Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen

Eroon tupakasta? Tupakoinnin lopetus tuo monia hyötyjä

Tupakoinnin lopetus on aina hyvä päätös. Tupakoinnin lopettamisesta seuraa lukuisia hyviä vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Osa vaikutuksista tulee esille jo nopeasti ensimmäisten päivien aikana, osa saavutetaan myöhemmin vähän kerrallaan. Tupakoinnin lopettamiseen on kuitenkin kaikissa tilanteissa monia hyviä syitä.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 58

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 58

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kun haluat päästä tupakasta eroon, lääkehoito helpottaa savuttomaan elämäntapaan siirtymistä lievittämällä tupakanhimoa ja vähentämällä vieroitusoireita. Nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavilla useita lääkemuotoja, joista voi valita sopivuuden ja mieltymysten mukaan itselle parhaimman vaihtoehdon.

Tupakoinnin lopettamisesta seuraa lukuisia hyviä vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Osa vaikutuksista tulee esille jo nopeasti ensimmäisten päivien aikana. Tällaisia ovat muun muassa verenpaineen ja sykkeen normalisoituminen sekä haju- ja makuaistin paraneminen. Ja vain parin kuukauden kuluessa voi odottaa lisää vaikutuksia kuten yskän ja limannousun väheneminen, keuhkojen toiminnan paraneminen sekä unen laadun ja määrän parantumista.

Kun lopetat tupakoinnin, osa terveysvaikutuksista saavutetaan vasta lopettamista seuraavien kuukausien tai vuosien kuluessa. Tällaisia vaikutuksia ovat sydäninfarktiin sairastumisen ja keuhkosyövän riskin puolittuminen sekä aivoinfarktin riskin palaaminen normaalitasolle. Tupakoinnin lopetus kannattaa siis aina, joten päätös lopettaa tupakointi kannattaa tehdä heti.

Lääkehoito auttaa pääsemään eroon tupakasta

Lääkehoito helpottaa savuttomaan elämäntapaan siirtymistä lievittämällä tupakanhimoa ja vähentämällä vieroitusoireita, kuten unihäiriöitä, levottomuutta ja ärtyisyyttä. Ilman reseptiä saatavien nikotiinikorvaushoitolääkkeiden käyttö tuplaa tupakoinnin lopettamisen onnistumisen todennäköisyyden. Nikotiinivalmisteet ovat siis hyvä valinta, kun haluat päästä tupakasta eroon.

Kun lopetat tupakoinnin, kannattaa kuitenkin aina varautua siihen, että ensimmäisten lopettamisen jälkeisten viikkojen aikana repsahdusvaara on suuri. Repsahduksen taustalla on usein liian lyhyeksi jäänyt lääkehoitojakso, liian pieni annostus tai se ettei hoitomuoto ole ollut paras mahdollinen. Oleellista onkin valita riittävän vahva valmiste ja käyttää sitä oikealla tavalla, säännöllisesti ja riittävän pitkä aika. Näissä valinnoissa saat apua myös lääkäriltä tai apteekista, joten älä epäröi pyytää apua.

Lääkehoito lopetetaan asteittain riittävän pitkän hoidon (mielellään vähintään 3 kuukautta) jälkeen siirtymällä miedompaan valmisteeseen ja/tai harventamalla ottokertoja, kunnes päivittäinen korvaushoitotuotteen käyttö ja tarve on enää vähäistä.

Kenelle nikotiinikorvaushoitovalmisteet sopivat

Nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavilla useita lääkemuotoja, joista voi valita sopivuuden ja mieltymysten mukaan parhaimman vaihtoehdon. Nikotiinikorvaushoitovalmiste on aina turvallisempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen.

Varovaisuutta tulee kuitenkin noudattaa muutaman viikon aikana sydäninfarktin jälkeen ja epästabiilissa angina pectoriksessa, sekä vaikeissa rytmihäiriöissä. Sydänsairauksia sairastaville ja raskaana oleville naisille suositellaan lyhytvaikutteisia valmistemuotoja (muu kuin laastari), mikäli lopettaminen ilman lääkehoitoa ei onnistu. Oikean valmisteen valinnasta ja käytöstä kannattaa näissä tapauksissa ehdottomasti neuvotella tarkemmin lääkärin kanssa.

Käyttö alle 18-vuotiailla edellyttää aina riittävää, terveydenhuoltohenkilöstöltä saatua ohjausta ja tukea valmisteiden käyttöön ja tupakoinnin lopettamiseen liittyen.

Löydät valikoimastamme nikotiinikorvaushoitovalmisteita erilaisissa muodoissa. Katso valikoimamme nikotiinilaastarit, nikotiinipurukumit sekä imeskelytabletit, resoribletit, inhalaattorit ja sumutteet.

Muita keinoja helpottaa tupakoinnin lopettamista

Koska tupakka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, on lopettaminen vaikeaa. Korvaushoitovalmisteiden ohella voit helpottaa lopettamista muillakin toimilla. Kun haluat lopettaa tupakoinnin, kannattaa siihen valmistautua huolellisesti. Tupakoinnin lopettamiseen kannattaa valita ajankohta, jolloin elämä ei muuten ole erityisen stressaavaa tai kuormittavaa.

Kannattaa myös miettiä etukäteen, mitkä hetket tulevat olemaan itselle kaikkein vaikeimpia. Fyysisen riippuvuuden lisäksi tupakointiin liittyy usein sosiaalinen riippuvuus, kun tupakointi liittyy kiinteästi tiettyihin sosiaalisiin tilanteisiin ja suhteisiin.

Mieti siis valmiiksi, mitkä ovat omassa elämässäsi hetkiä, joihin tupakka erityisen kiinteästi kuuluu. Sellaisia voivat olla esimerkiksi illanistujaiset kavereiden kanssa, työpaikan kahvitauko tai alkoholin käyttö. Varaudu näihin hetkiin ennakolta, ja mieti kuinka voisit korvata tupakan esimerkiksi purkalla tai ksylitolipastillilla.

Kannattaa kertoa tupakoinnin lopettamispäätöksestä läheisille, ja etenkin ihmisille, joiden kanssa säännöllisesti tupakoit. Näin he tietävät muutoksesta, eivätkä ihmettele tupakan puutetta. Parhaassa tapauksessa he ovat tukevat sinua päätöksessä pysymisessä – ehkäpä joku innostuu lopettamaan tupakoinnin myös itse.

Myös liikunnasta on tutkitusti apua tupakoinnin lopettamisessa. Jos liikunta ei aiemmin ole ollut kiinteä osa arkeasi, voit aloittaa vaikkapa muutamassa kävelylenkillä viikossa. Jos olet treenannut säännöllisesti myös aiemmin, voit pyrkiä tietoisesti lisäämään treenien määrää.

Tupakoinnin lopettaminen ja tupakasta eroon pääseminen on pitkä prosessi. Älä siis luovuta vaikeiden hetkien edessä. Jos repsahdat, se ei tarkoita, että olisit epäonnistunut. Mieti mikä johti repsahtamiseen ja miten voisit jatkossa välttää sen. Sen jälkeen kannattaa aloittaa, tai oikeammin lopettaa uudestaan. Älä anna periksi, sillä tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ja kaikilla on mahdollisuus päästä tupakasta eroon.

Nikotiini ja tupakoinnin haitat

Nikotiini on myrkyllinen kemikaali, joka tutkimusten mukaan aiheuttaa riippuvuutta. Se on suurin syy siihen, miksi tupakoinnin lopettaminen on usein vaikeaa, sillä nikotiini aiheuttaa sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta.

Moni kokee nikotiinin vähentävän stressiä ja rentouttavan oloa, mutta todellisuudessa nikotiini on muodoltaan stimulantti ja lisää fyysistä stressiä. Lisäksi nikotiinin käyttö muuttaa aivojen toimintaa ja aiheuttaa riippuvuutta. Nikotiini myös häiritsee sikiön sekä kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kypsymistä.

Nikotiini kohottaa verenpainetta ja nostaa sykettä. Pitkällä aikavälillä se pahentaa sydän- ja verisuonitauteja ja lisää verisuonitukosten sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Lisäksi nikotiini on yhdistetty useiden syöpien kehittymiseen sekä kasvainten kasvuun ja leviämiseen.

Tupakointi aiheuttaa monia erilaisia terveysriskejä. Vakavimpia ovat sydänsairauksien ja erilaisten syöpätyyppien yleistyminen sekä muut verisuonitaudit ja krooninen keuhkoahtaumatauti. Lievempiä haittavaikutuksia ovat muun muassa ihon ennenaikainen vanheneminen, immuunijärjestelmän heikentyminen sekä iensairaudet.

Tupakoinnin terveyshaittoja on tutkittu laajoissa, jopa vuosikymmeniä kestäneissä seurantatutkimuksissa. Tupakoinnin haitoista on laajaa näyttöä, ja tutkimukset paljastavat yhä uusia tupakoinnin terveydelle aiheuttamia haittoja.

Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää noin kahdeksan vuotta. Lisäksi tupakointi on terveysriski myös muille, sille tupakoivan uloshengittämä savu on luokiteltu syöpävaaralliseksi, ja se vahingoittaa sille altistuvia. Esimerkiksi päivittäinen altistuminen tupakansavulle kaksinkertaistaa tupakoimattoman henkilön sydäninfarktiriskin. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa siis aina, eikä vaikeista hetkistä huolimatta kannata luovuttaa.