Kuivat silmät

Kuivat silmät hoidetaan kostuttavilla silmätipoilla

Kuivat silmät on aikuisten silmäoireiden yleisin syy. Noin 40 % ihmisistä kärsii silmien kuivumisesta jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivien silmien oireita ovat yleensä silmien kutina, vuotaminen ja väsyneisyyden tunne. Kuivia silmiä voi hoitaa apteekistamme saatavilla itsehoitotuotteilla, silmätipoilla ja silmägeeleillä, esimerkiksi Bepanthen Eye ja Thealoz duo -silmätipoilla tai Oftagel-silmägeelillä.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 54

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 54

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Kuivasilmäisyys johtuu joko siitä, että kyynelneste ei erity normaaliin tapaan, tai siitä, että kyynelnestettä haihtuu liikaa. Useimmiten kuivasilmäisyyden taustalla on kyynelnesteen liiallinen haihtuminen. 

Kyynelnesteen tarkoitus on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pintaa, ja kun tätä ei tapahdu, silmät oireilevat monin tavoin. Silmätipat ja -geelit kosteuttavat ja voitelevat silmiä, mikä helpottaa oireita.

Kyynelnesteen erittymisen häiriintyminen tai liiallinen haihtuminen voi johtua monista eri syistä. Kun kyynelnesteen määrä, koostumus tai sen leviäminen silmän pinnalle jollakin tavalla muuttuu, tulee kuivasilmäisyyden oireita. 

Silmien kuivuminen, yleisimpiä syitä:

- näyttöpäätetyö

- kuiva sisäilma 

- ilmastointi

- sairaudet (diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, reuma)

- lääkkeet (antihistamiinit, psyykenlääkkeet, verenpainelääkkeet ja hormonihoito)

- ikääntyminen

- piilolinssien käyttö

- pöly

Mitkä ovat kuivasilmäisyyden oireet?

Kuivasilmäisyyttä esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä, mutta useimmiten se on keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaiva. Naisilla on kuivasilmäisyyttä enemmän kuin miehillä. 

Lapsilla silmien kuivuus on harvinaista ja se liittyy yleensä johonkin muuhun sairauteen. 

Kuivasilmäisyyden oireita:

- silmien kutina, vuotaminen tai punoitus

- roskan tunne silmissä

- polttava tunne silmissä

- väsyneisyyden tunne silmissä

- näöntarkkuuden vaihtelu 

- valonarkuus

- päänsärky

Miten hoitaa kuivasilmäisyyden oireita?

Koska kyynelnesteen tarkoitus on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pintaa, kuivan silmän oireita hoidetaan kosteuttavilla silmätipoilla ja -geeleillä. 

Myös katupölyn takia ärtyneen silmän hoito kostuttavilla tipoilla on silmille hyväksi, koska kostutustipat myös huuhtelevat silmän pintaa ja poistavat epäpuhtauksia. 

Lievän kuivasilmäisyyden oireita voi hoitaa apteekkimme itsehoitotuotteilla, kostuttavilla silmätipoilla ja -geeleillä, esimerkiksi Bepanthen Eye ja Thealoz duo -silmätipoilla tai Oftagel-silmägeelillä. Kostutustippoja käytetään myös esimerkiksi kaihileikkauksen jälkeen.

Alkuun kokeillaan yleensä kevyempiä silmätippoja. Geelimäiset tipat ja silmävoiteet sopivat parhaiten yöaikaiseen käyttöön, koska ne voivat samentaa näköä hetkellisesti. 

Sopivat silmätuotteet löytyvät kokeilemalla. Saat apua silmätippojen valinnassa apteekkimme farmaseuteilta. 

Jotkin lääkkeet (antihistamiinit, psyykenlääkkeet, verenpainelääkkeet ja hormonit) voivat kuivattaa silmiä. Lääkkeitä ei kuitenkaan tule lopettaa oma-aloitteisesti kuivasilmäisyyden takia, vaan silmäoireista on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Kuivasilmäisyys altistaa silmätulehdukselle, minkä vuoksi oireita on tärkeä hoitaa.

Jos itsehoitotuotteet eivät helpota oireita, on hyvä käydä lääkärissä ja selvittää tarkemmin, mistä kuivasilmäisyys johtuu. 

Kostuttavat silmätipat ja -geelit kuivasilmäisyyden hoitoon

Monilla valmistajilla on tuotemerkkejä (Bevita Eye, Ophtim, Systane, Puro) joista löytyy useita erilaisia silmänhoitotuotteita, esimerkiksi tippoja ja geelejä. 

Hypromelloosi, karbomeeri ja karmelloosinatrium ovat kaikki aineita, jotka korvaavat silmän luonnollisen kyynelnesteen. Hyprosan- ja Artelac-tipat sisältävät hypromelloosia, Oftagel- ja Viscotears-silmägeelit sisältävät karbomeeriä ja Celluvisc-silmätipat sisältävät karmelloosinatriumia. 

Povidoni toimii hiukan toisella tavalla kuin muut kostuttavien silmätippojen vaikuttavat aineet. Povidonia sisältävät Oculac-silmätipat estävät kosteuden haihtumista kuivien silmien pinnalta ja sidekalvolta. 

Systane Balance on voiteleva silmätippa, joka antaa silmille suojaa ja lievitystä ilman näön sumenemista. Systane Balancen ainesosat auttavat etenkin Meibomin rauhasten toimintahäiriön eli MGD:n aiheuttamiin oireisiin. Voidaan käyttää aina tarvittaessa. 

Bepanthen Eye -kostutustipat ärtyneille silmille 

Bepanthen Eye -kostutustipat on tarkoitettu kuiville, ärtyneille ja väsyneille silmille, joiden oireita ovat esimerkiksi kutina, vetistely tai roskan ja hiekan tunne silmissä sekä näön tarkkuuden vaihtelu. Kostutustipat sisältävät dekspantenolia ja hyaluronihappoa. 

Bepanthen Eye -tippoja käytetään 1–2 tippaa kumpaankin silmään 3-4 kertaa päivässä tarpeen mukaan

Oftagel-silmägeeli korvaa luonnollista kyynelnestettä 

Oftagel-silmägeeli on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa, joissa silmän oman kyynelnesteen tuotanto on vähentynyt tai koostumus muuttunut niin, että silmän kuivuminen aiheuttaa oireita. Oftagelin vaikuttava aine on karbomeeri 974P, joka lisää silmätipan viskositeettia. Silmän ärsytysoireet vähenevät, kun tipan kontaktiaika silmän pinnalla on karbomeerin ansiosta pidempi.

Oftagelia on saatavana sekä säilöntäaineettomia kerta-annospipetteinä että silmätippapullossa. Säilöntäaineettomien tuotteiden käyttöä suositellaan etenkin pitkäaikaisen päivittäisen käytön yhteydessä. Säilöntäaineettomia kerta-annostippoja voi käyttää myös piilolinssien kanssa. 

Oftagelia tiputetaan silmään yksi tippa 1–4 kertaa vuorokaudessa oireiden vaikeusasteen mukaan. Oftagel-silmägeelin käyttöön voi liittyä ohimenevää lyhytaikaista näön sumentumista, lievää kirvelyä tai paikallista ärsytystä.

Thealoz duo on kaksivaikutteinen silmätippaliuos

Thealoz duo on kaksivaikutteinen, säilöntäaineeton silmätippaliuos, joka vähentää kuivasilmäisyyden oireita ja korjaa sen mahdollisesti aiheuttamia vaurioita. 

Thealoz duo on tarkoitettu keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Se sisältää synteettistä trehaloosia ja hyaluronihappoa. Se on ainoa kuivasilmäisyyden hoitoon tarkoitettu tuote, joka suojaa silmän epiteelisoluja ja lisää kyynelkalvon paksuutta.

Thealoz duo on säilöntäaineeton silmätippaliuos, joten sitä voi käyttää piilolinssien kanssa. Liuos säilyy sitävarten kehitetyssä pullossa steriilinä ennen avaamista ja kolme kuukautta avaamisen jälkeen. Annostus on yksi tippa kumpaankin silmään 4–6 kertaa vuorokaudessa.

Artelac-silmätipat kostuttavat ja voitelevat 

Artelac-silmätipat ovat kostutustippoja, joita käytetään silmän pinnan kuivumisesta johtuvien oireiden hoitoon. Kostuttavat Artelac-silmätipat lisäävät silmän pinnalla olevan nesteen määrää ja voitelevat silmiä ja silmäluomia. 

Artelac-silmätippojen vaikuttava aine on hypromelloosi. Tippoja on saatavana sekä säilöntäaineettomina kerta-annospipetteinä että silmätippapullossa. Tavanomainen annos on yksi tippa silmään 3–5 kertaa päivässä tai tarvittaessa useamminkin. Artelac-silmätipat voivat aiheuttaa hetkellistä näön sumenemista tai lievää kirvelyä. 

Säilöntäaineettomia Artelac-kerta-annospipettejä voi käyttää piilolinssien kanssa. Jos käytät piilolinssejä pullossa olevan silmätippaliuoksen kanssa, poista linssit silmistä ennen silmätippojen tiputtamista ja laita ne takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua. 

Jos käytät jotain muuta silmään laitettavaa valmistetta, odota vähintään 5 minuuttia eri valmisteiden välillä ja laita Artelac viimeisenä. 

Muita kostutustippoja kuivien silmien oireiden hoitoon

Bevita Eye Pro -silmätipat lievittävät ympäristötekijöistä, silmiin kohdistuvista stressitekijöistä tai mekaanisista syistä johtuvaa kuivuutta, polttavaa tunnetta tai roskan tuntua. Yksi tippa silmään tarpeen mukaan useitakin kertoja päivässä.

Bevita Eye A -silmävoide on A-vitamiinia sisältävä, säilöntäaineeton yöaikaiseen käyttöön tarkoitettu silmävoide. Bevita Eye A on tarkoitettu vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon ja lievittämään pitkäkestoisesti kuivasilmäisyyden oireita. Tipat laitetaan kerran vuorokaudessa yön ajaksi.

HYABAK on hypotoninen liuos, joka on tarkoitettu lievän ja keskivaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Sitä voi käyttää myös piilolinssien kanssa. HYABAK sisältää hyaluronihappoa ja aktinokinolia. Käytetään yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää tarvittaessa.

Iiris-silmätipat on kehitetty kuivien, ärtyneiden ja väsyneiden silmien hoitoon. Iiris-tipat voitelevat, kosteuttavat ja korjaavat silmän pintaa. Tipat sopivat käytettäväksi myös piilolinssien kanssa ja esimerkiksi taittovirhekirurgian jälkitiloissa. Annostellaan 1–2 tippaa kumpaankin silmään.

Ophtim Eye Day&Night on steriili, säilöntäaineeton silmätippavalmiste, joka sisältää 15 kpl Ophtim Eye Day ja 15 kpl Ophtim Eye Night uudelleen suljettavaa pipettiä. Tuote sopii käytettäväksi piilolinssien kanssa.

Ophtim Eye Day -tipat: 1 tippa hoidettavaan silmään 2–3 kertaa päivässä tarpeen mukaan. Ophtim Eye Nigh -tipat: 1 tippa hoidettavaan silmään 2–3 kertaa illan aikana tai yöksi tarpeen mukaan.

Puro Suoja on keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden oireiden ja vaurioiden hoitamiseen ja ehkäisemiseen tarkoitettu lipidi-mikroemulsio-silmätippa. Sitä annostellaan yksi tippa kumpaankin silmään 3–4 kertaa päivässä.

Tietokonetyöskentely ja kuivat silmät 

Kuivat silmät vaivaavat usein ihmisiä, jotka työskentelevät pitkiä aikoja näyttöpäätteellä. 

Tietokoneella työskentelevälle tauot ovat helppo keino yrittää lievittää kuivasilmäisyyden oireita omatoimisesti. Näyttöpäätteellä on hyvä opetella pitämään tiheästi (15–30 minuutin välein) pieniä taukoja. 

Tauolla katse kohdistetaan hetkeksi kauemmas esimerkiksi ikkunasta ulos. Lisäksi tauolla voi jumpata hetken: verenkierron paraneminen ja kasvojen lihasten jännitysten rentouttaminen parantavat myös silmien hyvinvointia. 

Jos silmät oireilevat tauottamisesta ja jumpasta huolimatta, voi kuivien silmien oireita helpottaa kostuttavilla silmätipoilla. Tippoja kannattaa käyttää säännöllisesti ja usein, esimerkiksi 4–6 kertaa vuorokaudessa. 

Kostuttavien silmätippojen käytöstä ei ole haittaa, sillä ne eivät vaikuta silmän omaan kyynelnesteen tuotantoon. 

 

 

Piilolinssinesteet  >>>