Nikotiinipurukumit

Nicorette ja Nicotinell – purukumilla eroon tupakasta

Nikotiinipurukumit ovat lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaushoitotuotteita, joita käytetään tupakoinnin lopettamisen tueksi. Purukumi säätelee veren nikotiinipitoisuutta lyhytkestoisesti ja tarpeen mukaan. Niitä voi käyttää ainoana hoitovalmisteena tai pitkävaikutteisen nikotiinilaastarin rinnalla. Purukumeja on saatavilla kahta eri vahvuutta. Oikea vahvuus valitaan tupakointimäärän mukaan. Purukumeja pureskellaan yleensä aluksi yksi purukumi tunnin välein tai joka toinen tunti. Nikotiinipurukumien yleisimpiä haittavaikutuksia ovat suun tai kurkun ärsytysoireet sekä närästys. Oireisiin voi vaikuttaa oikealla pureskelutekniikalla.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 25

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 25

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

 

Nikotiinipurukumit

Nikotiinipurukumit ovat niin sanottuja lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaushoitotuotteita. Niitä käytetään tupakoinnin lopettamisen tueksi. Nikotiinipurukumi sisältää nikotiinia, joka lievittää tupakoinnin lopettamiseen liittyvää nikotiinin himoa ja vieroitusoireita.

Lyhytvaikutteiset korvaushoitotuotteet säätelevät veren nikotiinipitoisuutta lyhytkestoisesti ja tarpeen mukaan. Purukumit voivat olla ainoa korvaushoitotuote tai niitä voidaan käyttää nikotiinilaastarin rinnalla, kun halutaan vaikuttaa tupakanhimoon nopeasti.

Nikotiinipurukumeja on saatavilla kahta eri vahvuutta, 2 mg ja 4 mg. Vahvuus valitaan tupakointimäärän mukaan.

Purukumeja pureskellaan yleensä aluksi yksi purukumi tunnin välein tai joka toinen tunti. Useimmilla ihmisillä riittää noin kymmenen purukumia vuorokaudessa riippumatta aloitusannoksen vahvuudesta. Maksimiannos on 2 mg:n purukumilla 24 purukumia ja 4 mg:n purukumilla 15 purukumia vuorokaudessa.

Hoidon kesto vaihtelee yksilöllisesti, mutta usein ongelmana on liian varhainen hoidon lopettaminen, mikä johtaa helposti tupakoinnin aloittamiseen uudelleen.

Muita lyhytvaikutteisia nikotiinivalmisteita ovat imeskelytabletit, resoribletit, suusumutteet ja inhalaattori, joista voit lukea lisää täältä (Tupakoinnin lopettaminen, Imeskelytabletit, resoribletit, sumutteet ja inhalaattori.)

Pitkävaikutteiseen nikotiinin tarpeeseen tupakoinnin lopettamisen yhteydessä käytetään nikotiinilaastareita. Voit lukea lisää laastareiden käytöstä täältä (Nikotiinilaastarit.)

Löydät apteekistamme myös uudenlaiset Smooff-lopettamisfiltterit, jotka asetetaan tupakkaan vähentämään savukkeen nikotiinin ja haitallisen savun määrää (Tupakoinnin lopettamisfiltterit).

Näin pureskelet nikotiinipurukumia oikein

Nikotiinipurukumia pureskellaan hiukan eri tavalla kuin esimerkiksi ksylitolipurukumia.

Nikotiinipurukumia pureskellaan alkuun niin pitkään, että maku tulee voimakkaasti esille. Sen jälkeen purukumin annetaan levätä hetken aikaa ikenen ja posken välissä. Kun maku alkaa heiketä, aloitetaan pureskelu uudelleen.

Tätä toistetaan kerralla noin puolen tunnin ajan.

Nikotiinipurukumin haittavaikutukset kuten närästys

Nikotiinipurukumien yleisimmät haittavaikutukset ovat paikallisia suun, nielun tai kurkun ärsytysoireita. Myös närästystä voi tulla, jos nikotiinia kulkeutuu syljen mukana mahalaukkuun.

Yleisiä nikotiinituotteiden sivuvaikutuksia ovat päänsärky, huimaus ja joillakin unihäiriöt. Osa oireista voi kuitenkin olla myös nikotiiniriippuvuuden vieroitusoireita.

Jos oireet haittaavat tavallista arkea, on hyvä selvittää niiden syytä tarkemmin lääkärissä. Voit kysyä neuvoa korvaushoitotuotteiden oikeasta käyttötavasta myös apteekkimme henkilökunnalta. He osaavat neuvoa myös haittavaikutuksiin ja riippuvuuden aiheuttamiin vieroitusoireisiin liittyvissä asioissa.

Nikotiinipurukumin käytön aikana voi lisäksi tulla haittavaikutuksina hikka, suun kuivumista tai suun tulehduksia. Liian voimakas purukumin pureskelu voi aiheuttaa leukalihasten särkyä.

Suun kautta annosteltavien nikotiinituotteiden aiheuttamia närästysoireita voi vähentää välttämällä kahvin ja happamien virvoitusjuomien käyttöä korvaushoitotuotteiden yhteydessä. Samalla nikotiini myös imeytyy tehokkaammin. 

Nikotiinikaan ei ole hyväksi terveydelle

Myös pelkällä nikotiinilla on haittavaikutuksia kuten sydämen sykkeen ja verenpaineen nousu. Tupakoinnin lopettaminen on kuitenkin aina kokonaisterveyden kannalta hyvä asia, eikä lyhytkestoinen nikotiinikorvaushoitotuotteiden käyttö ohjeistuksen mukaan ole vaarallista. Korvaushoitotuotteiden käyttö tulee silti aina rajata tupakoinnin lopettamiseen.

Nikotiini vaikuttaa sydämen ja verenkierron lisäksi haitallisesti esimerkiksi insuliinin erittymiseen ja nostaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Pahimmillaan nikotiini voi aiheuttaa elimistöön myrkytystilan.

Kuten muitakaan nikotiinikorvaushoitovalmisteita ei nikotiinipurukumia tule käyttää raskauden ja imetyksen aikana ilman lääkärin ohjetta. Nikotiini on haitallista sikiölle ja se imeytyy myös äidinmaitoon.

Imettävän äidin on mahdollista käyttää nikotiinipurukumia imetysten välissä, kunhan sen käytöstä kuluu riittävä aika ennen seuraavaa imetystä. Asiasta on tärkeää keskustella lääkärin kanssa tai neuvolassa.

Sydän- ja verisuonitauteja sairastavan on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen nikotiinikorvaushoidon aloittamista.

Nicorette- ja Nicotinell-nikotiinipurukumit

Nicorette-purukumeja on saatavilla 2 mg:n ja 4 mg:n vahvuisena, pakkauskoot ovat 30 kpl, 105 kpl ja 210 kpl. Nicoretten makuvaihtoehdot ovat maustamaton, freshmint, fruitmint sekä mentholmint.

Nicotinell-purukumeja on saatavilla 2 mg:n ja 4 mg:n vahvuisena, pakkauskoot ovat 24 kpl, 96 kpl ja 204 kpl. Nicotinellin makuvaihtoehdot ovat mint, spearmint, icemint, lakrits, fruit ja tropical.

Purukumin vahvuus valitaan riippuvuuden mukaan. Yli 20 savuketta päivässä tupakoivat aloittavat hoidon 4 mg:n purukumilla, muut 2 mg:n purukumilla.

Tavallinen vuorokausiannos on 8–12 purukumia vuorokaudessa. Useimmiten purukumeja käytetään alkuun tunnin välein tai joka toinen tunti.

2 mg:n purukumeja käytettäessä maksimi vuorokausiannos on 24 purukumia ja 4 mg:n purukumeja käytettäessä 15 purukumia.

Tupakoinnin lopettamisen hoito on aina yksilöllistä, mutta yleensä suositeltava hoitoaika on kolme kuukautta. Liian nopea korvaushoitotuotteiden lopettaminen altistaa tupakoinnin uudelleen aloittamiselle.

Nikotiinipurukumien yleisiä haittavaikutuksia ovat päänsärky, yskä, hikka, nielun ärsytys sekä pahoinvointi. Nielun ärsytystä, hikkaa ja pahoinvointia voi helpottaa, jos purukumia pureskelee hitaammin. Samoin mahdollinen leukalihasten särky helpottaa, kun pureskelua hidastaa ja keventää.

Muita haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi allergiaoireet, suun pistely, makuaistin muutokset, suun kuivuminen ja suun tulehdukset, lisääntynyt syljeneritys, vatsa- ja suolisto-oireet kuten mahakipu, ilmavaivat ja ripulit. Myös väsymystä tai unihäiriöitä voi esiintyä.

Nikotiinituotteiden kohdalla ei aina ole varmuutta, mikä oireista on haittavaikutuksia, mikä riippuvuuden vieroitusoireita. Jos oireet häiritsevät arkea, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Myös apteekkimme henkilökunta osaa neuvoa tavallisissa haittavaikutuksiin liittyvissä pulmissa.

Nicorette- ja Nicotinell-tuotteet on tarkoitettu aikuisille, yli 18-vuotiaille. Nuorten (12–17-vuotiaiden) ei pidä käyttää nikotiinipurukumia ilman lääkärin määräystä.