Kihomato - kihomato lääke

Kihomato - kihomato lääke

Kihomato on helppo häätää kihomatolääkkeellä 

Kihomato on yleisin matotauti Suomessa. Useimmiten kihomatotartunnan saavat Suomessa lapset ja nuoret. Kihomato voi tarttua myös aikuisiin, mutta aikuiset eivät yleensä saa oireita. 

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Kihomato ei ole vaarallinen, mutta sen aiheuttamat oireet voivat olla kiusallisia. Mistä sitten tietää, onko kihomatoja saanut? Kihomatotartunnan oireena on kutinaa peräaukon seudulla etenkin iltaisin ja öisin. Tytöillä kutinaa voi olla myös emättimen alueella. Kihomadon voi myös havaita ulosteessa tai peräaukon seudulla paljain silmin.

Kihomato on väriltään läpikuultavan valkoinen pieni mato. Ulosteessa näkyvät madot ovat naaraskihomatoja. Ne ovat noin 1–2 cm mittaisia ja niiden liikkumisen pystyy havaitsemaan. Koska koirasmadot ovat vain muutaman millimetrin pituisia, niiden liikettä ei pysty erottamaan ulosteessa kovin helposti paljain silmin.  

Selkeästi näkyvän kihomatotartunnan voi hoitaa apteekistamme saatavalla kihomatolääke Pyrvinillä. Jos madot eivät ole havaittavissa tai eivät liiku, on syytä varmistaa diagnoosi käymällä lääkärissä. 

Hoitamaton kihomatotartunta ei ole vaarallinen, mutta tartunnan saanut tartuttaa helposti itsensä uudelleen, jos hän raapii kutisevaa peräaukon seutua ja munia kulkeutuu käsistä suuhun ja takaisin suolistoon. 

Kihomatolääke Pyrvinin lisäksi kihomadon häätämiseksi on pestävä vaatteet, vuodevaatteet ja lapsen unilelut. Koti kannattaa myös siivota ja imuroida huolellisesti. Jos tauti uusiutuu, on syytä hoitaa kaikki perheenjäsenet samanaikaisesti. 

Kihomadot tarttuvat käsikosketuksen kautta, kun kihomadon muna kulkeutuu suuhun. Oireiden alkamiseen kuluu tartunnasta noin kuusi viikkoa. On mahdollista, että kihomato tarttuu myös vaatteiden tai lelujen koskettamisen kautta. 

Kihomatotartuntaa voi ehkäistä hyvällä WC- ja käsihygienialla. Kodin siivous kihomatotartunnan jälkeen on tärkeää, mutta kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä normaaliolojen huonoon siivoukseen. 

Suomessa on vain harvoin muita matotartuntoja. Esimerkiksi lapamato (eli leveä heisimato) on nykyään Suomessa hyvin harvinainen. 

Lapamadon voi saada tietyistä makean veden raaoista kaloista. Lapamatotartunta on oireeton ja se voidaan todeta vain ulostenäytteestä laboratoriossa. Lapamato häädetään niklosamidi-lääkkeellä, joka on lääkärin määräämä reseptilääke.  

Pyrvin - kihomato lääke on itsehoitovalmiste

Pyrvin on kihomatolääke, jonka vaikuttava aine on pyrviini. Lääke tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Hoito on kuitenkin syytä uusia kahden viikon kuluttua: hoidon uusiminen kahden viikon kuluttua hävittää ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet kihomadot.

Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeä huolehtia hyvin käsien ja kynnenalustojen puhtaudesta. Lisäksi on pestävä vuodevaatteet ja unilelut sekä yöllä lääkkeen oton jälkeen päällä olleet vaatteet. Myös kodin siivous on tärkeää tehdä huolella. 

Kaikki oireilevat perheenjäsenet voi hoitaa Pyrvinillä kerralla. Jos muut ovat olleet oireettomia, mutta tauti uusiutuu, myös kaikki oireettomat perheenjäsenet on syytä hoitaa. 

Pyrvin-tabletti suositellaan nieltäväksi kokonaisena riittävän nestemäärän, esimerkiksi lasillinen vettä, kanssa.

Pyrvinin annostus painokilon mukaan:

10–15 kg 1 tabletti

15–30 kg 2 tablettia

30–45 kg 3 tablettia

45–60 kg 4 tablettia

60–70 kg 5 tablettia

yli 70 kg 6 tablettia

Jos tabletin nieleminen kokonaisena ei onnistu, lääkkeen voi pilkkoa. Pyrvin-tabletin pilkkomista ei kuitenkaan suositella, koska tabletit voivat pilkottaessa värjätä vaatteita. Väri lähtee yleensä pois tavallisessa pesussa. Pyrvin-tabletti värjää myös ulosteen punaiseksi.

Pyrvinillä on vain harvoin haittavaikutuksia, mutta joskus voi ilmetä pahoinvointia, oksentelu tai suoliston kouristelua. 

Raskauden ja imetyksen aikaista käyttöä ei varmuuden vuoksi suositella, vaikka lääkkeen käytön ei ole todettu aiheuttavan sikiölle tai vauvalle aiheutuvaa vaaraa. 

Pyrvinillä ei ole merkittävää tehoa muihin matoihin ja loistartuntoihin kuin kihomatoihin.