Aspiriini - ASA

Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on tulehduskipulääke

Asetyylisalisyylihappo (ASA) on tulehduskipulääke, joka tunnetaan perinteisesti kauppanimillä Aspirin ja Disperin. Kuten muutkin tulehduskipulääkkeet se lievittää esimerkiksi päänsärkyä, hammassärkyä ja kuukautiskipuja ja laskee kuumetta.

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

16 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Asetyylisalisyylihappovalmisteita on saatavilla tabletteina, poretabletteina ja annosrakeina. Tuotenimiä ovat Aspirin (500 mg) ja Disperin (500 mg). Lääke otetaan runsaan nesteen kanssa ja mieluiten ruokailun yhteydessä. Annostus on tavallisesti 1–2 tablettia vuorokaudessa enintään 3–5 vuorokauden ajan.

Aspirinia ja Disperiniä käytetään esimerkiksi särky- ja kuumelääkkeenä. Myös flunssalääkejuoma Finrexin sisältää asetyylisalisyylihappoa. Flunssan ja influenssan hoidossa ASA:a käytetään lievittämään lihassärkyjä ja päänsärkyä sekä alentamaan kuumetta.

Lääkettä voidaan käyttää myös kuukautiskipuihin ja reumasairauksien aiheuttamien oireiden hoitoon. Reumasairauksien hoidossa on huomioitava metotreksaatin ja aspiriinin yhtäaikaisen käytön haittavaikutukset.

Aspirinia tai muita asetyylisalisyylihappovalmisteita ei tule käyttää lasten ja nuorten kivun tai kuumeen hoitoon. ASA:n käyttö saattaa aiheuttaa lapselle erityisesti influenssa A:n, influenssa B:n ja vesirokon yhteydessä vakavan Reyen oireyhtymän.

Finrexin flunssalääke sisältää asetyylisalisyylihappoa

Finrexin-flunssalääke sisältää kofeiinin ja C-vitamiinin lisäksi asetyylisalisyylihappoa, joka lievittää särkyä. Finrexiniä käytetään yksi annospussi tarpeen mukaan korkeintaan 3–4 kertaa vuorokaudessa. Enimmäisvuorokausiannos on kahdeksan annospussia.

Annosjauhe liuotetaan lasilliseen kuumaa vettä ja se juodaan lämpimänä. Finrexiniä on saatavilla sitruunan, mentolin ja mustaherukan makuisena juomajauheena.

Koska Finrexin sisältää asetyylisalisyylihappoa, sillä on samat haittavaikutukset kuin muilla tulehduskipulääkkeillä: ruoansulatuskanavan häiriöt kuten närästyss, pahoinvointi ja ripuli. Valmistetta ei myöskään suositella raskaana oleville etenkään viimeisen raskauskolmanneksen aikana.

Asetyylisalisyylihapon haittavaikutukset

Kuten muutkin tulehduskipulääkkeet asetyylisalisyylihappo saattaa ärsyttää vatsaa, eikä annostusohjetta tule sen vuoksi ylittää ilman lääkärin määräystä.

Asetyylisalisyylihappo vaikuttaa lisäksi veren hyytymiseen, minkä vuoksi haavat voivat vuotaa tavallista pitempään.

Asetyylisalisyylihapon käyttöä on vältettävä

- alkoholin käytön yhteydessä, koska tulehduskipulääkkeiden ja alkoholin yhtäaikainen käyttö lisää ruoansulatuskanavan verenvuodon riskiä

- jos on tai on joskus ollut maha- tai suolistohaava

- jos on allerginen asetyylisalisyylihapolle tai muille saman tyyppisille kipu- ja tulehduslääkkeille

- jos on taipumusta verenvuotoihin

- jos on vaikea munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoiminta

- jos käyttää viikossa nivelreuman tai nivelpsoriaasin hoitoon tarkoitettua metotreksaattia 15 mg tai enemmän

- raskauden aikana, erityisesti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana

Aspiriinia käytetään ehkäisemään verisuonten tukoksia

Aspiriinia ei nykyisin juurikaan käytetä flunssan oireiden tai kivun hoitoon, koska sen kuumetta ja kipua alentava annostus on suuri ja haitat yleisiä. Etenkään lapsille ja nuorille ei suositella aspiriinin käyttöä kuume- tai kipulääkkeenä.

Aspiriinia käytetään sen sijaan pieninä annoksina (50–100 mg) ehkäisemään veren hyytymisestä johtuvia verisuonten tukoksia.