Korva

Korvakipu ja korvien kutina – miten niitä hoidetaan? 

Korvakipu voi olla oire korvatulehduksesta, mutta se voi olla myös esimerkiksi niskojen, leukanivelen tai nielun vaivoista johtuvaa säteilykipua. Korvien kutina on yleinen oire, joka johtuu yleensä korvakäytävän ihon kuivumisesta. Korvien kutinaa tai kipua voi lievittää ensiapuna apteekistamme saatavilla itsehoitolääkkeillä, mutta pitkään jatkuvan kutinan tai korvakivun syy on hyvä selvittää lääkärillä. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 23

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
 1. 3M KORVATULPAT 1100P VAAHTOMUOVIA 2 paria
  Tarjoushinta 2,58 € Normaalihinta 3,21 €
 2. Audispray Adult 50 ml
  Tarjoushinta 11,67 € Normaalihinta 14,50 €
 3. Audispray Junior 25 ml
  Tarjoushinta 11,33 € Normaalihinta 14,08 €
 4. AURIFEN KORVATIPAT 7 G
  Tarjoushinta 10,27 € Normaalihinta 12,76 €
 5. CLEAR EAR VETTÄ IMEVÄT KORVATULPAT 5 paria (10 kpl)
  Tarjoushinta 9,03 € Normaalihinta 11,22 €
 6. EARPLANES KORVATULPAT L X1 PARI
  Tarjoushinta 10,45 € Normaalihinta 12,98 €
 7. EARPLANES KORVATULPAT S X1 PARI
  Tarjoushinta 10,45 € Normaalihinta 12,98 €
 8. Foemina Korvapumppu koko 2 1 kpl
  Tarjoushinta 6,32 € Normaalihinta 7,85 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

 1. Macks silikonikorvasuoja aikuisille 2 paria
  Tarjoushinta 6,08 € Normaalihinta 7,55 €
 2. Macks silikonikorvasuoja lapsille oranssi 6 paria
  Tarjoushinta 8,73 € Normaalihinta 10,84 €
  Ei varastossa
 3. Otinova korvasuihke 15 ml
  Tarjoushinta 12,22 € Normaalihinta 15,18 €
 4. OTOCUR KIDS TIPPA 25 ML
  Tarjoushinta 13,81 € Normaalihinta 17,16 €
 5. Otocur suihke X30 ml
  Tarjoushinta 13,52 € Normaalihinta 16,80 €
 6. OTOPLUG SILIKONIKORVAKITTI SUOMALAINEN 1 PARI
  Tarjoushinta 8,77 € Normaalihinta 10,89 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 23

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Korvien kutina johtuu yleensä korvakäytävän ihon kuivumisesta ja siitä johtuvasta ihon ärtymisestä. Kutiavia korvia hoidetaan korvasuihkeilla ja -öljyillä (esimerkiksi Otinova-korvasuihke). Jos oireilu ei helpota muutamassa viikossa, on hyvä käydä lääkärissä. Korvien kutina voi johtua myös kroonisesta korvakäytävätulehduksesta.

Aikuisten korvakipu johtuu yleensä välikorvaan flunssan ja niistämisen yhteydessä joutuneesta limasta ja ilmanpaineesta. Aikuisilla on harvemmin välikorvan tulehdusta, joka taas on lasten yleinen korvakivun syy. 

Pitkittyvän korvakivun syy on yleensä ulkokorvan tai korvakäytävän tulehdus. Ohimenevää kipua voivat aiheuttaa kylmä ilma tai äkilliset paineenvaihtelut. Jos paineenvaihtelu aiheuttaa tärykalvon vaurioitumisen, kipu voi kestää pidempään.

Tilapäistä korvakipua voi hoitaa särkylääkkeillä ja korvatipoilla, mutta pitkään jatkuneen tai voimistuneen korvakivun syy on selvitettävä lääkärissä. Lapsen korvakivut tulee aina hoitaa lääkärissä. Voit lukea lisää korvakivusta, korvatulehduksesta ja niiden hoidosta täältä (Korvakipu).

Verinen vuoto korvakäytävästä liittyy aina kudosvaurioon ja vaatii lääkärinhoitoa, ellei verenvuoto johdu korvan raapaisusta. Jos vuoto alkaa kovan päähän kohdistuneen iskun jälkeen, se voi olla merkki kallon luiden murtumasta. 

Jos korvasta tulee kellanruskeaa vuotoa, eikä korvassa tunnu kipua, voi vuoto olla korvaan joutunutta vettä, jonka korvavaha on värjännyt. Muun värinen vuoto, johon liittyy korvakipua, on yleensä korvakäytävän tulehduksen oire. Korvasta vuotava erite voi olla myös merkki tärykalvon puhkeamisesta. 

Korvatukoksia ehkäistään korvaöljyillä – Audispray, Remo-Wax

Korvavahan eli vaikun aiheuttama tukos korvassa on yleinen ongelma. Korvavahan tehtävä on suojella korvakäytävän ihoa. Normaalisti värekarvat siirtävät korvavahaa korvakäytävän suulle, eikä korvia tarvitse erikseen puhdistaa. Jos vaha ei kulkeudu normaaliin tapaan pois korvakäytävästä, korva voi mennä tukkoon.

Myös nuha ja allergia voivat joskus häiritä vahan normaalia kulkeutumista korvakäytävän suulle. Korvien lukkiutuminen voi johtua myös korvaan menneestä vedestä tai korvatulehduksesta.

Korvatukoksen oireita: 

- paineen tunne korvassa, korvan lukkiutuminen, korva lukossa

- kuulon heikkeneminen

- tasapainoaistin heikkeneminen

Akuutissa korvakäytävätulehduksessa eli korvatulehduksessa oireina on korvatukoksen lisäksi korvakipua, nuhaa tai kuumetta. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on lähinnä kutina ja hilseily. 

Tukkeutunutta korvaa voi yrittää avata itsehoitovalmisteilla, eli vahaa liuottavilla tipoilla ja suihkeilla. Vahaa ei tule yrittää poistaa esimerkiksi vanupuikolla, sillä se työntää vahan syvemmälle korvaan ja voi tukkia korvakäytävän vielä pahemmin. 

Saat apteekistamme korvatukoksen hoitoon esimerkiksi Audispray Adult ja Junior -merivesiliuossuihkeen, Otocur-suihkeen ja Otocur Kids -tippoja sekä Remo-Wax-korvasuihkeen ja -tippoja. Korvatukoksia voi ennaltaehkäistä käyttämällä samoja vahaa liuottavia itsehoitovalmisteita. 

Jos korvien tukosta ei saa auki kotikonstein tai jos oireena on myös kovaa kipua tai kuumeilua, on syytä mennä lääkäriin. Vahatulppa voidaan poistaa lääkärissä imemällä tai korvahuuhtelulla.

Krooninen korvakäytävätulehdus aiheuttaa kutinaa

Krooninen korvakäytävätulehdus johtuu yleensä ihovauriosta, jonka taustalla on psoriaasi tai allerginen ihottuma. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on yleensä korvan kutina ja hilseily.

Oireita voi hoitaa alkuun itsehoitovalmisteilla, korvalääketipoilla (esimerkiksi Otiborin), joissa on boorihappoa ja alkoholia. Lääkärissä on syytä käydä, jos oireet pitkittyvät ja häiritsevät arkea. 

Kroonista korvakäytävätulehdusta voi ennaltaehkäistä hoitamalla korvia. Veden pääsyä korviin on hyvä yrittää välttää. Korvat ja korvakäytävät tulee kuivata saunomisen ja uimisen jälkeen esimerkiksi hiustenkuivaajalla matalalla lämmöllä. 

Jos korvakäytävätulehdukset toistuvat uimisen jälkeen, voi korviin laittaa ennen ja jälkeen uimista korvalääketippoja, jotka sisältävä boorihappoa ja alkoholia (Otiborin). Myös korvatulppia voi käyttää, mutta ne saattavat ärsyttää korvakäytävän ihoa. 

Korvien lukkiutuminen johtuu yleensä flunssasta

Korvien lukkiutuminen johtuu yleensä tavallisesta flunssasta, joka tukkii välikorvaa ilmastoivan korvatorven. Korvat lukkiutuvat helposti myös esimerkiksi lentokoneen nousun tai laskun aikana, kun ilmanpaine vaihtuu.  Myös korvan vahatulppa voi kastuessaan aiheuttaa äkillisen korvan lukkiutumisen. Hampaiden öiden narskuttelukin voi johtaa korvien lukkiutumiseen.  

Välikorvan ja ulkoilman välisestä paineenvaihteluista johtuvaa korvien lukkiutumista voi kokeilla avata nieleskelemällä tai pitämällä nenästä kiinni ja puhaltamalla ilmaa korviin. 

Jos korvien lukkiutumisen yhteydessä on kovaa korvakipua tai kuumetta, on lääkäriin mentävä vuorokauden sisällä. 

Lukkiutuneita korvia ei suositella avattavaksi omatoimisesti flunssan yhteydessä, koska nuhaisena paineen tasausyritys voi johtaa liman kulkeutumiseen välikorvaan ja pahentaa tilannetta. Flunssan aikana tilannetta voi yrittää helpottaa nenätipoilla, jotka auttavat tasaamaan painetta välikorvan ja ulkoilman välillä.

Jos flunssa aiheuttaa usein korvien lukkiutumista, lentomatkaa on syytä harkita tarkkaan flunssan aikana. Ennen lentoa ja sen jälkeen on ainakin syytä käyttää nenätippoja, jotka helpottavat painetta.