Parasetamoli

Parasetamoli on haittavaikutuksiltaan turvallisin kipulääke

Parasetamolia voi käyttää itsehoitolääkkeenä lievittämään esimerkiksi päänsärkyä, lihassärkyä ja nivelkipuja. Lisäksi se laskee kuumetta ja soveltuu flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireiden hoitoon.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 39

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 39

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Parasetamoli on särky- ja kuumelääke, joka on ohjeenmukaisina annoksina käytettynä turvallinen kivun itsehoidon lääke eikä se ärsytä vastaa. Parasetamolilla ei ole haitallisia vaikutuksia lapseen käytettäessä annostusohjeiden mukaisesti. Se soveltuu vähäisten haittavaikutustensa vuoksi hyvin myös raskaana oleville ja käytettäväksi imettämisen aikana.

Vaikka parasetamolin käyttö raskauden ja imetyksen aikana on turvallista, on myös parasetamolia hyvä käyttää raskauden aikana mahdollisimman vähäisiä määriä ja lääkkeen käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Apteekissamme on saatavilla parasetamolia sisältäviä valmisteita tabletteina, suussa hajoavina tabletteina, poretabletteina, lämpimään veteen liuotettavana jauheena sekä erityisesti lapsille tarkoitettuina peräpuikkoina ja nestemäisenä oraalisuspensiona. Tuotenimiä ovat esimerkiksi Panadol Novum, Para-Tabs, Paracetamol, Pamol.

Parasetamolin vaikutusmekanismi ja annostusohjeet

Parasetamolin vaikutusmekanismia ei täysin tunneta, mutta se vaikuttaa eri tavalla kuin tulehduskipulääkkeet. Sillä ei ole tulehdusta vähentävää vaikutusta, eikä siis myöskään tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittoja. Parasetamolin käytöllä ei ole niin sanottuja yleisiä haittavaikutuksia, jos sitä käytetään ohjeenmukaisesti.

Parasetamoli on turvallisin kipulääkevaihtoehto

- lapsille

- astmaatikoille

- sydänpotilaille

- verenohennuslääkkeitä käyttäville ja vuotohäiriöistä kärsiville

- mahahaavapotilaille sekä herkkävatsaisille

- raskaana oleville ja imetyksen aikana

Parasetamolin yliannostus voi kuitenkin aiheuttaa vakavan maksavaurion, minkä vuoksi lääkkeen annostusohjetta on tärkeää noudattaa. Lisäksi alkoholin käyttö lisää maksavaurion riskiä.

Esimerkiksi 500 mg:n Panadol tai Para-Tabs tablettien annostusohje on aikuisille ½–1 tablettia 4–6 tunnin välein korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Tabletteja ei saa ottaa useammin kuin neljän tunnin välein ja yli kolmen päivän yhtäjaksoinen käyttö on sallittu vain lääkärin määräyksellä.

Parasetamolia on saatavana itsehoitolääkkeenä myös yhden gramman vahvuisena (Panadol Forte 1 g, Para-Tabs 1 g, Pamol 1000 mg). Näitäkin tabletteja käytetään tilapäisten särky- ja kuumetilojen yhteydessä alentamaan kuumetta ja lievittämään kipua. Lääkettä voi kuitenkin käyttää suurina annoksina pitkiä aikoja vain lääkärin määräyksestä.

Parasetamolin suurin suositeltu vuorokausiannos on 3 grammaa (eli 3000 mg:aa). Tätä vuorokausiannosta ei saa ylittää.

Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksavaurion

Parasetamoli on yleisesti siedetympi kipulääke kuin tulehduskipulääkkeet, eikä sillä ole ruoansulatuskanavaan vaikuttavia haittavaikutuksia. Parasetamolin yliannostus saattaa kuitenkin johtaa hengenvaaralliseen maksavaurioon. Sen vuoksi annostusohjeita ei saa ylittää. Maksavaurion riski kasvaa parasetamolin ja yhtäaikaisen alkoholin käytön seurauksena.

Parasetamolin käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa, jos on sydämen vajaatoiminta tai munuais- tai maksasairaus tai alkoholiongelma.

Parasetamolin käyttö on lopetettava, jos

- saa allergisen reaktion, kuten ihottumaa ja kutinaa, hengitysvaikeuksia tai huulten kielen, kurkun tai kasvojen turvotusta

- iho alkaa kesiä

- suuhun tulee haavaumia

- on saanut aiemmin hengitysvaikeuksia asetyylisalisyylihappovalmisteiden käytön yhteydessä ja samanlainen reaktio uusiutuu parasetamolin käytön yhteydessä

- on vereen liittyviä ongelmia, kuten epätavallista verenvuotoa tai mustelmanmuodostusta