Hikoilu - deodorantit ja antiperspirantit

Hikoilu - deodorantit ja antiperspirantit

Kannattaako hikoiluun deodorantti vai antiperspirantti?

Hikoilu on normaali ruumiintoiminto, jonka avulla kehomme pystyy säilyttämään mahdollisimman tasaisen lämpötilan. Yleensä ihon pinnalta haihtuu puoli litraa nestettä vuorokauden aikana. Vaikka hikoilu on normaalia, voimakas hikoilu voi häiritä elämää. Jos tavallinen deodorantti ei tuo toivottua hyötyä, apua voi saada antiperspirantista.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 52

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 52

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Hiki itsessään on tuoreena hajutonta, mutta bakteeritoiminnan alkaessa bakteereista muodostuu pistävän hajuisia yhdisteitä. Voimakkaan hajuisen hien syntymiseen voivat vaikuttaa myös esimerkiksi erilaiset ruoka-aineet kuten sipuli, valkosipuli tai parsa.

Deodorantti ei estä hikoilua ja kainaloiden kostumista, vaan sen antibakteeriset aineet vähentävät bakteerien aiheuttamaa hienhajua.

Joskus hikoilu on niin voimakasta, että tavallinen deodorantti ei tuo toivottua hyötyä. Silloin apua voi saada alumiinisuoloja sisältävistä antiperspiranteista. Alumiinisuolot estävät hien muodostumista ja kainaloiden kostumista. Antiperspirantit ovat pitkävaikutteisia, joten niitä käytetään vain kerran päivässä. 

Hikoilun itsehoito

Vaikka hien muodostus on täysin normaalia, se voi voimakkaana häiritä elämää ja pahimmillaan aiheuttaa jopa sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Liiallista hienhajun muodostumista voi pyrkiä ehkäisemään huolehtimalla kainaloiden hygieniasta säännöllisesti. Myös kainalokarvat voi ajaa pois, sillä ne ovat suotuisa kasvualusta bakteereille. 

Karvojen ajelu auttaa erityisesti silloin, kun ongelmana on nimenomaan kainaloiden liikahikoilu. Kainaloiden liikahikoilu pysyy yleensä hyvin kurissa tavallisten antiperspiranttien avulla.

Valittua deodoranttia tai antiperspiranttia on hyvä käyttää aina puhtaalle ja kuivalle iholle, sillä näin saavutetaan paras mahdollinen teho.

Hikoilu yöllä on melko yleinen vaiva

Yöhikoilusta puhutaan yleensä silloin, kun liiallista hien muodostumista esiintyy yöaikaan jokseenkin säännöllisesti ja se on niin runsasta, että häiritsee nukkujaa. Satunnaista yöhikoilua on tutkimusten mukaan jopa 40 prosentilla ihmisistä.

Koska hikoilu säätelee kehon lämpötilaa, liiallista hikoilua esiintyy, kun kehon lämpötila nousee ruumiillisen rasituksen yhteydessä tai kuumuuden vuoksi. Hieneritys viilentää kehoa. Yöhikoilusta kärsivän kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa makuuhuoneensa lämpötila ja varmistaa, ettei peitto ole liian paksu.

Yölliseen hikoiluun ei yleensä löydy mitään huolestuttavaa syytä, mutta myös jotkin sairaudet tai hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa yöhikoilua. Yöhikoilu on esimerkiksi tyypillinen vaihdevuosioire.

Jos yöhikoilun yhteydessä esiintyy muita oireita kuten laihtumista, hengenahdistusta tai voimattomuutta rasituksen yhteydessä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Oireet voivat liittyä sydämen vajaatoiminnasta.

Liikahikoilu voi olla syy hakeutua lääkäriin

Joskus runsas hikoilu alkaa häiritä elämää. Jos hien muodostuminen lisääntyy ilman syytä yllättäen aikuisiällä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Kyse voi olla liikahikoilusta eli hyperhidroosista. 

Liikahikoilu itsessään ei ole vaarallista, mutta sen taustalla voi olla jokin sairaus tai hormonaalisia muutoksia. Kyse voi olla esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnasta. Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa usein myös laihtumista ja sydämen kiihtynyttä sykettä. Hikoilun lisääntyminen on myös tyypillinen vaihdevuosioire. 

Hikoilun lisääntymiselle on monia eri syitä. Jotkin lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksina hikoilua ja liikahikoilu voi olla myös paniikkikohtauksen oire. 

Liikahikoilua voi esiintyä myös käsissä ja jaloissa, jolloin se on usein perinnöllistä ja alkaa jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Jalkojen ja käsien liikahikoilua voi ehkäistä huolehtimalla hygieniasta. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi jalkadeodorantteja sekä -antiperspirantteja, jotka soveltuvat jalkojen lisäksi hikoileville käsille (esimerkiksi Footy-jalkasuihke). 

Deodorantti vai antiperspirantti

Deodorantti on monella meistä päivittäisessä käytössä. Deodorantti ei itsessään estä hikoilua tai kainaloiden kostumista, vaan sen antibakteeriset aineet estävät bakteerien muodostamaa hien hajua.

Joskus hikoilu on kuitenkin niin voimakasta, että tavallinen deodorantti ei tuo toivottua tulosta. Apua voi saada antiperspiranteista, joiden sisältämät alumiinisuolot estävät hien erittymistä. Kun kainalot eivät kostu, ei myöskään hienhajua muodostu. 

Antiperspirantit ovat pitkävaikutteisia ja niitä käytetään vain kerran päivässä. Antiperspirantit hillitsevät hajuja ja antavat erittäin tehokkaan suojan hikoiluun.

Antiperspirantteja löytyy perinteisessä roll-on muodossa, mutta myös esimerkiksi voiteina tai suihkeina. Voimakkaaseen hikoiluun on hyvä kokeilla ensin 48h-antiperspiranttia. Jos se ei riitä, voi seuraavaksi kokeilla 72h-antiperspiranttia. Löydät itsellesi parhaiten sopivan tuotteen kokeilemalla eri vaihtoehtoja.

Löydät apteekistamme deodorantteja ja antiperspirantteja myös herkälle iholle ja voimakkaaseen hikoiluun. Deodorantteja ja antiperspirantteja on olemassa myös miedosti hajustettuina ja täysin hajusteettomina.

Acon tuotevalikoimasta löydät esimerkiksi hajusteettoman ja alkoholittoman antiperspirantin (Aco Body Deo Original N-Parf ) sekä herkälle iholle suunnitellun deodorantin (Aco Body SPC Deo Extra Sensitive). Acolla on myös voidemaisia deodoranttipuikkoja (Aco For Men Active Deo Stick). 

Vichyn deodoranteista löytyy esimerkiksi herkän ihon antiperspirantti sekä erityisesti miehille suunniteltuja tuoksullisia antiperspirantteja. 

Favora Roll-On antiperspirantti on hajusteeton, alkoholiton ja myös säilöntäaineeton.

Triple Dry Fresh -tuotesarjasta löydät 72h-antiperspirantit. 

Urtekram-tuotesarjan deodorantit ovat luomukosmetiikkaa.