Allergiset nenäoireet

Allerginen nuha - nenäsumutteet auttavat nuhan oireisiin

Allergisen nuhan tyypillisimpiin oireisiin kuuluvat aivastelu, nenän vuotaminen ja kutina. Allergiasta johtuvaan nuhaan liittyy usein myös silmäoireita. Voit lukea lisää allergian aiheuttamista silmäoireista täältä (Silmäoireet).

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 18

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Saat apteekistamme erilaisia itsehoidon nenäsumutteita allergisen nuhan oireiden hoitoon. 

Allergisen nuhan aiheuttaa yleensä siitepöly. Oireilu on silloin kausiluonteista.

Jos allerginen nuha jatkuu ympäri vuoden, kyseessä on useimmiten eläinallergia. 

Oireiden syystä riippumatta allergista nuhaa hoidetaan kortisoni- tai antihistamiininenäsumutteilla ja antihistamiinitableteilla.

Lievänkin allergisen nuhan hoito on tärkeää, koska hoitamattomana allerginen nuha lisää astman riskiä. Lisäksi jatkuvat nuhaoireet voivat hankaloittaa yöaikaista hengitystä ja aiheuttaa uniongelmia tai suun kautta hengittämisen seurauksena suun kuivumista

Allerginen nuha alkaa yleensä nuoruudessa ja oireet lievittyvät iän myötä. 

Nenäoireiden taustalla voi olla myös muita syitä kuin allergia. Tukkoinen nenä on yleinen vaiva, joka voi johtua allergian lisäksi esimerkiksi kuivasta sisäilmasta tai voimakkaista tuoksuista. 

Nenän vuotamisen taustalla voi olla myös vasomotorinen nuha eli yliherkkyysnuha, joka on sekin yleinen vaiva. Siinä nenän limakalvo reagoi tavallista voimakkaammin hajuihin, pölyyn ja lämpötilojen vaihteluun. Yliherkkyysnuha pahenee yleensä ulkoilmassa.

Jos apteekistamme saatavat itsehoidon allergialääkkeet eivät helpota oireita viikon sisällä, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä tilannetta. 

Voit lukea muista nenäoireiden aiheuttajista lisää täältä (Silmät, korvat, nenä).

Kortisonisuihke lievittää tehokkaasti allergista nuhaa 

Kortisonisuihkeet (kortikosteroidinenäsuihkeet) lievittävät allergisen nuhan oireita tehokkaimmin. Ne auttavat samalla myös allergisen nuhan silmäoireisiin. 

Kortisonipohjainen sumute vähentää tulehdusta nenän limakalvolla ja auttaa allergisiin nuhaoireisiin. Sitä voidaan käyttää siitepölyallergian aiheuttamiin nuhaoireisiin koko kauden ajan ja eläinallergioiden hoidossa tarvittaessa jatkuvasti. 

Allergian pitkäkestoinen hoito vaatii kuitenkin aina lääkärin seurannan. Kortisonipohjaiset nenäsumutteet ovat turvallisia itsehoitovalmisteita, mutta ne voivat pitkään käytettynä aiheuttaa esimerkiksi nenäverenvuotoa (Nenän kostuttaminen).

Kortisonipohjaisten nenäsumutteiden vaikutus alkaa vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen, joten niiden käyttö on hyvä aloittaa ajoissa ennen oletettua allergiaoireiden alkamista. 

Kortisonisuihketta voi käyttää alkuun muutaman viikon säännöllisesti annostusohjeen mukaan. Jos oireet eivät helpota ilman nenäsuihkeen päivittäistä käyttöä, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä tarkemmin nenäoireiden syytä.  

Jos olet raskaana tai imetät, on allergisen nuhan oireiden hoidosta hyvä keskustella aina ensin lääkärin kanssa. 

Allergisen nuhan oireiden lievittämiseen suositellaan raskaana oleville ja imettäville ensisijaisesti kortisonisuihkeita. Jos paikallishoidon vaikutus ei riitä, on antihistamiinitabletteja mahdollista kokeilla. Raskaana oleville ja imettäville turvallisia antihistamiineja ovat loratadiini tai setiritsiini.

Voit lukea lisää antihistamiinivalmisteista täältä (Antihistamiini – muut allergialääkkeet).

Lapsen allergisen nuhan hoidosta on keskusteltava aina ensin lääkärin kanssa. 

Flixonase ja Nasofan -kortisonisuihkeet 

Saat apteekistamme allergisen nuhan hoitoon kortisonisuihkeita, joiden vaikuttavana aineena on: 

- beklometasoni (Beclonasal Aqua ja Beconase)

- flutikasoni (Flixonase ja Nasofan)

- mometasoni (Momesonex, Mometason, Mommox))

- triamsinoloni (Nasacort)

Flixonase- ja Nasofan-nenäsumutteet on tarkoitettu aikuisten (yli 18-vuotiaat) kausiluonteisen allergisen nuhan hoitoon. Molempien vaikuttava aine on flutikasoni, ja nenään suihkutettuna se vähentää turvotusta ja ärsytystä. 

Flixonase-suihkeen annostus on kaksi sumutusta (100 mikrogrammaa) kumpaankin sieraimeen kerran päivässä. Sumutteen paras teho saadaan, kun sitä käytetään aamuisin.  Jos oireet ovat voimakkaat, voidaan sumutetta laittaa kaksi kertaa päivässä, kunnes oireet helpottavat. Sen jälkeen siirrytään normaaliin annostukseen. 

Nasofan-sumutteen annostusohje on aikuisille (yli 18-vuotiaat) 1–2 suihkausta kumpaankin sieraimeen kerran vuorokaudessa mieluiten aamuisin. Tarvittaessa annosta voidaan suurentaa kahteen kertaan vuorokaudessa, ja kun oireet helpottavat, jatketaan normaaliannostuksella. 

Jos allergiaoireet eivät lievity seitsemässä päivässä itsehoidosta huolimatta, on käytävä lääkärissä selvittämässä tilannetta. 

Flixonasen ja Nasofanin yleiset haittavaikutukset ovat päänsärky, nenän ja nielun ärsytys ja kuivuus sekä nenäverenvuoto (Nenän kostuttaminen). 

Livostin-antihistamiinisumute 

Antihistamiinisumute (atselastiini, levokabastiini (Livostin)) tehoaa allergisen nuhan oireisiin usein paremmin kuin tablettimuotoinen antihistamiinivalmiste. 

Antihistamiinisumutteiden sivuvaikutuksena on lähinnä silmien kuivuminen, mikä on antihistamiinien yleinen sivuvaikutus. 

Paikallisesti käytettävien antihistamiininenäsumutteiden vaikutus alkaa nopeasti, joten antihistamiinia sisältävien nenäsumutteiden käytön aloittamisesta etukäteen kortisonisuihkeen tapaan ei ole hyötyä. 

Livostin-nenäsumutteen vaikuttava aine on levokabastiini. Se hillitsee nenän vuotamista ja kutinaa. Livostin-sumute on tarkoitettu aikuisille ja yli 4-vuotiaille lapsille allergisen nuhan oireiden lievittämiseen. Alle 12-vuotiaan allergisen nuhan hoito tulee kuitenkin tehdä aina lääkärin seurannassa. 

Annostus on tavallisesti kaksi suihkausta kumpaankin sieraimeen kaksi kertaa päivässä. Jos Livostin tehoaa, mutta oireiden voimakkuuden takia vaikutus ei riitä, voi ottaa kaksi suihkausta kumpaankin sieraimeen 3–4 kertaa vuorokaudessa. 

Livostin-nenäsumutteen yleinen haittavaikutus on päänsärky

Kromoglikaattinenäsumute ja nenäkannu eli sarvikuono

Nenäkannu eli niin sanottu sarvikuono huuhtelee nenästä epäpuhtaudet, kostuttaa limakalvoja ja helpottaa allergisen nuhan oireita. 

Kromoglikaattinenäsumutteita käytetään myös allergisten nenäoireiden hoitoon. Niiden käyttö aloitetaan kuten kortisonisumutteiden jo ennen siitepölykauden ja -oireiden alkua. 

Tukkoisuuden hoitoon tarkoitettuja avaavia nenäsuihkeita ei tule käyttää allergisen nuhan hoitoon kuin korkeintaan parin ensimmäisen päivän ajan. 

Voit lukea muista nenäoireiden aiheuttajista ja niiden hoidosta lisää täältä (Silmät, korvat, nenä).