Täi ja syyhypunkki

Syyhypunkki ja täi ovat ihmisen ulkoloisia 

Syyhypunkit ja täi ovat ihmisen ulkoloisia. Päätäi on pelkästään ihmisen loinen, mutta syyhypunkkeja tavataan ihmisen lisäksi myös eläimillä, ja syyhytartunnan voi saada esimerkiksi lemmikkikoiraltaan. Sekä täiden että syyhyn hoidossa tärkeää on nopeus ja tarkkuus. Molemmista loisista pääsee eroon useimmiten kotikonstein, mutta ulkoloisten häätäminen vaatii toisinaan sitkeyttä. Verkkoapteekit.fi:stä löydät itsehoitotuotteet sekä päätäiden että syyhypunkin häätöön. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 20

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 20

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Täi kutittaa päänahassa – täit häädetään täishampoolla

Päätäit purevat hiuspohjaa ja aiheuttavat kutinaa päänahassa. Täit ovat noin 2–3 millimetrin pituisia ja niitä on enimmäkseen korvien takana ja niskassa. Täitartunnasta varmistuu helpoiten kampaamalla hiukset tiheäpiikkisellä täikammalla valkoisen paperin päällä. Päätäiden häätöön käytetään apteekistamme saatavia täishampoita. 

Täit tarttuvat ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä. Päätäi ei lennä eikä hypi, vaan se ryömii päästä toiseen esimerkiksi päiväkodissa lasten leikkiessä lähekkäin. Täit leviävät myös päähineiden tai harjojen välityksellä. Sen vuoksi kodin vuodevaatteet sekä pipot ja hatut tulee käsitellä täiden häädön yhteydessä joko pesemällä, pakastamalla tai sulkemalla vaatteet muovipussiin kahdeksi viikoksi. 

Täin puremakohta kutiaa voimakkaasti, ja kovan raapimisen seurauksena päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektioita. Joskus täitartunta on oireeton. Silloin tartunnan havaitsee helpoiten hiuksissa olevista valkoisista täin munista, tai tarkemmin hiukseen kiinni jääneestä munan kuoresta. Täin munat eli saivareet eroavat päänahan hilseestä siten, että saivare on tiukasti hiuksissa kiinni toisin kuin hilse. 

Täiden häätö on aloitettava heti, kun havaitsee tartunnan. Nopea hoito on tärkeää, koska täi lisääntyy nopeasti. Tärkein hoito on kampaaminen tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kammataan huolellisesti kahteen kertaan alue kerrallaan hiuksen tyvestä lähtien, ja kampa pyyhitään joka vedon jälkeen puhtaaseen paperiin. Kampaamista voi helpottaa hiuksiin jätettävällä hiustenhoitoaineella. Kampaamista toistetaan ainakin joka toinen päivä kahden viikon ajan. 

Päätäiden häätöön on käytetty perinteisesti hyönteisten torjunta-ainetta permetriiniä sisältäviä shampoita.  Esimerkiksi Bevitamed Täishampoo on helppokäyttöinen perinteinen täishampoo. Kaksivaikutteinen 2-in-1-täishampoo tappaa täit ja saivareet sekä ehkäisee uudet tartunnat. Bevitamedia voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä shampoona säännöllisesti, koska täit eivät tule sille vastustuskykyisiksi. Hiukset pestään ja pesun jälkeen ne kammataan tiheäpiikkisellä täikammalla. 

Löydät apteekistamme myös uudentyyppiset täiden karkottamiseen tarkoitetut shampoot ja liuokset, esimerkiksi silikoniyhdiste dimetikonia sisältävät shampoot. Niiden vaikutus perustuu dimetikonin ominaisuuteen, joka estää veden haihtumisen täin elimistöstä.  Dimetikonia sisältää esimerkiksi Hedrin Protect & Go -spray, jota voi käyttää säännöllisesti myös ennaltaehkäisemään täitartuntoja. Hiuksiin jätettävä suihke tappaa täit ja ehkäisee uudet tartunnat.

Kaikkia perheenjäseniä ei nykyisin enää hoideta, vaan ainoastaan ne, joilla täitä on havaittu. Hiukset käydään kuitenkin läpi, jotta voidaan varmistua oireettomuudesta. 

Täiden hävittämiseen on syytä suhtautua vakavasti. Mitä paremmin häädön suorittaa, sitä varmemmin ongelma häipyy kerralla. Täitartunnasta on myös ilmoitettava lapsen päiväkotiin ja kouluun sekä lapsen kavereiden vanhemmille. Hoidon aloituksen jälkeen päiväkotiin voi palata ja koulua käydä normaaliin tapaan.

Mitä ovat syyhyn oireet ja miten syyhyä hoidetaan?

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama ihottuma. Syyhypunkki on 0,3–0,5 millimetrin pituinen hämähäkkieläimiin kuuluva punkki. Se leviää ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta, mutta ei aivan lyhyessä kontaktissa. Syyhyn voi saada myös tartunnan saaneen vaatteista tai syyhyä sairastavan lakanoista, minkä vuoksi syyhyn häätöön kuuluu myös vuodevaatteiden ja vaatteiden käsittely. 

Syyhyn hoito on tärkeää, koska hoitamaton syyhy tarttuu helposti toisiin ihmisiin.

Syyhyn pääoire on iltaisin alkava kova kutina. Alkuvaiheessa iholla ei välttämättä näy vielä oireita. Punkkinaaras kaivaa ihoon pieniä käytäviä, jotka ilmestyvät pian kutinan alkamisen jälkeen. Naaras munii kaivamaansa käytävään ja punkin voi erottaa käytävän päässä pienenä harmaana pisteenä. 

Naaraan kaivamien käytävien jälkiä näkyy etenkin kämmenissä, ranteissa, sormiväleissä ja pikkulapsilla myös jalkapohjissa. Samaan aikaan käytävien ilmestymisen kanssa vartalolle ja raajoihin tulee voimakkaasti kutiavia näppyjä ja vesirakkuloita. 

Perheen oireita voi alkaa hoitaa ilman lääkärin diagnosointia, jos saa tietää lähipiirin tai päiväkodin tai koulun syyhytartunnasta. Syyhytartunnan lääkkeenä käytetään apteekistamme saatavaa permetriinivoidetta (Nix 5 % -voide). 

Kaikki samassa taloudessa asuvat ihmiset tulee hoitaa, vaikka syyhyn oireita ei olisi. Nix-voidetta levitetään koko vartalon iholle leuasta alaspäin, myös sukuelimiin, mutta ei kuitenkaan suoraan limakalvoille. Voide levitetään illalla ja iho pestään seuraavana aamuna huolellisesti. 

Aikuisille ja yli 12-vuotiaille riittää yhden voidetuubin sisältö, pienille lapsille noin neljäsosa tai puolet voidetuubista. Oireilevien perheenjäsenten hoito toistetaan 1–2 viikon kuluttua. 

Permetriinikäsittelyn jälkeen käytössä olleet vaatteet ja vuodevaatteet vaihdetaan ja ne pestään vähintään 50 asteessa tai säilötään viikoksi tiiviiseen muovipussiin. Tekstiilit voi myös laittaa pakastimeen, jossa niitä pidetään vuorokauden ajan. Lisäksi koti, myös sängyt ja sohvat, imuroidaan huolellisesti. Tekstiilien pesu on tärkeää, koska syyhypunkkinaaras elää 1–2 vuorokautta ihon ulkopuolella. 

Jos kutina jatkuu hoidon jälkeen, oireita voi helpottaa apteekistamme saatavalla hydrokortisonivoiteella. Kutina voi jatkua 2–4 viikkoa, mutta sen jälkeen jatkuva kutina tarkoittaa hoidon epäonnistumista tai uutta syyhytartuntaa. 

Lääkäriin on syytä mennä

- jos ei ole varma diagnoosista 

- jos kutina jatkuu yli neljä viikkoa 

- jos kutina alkaa uudelleen

Lääkäri voi määrätä syyhytartuntaan paikallishoidon lisäksi myös suun kautta otettavan lääkityksen. 

Ihon voimakas raapiminen syyhytartunnan yhteydessä voi aiheuttaa myös ihon tulehtumisen. Jos epäilet ihon tulehtumista, on syytä käydä lääkärissä.