Sidetarpeet, laastarit ja haavanhoito
LOMAMATKALLE MUKAAN RAKKOLAASTAREITA JA HAAVANHOITOTARPEET
Lomamatka sujuu mukavasti, kun varaudut pieniin tapaturmiin ja esimerkiksi jalkojen hiertymiin etukäteen.
Laastari suojaa rikkoutunutta ihoa epäpuhtauksilta. Märkä tai kostea haava-alue on aina suojattava laastarilla tai haavataitoksella. Lisää tietoa erilaisista sidetarpeista löydät täältä (Haavahoito, Sidetarpeet).
Laastarin käytön kannalta on tärkeää, että tuote on valittu oikein. Jos haavaa-alue pitää esimerkiksi suojata vedeltä, on valittava vedenpitävä laastari. Oikea lämpötila, kosteus ja hengittävyys ovat haavan paranemisen kannalta olennaisia asioita.
Apteekkimme valikoimaan kuuluu erilaisia valmiita ja leikattavia laastareita.
Esimerkiksi Leukoplast Elastic -laastarirullasta (6 cm x 1 m) saat leikattua tarvittavan kokoisen laastarin rikkoutuneelle ihoalueelle. Joustavuutensa takia Leukoplastin leikattava laastari soveltuu hyvin myös taipuviin kehonosiin.
Hankalilla alueilla, kuten taipeissa, sormissa ja varpaissa, on ohut ja muotoutuva laastari hyvä valinta. Esimerkiksi Apteekki Laastari Aquastop on ohut, vedenpitävä ja iholla hyvin muotoutuva laastari.
Suoraan haavan päälle laitettava Snögg Soft -haavasidos ei tartu kiinni haavaan. Snögg Soft kiinnittyy iholle itsestään ilman erillistä teippiä. Sidos voidaan myös kastella tarvittaessa. Jos haavasta tulee paljon verta, sidoksia voidaan laittaa useampia päällekkäin. Sidos irrotetaan rullaamalla.
Saat apteekistamme myös suihkutettavia laastareita (Hansaplast-suihkelaastari). Tuote soveltuu hyvin pienten ja hankalilla alueilla olevien haavojen hoitoon.
Haavataitokset on helpointa kiinnittää iholle haavan hoitoon tarkoitetuilla kiinnitysteipeillä. Esimerkiksi Mepitac-kiinnitysteippi soveltuu hyvin myös hauraalle, herkälle tai allergiselle iholle. Sitä voidaan käyttää myös tulehtuneella ihoalueella. Mepitac-kiinnitysteipin voi irrottaa iholta ja asettaa uudelleen.
Löydät apteekkimme tuotevalikoimasta myös Limisan Laastarinpoistaja -aerosolin. Se on suunniteltu irrottamaan erilaisia siteitä, kuten laastareita, teippejä ja liimasiteitä. Limisanilla saat poistettua siteen kivuttomasti ja haava-aluetta vaurioittamatta.
Limisan-suihketta suihkutetaan siteen reunoille ja päälle. Side irrotetaan iholta, kun se on kauttaaltaan märkä. Tuotteen joutumista silmiin tai limakalvoille on vältettävä. Jos Limisania menee silmiin, silmät tulee huuhdella huolellisesti puhtaalla vedellä.’
LAASTARIT HIERTYMIEN JA RAKKOJEN HOITOON
Hiertymiä syntyy helposti lomamatkoilla, kun jalkoihin kohdistuu poikkeavan pitkää rasitusta esimerkiksi pitkillä vaelluksilla tai kaupunkilomien pitkillä kävelyillä.
Hiertymien hoitoon on olemassa omat laastarituotteensa.
Esimerkiksi Mills Fleece -ihonsuoja sopii erityisesti kaarevilla ihoalueilla olevien hiertymien hoitoon. Leikattavasta laastarista on helppo muotoilla tarvittavan kokoinen pala. Ihonsuoja toimii myös pehmusteena ja ennaltaehkäisee uusia hiertymiä.
Liimapinnan ansiosta Mills Fleece -ihonsuoja pysyy hyvin paikoillaan myös kovassa rasituksessa. Tämä ihonsuoja sopii erityisesti kantapään, akillesjänteen, vaivaisenluun ja päkiän suojaamiseen sekä näiden alueiden hiertymien ennaltaehkäisyyn.
Mills Fleece -ihonsuojaa ei tule käyttää rikkoutuneella iholla. Koska tuotteessa on pitävä liimapinta, sitä ei suositella myöskään ohuelle ihoalueelle. Herkkäihoisen hiertymien hoitoon se sopii kuitenkin hyvin.
Compeed-sarjan laastareista löytyy tuotteita monenlaisten rakkojen, hiertymien ja muiden ihovaurioiden hoitoon.
MITEN HAAVOJA HOIDETAAN MATKALLA JA MÖKILLÄ?
Etenkin lasten kanssa matkustettaessa on hyvä varautua pienten haavojen hoitoon.
Haavat jaotellaan eri tyyppeihin niiden syvyyden ja laajuuden mukaan. Erilaisia haavoja ovat naarmut tai pintahaavat, palkeenkielihaava, viilto- ja pistohaavat, ruhjehaava, ampumahaava sekä puremahaava.
Jos haavassa on pieni vierasesine, esimerkiksi tikku tai lasinsiru, se poistetaan pinseteillä. Kuten haavanhoidossa myös vierasesineen poistossa on tärkeä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ettei verenkiertoon pääse rikkoutuneen ihon kautta bakteereita.
Haavatyypistä riippumatta haava puhdistetaan liasta vedellä ja mahdollinen verenvuoto tyrehdytetään painamalla vuotokohtaa. Kun vuoto on tyrehtynyt, haava suojataan sidoksella. Ennen haavan hoitamista on tärkeää pestä kädet.
Jos haavan verenvuoto ei tyrehdy nopeasti, tulee arvioida haavan syvyyttä. Rintakehän ja vatsan alueiden haavoista voi vuotaa verta sisään päin ilman että verenvuoto näkyy ulos. Sisäinen verenvuoto vaatii aina lääkärin hoitoa.
Jos haava ei ole syvä ja se on alle kahden senttimetrin pituinen, haavaa voi yleensä hoitaa kotikonstein. Haava-alue pidetään puhtaana, kuivana ja kevyesti sidottuna muutamien vuorokausien ajan, minkä jälkeen siteen voi poistaa. Haavan paranemista edesauttaa sopiva lämpötila ja kosteus. Ilman suojaa haava-alue voi kuivua.
Desipower antiseptinen spray on tarkoitettu pinnallisten haavojen, naarmujen ja ihovammojen puhdistukseen ja desinfiointiin. Spray lievittää esimerkiksi hyönteisten puremien aiheuttamaa ihon kirvelyä. Haavaspraytä suihkutetaan vaurioituneelle iholle tai vanuun, jolla haavakohtaa puhdistetaan.
Hyvällä haavanhoidolla on tarkoitus pitää haava-alue puhtaana ja estää haavan tulehtuminen. Myös ympäröivä iho on pidettävä puhtaana. Jos haava kuitenkin tulehtuu (kuumotus, turvotus, punoitus haava-alueella), on haava näytettävä lääkärille. Lääkäri ohjeistaa tulehtuneen haavan hoidossa.
MILLAINEN HAAVA VAATII LÄÄKÄRIN HOITOA?
- haava on useiden senttimetrien pituinen, repaleinen tai syvä
- haavan verenvuoto ei tyrehdy painamalla 20 minuutin kuluessa
- haavassa on vierasesine
- haava on kasvojen alueella
- haava on eläimen tai ihmisen pureman aiheuttama
- vanha haava alkaa märkiä, turvota tai punottaa
- haavassa on multaa tai hiekkaa
Jäykkäkouristus on tetanusbakteerin aiheuttama hengenvaarallinen tulehdus. Bakteeritartunnan voi saada esimerkiksi koiran puremasta tai haavaan joutuneesta mullasta tai hiekasta. Jäykkäkouristukselta suojaa voimassa oleva jäykkäkouristusrokotus.
Lapsen pienikin ihon lävistävä haava on kuitenkin hyvä käydä näyttämässä lääkärissä. Lääkäriin on tärkeää lähteä nopeasti muutamien tuntien kuluessa, koska vanhoja haavoja ei liimata tai ommella. Suurin osa lasten haavoista soveltuu hoidettavaksi kudosliimalla, eikä haavaa tarvitse ommella.
HÄTÄTILANTEET, JOLLOIN ON SOITETTAVA HÄTÄNUMEROON 112:
- irti leikkautunut raaja
- syvä haava vatsan alueella
- vatsan alueen ruhje
- vatsaan kohdistunut kova isku
- syvä haava rintakehän alueella
Näkyvä vuoto voi olla vähäistä, mutta vatsan ja rintakehän alueen haavoissa on runsaan sisäisen verenvuodon vaara.
Jos pysyvä hammas irtoaa, on lähdettävä saman tien hammaslääkäriin. Hammas pyritään asettamaan takaisin hammaskuoppaan tai pidetään suussa. Hammas ei saa kuivua.
Ensiapua vaativista tilanteista voit lukea lisää täältä (linkki Ensiapu-osioon).
MITEN HOIDAN PALOVAMMOJA JA AURINGON POLTTAMAA IHOA?
Palovammoja tulee mökkeillessä ja lomaillessa esimerkiksi saunaa lämmittäessä tai grillatessa. Auringon polttama iho on myös palovamma. Palovammat ja auringon polttama iho voivat tarvita suojakseen laastaria.
Auringon säteilyltä on syytä suojautua aurinkosuojavoiteilla ja vaatetuksella. Jos iho kuitenkin pääsee palamaan, palanutta ihoa hoidetaan kuten muitakin palovammoja. Ensimmäiseksi palanut ihoalue on viilennettävä. Auringonpolttamaan ihoon voi sivellä hydrokortisonivoidetta. Ihoalueen voi myös peittää sideharsolla, joka on kasteltu Desipower-haavasprayllä.
Palovammat luokitellaan niiden laajuuden ja syvyyden mukaan. Ensimmäisen asteen palovammassa iho on kipeä ja punoittaa, mutta rakkuloita ei tule. Toisen asteen palovammassa ihon pintakerros vaurioituu ja iholle tulee rakkuloita. Kolmannen asteen palovammassa vaurio ulottuu ihon alle kudoksiin.
PALOVAMMAN ENSIAPU ON ENSIARVOISEN TÄRKEÄÄ
- viilennä palovammakohtaa heti kylmässä vedessä 10 minuutin ajan
- mahdollisia rakkuloita ei tule puhkaista, ettei kudoksiin pääse likaa
- ehjään ja rakkulattomaan ihoon voi laittaa pari päivää vamman aiheutumisen jälkeen B-vitamiinivoidetta (Bevita R)
- palovamma-alueen rikkoutuneen ihon voi peittää apteekistamme saatavalla palovammasiteellä (Snögg Soft)
- palovamma-alueella oleva side on pidettävä kuivana ja se vaihdetaan parin vuorokauden kuluttua
- palovammasta aiheutuvaan kivun hoitoon voi käyttää tarvittaessa särkylääkettä (parasetamoli)
- jos palovamma-alue tulehtuu, on mentävä lääkäriin
Kolmannen asteen palovamman tunnistaa kuivasta, kovasta ja tunnottomasta ihosta. Ihoalue muuttuu myös väriltään harmaaksi, valkoiseksi tai tummaksi. Jos epäilet, että kyse on kolmannen asteen palovammasta ja että palovamman hoito vaatii lääkärinhoitoa, soita hätänumeroon 112. Lisäksi noudata palovamman ensiapuohjeita.
PIENET URHEILUVAMMAT JA VENÄHDYKSET LOMALLA
Löydät apteekistamme myös urheiluvammojen ja tapaturmista johtuvien lihas- ja nivelkipujen hoitoon tarkoitetut ideaalisiteet sekä kylmägeelit ja kylmälaastarit.
Tärkeintä lihasten revähdysten ja nivelten nyrjähdyksen hoidossa on neljän K:n hoito eli kompressio (puristus), koho, kylmä ja koti (lepo).
Urheiluvammojen hoidosta voit lukea lisää täältä (Ensiapu, Urheiluvammat).