Peräpukamat - peräpukamien hoito

Peräpukamat - peräpukamien hoito

Peräpukamat – kiusallisista oireista eroon pukamavoiteilla

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Niiden syynä on usein ummetus, ylipaino tai liian pitkä paikallaan istuminen. Peräpukamien tyypillisiä oireita ovat peräaukon kutina sekä kipu ja kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen. Peräpukamat voivat olla myös oireettomia, eivätkä ne silloin vaadi hoitoa. 

View as Ruudukko Luettelo

6 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

6 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Oireisia pukamia hoidetaan ensisijaisesti hyvällä hygienialla ja hoitamalla ummetusta. Jos oireet ovat voimakkaita ja pukamat häiritsevät päivittäistä elämä, on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäriin on mentävä myös, jos verenvuoto on runsasta, tulee äkillistä kipua tai jos pukamat luiskahtavat peräaukon ulkopuolelle.

Häiritsevien peräpukamien oireita voidaan helpottaa peräpukamavoiteilla. Hankalat peräpukamat on mahdollista hoitaa myös lääkärin vastaanotolla. 

Peräpukamien oireilulle on tyypillistä, että oireet voivat vaihdella, välillä voi olla myös oireettomia kausia. Vaikeimmissa tapauksissa peräpukama voi jäädä pysyvästi peräaukon ulkopuolelle. 

Peräpukamien syntyä voi ehkäistä itse. On hyvä kiinnittää huomiota pukamien syihin ja pohtia, miten niihin voisi vaikuttaa, jotta oireet helpottaisivat. Useimmiten peräpukamat liittyvät ummetukseen, joten pukamia voi ehkäistä liikkumalla riittävästi ja syömällä kuitupitoista ruokaa. Myös raskausaika voi lisätä peräpukamien syntyä.

Peräpukamien hoito peräpukamalääkkeillä Scheriproct ja Ac3 

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Häiritsevien oireiden lievitykseen voi tilapäisesti käyttää peräpukamavoiteita tai -puikkoja. Voiteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Pitkäaikaisessa käytössä ne voivat ärsyttää peräaukon ihoa ja aiheuttaa kutinaa. 

Hyvä hygienia on voidehoidon aikana tärkeää. Peräaukon seutu pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Peräaukon seutu kuivataan hyvin, mutta ihoa ei hangata. 

Ac3 Comfort -voide helpottaa peräaukon vaivoja, vähentää kipua, kutinaa ja ärsytystä. Lisäksi se myös ehkäisee peräpukamien ja peräaukon haavaumien syntyä. Ac3 Comfortia annostellaan vähintään kaksi kertaa päivässä 14 päivän ajan. Sitä voidaan käyttää myös tilapäisesti oireiden lievitykseen tarvittaessa. 

Voide ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Jos oireet eivät helpota itsehoitovalmisteilla, on hyvä käydä selvittämässä oireiden syytä lääkärillä. 

Scheriproct Neo -voide ja -peräpuikot on tarkoitettu peräpukamien, peräsuolen tulehdusten ja pinnallisten peräaukon haavaumien hoitoon. Ne auttavat peräaukon kutinaan, turvotukseen, kipuun, tulehdukseen ja arkuuteen. 

Scheriproctin vaikuttavina aineina ovat kortikosteroidien ryhmään kuuluva prednisoloni, joka lievittää tulehdusoireita sekä sinkokaiinipuudute, joka vähentää kipua ja kutinaa estämällä hermoärsytyksen johtumista tuntohermoissa. Lääkevalmiste ei poista peräpukamien syytä ja se on 

tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin määräyksestä. 

Scheriproct Neo -rektaalivoiteen annostelu ja käyttö: 

- herneen kokoinen nokare voidetta levitetään ulostamisen ja peräaukon pesun jälkeen peräaukkoon tai sen ympäristöön

- ensimmäisenä hoitopäivänä voidetta käytetään neljä kertaa päivässä, sen jälkeen yleensä kaksi kertaa päivässä ja oireiden lievittyessä kerran päivässä

Scheriproct Neo -peräpuikkojen annostelu ja käyttö

- hoidon alussa ja voimakkaisiin oireisin käytetään kaksi tai kolme peräpuikkoa päivässä 

- oireiden helpottuessa yksi peräpuikko ensin päivittäin ja sitten joka toinen päivä

- aseta peräpuikko peräaukkoon heti suolen tyhjentämisen jälkeen

- pese ensin kädet ja peräaukon seutu, kuivaa hankaamatta ihoa

- istu tai makaa peräpuikon asettamisen jälkeen paikoillasi noin 15 minuutin ajan