Kipugeeli on turvallinen valinta kivun hoitoon  

Iholle kipukohtaan levitettäviä kipulääkevoiteita ja -geelejä sekä kipulaastareita käytetään niveliin ja lihaksiin liittyvissä kiputiloissa. Ne sopivat lievittämään erilaisten urheiluvammojen, kuten nyrjähdysten ja venähdysten aiheuttamia tai liikarasituksesta johtuvia lihas- ja nivelkipuja. Paikallisia kipuvalmisteita voidaan määrätä myös nivelreuman tai nivelrikkokivun lyhytaikaiseen hoitoon.

View as Ruudukko Luettelo

2 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

2 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Ketoprofeenia käytetään lisäksi migreenin, nivelreuman, selkärankareuman, nivelrikon ja kihtikivun itsehoitoon sekä lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta.

Saat apteekistamme ketoprofeenia tuotenimillä Ketorin ja Keto. Molemmissa valmisteissa on 25 mg:aa ketoprofeenia.

Ketorin ja Keto – vaikuttavana aineena ketoprofeeni

Ketorin (25 mg) ja Keto (25 mg) tablettien vaikuttavana aineena on ketoprofeeni. Ketorin sopii esimerkiksi tilapäisten kipu- ja kuumetilojen, lihas- ja nivelkipujen, päänsäryn, reumasäryn, kuukautiskipujen ja hammassäryn hoitoon. Ketoprofeenivalmisteita on saatavilla tabletteina ja kuumaan veteen liuotettavana jauheena.

Sekä Keton että Ketorinin enimmäisannostus on aikuisille ja yli 12-vuotiaille yksi tabletti 1–3 kertaa vuorokaudessa. Enimmäisannosta (kolme tablettia vuorokaudessa) ei saa ylittää, eikä muita tulehduskipulääkkeitä tule käyttää yhtä aikaa näiden lääkkeiden kanssa. Ketorin ja Keto tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää alle 12-vuotiailla muuta kuin lääkärin määräyksestä.

Kuten muutkin tulehduskipulääkkeet ketoprofeeni saattaa ärsyttää vatsaa. Ketoprofeeni on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä.

Ketorin- ja Keto-tabletit otetaan nesteen kanssa. Ruokailu ei vaikuta lääkeaineen imeytymiseen, mutta ruuansulatuskanavan ärsytyksen vähentämiseksi lääke on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä.

Ketoprofeenin liikakäytöstä mahahaava tai lääkepäänsärky

Ketoprofeenilla on samat haittavaikutukset kuin muilla tulehduskipulääkkeillä, eli ruuansulatuskanavan häiriöt, kuten ylävatsavaivat, pahoinvointi, vatsakipu ja oksentelu.

Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat estämällä kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden (prostanoidien) syntyä elimistössä. Tulehduskipulääke estää samalla myös hyödyllisten välittäjäaineiden tuotantoa, minkä vuoksi lääke aiheuttaa haittavaikutuksia.

Ketoprofeeni voi aiheuttaa liikaa käytettynä haavauman mahaan tai suolistoon. Koska mahahaava on usein alkuun oireeton, ketoprofeenin käytön turvallisuutta ei voi ennustaa sen perusteella, aiheuttaako lääke oikein käytettynä mahaoireita. Joskus ensimmäinen haittavaikutuksen oire on vakava suolistoverenvuoto, jonka seurauksena tulee verisiä oksennuksia ja uloste on värjäytynyt tummaksi.

Mahahaavan tyypillisin ensioire on ylävatsalla tuntuva jäytävä tai polttava kipu. Se voi aiheuttaa säteilykipua myös selkään tai hartioihin. Kipu on usein voimakkaimmillaan öisin ja syöminen helpottaa oireilua. Lisäksi voi esiintyä närästystä, oksentelua ja haavauman verenvuodosta johtuvaa ulosteen tummumista.

Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja mahatulehdus voi olla myös oireeton. Äkillinen ja voimakas ylävatsan kipu on merkki mahan seinämän puhkeamisesta. Se vaatii välitöntä hoitoa.

Liiallinen ketoprofeenin käyttö voi aiheuttaa myös lääkepäänsäryn. Sen tunnistaa aamuyöllä alkavasta särystä, joka on erilaista kuin särky, jonka lievittämiseen lääkettä on alun perin käyttänyt. Lääkepäänsärkyyn voi liittyä myös pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia.

Lääkepäänsärky syntyy, kun kipulääke muuttaa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa aivoissa. Tämän seurauksena kivun lievittämiseen tarvittavan lääkeannoksen määrä kasvaa. Lääkepäänsärkyä hoidetaan vieroittautumalla ketoprofeenin käytöstä.

Muuta huomioitavaa ketoprofeenin käytössä

Ketoprofeeni saattaa heikentää ajokykyä ja kykyä käyttää koneita, koska se voi aiheuttaa uneliaisuutta, huimausta tai kouristuksia.

Lääkkeen sopivuus on varmistettava pakkausselosteesta, apteekistamme tai lääkäriltä, jos on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käyttää muita lääkkeitä.

Lääkäriltä on syytä kysyä neuvoa ennen ketoprofeenin käyttöä, jos on raskaana tai imettää tai epäilee olevansa raskaana tai suunnittelee lapsen hankkimista. Tulehduskipulääkkeet voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta vaikutus poistuu, kun lääkkeen käyttö lopetetaan.

Ketoprofeenin käyttöä on vältettävä

- jos käytössä on veren hyytymistä estävät lääkkeet (esimerkiksi varfariini), koska yhteiskäyttö lisää verenvuotoriskiä

- tupakoinnin ja alkoholin käytön yhteydessä, koska ne voivat lisätä ketoprofeenin ruuansulatuskanavaan kohdistuvia haittavaikutuksia