Silmät

Silmätipat auttavat silmän lieviin ärsytysoireisiin 

Silmätipat helpottavat ärsytysoireita kuten kutinaa ja punoitusta. Yleisimpiä silmäoireiden aiheuttajia ovat kuivasilmäisyys, allergia ja tulehdukset. Lieviä oireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla silmätipoilla.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 72

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 72

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Silmät

Silmätipat helpottavat monia ärsytysoireita. Kutina, punoitus, turvotus tai rähmiminen voivat johtua monista eri syistä. Silmäoireiden yleisiä aiheuttajia ovat aikuisilla kuivasilmäisyys ja allergia, lapsilla lisäksibakteerin aiheuttamat tulehdukset. Kuivasilmäisyys on nykyään yleistä. Sen oireita ovat vuotaminen, kutina ja punoitus sekä roskan tunne. Kuivien silmien oireita helpottavat kostuttavat tipat, esimerkiksi Bepanthen Eye -silmätipat, jotka voitelevat silmän pintaa ja myös suojaavat kuivumiselta. Muitakin lieviä ärsytysoireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla silmätipoilla.

Silmätipat on tarkoitettu erilaisten silmäoireiden hoitoon. Lieviä ärsytysoireita, joita ovat esimerkiksi kutina ja punoitus, voi hoitaa apteekistamme ilman reseptiä saatavilla silmätipoilla. Löydät apteekistamme myös silmien hoitoon tarkoitetut geelit ja voiteet.

Silmätipan tai muun itsehoitotuotteen valitsemiseen voi pyytää apua apteekkimme farmaseuteilta. Löydät täältä myös apteekkimme valikoimassa olevat piilolinssitarvikkeet (Piilolinssinesteet ja muut silmienhoitotarvikkeet).

Tavallisin silmäoireita aiheuttava vaiva on kuivasilmäisyys. Sen oireita ovat vuotaminen, kutina ja punoitus sekä roskan ja hiekan tunne. Kuivasilmäisyyden yhteydessä esiintyy usein myös näöntarkkuuden vaihtelua. Apteekistamme saatavat kostuttavat tipat lievittävät kuivasilmäisyyden oireita ja helpottavat kuivuuden tunnetta. 

Mistä silmän tyypillisimmät oireet johtuvat?

Oireet kuten kutina, punoitus, turvotus tai rähmiminen voivat johtua monista eri syistä. Oireiden aiheuttajia voi olla vaikea erottaa toisistaan pelkästään oireiden perusteella. Esimerkiksi punoittavat silmät voi olla monesta eri syystä johtuva oire. 

Voit lukea lisää silmien punoituksesta täältä (Silmien punoitus).

Silmäoireita aiheuttavat yleensä kuivasilmäisyys, allergia ja silmätulehdukset. 

Kuivasilmäisyys voi johtua kyynelnesteen erittymisen ongelmista, mutta useimmiten syynä on kyynelnesteen liiallinen haihtuminen esimerkiksi näyttöpäätetyöskentelyn aikana. Reumasairauksiin kuuluva autoimmuunitauti Sjögrenin oireyhtymä (syndrooma) aiheuttaa myös kuivasilmäisyyttä. 

Bepanthen Eye -silmätipat on tarkoitettu kuiville, ärtyneille ja väsyneille silmille. Kostutustippojen vaikuttavat aineet ovat dekspantenoli ja hyaluronihappo. Bepanthen Eye -tipat voitelevat silmän pintaa ja suojaavat sitä kuivumiselta. Kostutustippoja käytetään oireiden hoitoon 1–2 tippaa kumpaankin silmään useamman kerran vuorokaudessa tarpeen mukaan.

Voit lukea lisää kuivasilmäisyydestä ja sen hoidosta täältä (Kuivat silmät).

Bakteerin aiheuttama tulehdus on aikuisilla harvinaisempi syy punoitukselle kuin esimerkiksi kuivat silmät tai allergia. Lapsilla sen sijaan kuivasilmäisyys on harvinaisempaa ja oireet johtuvat yleensä allergioista tai bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta. 

Kova kipu silmässä tai näkökyvyn yhtäkkinen heikkeneminen on aina oire lääkärinhoitoa vaativasta sairaudesta. Esimerkiksi värikalvotulehdus (iriitti) vaatii lääkärin hoitoa. Tulehduksen oireita ovat kipu, valonarkuus ja punoitus. Värikalvotulehdus hoidetaan kortikosteroidia sisältävillä tipoilla.  

Allergisten silmäoireiden tunnistaminen

Silmien kutina voi olla myös osa allergisen nuhan oireilua. Kutinaoire helpottaa, kun allergista nuhaa hoidetaan. Allergian aiheuttamat silmäoireet tunnistaa parhaiten samanaikaisista muista oireista, joita voivat olla esimerkiksi nenän kutina ja vuotaminen.

Allergisia silmäoireita: 

- punoitus ja kutina

- luomien turvotus

Allergian aiheuttamia silmäoireita on tärkeä hoitaa, sillä ne voivat aiheuttaa sidekalvotulehduksen. Allergisen sidekalvotulehduksen tunnistaa yleensä siitä, että molemmat silmät oireilevat yhtä aikaa. Bakteerin aiheuttamassa sidekalvotulehduksessa oireilee usein vain toinen silmä. 

Voit lukea lisää allergian aiheuttamista silmäoireista ja niiden hoidosta täältä (Allergia – antihistamiinit – allergialääkkeet, Allergiasilmätipat). 

Bakteerin aiheuttama sidekalvotulehdus eli silmätulehdus

Bakteerin aiheuttama silmätulehdus (sidekalvotulehdus eli bakteerikonjunktiviitti) liittyy aikuisilla yleensä aina hengitystieinfektioon. Aikuisen lievä silmätulehdus paranee useimmiten itsestään muutaman vuorokauden kuluessa.

Silmätulehduksen oireita:

- kutina ja punoitus

- rähmiminen 

- luomien turvotus ja muurautuminen umpeen 

- vain toinen silmä voi oireilla

Sidekalvon bakteeritulehdus menee aikuisella usein ohi ilman hoitoa, mutta jos oireet eivät asetu muutamassa vuorokaudessa tai jos ne ovat voimakkaat, on hyvä käydä tarkastuttamassa tilanne lääkärissä. 

Sidekalvotulehdus voi syntyä myös allergisten oireiden tai kuivasilmäisyyden takia. Allergisen sidekalvotulehduksen hoitoon käytetään antihistamiinivalmisteita, joko tabletteja tai antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Kuivasilmäisyydestä johtuvia tulehduksia voi ennaltaehkäistä hoitamalla silmiä apteekistamme saatavilla kostutustipoilla.

Lapsen silmätulehdusta epäiltäessä on hyvä käydä lääkärissä. Lääkäriin on mentävä etenkin silloin, jos lapsen silmätulehdukseen liittyy voimakas luomien turvotus tai selkeä yleiskunnon lasku. Lapsella on usein silmätulehduksen kanssa yhtä aikaa korvatulehdus.

Roska silmässä – mitä tehdä?

Kun silmään menee roska, silmä alkaa vetistää voimakkaasti ja kipu tuntuu yleensä yläluomen alla. Lisäksi voi olla valonarkuutta ja näkö voi sumentua. Silmä alkaa usein myös punoittaa ja luomet voivat turvota ärsytyksen vuoksi. 

Usein pienet roskat tulevat itsestään pois kyynelnesteen mukana. Silmässä voi olla silti epämukava tunne vielä tuntien ajan. Hieromista pitää välttää, jotta silmä ei vaurioidu. 

Jos kipu on heti voimakas tai jos oireet alkavat pahentua uudelleen, on lähdettävä lääkäriin mahdollisimman pian. 

Terveyskeskuslääkäri pystyy useimmiten poistamaan roskan vastaanotollaan. Mitä nopeammin roska poistetaan, sitä nopeammin silmä paranee. 

Suojalasien käyttö on tehokas tapa ehkäistä roskien joutumista silmiin. 

Silmätipat – miten ne laitetaan? 

Tippojen laittaminen aloitetaan käsien pesemisellä. 

Käsien pesun jälkeen päätä kallistetaan taaksepäin ja alaluomea vedetään alaspäin. 

Tipauta annostusohjeen mukainen määrä silmätippoja luomen ja silmän väliin niin sanottuun sidekalvopussiin.

Sulje sitten silmät ja paina sormen kärjellä silmänurkkaa hetken ajan.

Tippapullon kärjellä ei saa koskettaa silmää, jotta tippapulloon ei pääse bakteereja. 

Jos käytät useita eri tippoja samalla kertaa, varmista pakkausselosteesta, missä järjestyksessä tipat laitetaan. Pidä eri tippojen välillä ainakin viiden minuutin mittainen tauko.

Tippojen oikea säilytys on syytä tarkastaa tippapullosta. Osa tipoista säilytetään viileässä, osa huoneenlämmössä.

Piilolinssien käyttäjille suositellaan säilöntäaineettomien tippojen käyttöä. Useimmiten säilöntäaineettomat tipat ovat kerta-annospipeteissä, mutta esimerkiksi kuivasilmäisyyden hoitoon tarkoitettu Thealoz duo -silmätippaliuos on puollosta annosteltava säilöntäaineeton tippa. 

Säilöntäaineellisia silmätippoja käytettäessä piilolinssit on otettava pois tippojen laittamisen ajaksi ja ne voi laittaa takaisin 15 minuutin kuluttua silmätippojen laittamisesta.