Nenä

Nenän tukkoisuus ja nuha ovat yleensä vaarattomia oireita

Nenän tukkoisuus tai vuotaminen on tavallinen ja yleensä harmiton oire, jota voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Allerginen nuha on yleinen syy nenän oireiluun. Sitä hoidetaan allergialääkkeillä. Nenän tukkoisuus voi johtua esimerkiksi kuivasta huoneilmasta. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 49

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 49

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Nenä

Nenän oireet, kuten limakalvojen kuivuminen, tukkoisuus tai vuotaminen, voivat johtua monista eri syistä. Usein kyse on harmittomasta vaivasta. Tyypillisiä nenän oireiden aiheuttajia ovat allerginen nuha tai kuiva ilma. Allergista nuhaa hoidetaan allergialääkkeillä ja kuivan ilman aiheuttamia oireita ehkäistään vaikuttamalla sisäilmaan. Myös nenäpolyypit voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta tai kirkasta, vetistä vuotoa. Polyyppeja hoidetaan kortisonisuihkeella. Yksi yleinen syy nenän kirkkaaseen vuotoon on vasomotorinen nuha. Se johtuu nenän limakalvojen herkistymisestä, ja ensisijaisena hoitona on välttää oireita lisääviä tekijöitä, kuten kuivaa ilmaa tai voimakkaita tuoksuja. 

Nenän tukkoisuus tai vuotaminen on tavallinen ja yleensä harmiton oire, jota voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Lievät, ohimenevät nenäoireet voi hoitaa apteekistamme saatavilla itsehoitolääkkeillä, mutta pitkittyvän oireilun syy on aina hyvä selvittää lääkärissä. 

Jos itsehoitovalmisteita tarvitsee päivittäisessä käytössä pitkään, on hyvä käydä tarkastuttamassa asia lääkärissä ja hankkia resepti tarvitsemilleen lääkevalmisteille. 

Nenän oireita voivat aiheuttaa eläin- ja siitepölyallergian lisäksi yllättävätkin asiat, esimerkiksi voimakkaat tuoksut tai lämpötilan vaihtelut. 

Terve nenä suodattaa hengitettävästä ilmasta hiukkasia ja kostuttaa nenään tulevan kuivan ilman. Useimmilla ihmisillä nenä säätelee automaattisesti ilmavirran kulkua vaihtelemalla limakalvon turpeutta vasemmassa ja oikeassa nenäkäytävässä. Tästä nenäsykliksi kutsutusta normaalista ilmiöstä johtuen sieraimissa voi tuntua vuorotellen lievää tukkoisuutta. 

Terve nenä ei tunnu kuivalta tai tukkoiselta, eikä vuoda. Nenän limakalvot pysyvät terveessä nenässä kosteina. Lievät nenäoireet ovat kuitenkin tavallisia ja esimerkiksi talvisin pakkasilma kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa monilla nenän tukkoisuutta. 

Tukkoisen nenän kuiville limakalvoille A-vitamiinitippoja

Nenän molempien sieraimien poikkeava tukkoisuus voi johtua monesta syystä. Allergian lisäksi kuivuusoireen syynä voi olla esimerkiksi kuiva sisäilma, pakkasilma tai nenän polyypit. 

Nenän kuivuusoireita hoidetaan ensisijaisesti poistamalla oireen aiheuttaja. Lisäksi kuivuusoireita voi helpottaa apteekistamme saatavilla A-vitamiinitipoilla tai huuhtelemalla nenää nenäkannulla.  

Voit lukea lisää nenän tukkoisuudesta täältä (Kuiva nenä). 

Allerginen nuha on yleinen nenäoireiden aiheuttaja

Yleinen nenäoireiden aiheuttaja on allerginen nuha. Allergista nuhaa hoidetaan antihistamiinitableteilla ja paikallisesti annosteltavilla antihistamiini- tai kortisoninenäsuihkeilla.

Allergiseen nuhaan liittyy usein muita allergiaoireita, kuten silmien kutinaa tai vetistämistä. Pitkään jatkunut, vaikea allerginen nuha voi olla syy harkita siedätyshoidon aloittamista. 

Voit lukea lisää allergisen nuhan oireista ja hoidosta täältä (Allergia, Nenäoireet). 

Kuiva nenä ja tukkoisuus kuorsaamisen taustalla

Kuiva nenä ja nenän tukkoisuus ovat usein kuorsaamisen taustalla. Vaikka kuorsaamisen syy olisi jokin muu, nenän oireet yleensä pahentavat kuorsaamista. 

Kuorsaamiseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset asiat, mutta myös monet nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät kuten allerginen nuha tai kuiva nenä. Tupakointi saattaa pahentaa kuorsaamista, koska tupakointi aiheuttaa nenän tukkoisuutta (Tupakoinnin lopettaminen). 

Voit lukea lisää kuorsaamiseen vaikuttavista nenäoireista ja niiden hoidosta täältä (Nenän hoito ja kuorsaus). 

Vasomotorinen nuha on yleinen vaiva

Aamuisin esiintyvä nenän tukkoisuus on hyvin yleistä. Sen syynä on yleensä vasomotorinen nuha eli yliherkkyysnuha. Tukkoisuus helpottaa yleensä nopeasti heräämisen ja sängystä nousemisen jälkeen.

Vasomotorisen nuhan tavallisin oire on nenän vuotaminen esimerkiksi ulkona kylmällä ilmalla. Vasomotorisessa nuhassa nenän limakalvo reagoi tavallista voimakkaammin hajuihin, pölyyn ja lämpötilojen vaihteluun. Nuha pahenee yleensä ulkoilmassa. 

Vasomotorisen nuhan oireita ovat:

- kirkas vuoto 

- nenän tukkoisuus

- aivastelu

Vasomotorista nuhaa hoidetaan ensisijaisesti välttämällä oireita voimistavia tekijöitä. Kuivan ilman aiheuttamia nenäoireita voidaan esimerkiksi vähentää kostuttamalla sisäilmaa. Yliherkkyysnuhan lääkehoito on haasteellista, koska antihistamiinitabletit eivät yleensä vähennä oireita.

Nenän polyyppeja voi hoitaa kortisonisuihkeilla

Nenäpolyyppi eli nenän hyvänlaatuinen limakalvopullistuma on usein pieni ja oireeton. Suuret polyypit voivat kuitenkin pahimmillaan tukkia sieraimen. Jos oireita on paljon, eikä muu hoito auta, polyypit voidaan poistaa leikkauksessa.

Nenän polyyppien aiheuttajaa ei tiedetä varmaksi, mutta niitä esiintyy usein eniten astmaatikoilla, kroonista poskiontelotulehdusta sairastavilla ja allergiaan taipuvaisilla ihmisillä. Lisäksi polyyppien kehittymiseen vaikuttavat perinnölliset tekijät sekä nenän limakalvoja ärsyttävät ulkoiset tekijät kuten tupakointi. 

Polyypit eivät voi muuttua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi eli syöväksi. Lapsilla on vain harvoin nenäpolyyppeja. 

Polyypit aiheuttavat usein nenän tukkoisuutta ja kirkasta, vetistä nuhaa. Nenäoireita on yleensä molemmissa sieraimissa. Nenän tukkoisuus aiheuttaa väsymystä, koska unenlaatu heikkenee tukkoisuuden takia. Lisäksi polyypit voivat heikentää hajuaistia ja aiheuttaa päänsärkyä. 

Nenäpolyyppeja hoidetaan kortisonisuihkeilla tai -tipoilla. Kortisoni hidastaa polyyppien kasvua ja pienentää niiden kokoa. Se ei kuitenkaan paranna polyyppitautia, vaan suihkeita joutuu käyttämään yleensä pitkään. 

Kortisoninenäsuihkeet ovat turvallisia pitkäaikaisessa käytössä, sillä kortisoni ei imeydy nenän limakalvoilta muualle elimistöön. Kortisonisuihkeen mahdollisesti aiheuttamaa nenäverenvuotoa voidaan vähentää pitämällä suihkeen käytöstä taukoa tai vaihtamalla suihketta. 

Saat apteekistamme kortisonisumutteita, joiden vaikuttavana aineena on: 

- beklometasoni (Beclonasal Aqua ja Beconase)

- flutikasoni (Flixonase ja Nasofan)

- mometasoni (Momesonex, Mometason, Mommox))

- triamsinoloni (Nasacort)

Löydät apteekkimme kortisoninenäsumutteet täältä (Allergia, Nenäoireet).