A-vitamiini
A-vitamiini
A-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi näköaistimuksen syntyyn ja sikiönkehitykseen, ja sen puutos aiheuttaa pahimmillaan hämäräsokeuden. Suomalaiset saavat A-vitamiinia yleensä riittävästi monipuolisesta ravinnosta. A-vitamiinilisää ei tule käyttää raskaana ollessa.
A-vitamiinia saa riittävästi monipuolisesta ravinnosta
A-vitamiinia saa erityisen paljon maksasta. Muita A-vitamiinin lähteitä ovat rasvaa sisältävät maitotuotteet, kananmunan keltuainen, kala, vitaminoidut rasvat sekä monet kasvikset, marjat ja hedelmät.
Kalassa, lihassa, kananmunassa ja maidossa A-vitamiini on valmiina, kasviksissa ja hedelmissä on niin sanottua A-vitamiinin esiastetta, karotenoideja, kuten beetakaroteenia, joista muodostuu A-vitamiinia elimistössä.
Ihminen tarvitsee A-vitamiinia esimerkiksi näköaistimuksen syntyyn ja sikiönkehitykseen. A-vitamiinin puutos aiheuttaa pahimmillaan hämäräsokeuden. Vakavat puutokset ovat suomalaisilla kuitenkin harvinaisia, sillä A-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi monipuolisesta ravinnosta.
A-vitamiini on niin sanottu rasvaliukoinen vitamiini. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, joten niiden liiallinen saanti voi olla terveydelle haitallista.
Maksa varastoi A-vitamiinia ja huolehtii sen annostelusta tarpeen mukaan. Maksa myös huolehtii siitä, ettei hetkittäinen liiallinen A-vitamiinin saanti aiheuta myrkytystilaa. Pitkään jatkunut A-vitamiinin liikasaanti esimerkiksi lisäravinteena voi sen sijaan olla elimistölle vaarallista.
Alle 1-vuotiaalle ei runsaan A-vitamiinipitoisuuden takia saa antaa ollenkaan maksaruokia, kuten maksamakkaraa tai maksalaatikkoa. Myös yli 1-vuotiaan lapsen maksan syönti on suositeltavaa rajoittaa pariin kertaan kuukaudessa, jotta A-vitamiinia ei kerry elimistöön liikaa.
Kuinka paljon A-vitamiinia tarvitaan ja A-vitamiini lähteet
A-vitamiinin suositeltu vuorokausiannos on naisilla 700 µg (mikrogrammaa), miehillä 900 µg.
Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat maksa, rasvaa sisältävät maitotuotteet, kala, kananmunan keltuainen, vitaminoidut rasvat sekä tummanvihreät, punaiset, keltaiset ja oranssit kasvikset sekä monet marjat ja hedelmät.
A-vitamiinia sadassa grammassa:
- naudan maksa 18 000 µg
- maksalaatikko noin 3500 µg
- maksamakkara noin 3000 µg
- ruusunmarjasose 1200 µg
- lehtikaali 770 µg
- porkkana 770 µg
- pinaatti 270 µg
- kananmuna 260 µg
- punainen paprika 240 µg
- juusto 230 µg
Liiallinen A-vitamiinin saanti johtaa myrkytykseen
A-vitamiini on suurina annoksina myrkyllinen. Etenkin raskaana olevien on oltava tarkkana liiallisen A-vitamiinin saannin kanssa, sillä liikasaanti lisää sikiövaurioiden riskiä. Tärkeintä on välttää raskausaikana maksaruokien syömistä ja huolehtia, ettei esimerkiksi monivitamiinilisään kuulu A-vitamiinia.
A-vitamiinin liiallisen saannin vaarallisuuden takia myös lasten maksaruokien syömiseen on kiinnitettävä huomiota. Alle 1-vuotiaille maksaruokia ei suositella ollenkaan ja yli 1-vuotiaiden tulisi saada maksaruokaa vain pari kertaa kuukaudessa.
Akuutin myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja näön heikkeneminen. Yleensä akuutteja myrkytystiloja tulee vain A-vitamiinilisien liiallisen käytön takia.
Maksa huolehtii yleensä tehokkaasti A-vitamiinin varastoinnista ja annostelee sitä elimistöön tarpeen mukaan. Pitkäaikainen, jatkuva A-vitamiinin liikasaanti johtaa kuitenkin elimistölle vaaralliseen tilaan.
A-vitamiinin puutos suomalaisilla harvinainen
A-vitamiinin puutos on suomalaisilla hyvin harvinainen. A-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta.
Puutostila on kuitenkin vaarallinen, sillä se heikentää vastustuskykyä ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Kuten A-vitamiinin liiallinen saanti myös sen puutos voi aiheuttaa sikiövaurioita.
Kehitysmaissa A-vitamiinin puutos on yleinen ongelma. Riittämätön A-vitamiinin saanti on esimerkiksi yleisin syy kehitysmaiden ihmisten sokeutumiselle.
Bioteekin Super A-vitamiini
Saat apteekistamme Bioteekin Super A-vitamiinin. Sitä käytetään silmien, limakalvojen ja ihon hyvinvointiin sekä vastustuskyvyn tueksi.
Bioteekin valmiste sisältää 900 µg (mikrogrammaa) A-vitamiinia. Kapseli on laktoositon ja maidoton, eikä se sisällä gluteenipitoisen viljan ainesosia.
Suositeltava annostus on yksi kapseli päivässä kokonaisena veden kanssa nautittuna.
Tuotteella on myös Valmistettu Suomessa -Avainlippu-tunnus.
A-vitamiinilisää ei tule käyttää raskaana ollessa, koska A-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa sikiövaurioihin.
Omega 3 ja muut rasvahapot >>>
Raskaudenaikaiset valmisteet >>>