Hikoilu

Hikoilu

Hikoilu on täysin normaali ja välttämätön ruumiintoiminto. Ihmiset ovat tasalämpöisiä ja hikoilu auttaa kehoamme säilyttämään mahdollisimman tasaisen lämpötilan. Normaalisti ihon pinnalta haihtuu jopa puoli litraa nestettä vuorokauden aikana. Hikoilu on normaalia, mutta etenkin voimakkaana se voi häiritä elämää. Jos deodorantti ei tuo toivottua hyötyä, apua voi saada antiperspirantista.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 56

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 56

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Hikoilu on täysin normaalia ja jopa välttämätöntä, sillä hikoilu auttaa ihmisen kehoa säilyttämään mahdollisimman tasaisen lämpötilan.

Hiki sitoo haihtuessaan lämpöenergiaa, ja siksi esimerkiksi urheilu tai lämmin ympäristö kiihdyttää hikoilua, kun kehon lämpötila nousee. Normaalisti ihon pinnalta haihtuu jopa puoli litraa nestettä vuorokauden aikana.

Hiki itsessään on tuoreena hajutonta, mutta bakteeritoiminnan alkaessa bakteereista muodostuu pistävän hajuisia yhdisteitä.

Voimakkaan hajuisen hien syntymiseen voivat vaikuttaa myös esimerkiksi erilaiset ruoka-aineet kuten sipuli, valkosipuli tai parsa.

Hikoilun itsehoito

Vaikka hikoilu on täysin normaalia, voi se voimakkaana häiritä elämää ja pahimmillaan aiheuttaa jopa sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Hienhajun muodostumista ja liiallista hikoilua voi pyrkiä ehkäisemään huolehtimalla kainaloiden hygieniasta säännöllisesti. Myös kainalokarvat voi ajaa pois, sillä ne ovat suotuisa kasvualusta bakteereille. Tämä auttaa erityisen hyvin silloin, jos kärsii nimenomaan kainaloiden liikahikoilusta. Kainaloiden liikahikoilu yleensä pysyy hyvin kurissa tavallisten antiperspiranttien avulla.

Valittua deodoranttia tai antiperspiranttia kannattaa aina käyttää puhtaalle ja kuivalle iholle, sillä näin saavutetaan paras mahdollinen teho.

Yöhikoilu on melko yleinen vaiva

Yöhikoilusta puhutaan yleensä silloin, kun liiallista hikoilua esiintyy yöaikaan jokseenkin säännöllisesti ja se on niin runsasta, että häiritsee nukkujaa.

Koska hikoilu säätelee kehon lämpötilaa, liiallista hikoilua esiintyy, kun kehon lämpötila nousee ruumiillisen rasituksen yhteydessä tai kuumuuden vuoksi. Tällöin hieneritys viilentää kehoa. Yöhikoilusta kärsivän kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa makuuhuoneensa lämpötila ja varmistaa, ettei peitto ole liian paksu.

Yöhikoilulle ei yleensä löydy mitään huolestuttavaa syytä, mutta myös jotkin sairaudet tai hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa yöhikoilua.

Jos yöhikoiluun yhteydessä esiintyy muita oireita kuten laihtumista, hengenahdistusta tai voimattomuutta rasituksen yhteydessä, kannattaa heti hakeutua lääkäriin. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta.

Kannattaako hikoiluun valita deodorantti vai antiperspirantti?

Deodorantti on monella meistä päivittäisessä käytössä. Deodorantti ei itsessään estä hikoilua tai kainaloiden kostumista, vaan sen antibakteeriset aineet estävät bakteerien muodostamaa hienhajua.

Joskus hikoilu on kuitenkin niin voimakasta, että tavallinen deodorantti ei tuo toivottua hyötyä. Tällöin antiperspirantti voi auttaa. Antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja, jotka sulkevat hikirauhasen pään. Näin kainalot eivät kostu, eikä hienhajua muodostu.

Antiperspirantteja löytyy perinteisessä roll-on muodossa, mutta myös esimerkiksi voiteina tai spraymuotoisina.  Voimakkaaseen hikoiluun kannattaa ensin kokeilla 48h-antiperspiranttia. Jos se ei riitä kannattaa seuraavaksi kokeilla 72h-antiperspiranttia. Itsellesi parhaiten sopivan tuotteen löydät kokeilemalla.

Sekä deodorantteja että antiperspirantteja löytyy valikoimastamme sekä miedosti hajustettuina että hajusteettomina.

Liikahikoilu voi olla syy hakeutua lääkäriin

Joskus runsas hikoilu alkaa häiritä elämää. Silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kyse voi olla esimerkiksi liikahikoilusta eli hyperhidroosista. Liikahikoilu itsessään ei ole vaarallista, mutta hikoilun taustalla voi myös olla jokin sairaus tai hormonaalisia muutoksia. Kyse voi olla esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnasta. Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa usein myös laihtumista, sydämen kiihtynyttä sykettä.

Liikahikoilua voi esiintyä myös käsissä ja jaloissa, jolloin se on usein perinnöllistä ja se voi alkaa jo lapsuudessa. Myös jalkojen ja käsien liikahikoilua voi ehkäistä huolehtimalla hygieniasta. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi jalkadeodorantteja sekä antiperspirantteja, jotka soveltuvat myös käsille.

Löydät valikoimastamme sekä deodorantteja että antiperspirantteja niin herkälle iholle kuin voimakkaaseen hikoiluun. Löydä itsellesi parhaiten sopivat tuotteet ja nauti raikkaasta olosta joka päivä.