimmiten kihomatotartunnan saavat lapset ja nuoret. Se voi tarttua myös aikuisiin, mutta aikuiset saavat vain harvoin oireita. Kihomadot tarttuvat käsikosketuksen kautta, kun kihomadon munia kulkeutuu suuhun.

Kihomatotaudin oireena on kutinaa peräaukon seudussa etenkin yöllä. Naaraskihomadon voi havaita ulosteesta tai peräaukon seudulta paljain silmin.

Kun tartunta on selkeä, aloitetaan Pyrvin-matolääkkeet. Lääkkeenoton lisäksi vuodevaatteet, yöpuvut ja unikaverit on pestävä lääkkeenottopäivänä. Koti on myös hyvä imuroida huolellisesti. Jos tauti uusiutuu, on syytä hoitaa kaikki perheenjäsenet samanaikaisesti.

Jos oireita on, mutta matoa ei näe paljain silmin, on diagnoosi varmistettava lääkärissä.

Mikä kihomato on ja miten tartunta oireilee?

Kihomato on yleisin ja käytännössä ainoa matotartunta, jonka Suomessa voi saada. Lapamadon voi saada joistakin makean veden raaoista kaloista, mutta lapamatotartunta on Suomessa hyvin harvinainen.

Lapamatotartunta on oireeton ja se todetaan ulostenäytteestä laboratoriossa. Lapamato häädetään lääkärin määräämällä niklosamidi-lääkkeellä.

Kihomatotartunnan saavat Suomessa yleisimmin lapset ja nuoret. Kihomato voi tarttua myös aikuisiin, mutta aikuiset eivät yleensä saa oireita.

Kihomato ei ole vaarallinen, mutta sen aiheuttamat oireet voivat olla kiusallisia. Oireena on kutinaa peräaukon seudulla etenkin iltaisin ja öisin. Tytöillä kutinaa voi olla myös emättimen alueella.

Kihomato on väriltään läpikuultavan valkoinen pieni mato. Ulosteessa paljain silmin näkyvät 1–2 cm mittaiset madot ovat naaraskihomatoja. Koirasmadot ovat niin pieniä, että niiden liikettä ei pysty havaitsemaan.

Miten kihomatotartuntaa hoidetaan ja ennaltaehkäistään?

Kihomadot tarttuvat käsikosketuksen kautta, kun kihomadon munia kulkeutuu suuhun. Oireiden alkamiseen kuluu tartunnasta noin kuusi viikkoa. On mahdollista, että kihomato tarttuu myös vaatteiden tai lelujen koskettamisen kautta.

Kihomatotartuntaa voi ehkäistä hyvällä WC- ja käsihygienialla. Kodin siivous kihomatotartunnan jälkeen on tärkeää, mutta kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä normaaliolojen huonoon siivoukseen.

Selkeästi havaitun kihomatotartunnan voi hoitaa apteekistamme saatavalla kihomatolääke Pyrvinillä. Jos matoja ei löydä, on syytä varmistaa diagnoosi käymällä lääkärissä.

Hoitamaton kihomatotartunta ei ole vaarallinen, mutta tartunnan saanut tartuttaa helposti sekä muita ihmisiä että myös itsensä uudelleen. Kutisevaa peräaukkoa raapimalla munia kulkeutuu helposti käsistä suuhun ja takaisin suolistoon.

Kihomatolääke Pyrvinin lisäksi kihomadon häätämiseksi on pestävä vaatteet, vuodevaatteet ja lapsen unilelut. Koti kannattaa myös siivota ja imuroida huolellisesti. Jos tauti uusiutuu, on hoidettava myös oireettomat perheenjäsenet samanaikaisesti.

Matolääke Pyrvin hävittää kihomadot ja poistaa oireet

Kihomatolääke Pyrvinin vaikuttava aine on pyrviini. Lääke tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Hoito on kuitenkin syytä uusia kahden viikon kuluttua, sillä hoidon uusiminen hävittää ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet kihomadot.

Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeä huolehtia hyvin käsien ja kynnenalustojen puhtaudesta. Lisäksi on pestävä vuodevaatteet ja unilelut sekä yöllä lääkkeen oton jälkeen päällä olleet vaatteet. Myös kodin siivous on tärkeää tehdä huolellisesti.

Kaikki oireilevat perheenjäsenet hoidetaan Pyrvinillä. Taudin uusiutuessa myös kaikki oireettomat perheenjäsenet on syytä hoitaa.

Pyrvin-tabletti suositellaan nieltäväksi kokonaisena riittävän nestemäärän, esimerkiksi lasillinen vettä, kanssa.

Pyrvinin annostus painokilon mukaan:

10–15 kg 1 tabletti

15–30 kg 2 tablettia

30–45 kg 3 tablettia

45–60 kg 4 tablettia

60–70 kg 5 tablettia

yli 70 kg 6 tablettia

Jos tabletin nieleminen kokonaisena ei onnistu, lääkkeen voi pilkkoa. Pilkkomista ei kuitenkaan suositella, koska tabletit voivat värjätä vaatteita. Väri lähtee yleensä pois tavallisessa pesussa. Pyrvin-tabletti värjää myös ulosteen punaiseksi.

Pyrvinillä on vain harvoin haittavaikutuksia, mutta joskus voi ilmetä pahoinvointia, oksentelua tai suoliston kouristelua.

Raskauden ja imetyksen aikaista käyttöä ei varmuuden vuoksi suositella, vaikka lääkkeen käytön ei ole todettu aiheuttavan sikiölle tai vauvalle aiheutuvaa vaaraa.