Korvat
Korva lukossa, korvien humina ja soiminen
Korvan korvakäytävän vaivat ovat yleisiä. Korva voi mennä lukkoon, kun korvavaha ei syystä tai toisesta kulkeudu korvakäytävän suulle ja tukkii korvakäytävän. Korvien humina tai soiminen voi johtua kuulon vaurioitumisesta tai olla Ménièren taudin oire.
Korvat
Korvan korvakäytävän vaivat ovat yleisiä, mutta useimmiten helposti hoidettavissa. Joillakin ihmisillä esimerkiksi korvan lukkiutuminen on toistuva vaiva. Korvavaha kulkeutuu normaalisti itsestään korvakäytävän suulle, mutta jos näin ei tapahdu, vaha tukkii korvakäytävän ja korva lukkiutuu. Jos korvan vaivoihin liittyy lisäksi huimausta, korvan kipua tai vuotoa, on tilannetta selvitettävä tarkemmin lääkärissä.
Korvien soiminen johtuu yleensä sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioitumisesta, eivätkä nämä aistinkarvasolut uusiudu. Kuulosta on tärkeää huolehtia, sillä se ei vaurioiduttuaan palaudu. Vaikka kuuloa ei voi parantaa, korvien soimisesta voi päästä eroon niin sanotusti poisoppimalla.
Korvien humina tai soiminen voi olla myös Ménièren taudin oire. Siihen liittyy lisäksi huimauskohtauksia. Ménièren tautiin on olemassa oireita helpottavia lääkkeitä.
Korvan lukkiutuminen aiheuttaa ikäviä oireita, pahimmillaan tasapainoaisti heikkenee ja tulee huimausta. Jos korvavaha ei jostakin syystä kulkeudu luonnolliseen tapaan korvakäytävän suulle, vaha tukkii korvakäytävän ja korva lukkiutuu.
Korvakäytävän tukos avataan joko kotona vahaa liuottavilla korvatipoilla tai vaikeammissa tapauksissa lääkärin vastaanotolla. Osalla ihmisistä korvan lukkiutuminen on toistuva vaiva, ja silloin korvia kannattaa hoitaa viikoittain vahaa liuottavilla korvatipoilla.
Korva lukossa – ehkäise korvatukoksia korvatipoilla
Korvavahan tehtävä on suojella korvakäytävän ihoa. Normaalisti värekarvat siirtävät korvavahaa eli vaikkua korvakäytävän suulle, eikä korvia tarvitse erikseen puhdistaa. Korva siis huolehtii itse itsestään.
Korvavaha ei kuitenkaan aina kulkeudu normaaliin tapaan korvakäytävän suulle. Seurauksena on korvan lukkiutuminen, kun korvavaha tukkii korvakäytävän.
Korvavahan aiheuttama tukos korvassa on melko yleinen ongelma. Vaivaa hoidetaan vahaa liuottavilla korvatipoilla.
Korvan lukkoon menemisen syynä on usein flunssan tai allergian aiheuttama nuha, joka häiritsee vahan normaalia kulkeutumista korvakäytävän suulle. Korvien lukkiutuminen voi johtua myös korvaan menneestä vedestä tai korvatulehduksesta.
Osalla ihmisistä korvavaha ei kulkeudu itsestään korvakäytävän suulle korvan ahtaan rakenteen takia, ja vaha tukkii korvakäytävää normaalia herkemmin.
Korva lukossa, oireita:
- paineen tunne korvassa, korvan lukkiutuminen, korva lukossa
- kuulon heikkeneminen
- tasapainoaistin heikkeneminen
Korvan lukkiutuminen voi johtua myös akuutista korvakäytävätulehduksesta eli korvatulehduksesta. Silloin oireina on korvan lukkoon menemisen lisäksi korvan kipua, nuhaa tai kuumetta. Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on lisäksi kutina ja hilseily.
Lukkoon mennyttä korvaa voi yrittää avata itsehoitovalmisteilla, eli vahaa liuottavilla korvatipoilla ja -suihkeilla.Korvavahaa ei saa poistaa esimerkiksi vanupuikolla, eikä korvaa kaivaa muutenkaan, sillä sen seurauksena vaha työntyy syvemmälle korvaan ja voi tukkia korvakäytävän entistä pahemmin.
Saat apteekistamme korvatukoksen hoitoon esimerkiksi Audispray Adult ja Junior -merivesiliuossuihkeen, Otocur-suihkeen ja Otocur Kids -tippoja sekä Remo-Wax-korvasuihkeen ja -tippoja. Korvatukoksia voi ennaltaehkäistä hoitamalla korvaa näillä vahaa liuottavilla korvatipoilla kerran viikossa. Voit lukea lisää korvien säännöllisestä itsehoidosta täältä (Korvien puhdistus ja hoito).
Jos korvien tukosta ei saa auki kotikonstein tai jos oireena on lisäksi kovaa kipua korvassa tai kuumeilua, on mentävä lääkäriin tarkastuttamaan tilanne. Vahatulppa voidaan poistaa lääkärissä imemällä tai korvahuuhtelulla.
Jos korvan lukkoon meneminen tai korvakäytävätulehdukset toistuvat usein uimisen jälkeen, voi korviin laittaa ennen ja jälkeen uimista korvalääketippoja, jotka sisältävä boorihappoa ja alkoholia (Otiborin). Myös korvatulppia voi käyttää, mutta ne saattavat ärsyttää korvakäytävän ihoa.
Korvien soiminen eli tinnitus helpottuu poisoppimalla
Korvien soiminen eli tinnitus on yleinen vaiva, jota esiintyy jatkuvana noin 10 prosentilla väestöstä. Korvien soimisella tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei tule ulkoisesta äänestä. Korvissa soiva ääni voi kuulostaa esimerkiksi vinkuvalta, surisevalta tai humisevalta. Tinnitukseen ei aina liity kuulon alenemaa.
Korvien soiminen alkaa yleensä äkillisesti joko pitkäaikaisen metelille altistumisen seurauksena tai yksittäisestä voimakkaasta äänestä. Myös korvaan kohdistuva isku tai iän myötä heikentyvä kuulo voi aiheuttaa tinnitusta. Jos korvien soimiseen liittyy myös huimauskohtauksia, syynä voi olla Ménièren tauti.
Tinnitus johtuu sisäkorvan vauriosta, jonka syy jää usein tuntemattomaksi. Tavallisesti kyse on sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioitumisesta. Tätä vauriota ei voida parantaa, mutta korvien soimisen oireita on mahdollista helpottaa.
Korvien soiminen helpottaa yleensä paljon, kun ihminen saa tietää oireen olevan vaaraton. Myös vertaistuella on usein merkittävä oiretta helpottava vaikutus.
Tinnitusta voi hoitaa kotikonstein välttämällä oiretta pahentavia tekijöitä, kuten korvakäytävän tukkeutumista, fyysistä rasitusta, stressiä sekä tupakointia ja alkoholin käyttöä.
Osa ihmisistä kärsii tinnituksesta merkittävästi. Heillä korvien soiminen voi hankaloittaa keskittymistä ja nukahtamista ja aiheuttaa muistiongelmia. Voimakkaasta tinnituksesta kärsivän on hyvä käydä lääkärissä ja selvittää, millaisia hoitokeinoja korvissa kuuluviin ääniin voidaan kokeilla.
Korvien soimista voidaan hoitaa kognitiivis-behavioraalisilla ohjelmilla, eli esimerkiksi poisoppimiseen perustuvalla TRT-ohjelmalla. Häiritsevää korvien soimista voidaan pienentää myös lisäämällä taustaääniä.
Lääkärin tarkemmat tutkimukset ovat tarpeen, jos korvien soimiseen liittyy huimausta tai kuulon nopeaa alenemista tai jos oire on vain toisessa korvassa tai ääni kuuluu sydämen sykkeen tahdissa.
Korvien humina voi johtua Ménièren taudista
Korvien humina tai soiminen voi olla Ménièren taudin oire. Ménièren tauti on oireyhtymä, johon kuuluvat huimauskohtaukset, tasapaino-ongelmat, kuulon huononeminen, korvien soiminen ja paineen tunne korvissa.
Taudin syytä ei tunneta, mutta oireiden synty liittyy sisäkorvan lisääntyneeseen nesteeseen. Sairauden erottaa hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta huimauskohtausten pitkäkestoisuudesta ja niihin liittyvästä pahoinvoinnista sekä kuulon häiriöistä. Ménièren taudin huimauskohtaukset voivat kestää useita tunteja.
Ménièren tautia voidaan hoitaa lääkehoidoilla, jotka vähentävät oireita sekä huimauskohtausten aikana pahoinvointilääkkeillä. Myös tasapainokuntoutuksesta voi saada oireisiin apua. Itsehoitona käytetään vähäsuolaista ruokavaliota. Lisäksi oireita voi lieventää välttämällä laukaisevia tekijöitä kuten kahvin ja suklaan nauttimista sekä tupakointia.
Korvan kipu ja kutina – miten niitä hoidetaan?
Korvan kipu voi olla oire korvatulehduksesta, mutta se voi olla myös esimerkiksi niskojen, leukanivelen tai nielun vaivoista johtuvaa säteilykipua. Aikuisten korvakipu johtuu yleensä välikorvaan flunssan ja niistämisen yhteydessä joutuneesta limasta ja ilmanpaineesta. Aikuisilla on harvemmin välikorvan tulehdusta, joka on lasten korvakivun yleinen syy.
Pitkittyvän korvakivun syy on yleensä ulkokorvan tai korvakäytävän tulehdus. Ohimenevää kipua voivat aiheuttaa myös kylmä ilma tai äkilliset paineenvaihtelut. Jos paineenvaihtelu aiheuttaa tärykalvon vaurioitumisen, kipu voi kestää pidempään.
Korvan kipua voi hoitaa alkuun apteekistamme saatavilla itsehoidon särkylääkkeillä ja korvatipoilla, mutta pitkään jatkuva tai voimistuva korvan kipu vaatii lääkärin tutkimuksia. Lapsen korvakivun syy tulee aina selvittää lääkärissä. Voit lukea lisää korvakivusta, korvatulehduksesta ja niiden hoidosta täältä (Korvakipu).
Korvan kutina on yleinen oire, joka johtuu yleensä korvakäytävän ihon kuivumisesta ja siitä johtuvasta ihon ärtymisestä. Korvan kutinaa voi hoitaa alkuun apteekistamme saatavilla itsehoitolääkkeillä, korvasuihkeilla ja -öljyillä (esimerkiksi Otinova-korvasuihke).
Jos korvan kutinaoire ei helpota muutamassa viikossa, syy on hyvä selvittää lääkärissä. Korvan kutina voi johtua myös kroonisesta korvakäytävätulehduksesta. Voit lukea lisää kroonisesta korvakäytävätulehduksesta täältä (Korvakipu).