Mehiläisen, ampiaisen pisto ja paarman, punkin purema - hoito

Mehiläisen, ampiaisen pisto ja paarman, punkin purema - hoito

Hyönteisten puremien allergisia iho-oireita voi hoitaa

Mehiläisen, ampiaisen pisto ja punkin tai paarman purema aiheuttaa erilaisia, yleensä lieviä ja vaarattomia, allergisia oireita. Kutinaa ja punoitusta hoidetaan antihistamiinilla ja kortisonivoiteilla. Saat apteekistamme Etono-ihopuikon iho-oireiden hoitoon. Ampiaisen tai mehiläisen pistos voi aiheuttaa joillekin myös vakavan allergisen reaktion, anafylaksian. 

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

15 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Vakavaa allergista reaktiota hoidetaan kortisonitableteilla (Kyypakkaus tai Ampikyy) ja lihakseen annettavalla adrenaliinilla (lääkäri). Paarman purema on yleensä vaaraton, vaikka iho-oireet voivat olla voimakkaita. Punkit levittävät borrelioosia, minkä vuoksi punkki tulee poistaa punkkipihdeillä ja puremakohdan oireilua on seurattava. Purema kaulan alueelle aiheuttaa yleensä lääkärissä käynnin...

Hyönteisten pistot ja puremat

Hyönteisen pisto ja purema aiheuttaa erilaisia, usein lieviä ja vaarattomia, allergisia oireita. Pistos- ja puremakohtiin voi tulla esimerkiksi kutinaa ja punoitusta. 

Hyönteisten pistosten ja puremien lieviä iho-oireita voi hoitaa apteekistamme saatavilla hydrokortison-voiteilla (Hydrocortison, Pantyson). Vaikeimpia oireita voi helpottaa antihistamiinitableteilla eli allergialääkkeillä. 

Antihistamiinia voi käyttää myös ennaltaehkäisemään esimerkiksi hyttysten pistosten oireita, jos pistokset aiheuttavat voimakasta kutinaa. 

Saat apteekistamme myös antihistamiinia sisältävän Etono-ihopuikon joka lievittää hyönteisten puremien ja pistojen aiheuttamia ihoreaktioita. 

Ampiaisen tai mehiläisen pistos voi aiheuttaa joillekin vakavan allergisen reaktion, anafylaksian. Allerginen reaktio ei tule ensimmäisestä pistoksesta, vaan myrkylle herkistytään ja reaktio tulee vasta uudesta pistoksesta. 

Vakavan allergisen reaktion hoidossa käytetään ensiapuna kortisonitabletteja (Ampikyy, Kyypakkaus (kyytabletti)) ja lihakseen annettavaa adrenaliinia. 

Paarman purema on yleensä vaaraton, vaikka iho-oireet voivat olla voimakkaita. Paarmat ovat joissakin harvoissa tapauksissa levittäneet myös borrelioosia. Borreliatartunnan tunnistaa parhaiten yli viiden senttimetrin kokoisesta, rengasmaisesti etenevästä punoituksesta paarman puremakohdassa. 

Punkki eli puutiainen on punkkeihin kuuluva eläin, joka levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Punkin poisto puremakohdasta heti pureman havaitsemisen jälkeen on tärkeää. Punkin poisto tehdään apteekistamme saatavilla punkkipihdeillä tai punkkiraudalla.

Mehiläisen, ampiaisen pisto tai paarman purema voi olla vaarallinen

Ampiaiset ja mehiläiset pistävät puolustautuakseen. Pistot voivat aiheuttaa voimakkaita allergisia oireita. Ampiaisen pisto on yleensä kivuliaimpi, mutta myös mehiläisen pisto voi aiheuttaa ikäviä iho-oireita. 

Kimalaiset pistävät ihmistä vain harvoin, eikä kimalaisen myrkky yleensä aiheuta allergiaoireita. Sen sijaan ampiaisen tai mehiläisen pistos voi aiheuttaa myös vakavan allergisen reaktion ts. anafylaktisia reaktioita. 

Allerginen reaktio ei tule ensimmäisestä pistoksesta, vaan myrkylle herkistyy ja reaktio tulee vasta uudesta pistoksesta. Herkkyyttä allergisoitumiselle ei voi tietää etukäteen.

Ampiaisen tai mehiläisen piston vakavan allergisen reaktion hoidossa käytetään ensiapuna kortisonitabletteja (Ampikyy, Kyypakkaus). Anafylaksiaa hoidetaan lihakseen annettavalla adrenaliinilla. Jos pistosta on saanut aiemmin allergisen reaktion, on tärkeää pitää aina mukana antihistamiini- ja kortisonitabletteja sekä lisäksi adrenaliini-injektori. 

Vakavat allergisen reaktion oireet alkavat yleensä noin neljän tunnin kuluttua pistoksesta. Ensioireina on usein ihon kutinaa, kuumotusta ja punotusta. 

Anafylaksian oireet: 

- nokkosihottuma ja ihon turvotus

- hengenahdistus ja vinkuna

- äänen käheytyminen

- yskiminen 

- kalpeus

- hikoilu

- yleistilan lasku

- vatsakipu

- oksentelu

- ripuli 

- verenpaineen lasku

Etono helpottaa ihon kutinaa

Etono-ihopuikon vaikuttava aine on antihistamiinien ryhmään kuuluva tripelennamiini, jolla on lievä puuduttava vaikutus. Sitä käytetään hyönteisten pistosten ja puremien yhteydessä erittyvän histamiinin aiheuttamien ihoreaktioiden hoitoon.

Puikkoa hierotaan suoraan hyönteisen puremaan tai pistoon 1–4 kertaa päivässä. Etono lievittää iho-oireita kuten ärsytystä, kutinaa, turvotusta ja punoitusta.

Jos kutina jatkuu Etonon käytöstä huolimatta pitkään tai se pahenee, valmisteen käyttö on lopetettava. Ihopuikkoa ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön ilman lääkärin määräystä. Se sopii raskaana oleville ja imettäville, ja yli 2-vuotiaille lapsille.

Bepanthen SensiCalm -voide voi myös helpottaa pistosten ja puremien aiheuttamia ärsytysoireita. Voidetta voi käyttää koko perheen iho-oireiden hoitoon ja se sopii myös atooppiselle iholle. 

Hyönteispiston lievittäjä poistaa iho-oireita

Beurer BR60 Hyönteispiston lievittäjä on lääkinnällinen laite, joka lievittää hyönteisten pistojen ja puremien aiheuttamia iho-oireita. 

Lievittäjän teho perustuu lämpövaikutukseen. Allergisia oireita aiheuttavat aineet koostuvat yleensä proteiinimolekyyleistä, joiden rakenne muuttuu tietyn lämpötilarajan ylittyessä. Kun proteiinin vaikutus lakkaa, iho-oireet helpottavat.

Punkkiässä karkottaa punkit ja muut hyönteiset

Punkki eli puutiainen on punkkeihin kuuluva eläin, joka levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. 

Borrelioosiin on olemassa tehoava antibioottihoito, mutta hoidon vaikuttavuuden takia tieto tartunnasta on tärkeää saada nopeasti. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole lääkettä, mutta sen tarttumista ehkäistään rokotteella. 

Punkkien loitolla pitämiseen voi kokeilla myös hajusteetonta Punkkiässä-suihketta. Se on tarkoitettu punkkien ja hyttysten karkottamiseen. Suihke ei sisällä väriaineita eikä parabeeneja ja se soveltuu yli 1-vuotiaiden käyttöön. Punkkiässää voi suihkuttaa myös vaatteille, mutta synteettisten kuitujen ja muovien kanssa on oltava varovainen. 

Punkin purema eli puutiaisen puremakohtaan tulee lähes aina pieni ihon ärsytysreaktio. Borreliatartunnan tunnistaa parhaiten yli viiden senttimetrin kokoisesta, rengasmaisesti etenevästä punoituksesta punkin puremakohdassa. Punoittavan alueen keskikohta voi vaalentua, kun läiskä kasvaa. Ihomuutos ilmaantuu yleensä noin viikon kuluttua punkin puremasta.

Borreliainfektion aiheuttama ihottuma (erythema migrans, vaeltava punoitus) oireilee tyypillisesti kutisemalla, mutta kipua tai aristusta ei tunnu. 

Punkin poisto puremakohdasta heti pureman havaitsemisen jälkeen on tärkeää. Mitä nopeammin punkin poistaa, sitä pienempi riski on, että verenkiertoon päätyy borreliabakteereita. 

Punkki poistetaan apteekistamme saatavilla punkkipihdeillä tai punkkiraudalla. 

Apteekistamme saatava Punkkirauta Kombi sopii punkin poistoon sekä ihmiseltä että eläimeltä. Se on myös WHO:n suositusten mukainen työkalu punkin poistoon. Pakkauksessa olevia pinsettejä käytetään vain, jos punkin poistaminen punkkiraudalla ei onnistu. 

Punkinpoistosetti Kick the Tick sisältää punkinpoistotyökalun lisäksi jäähdyttävän suihkeen, joka lamaa punkkia ja vähentää sen syljen eritystä.

Punkkia ei tule puristaa tai kiertää, vaan se vedetään ulos puremakohdasta mahdollisimman suoraan.