A-vitamiini

A-vitamiini

 A-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi näköaistimuksen syntyyn ja sikiönkehitykseen, ja sen puutos aiheuttaa pahimmillaan hämäräsokeuden. Suomalaiset saavat A-vitamiinia yleensä riittävästi monipuolisesta ravinnosta. A-vitamiinilisää ei tule käyttää raskaana ollessa. 

View as Ruudukko Luettelo

1 tuote

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

1 tuote

Järjestä laskevasti
per sivu

 

A-vitamiinia saa riittävästi monipuolisesta ravinnosta

A-vitamiinia saa erityisen paljon maksasta. Muita A-vitamiinin lähteitä ovat rasvaa sisältävät maitotuotteet, kananmunan keltuainen, kala, vitaminoidut rasvat sekä monet kasvikset, marjat ja hedelmät.  

Kalassa, lihassa, kananmunassa ja maidossa A-vitamiini on valmiina, kasviksissa ja hedelmissä on niin sanottua A-vitamiinin esiastetta, karotenoideja, kuten beetakaroteenia, joista muodostuu A-vitamiinia elimistössä.

Ihminen tarvitsee A-vitamiinia esimerkiksi näköaistimuksen syntyyn ja sikiönkehitykseen. A-vitamiinin puutos aiheuttaa pahimmillaan hämäräsokeuden. Vakavat puutokset ovat suomalaisilla kuitenkin harvinaisia, sillä A-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi monipuolisesta ravinnosta.

A-vitamiini on niin sanottu rasvaliukoinen vitamiini. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, joten niiden liiallinen saanti voi olla terveydelle haitallista. 

Maksa varastoi A-vitamiinia ja huolehtii sen annostelusta tarpeen mukaan. Maksa myös huolehtii siitä, ettei hetkittäinen liiallinen A-vitamiinin saanti aiheuta myrkytystilaa. Pitkään jatkunut A-vitamiinin liikasaanti esimerkiksi lisäravinteena voi sen sijaan olla elimistölle vaarallista.

Alle 1-vuotiaalle ei runsaan A-vitamiinipitoisuuden takia saa antaa ollenkaan maksaruokia, kuten maksamakkaraa tai maksalaatikkoa. Myös yli 1-vuotiaan lapsen maksan syönti on suositeltavaa rajoittaa pariin kertaan kuukaudessa, jotta A-vitamiinia ei kerry elimistöön liikaa. 

Kuinka paljon A-vitamiinia tarvitaan ja A-vitamiini lähteet

A-vitamiinin suositeltu vuorokausiannos on naisilla 700 µg (mikrogrammaa), miehillä 900 µg. 

Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat maksa, rasvaa sisältävät maitotuotteet, kala, kananmunan keltuainen, vitaminoidut rasvat sekä tummanvihreät, punaiset, keltaiset ja oranssit kasvikset sekä monet marjat ja hedelmät.  

A-vitamiinia sadassa grammassa:

- naudan maksa 18 000 µg

- maksalaatikko noin 3500 µg

- maksamakkara noin 3000 µg

- ruusunmarjasose 1200 µg

- lehtikaali 770 µg

- porkkana 770 µg

- pinaatti 270 µg

- kananmuna 260 µg

- punainen paprika 240 µg

- juusto 230 µg

Liiallinen A-vitamiinin saanti johtaa myrkytykseen

A-vitamiini on suurina annoksina myrkyllinen. Etenkin raskaana olevien on oltava tarkkana liiallisen A-vitamiinin saannin kanssa, sillä liikasaanti lisää sikiövaurioiden riskiä. Tärkeintä on välttää raskausaikana maksaruokien syömistä ja huolehtia, ettei esimerkiksi monivitamiinilisään kuulu A-vitamiinia. 

A-vitamiinin liiallisen saannin vaarallisuuden takia myös lasten maksaruokien syömiseen on kiinnitettävä huomiota. Alle 1-vuotiaille maksaruokia ei suositella ollenkaan ja yli 1-vuotiaiden tulisi saada maksaruokaa vain pari kertaa kuukaudessa. 

Akuutin myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja näön heikkeneminen. Yleensä akuutteja myrkytystiloja tulee vain A-vitamiinilisien liiallisen käytön takia. 

Maksa huolehtii yleensä tehokkaasti A-vitamiinin varastoinnista ja annostelee sitä elimistöön tarpeen mukaan. Pitkäaikainen, jatkuva A-vitamiinin liikasaanti johtaa kuitenkin elimistölle vaaralliseen tilaan. 

A-vitamiinin puutos suomalaisilla harvinainen

A-vitamiinin puutos on suomalaisilla hyvin harvinainen. A-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta. 

Puutostila on kuitenkin vaarallinen, sillä se heikentää vastustuskykyä ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Kuten A-vitamiinin liiallinen saanti myös sen puutos voi aiheuttaa sikiövaurioita.  

Kehitysmaissa A-vitamiinin puutos on yleinen ongelma. Riittämätön A-vitamiinin saanti on esimerkiksi yleisin syy kehitysmaiden ihmisten sokeutumiselle.

Bioteekin Super A-vitamiini

Saat apteekistamme Bioteekin Super A-vitamiinin. Sitä käytetään silmien, limakalvojen ja ihon hyvinvointiin sekä vastustuskyvyn tueksi. 

Bioteekin valmiste sisältää 900 µg (mikrogrammaa) A-vitamiinia. Kapseli on laktoositon ja maidoton, eikä se sisällä gluteenipitoisen viljan ainesosia. 

Suositeltava annostus on yksi kapseli päivässä kokonaisena veden kanssa nautittuna. 

Tuotteella on myös Valmistettu Suomessa -Avainlippu-tunnus. 

A-vitamiinilisää ei tule käyttää raskaana ollessa, koska A-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa sikiövaurioihin.