Intiimi

Intiimi

Intiimipesunesteet ja -voiteet intiimien vaivojen hoitoon

Intiimialueen vaivojen hoitaminen on usein hyvin intiimi asia. Intiimialueista huolehtiminen ja seksuaaliterveys ovat kuitenkin ihmisen hyvinvoinnille tärkeitä asioita. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 168

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 168

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Monet intiimialueen vaivat ovat hoidettavissa itsehoitolääkkeillä. Voit kysyä neuvoja intiimialueen vaivojen hoitamiseen soittamalla Skanssin apteekin farmaseutille apteekkimme aukioloaikana. 

Löydät täältä apteekkimme intiimituotteet, kuten ehkäisyvalmisteet, hiivalääkkeet, kondomit sekä lääkkeet eturauhasen vaivoihin, peräpukamiin ja virtsankarkailuun (Tena). Voit tilata intiimituotteet verkkokaupasta suoraan kotiin. 

Emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuudesta ja ohenemisesta kärsii lähes puolet naisista jossakin vaiheessa elämää. Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, joten estrogeenivaikutuksen väheneminen esimerkiksi vaihdevuosien myötä aiheuttaa intiimialueen limakalvojen ohenemista ja kuivumista. 

Intiimivoiteita voi kokeilla kuivien limakalvojen hoitoon. Esimerkiksi kotimainen Membrasin Vaginal Vitality Cream -emätinvoide on kolmitehoinen intiimialueiden ja emättimen kuivuusoireisiin tarkoitettu intiimivoide. Tämä voide ei sisällä hormoneja. 

Vagisan Kosteuttava Emätinvoide on myös tarkoitettu emättimen ja ulkoisen intiimialueen kuivuudesta johtuvien vaivojen, kuten kirvely, kutina tai ärsytys, hoitoon. Myöskään Vagisan-intiimivoide ei sisällä hormoneja. 

Intiimialueen iholle ei suositella käytettäväksi tavallisia pesuaineita. Jos intiimialueita on tarpeen pestä, pesunesteenä käytetään intiimipesunesteitä. Miedot aineet puhdistavat intiimialueen ihon tehokkaasti mutta hellävaraisesti, joten ne sopivat yleensä myös sheivaamisesta ärsyyntyneelle iholle.

Intiimipesunesteitä saat apteekistamme. Esimerkiksi Vagisan-intiimipesuneste on suunniteltu ulkoisen intiimialueen päivittäiseen pesuun. Vagisan-intiimipesuneste on hellävarainen pesuneste ulkoisen intiimialueen päivittäiseen puhdistukseen. Maitohappo auttaa pitämään pH-arvon intiimialueella normaalina. 

Intiimialueiden puhdistukseen on saatavilla myös puhdistuspyyhkeitä. VeriGentle-intiimipyyhkeet on suunniteltu päivittäiseen intiimihygieniaan. Puhdistuksen lisäksi ne auttavat ylläpitämään intiimialueen luonnollista pH-arvoa. 

Hiivatulehdusta voi usein hoitaa itsehoitolääkkeillä

Emättimen ja ulkosynnyttimien alueen kirvely, kutina tai ärsytys voi johtua useista eri syistä. Usein taustalla on emättimen hiivatulehdus tai bakteerin aiheuttama emätintulehdus (bakteerivaginoosi). 

Hiivatulehdusta ja bakteerivaginoosia voi hoitaa itsehoitolääkkeillä, jos on sairastanut samoin oirein aiemmin ja tunnistaa oireet. Molemmissa emättimen vaivoissa oireina on kutinaa ja runsasta valkovuotoa. Bakteerivaginoosin tunnistaa valkovuodon voimakkaasta, kalamaisesta hajusta. 

Hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa. Liian tiheää pesemistä on kuitenkin vältettävä, eikä intiimialueita tule pestä tavallisella pesuaineella vaan tarvittaessa intiimipesunesteellä. Hiivatulehduksen puhkeamista voi välttää käyttämällä ilmavia alusvaatteita ja suosimalla vähäsokerista ruokavaliota. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Canesten-emätinpuikon, jonka vaikuttava aine on klotrimatsoli. Sitä käytetään sienten aiheuttamien emätintulehdusten ja ulkoisten sukupuolielinten tulehdusten hoitoon aikuisille ja yli 16-vuotiaille. 

Jos kyse on ensimmäisestä hiivatulehduksesta, on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen Canesten-emätinpuikon käyttöä. Myös toistuvat infektiot, kuume, alavatsa- tai selkäkivut, pahanhajuinen vuoto emättimestä, pahoinvointi, verenvuoto emättimestä ja/tai samanaikainen kipu hartioissa ovat syitä käydä lääkärissä. 

Emättimen oireet voivat johtua myös esimerkiksi virtsatietulehduksesta tai emättimen limakalvojen kuivuudesta. Lisäksi monet sukupuolitaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. 

Uudet, hankalat tai sukupuolitautiin viittaavat oireet vaativat aina lääkärissä käynnin. Mitään intiimejä vaivoja, kuten emättimen alueen oireita, ei kannata jättää huomiotta, vaan vaivoihin on hyvä hakea nopeasti apua ja hoitoa. 

Voit lukea lisää emättimen vaivojen hoidosta täältä (Linkit: Hiivalääkkeet, Emättimen kuivat limakalvot).  

Virtsankarkailu on naisilla yleinen intiimi vaiva

Naisen virtsankarkailu (virtsainkontinenssi) koskettaa satunnaisesti monia naisia eri ikävaiheissa. Se on intiimi vaiva, johon on tärkeää hakea apua. 

Vaihdevuosien jälkeen lisääntyvä virtsankarkailu johtuu osittain lantionpohjan lihasten heikentymisestä. Virtsankarkailulle altistavat esimerkiksi ylipaino, tupakointi ja krooninen yskä sekä ummetus. 

Lääkäriin on hakeuduttava, jos virtsankarkailu on jatkuvaa ja haittaa päivittäistä elämää. Kun virtsankarkailun syy on selvitetty, apua voi saada leikkauksesta tai antikolinergisistä lääkkeistä. 

Virtsankarkailua voi ennaltaehkäistä pitämällä huolta lantionpohjan lihaksista nuoresta alkaen ja erityisesti synnytyksen jälkeen. 

Voit lukea lisää virtsankarkailusta täältä (virtsankarkailu). 

Peräpukamat ovat yleinen ja kiusallinen vaiva

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Niiden syynä on usein ummetus, ylipaino tai liian pitkä paikallaan istuminen. Peräpukamat voivat olla myös oireettomia, eivätkä ne silloin vaadi hoitoa. 

Peräpukamien tyypillisiä oireita ovat peräaukon kutina sekä kipu ja kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen. Oireisia pukamia hoidetaan ensisijaisesti hyvällä hygienialla ja hoitamalla ummetusta. Jos oireet ovat voimakkaita ja pukamat häiritsevät päivittäistä elämä, on syytä hakeutua lääkäriin. Peräpukamat voidaan poistaa tai niiden oireita voidaan helpottaa peräpukamavoiteilla.

Peräpukamat liittyvät usein ummetukseen, joten niitä voi ennaltaehkäistä liikkumalla ja syömällä kuitupitoista ruokaa. 

Voit lukea lisää peräpukamien hoidosta täältä (Peräpukamat).

Eturauhasvaivat liittyvät miesten normaaliin ikääntymiseen

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (prostatahyperplasia) on normaali miehen ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Sen oireita ovat rakon toiminnan ongelmat, esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve ja siitä aiheutuvat yöheräämiset, virtsaamispakko ja pidätyskyvyn häiriöt.

Eturauhasen liikakasvun aiheuttamista oireista kärsii vain osa miehistä. Oireet johtuvat siitä, että kasvava eturauhanen painaa virtsarakon pohjaa ja ahtauttaa virtsaputkea ja vaikuttaa myös alueen lihaksistoon. 

Koska liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, muutosta ei voi estää. Oireita voi yrittää lieventää välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä ja varomalla kylmettymistä. Oireita pahentavat alkoholin ja kylmettymisen lisäksi esimerkiksi stressi ja jotkin lääkeaineet.  

Lääkäriin on syytä lähteä, jos oireet häiritsevät arkea. Vaikeisiin eturauhasen liikakasvun oireisiin on olemassa lääkkeellisiä hoitokeinoja ja myös leikkaushoitoja.

Voit lukea lisää eturauhasvaivoista täältä (Eturauhasvaivat). 

Jälkiehkäisy tehoaa parhaiten heti yhdynnän jälkeen

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan yhdynnän jälkeistä ehkäisyä silloin, kun muu ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kun kondomi on mennyt rikki, tai kun ehkäisyä ei ole jostakin syystä käytetty. Jälkiehkäisy on aina tilapäinen ratkaisu, jonka jälkeen tulee huolehtia pysyvän ehkäisymenetelmän hankkimisesta. 

Keltarauhashormonia sisältävän jälkiehkäisyvalmisteen teho on sitä parempi, mitä nopeammin yhdynnän jälkeen lääke otetaan. Lääke tulee ottaa viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.

Jälkiehkäisyvalmisteen saa apteekista ilman reseptiä. Apteekin farmaseutin on kuitenkin varmistuttava siitä, että asiakas käyttää tuotetta turvallisesti ja oikein. Tämän vuoksi Skanssin apteekin farmaseutti ottaa verkkoapteekissa asioivaan asiakkaaseen aina yhteyttä puhelimitse ennen jälkiehkäisyvalmisteen tilauksen hyväksymistä. 

Jotta lääkkeen saisi mahdollisimman nopeasti, on suositeltavaa hakea jälkiehkäisyvalmiste lähiapteekista.  

Voit lukea lisää jälkiehkäisystä täältä (Ehkäisy ja jälkiehkäisy).