Kuiva suu - Suun kuivuminen

Kuiva suu - Suun kuivuminen

Syljenkorvikkeet (Bioxtra, Gum) hoitavat kuivaa suuta

Kuiva suu voi johtua sairauksista tai lääkkeistä, mutta syljeneritys vähenee myös luonnostaan iän myötä. Syljenerityksen väheneminen heikentää suun terveyttä. Syljeneritystä voi lisätä syömällä pureskelua vaativia ruokia, ksylitolivalmisteilla sekä apteekkimme syljenkorvikkeilla.  

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 37

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 37

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Kuiva suu - suun kuivuminen

Kuiva suu voi johtua sairauksista tai lääkkeistä, mutta syljeneritys vähenee myös luonnostaan iän myötä. Myös tukkoisen nenän aiheuttama suuhengitys kuivattaa suun limakalvoja. Kuiva suu tuntuu tahmealta, kurkussa voi olla palan tunne ja nieleminen voi olla vaikeaa. Syljen tehtävä on puhdistaa ja suojata suuta ja nielua. Syljellä on myös mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Koska syljenerityksen väheneminen heikentää suun terveyttä, kuivasuisen tulee kiinnittää erityistä huomiota suuhygieniaan. Syljeneritystä voi lisätä syömällä pureskelua vaativia ruokia ja käyttämällä ksylitolivalmisteita. Apteekistamme saat myös kuivan suun hoitoon tarkoitetut syljenkorvikkeet (Bioxtra, Gum, Biotene). 

Koska syljenerityksen väheneminen aiheuttaa suutulehduksia ja altistaa hampaiden reikiintymiselle, kuivasuisen tulee kiinnittää erityistä huomiota suuhygieniaan. Hammastahnaksi tulee lisäksi valita tahna, joka ei sisällä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia (Salutem). Löydät täältä apteekkimme kuivan suun hammastahnat. 

Kuivan suun tunnistaa suun tahmeudesta, poikkeavasta mausta suussa, kielikivusta, palan tunteesta kurkussa, pahanhajuisesta hengityksestä ja ruoan nielemisen vaikeudesta. Myös puhuminen voi tuntua kuivan suun takia hankalalta. 

Kuivan suun hoitona on syljenerityksen lisääminen. Syljeneritystä voi lisätä esimerkiksi syömällä pureskelemista vaativia ruokia, käyttämällä säännöllisesti ksylitolivalmisteita, erityisesti ksylitolipurukumia, sekä juomalla vettä ja huuhtelemalla suuta vedellä. 

Suun kostutukseen voi käyttää myös apteekkimme suunkostutusliuoksia ja geelejä (Bioxtra, Gum, Biotene). Suun kautta hengittämistä voi vähentää käyttämällä nenätippoja, jotka avaavat tukkoista nenää ja kostuttavat nenän kuivia limakalvoja. Voimakkaiden suuvesien käyttöä ei suositella, koska ne voivat ärsyttää kuivan suun limakalvoja.  

Kuiva suu voi johtua sairauksista tai lääkkeistä

Kuiva suu on harmillinen vaiva, joka voi lisätä hampaiden reikiintymistä ja aiheuttaa suun tulehduksia. Syljeneritys vähenee luonnollisesti iän myötä, mutta kuiva suu voi olla myös sairauden oire tai johtua käytössä olevasta säännöllisestä lääkityksestä. 

Kuivan suun oireita aiheuttavat esimerkiksi reumasairaudet, diabetes, Parkinsonin tauti, anoreksia ja sylkirauhassairaudet. Suuta kuivattavia lääkkeitä ovat muiden muassa osa psyykenlääkkeistä, antihistamiinit, nesteenpoistolääkkeet, A-vitamiinin johdokset sekä psoriaasilääke. 

Jos epäilet suun kuivumisen johtuvan käyttämistäsi lääkkeistä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Lääkkeitä ei tule lopettaa omatoimisesti. 

Suun kuivumista aiheuttavat sairauksien ja lääkkeiden lisäksi syöpähoidot, vaihdevuodet sekä suuhengitys, joka voi johtua nenän tukkoisuudesta tai nenänielun rakenteesta.

Kuivan suun hoito kotikonstein ja syljenkorvikkeilla 

Kuivaa suuta voi hoitaa monilla kotikonsteilla. Syljeneritystä voi lisätä syömällä pureskelua vaativia ruokia kuten kasviksia ja pähkinöitä. Suun kostuttamiseksi on hyvä käyttää janojuomana vettä ja suuta voi huuhdella vedellä. 

Kun syljeneritys on vähentynyt, kariesbakteerien määrä suussa lisääntyy. Ksylitolipurukumin käyttö lisää syljeneritystä ja auttaa myös sitä kautta ehkäisemään reikien syntymistä. Erityisesti kuivasuisten on hyvä ottaa ksylitolivalmisteet osaksi arkea. Voit lukea lisää ksylitolivalmisteista täältä (Suu ja hampaat, Ksylitolivalmisteet).

Suun huuhteluun voi käyttää veden sijasta myös ruokaöljyä tai Ceridal-ihoöljyä sekä apteekistamme saatavia suunkostutusliuoksia ja -geelejä.

Bioxtra Kosteuttava geeli on niin sanottu syljenkorvike, joka vahvistaa syljen vastustuskykyä ja pitää yllä suun normaalia pH-tasoa. Se vähentää kuivan suun oireita useiden tuntien ajan. Bioxtran geeliä suositellaan käytettäväksi etenkin ennen nukkumaan menoa. Vastaavanlaisia tuotteita ovat Biotene Oralbalance ja Gum Hydral -geelit.

Biotene-suuvesi on alkoholiton ja se on suunniteltu kuivan suun hoitoon. Kuivasuisen kannattaa valita suuvesi huolella, sillä osa suuvesistä voi ärsyttää kuivan suun limakalvoja. 

Saat apteekistamme myös kuivan suun hoitoon tarkoitetut imeskelytabletit. Kotimainen Dentiplus Raikas -imeskelytabletti lisää syljeneritystä ja vahvistaa hammaskiillettä. Salivin Nordic Fresh on sokeriton suun kuivumisoireisiin kehitetty imeskelytabletti, joka sisältää myös fluoria ja ksylitolia. 

Kuivasuiselle on olemassa myös hammastahnoja, jotka on suunniteltu kuiville limakalvoille. Kuivan suun hammastahnoja löydät esimerkiksi Bioxtran, Biotenen ja Apteqin tuotesarjoista. 

Jos suun kuivuminen johtuu suuhengityksestä, nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla voi helpottaa nenän kautta hengittämistä ja vähentää suun kuivumisoireita. Voit lukea lisää tukkoisen tai kuivan nenän hoidosta täältä (Silmät, korvat ja nenä, Nenä).