Lapsen suunhoitotuotteet - hammastahnat, -harjat ja muut tuotteet
Lasten suun ja hampaiden hoito alkaa jo vauvaiässä
Lasten suun ja hampaiden hoito alkaa jo vauvaiässä ja vanhempien hyvästä suuhygieniasta. Sokeripitoisten ruokien ja juomien tarjoamista vältetään vauvaiästä lähtien ja hampaiden pesu aloitetaan, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Apteekistamme lasten hammasharjat, lasten hammastahnat ja muut suun ja hampaidenhoitovälineet.
Lasten hammastahnat ja lasten hammasharjat
Lasten suun ja hampaiden hoito alkaa jo vauvaiässä ja sitä ennen raskausaikaina. Kun vanhemmat huolehtivat omasta suuhygieniastaan, riski kariesbakteerin siirtymisestä lapselle pienenee. Kariesbakteeria ei ole lapsen suussa luonnostaan, vaan se siirtyy lapselle aikuiselta esimerkiksi samoista ruokailuvälineistä. Äidin säännöllisen ksylitolin käytön tiedetään ehkäisevän karieksen tarttumista lapselle. Suun terveyden takia sokeripitoisten ruokien, välipalojen ja juomien tarjoamista lapselle vältetään jo vauvaiästä lähtien. Hampaiden harjaaminen aloitetaan, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Liiallisen fluorin saannin välttämiseksi lapsilla käytetään lasten hammastahnaa (Salutem), joka sisältää noin 1000 ppm fluoridia.
Suurimmalla osalla aikuisista suomalaisista on suussaan kariesbakteereita, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä. Vanhemman säännöllisen ksylitolin käytön tiedetään ehkäisevän reikiintymisen lisäksi myös bakteerin tarttumista lapselle.
Kariesbakteeria ei ole lapsen suussa luonnostaan. Bakteeri siirtyy lapselle vain sitä kantavalta aikuiselta, minkä vuoksi lapsen kanssa ei tule käyttää samoja ruokailuvälineitä.
Lasten suun ja hampaiden terveyden takia vältetään sokeripitoisten ruokien, välipalojen ja juomien tarjoamista lapselle jo vauvaiästä lähtien
Lapsen hampaiden harjaaminen aloitetaan, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat.
Lapsille tarkoitetut hammastahnat (Salutem) sisältävät noin 1000 ppm fluoridia. Yli 6-vuotiailla voidaan käyttää aikuisten fluorihammastahnaa, jossa on 1450 ppm fluoridia. Liialliset fluorimäärät voivat aiheuttaa fluoroosin, joka pahimmillaan heikentää hampaiden kiillettä.
Hampaiden puhkeamiseen liittyvään kipuun voi kokeilla Aftamed Teething -geeliä, joka vähentää kipua ja turvotusta suussa.
Terveellistä ruokaa ja hampaiden harjaus aamuin illoin
Kariesbakteeritartuntaa on hyvä pyrkiä välttämään mahdollisimman pitkään. Bakteeria ei ole lapsen suussa luonnostaan, vaan se siirtyy lapselle aina aikuiselta. Vauvan tai lapsen kanssa ei tule käyttää samoja ruokailuvälineitä, eikä vauvalle tai lapselle tule tarjota juotavaa samasta lasista tai pullosta, josta joku muu on jo juonut. Vauvan tuttia ei myöskään saa laittaa omaan suuhun.
Karieksen aiheuttama hampaiden reikiintyminen on bakteerin (mutans-streptokokki) aiheuttama sairaus. Tiedetään, että ksylitolin käyttö voi ennaltaehkäisyn lisäksi estää alkavan reiän kehittymisen.
Lapsen suun terveyteen, myös kariesbakteerin lisääntymiseen, vaikuttaa terveellinen ruokavalio. Sokeripitoisten ruokien ja juomien välttäminen on tärkeää, mutta lisäksi ruokavalioon on hyvä sisällyttää pureskelua vaativia ruokia. Pureskeleminen lisää syljeneritystä, ja syljellä on tärkeä rooli suun puhtaudesta huolehtimisessa.
Kuiva suu heikentää suun terveyttä monin tavoin. Lapsella kuiva suu voi johtua esimerkiksi käytössä olevasta lääkityksestä tai suuhengityksestä. Voit lukea lisää kuivan suun hoidosta täältä (Suu ja hampaat, Kuiva suu).
Lapsen hampaiden harjaaminen aloitetaan, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Alle 3-vuotiaille lapsille käytetään kaksi kertaa päivässä riisinjyvän kokoinen määrä lasten fluorihammastahnaa noin (1000 ppm fluoridia) ja 3–5-vuotiaille herneen kokoinen nokare. Yli 6-vuotiaille käytetään herneen kokoista nokaretta aikuisten fluorihammastahnaa (1450 ppm fluoridia).
Fluoria tarvitaan hampaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen koko elämän ajan, mutta erityisen tärkeää fluorin käyttö on hampaiden puhkeamisvaiheessa, kun kiilteen kovettuminen on kesken. Hampaiden tulee siis saada riittävä määrä fluoria kaksi kertaa päivässä. Liian suuret fluorimäärät eivät kuitenkaan ole hyväksi, joten lisäfluorin käytön tarpeesta on hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa.
Hammastahnamääristä on hyvä huolehtia tarkkaan, eikä lapsi saa niellä fluorihammastahnaa. Liian suuret fluorimäärät aiheuttavat niin sanotun fluoroosin, joka lievimmillään tekee hampaisiin valkoisia laikkuja. Se on lähinnä esteettinen haitta, mutta pahimmillaan fluoroosi heikentää hampaan kiillettä.
Saat apteekistamme Salutem-hammastahnaa, joka on lapsille ja herkkään suuhun tarkoitettu fluorihammastahna. Se ei sisällä suuta ärsyttäviä maku- tai väriaineita eikä vaahtoutumista aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia.
Oikomishoitojen aikana lapsella voi käyttää lisäksi GUM Junior -suuvettä, joka antaa lisäsuojaa kehittyville hampaille. Mansikanmakuinen suuvesi sisältää fluoria, joka suojaa pysyviä hampaita ja tukee kiilteen kehittymistä.
Ksylitolilla on monia suun terveyttä edistäviä vaikutuksia
Ksylitolivalmisteet ovat tärkeä osa suuhygieniaa. Ksylitolin käyttö kannattaa aloittaa esimerkiksi ksylitolipastilleilla heti ensimmäisten hampaiden puhjettua.
Ksylitoli sekä ehkäisee hampaiden reikiintymistä että korjaa jo alkaneita kiillevaurioita. Ksylitolivalmisteiden käytöllä ei kuitenkaan voi korvata hampaiden harjausta eikä muuta suuhygieniaa.
Säännöllisellä ksylitolin käytöllä on todettu lapsilla myös muita terveysvaikutuksia, kuten äkillisen välikorvatulehduksen riskin väheneminen.
Ksylitolin teho perustuu siihen, että kariesta aiheuttavat bakteerit eivät pysty käyttämään sitä ravinnokseen samalla tavoin kuin sokeria. Ksylitoli siis ehkäisee reikiintymistä aiheuttavien kariesbakteerien kasvua suussa. Lisäksi ksylitoli vähentää plakin määrää ja sen tarttuvuutta hampaiden pinnalle.
Ksylitoli vaikuttaa suun terveyteen myös vähentämällä suun kuivuutta. Kun syljeneritys on vähentynyt, myös kariesbakteerien määrä suussa lisääntyy. Lapsella kuiva suu voi johtua esimerkiksi käytössä olevasta lääkityksestä tai suuhengityksestä. Voit lukea lisää suun kuivumisesta ja kuivan suun hoidosta täältä (Suu ja hampaat, Kuiva suu).
Apteekkimme Täysksylitolipastillit on makeutettu 100 prosenttisesti ksylitolilla. Ne sopivat koko perheen päivittäiseen käyttöön. Suositeltu ksylitolin päiväannos, 5 grammaa ksylitolia, täyttyy nauttimalla yhdeksän pastillia.
Täysksylitolipastilleja on saatavilla eri makuisina: Bansku Banaani, Marja Mansikka ja Paavo Päärynä. Apteekkimme Täysksylitolipastillit on kotimainen, Hämeenlinnassa valmistettu Avainlipputuote.
Aftat – kivuliaat suun haavaumat ovat vaarattomia
Aftat ovat suun haavaumia, jotka paranevat yleensä ilman hoitoa kahdessa viikossa. Aftat eivät ole riippuvaisia suuhygieniasta, vaan niiden taustalla on perinnöllinen alttius. Ne ovat tyypillisiä lapsuudessa, mutta vähenevät yleensä iän myötä.
Jos lapsella on taipumus saada aftoja, on hyvä välttää ruokavaliossa esimerkiksi tomaattia ja pähkinöitä sekä hampaiden pesussa erityisesti natriumlauryylisulfaattia sisältävää hammastahnaa. Aftoja voi esiintyä myös raudan, foolihapon tai B12-vitamiinin puutostiloissa sekä esimerkiksi keliakiassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
Aftojen hoitoon tarkoitetut valmisteet lievittävät oireita, mutta eivät varsinaisesti paranna aftoja. Yli 12-vuotiaat voivat huuhdella suuta antibakteerisella klooriheksidiiniliuoksella. Jos afta aiheuttaa särkyä, voi käyttää myös kipulääkettä. Voit lukea lisää lapsen kivunhoidosta täältä (Lasten kivun ja flunssan hoito).
Lapsille sopivia aftanhoitotuotteita ovat esimerkiksi GUM® AftaClear ja Aftex Aloclair -tuotesarjojen tuotteet. Ne lievittävät aftojen aiheuttamaa kipua ja muodostavat limakalvolle suojaavan kalvon. Molemmista sarjoista löytyy aftan tai haavauman päälle levitettävä geeli sekä suihkutettava spray.
Voit kysyä neuvoja aftojen hoitoon apteekkimme henkilökunnalta. Jos aftat haittaavat lapsen syömistä tai puhumista tai jos kipu ei lievene särkylääkkeillä, on syytä selvittää tilannetta tarkemmin hammaslääkärissä. Lisäksi suun tilanne on hyvä tarkastuttaa, jos aftat eivät parane itsehoidolla normaalissa parin viikon ajassa tai jos ne uusiutuvat herkästi.
Vauvat - Lapset - Äidit ja raskaus >>>
Kortisonivoiteet ja geelit >>>