Virtsankarkailu - inkontinenssi

Virtsankarkailu - inkontinenssi

Virtsankarkailu eli inkontinenssi – TENA:n inkosuoja auttaa

Löydät täältä apteekkimme inkontinenssisuojat virtsankarkailuun eli inkontinenssiin sekä naisille että miehille. Meiltä myös Tena kotiinkuljetus.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 41

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 41

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

TENA on jo pitkään ollut tunnettu inkontinenssituotteiden valmistaja. TENA:lta löytyy nykyisin inkontinenssisuojien, housuvaippojen ja vuodesuojien lisäksi myös inkohousuja eli alushousuja, jotka suojaavat virtsavuodolta. Inkohousut ovat TENA:n pitkän kehittelytyön tulos: alushousut, joiden käyttö on mukavaa ja huomaamatonta, suojaavat myös virtsan karkailulta. 

TENA Proskin Barrier Cream on ihonsuojavoide, joka estää virtsankarkailuun liittyviä virtsan aiheuttamia iho-oireita. Tuoksuton TENA-suojavoide suojaa ihoa hylkimällä vettä ja neutraloi lisäksi ammoniakkia. Voit tilata tämänkin tuotteen kotiinkuljetuksena verkkoapteekistamme.

Inkontinenssi on naisten lisäksi myös miesten vaiva

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on yleisempää naisilla kuin miehillä. Virtsankarkailu koskettaa satunnaisesti joka toista naista elämän aikana, kun taas miehillä virtsankarkailua esiintyy joko hyvin iäkkäänä tai eturauhasen liikakasvuun liittyen. Naisilla virtsankarkailu lisääntyy jo 40–60-vuoden iästä alkaen. 

Inkontinenssin päätyypit ovat ponnistusinkontinenssi, jossa virtsaa karkaa vähän, ja pakkoinkontinenssi, jossa virtsaa tulee runsaasti, sekä sekainkontinenssi, joka on edellä olevien yhdistelmä. 

Ponnistusinkontinenssissa virtsankarkailua ilmenee fyysisen rasituksen tai ponnistuksen esimerkiksi yskäisyn tai aivastuksen yhteydessä, vaikka virtsaamisen tunnetta ei olisi ollut. Pakkoinkontinenssissa virtsankarkailu liittyy pakonomaiseen virtsaamisen tarpeeseen. Sen taustalla on aina krooninen rakkoärsytys. 

Miehillä pakkoinkontinenssi on yleisin virtsankarkailun muoto. Sen taustalla on yleensä eturauhasen liikakasvu. 

Naisten virtsankarkailu liittyy usein lantionpohjan lihasten heikkenemiseen, mikä on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Lantionpohjan lihakset voivat heikentyä myös hormonaalisten muutosten kuten raskauden, synnytyksen tai kovan liikunnan takia. 

TENA Lady – inkontinenssisuoja naisen virtsankarkailuun 

Virtsainkontinenssi koskettaa joka toista naista jossakin vaiheessa elämää. Vitsankarkailu alkaa lisääntyä 40–60-vuotiaana ja yli 70-vuotiasta naisista puolella on jokin inkontinenssin muoto.

Ikääntymisen myötä lantionpohjan lihakset ja sidekudokset heikentyvät, mikä vaikuttaa myös virtsarakon hallintaan. Naisten ponnistusinkontinenssin taustalla onkin yleensä lantionpohjan lihasten ja sidekudosten heikentyminen. 

Lantionpohjan lihasten heikentymiselle altistavat ikääntymisen lisäksi esimerkiksi ylipaino, ummetus, krooninen yskä, runsas tupakointi sekä hormonaaliset muutokset, jotka voivat johtua raskauden ja synnytyksen lisäksi myös rankasta urheilemisesta. 

Pakkoinkontinenssi liittyy naisilla usein toistuviin virtsatietulehduksiin tai niiden jälkivaivoihin tai gynekologisiin leikkauksiin. Pakkoinkontinenssia esiintyy myös joidenkin neurologisten sairauksien (MS-tauti, Parkinsonin tauti) oireena. 

Naisen ponnistusinkontinenssia voidaan hoitaa leikkauksella ja pakkoinkontinenssia antikolinergisillä lääkkeillä. Itsehoitomenetelmät ovat kuitenkin tärkeä osa etenkin lievän ja keskivaikean ponnistusinkontinenssin hoidossa. 

Lantionpohjan lihasharjoittelu auttaa tehokkaasti virtsankarkailun oireiden vähentämiseen. Lihasharjoittelu tulisikin ottaa tavaksi jo nuorena ja jatkaa etenkin synnytysten jälkeen osana arjen rutiineja. 

Myös estrogeenin puute vaihdevuosi-iässä pahentaa virtsankarkailun oireita. Vaihdevuosien jälkeen voi kokeilla paikallisia estrogeenia sisältäviä puikkoja ja voiteita, joita saa apteekistamme ilman reseptiä. Ummetusta ehkäisevä ruokavalio ja ylipainon välttäminen vähentävät myös inkontinenssin oireita. 

Arkea haittaavan virtsankarkailun syy on hyvä selvittää lääkärissä, jossa tehdään alkuun gynekologinen tutkimus, otetaan virtsanäyte ja selvitetään lantionpohjan lihasten voima. Oireiden kirjaaminen ylös lääkärissä käyntiä varten voi olla hyödyksi diagnoosin löytymiselle. Usein inkontinenssin syy jää tutkimuksista huolimatta epäselväksi. 

Naisten virtsankarkailuun on apteekistamme saatavilla laaja valikoima TENA:n naisille suunniteltuna inkontinenssisuojia ja inkontinenssihousuja eli inkohousuja.

TENA Discreet Normal -suoja on suunniteltu erityisesti naisille virtsankarkailuun. Se sopii päivittäiseen käyttöön suojaamaan inkontinenssin aiheuttamilta vuodoilta. TENA Discreet Normal pitää kosteuden ja hajut poissa. Tuotteen kaikki materiaalit ovat testattuja, turvallisia ja ihoystävällisiä.

TENA Silhouette Normal Low Waist Noir -suojaavat alushousut näyttävät ja tuntuvat tavallisilta alushousuilta. Ne on suunniteltu naisen keskivaikeaan virtsankarkailuun. TENA Silhouette Normal Low Waist Noir -alushousut pitävät kosteuden ja hajut poissa. Lisäksi materiaalit on todettu ihoystävällisiksi. 

TENA Men – inkontinenssisuoja miehen virtsankarkailuun 

Miehillä virtsanpidätyksen häiriöitä esiintyy nuorena ja keski-iässä vain hyvin harvoin. Sen sijaan iän myötä inkontinenssi lisääntyy. Yli 70-vuotiaana virtsankarkailua on jo joka neljännellä miehellä.

Syynä ikääntyneen virtsankarkailuun voi olla muun muassa munuaisten toiminnan heikkeneminen, jolloin virtsaa erittyy enemmän, mutta virstarakko saattaa iän myötä kutistua. 

Myös monet yleissairaudet, kuten dementia, diabetes ja masennus, heikentävät virtsarakon hallintaa. Lisäksi suolen toiminnan häiriöt ja jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa virtsanpidätyskykyyn. 

Ponnistusinkontinenssin oireilua voi pahentaa yskimistä aiheuttava keuhkoahtaumatauti. 

Yleisin inkontinenssin tyyppi miehillä on pakkoinkontinenssi. Sen taustalla on yleensä eturauhasen liikakasvu.

Miehen virtsankarkailun syy on aina hyvä selvittää. Taustalla voi olla esimerkiksi diagnosoimaton eturauhasen liikakasvu. Myös lääkityksistä johtuvaa virtsankarkailua on hyvä selvittää lääkärin kanssa. Aina syytä oireiluun ei kuitenkaan löydy. 

Kun inkontinenssin syytä on selvitetty, oireita voi vähentää itsehoitomenetelmin: 

- käy virtsalla riittävän usein

- vähennä kahvin, teen ja alkoholin käyttöä

- vältä mausteista ruokaa

- ylipaino voi lisätä virtsankarkailua

Miesten virtsankarkailuun on apteekistamme saatavilla laaja valikoima TENA Men -inkontinenssisuojia ja TENA Men -inkontinenssihousuja eli inkohousuja.

Esimerkiksi TENA Men Level 3 on suunniteltu suojaamaan pakkoinkontinenssin runsaalta virtsankarkailulta. Kuppimainen alushousuihin asetettava suoja pitää sekä kosteuden että hajun poissa. 

TENA Men Level 3 sopii käytettäväksi myös öisin. Teippikiinnityksen ansiosta suoja pysyy paikallaan alushousuissa varmasti ja huomaamattomasti.

TENA Men Active Fit Pants Plus -alushousut näyttävät tavallisilta alushousuilta ja ne on suunniteltu miehen virtsankarkailuun. Inkohousujen imukykyinen ydin pitää kosteuden ja hajut poissa.