B-vitamiini

B-vitamiini

Sekaruokaa syövät suomalaiset saavat tarvittavat B-vitamiinit ravinnosta. B-vitamiineja on peruselintarvikkeissa kuten lihassa, kananmunassa, kasviksissa sekä maito- ja viljatuotteissa. Vegaanista ruokavaliota noudattavat tarvitsevat B12-vitamiinia ravintolisänä. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 69

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 69

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluvat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini, biotiini, pantoteenihappo, pyridoksiini (B6), folaatti eli foolihappo ja kobalamiini (B12). Elimistö tarvitsee näitä vitamiineja aineenvaihdunnan toimintaan..

Sekaruokaa syövät suomalaiset saavat kaikki tarvittavat B-vitamiinit monipuolisesta ravinnosta. Puutostiloja on vain harvoin, sillä B-vitamiineja saadaan peruselintarvikkeista kuten lihasta, kananmunasta, kasviksista sekä maito- ja viljatuotteista. 

Poikkeuksena ovat vegaanista ruokavaliota noudattavat. He eivät saa ravinnostaan tarvittavaa määrää B12-vitamiinia ja tarvitsevat vitamiinin ravintolisänä (Apteq, Beko, Berocca). 

Folaatin tarve kasvaa raskausaikana ja sen riittävästä saannista on hyvä huolehtia jo ennen raskaaksi tuloa. Voit lukea lisää raskausajan vitamiinien tarpeesta täältä (LINKKI Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus; Raskaus). 

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, eli ne poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Niitä pitää siis saada ravinnosta säännöllisesti toisin kuin rasvaliukoisia vitamiineja, jotka varastoituvat elimistöön ja joita elimistö voi käyttää tarvittaessa. Poikkeus on B12-vitamiini, joka varastoituu elimistöön. 

Vaikkei vesiliukoisten vitamiinien liiallisesta saannista ole tiedossa olevia haittoja, on niasiinin, pyridoksiinin (B6) ja folaatin saannille annettu päivittäisen saannin suositusylärajat (UL-arvo). 

Näiden B-vitamiinien saannin suositusrajat on hyvä muistaa esimerkiksi energiajuomien kohdalla. Tölkillinen energiajuomaa voi sisältää päivittäisen suositusannoksen verran tai enemmänkin B-vitamiineja, myös niasiinia ja B6-vitamiinia.  

Kohtuus on hyvä muistaa muidenkin B-vitamiinilisien kohdalla. Vesiliukoisten vitamiinien liikasaannin pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä kattavaa tutkimustietoa. 

Löydät apteekistamme laajan valikoiman B12-vitamiinilisiä, foolihappovalmisteita sekä esimerkiksi B1-, B6- ja B12-vitamiineja sisältävän Neurobion forte -valmisteen, jota käytetään B-vitamiinien puutoksen hoitoon. Beko Strong Orion ja Berocca Energy -valmisteet sisältävät laajan joukon eri B-vitamiineja. 

Tiamiinin B1 -vitamiinin puutosta esiintyy alkoholin suurkuluttajilla

Tiamiini (B1) vaikuttaa merkittävästi hiilihydraattien aineenvaihdunnassa ja lihasten ja hermoston toiminnassa. Tiamiinia saa sianlihasta, pavuista ja täysjyväviljasta. 

Tiamiinin puutoksen oireita ovat lihasheikkous ja hermostovauriot. Lisäksi voi esiintyä väsymystä ja ruokahaluttomuutta. Puutostiloja on lähinnä alkoholin suurkuluttajilla. 

Tiamiinia on esimerkiksi apteekkimme Berocca Energy -tableteissa ja -poretableteissa sekä Mivitotal B-vitamiinitableteissa. 

Riboflaviinin B2 - vitamiinin puutos on hyvin harvinainen

Riboflaviinia (B2) tarvitaan esimerkiksi elimistön energia-aineenvaihduntaan. Riboflaviinia saa maitotuotteista, kananmunasta, lihasta, etenkin sisäelimistä, sekä sienistä ja pavuista. 

Puutosoireita ovat esimerkiksi huulien haavaumat sekä suu- ja kielitulehdus. Riboflaviinin puutos liittyy yleensä aliravitsemustilaan, mutta sen puutos on hyvin harvinainen jopa kehitysmaissa. 

Saat apteekeistamme riboflaviinia sisältävät Vita B2 -tabletit. 

Niasiinin B3 -vitamiinin saannille on suositusyläraja

Niasiini (nikotiinihappo, nikotiiniamidi) osallistuu elimistön aineenvaihduntaan. Niasiinia saadaan lihasta, viljoista ja maitotuotteista. 

Niasiinin puutostauti on nimeltään pellagra, mutta sitä esiintyy lähinnä kehitysmaissa. Pellagran oireita ovat valoherkkyysihottuma, ripuli, dementia ja ääreishermoston häiriöt.

Monissa apteekkimme B-vitamiinivalmisteissa on niasiinia, esimerkiksi Berocca Energy -tableteissa ja -poretableteissa sekä Mivitotal B-vitamiinitableteissa. Niasiinin saannille on olemassa suositusyläraja, joten on hyvä tarkkailla sen saantimääriä, jos käytössä on monivitamiinivalmisteita.

Biotiinia B7 -vitamiinia saa riittävästi peruselintarvikkeista  

Biotiini tukee elimistön aineenvaihduntaa ja sitä tarvitaan rasvahappojen synteesiin. Myös biotiinia saa monista peruselintarvikkeista, kuten lihasta, viljatuotteista ja maitotuotteista. 

Biotiinin puutos on hyvin harvinainen. 

Pantoteenihappoa B5 -vitamiinia saa lähes kaikista ruoista

Pantoteenihappo (B5-vitamiini) osallistuu elimistön aineenvaihduntaan ja vaikuttaa ihoon ja hermoston toimintaan. Pantoteenihappoa saa lähes kaikista ruoista, joten puutostiloja ei ole todettu. Elimistö pystyy myös itse tuottamaan pantoteenihappoa.

Pyridoksiini B6 -vitamiinilisä 

B6-vitamiinia (pyridoksiini, pyridoksaali, pyridoksamiini) tarvitaan elimistön aineenvaihduntaan. B6-vitamiinia saa kalasta, sian ja siipikarjan lihasta sekä täysjyväviljoista. 

Puutostilat ovat todella harvinaisia, mutta jos puutosta ilmenee, oireita tulee luustoon ja hermostoon. 

Vitamiinilisän käytössä on hyvä muistaa, että B6-vitamiinin saannille on päivittäinen suositusyläraja. 

”B6-vitamiinin turvallisen päiväsaannin yläraja on 12 mg. Tarkista ylittääkö  B6-vitamiinivalmisteesi B6-vitamiinin pitoisuus suositellun päiväsaannin ylärajan.  Ei pitkäaikaiseen käyttöön.”

Kobolamiini B12 -vitamiini varastoituu elimistöön

B12-vitamiini (kobalamiini) osallistuu elimistön aineenvaihduntaan. Se poikkeaa muista B-vitamiineista siinä, että se varastoituu elimistöön.

B12-vitamiinia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa, minkä vuoksi vegaanista ruokavaliota noudattavien tulee saada B12-vitamiinia ravintolisänä. B12-vitamiinia saa esimerkiksi kala-, liha- (erityisesti maksa) ja maitotuotteista. 

Puutoksen oireita ovat hitaasti kehittyvät uupumus, neurologiset häiriöt ja anemia. 

Saat apteekistamme useiden eri valmistajien B12-vitamiinit, esimerkiksi Apteq-, Beko- ja Berocca-B12-vitamiinit.

Foolihappolisää tarvitaan raskausaikana

Folaatti (foolihappo) osallistuu aminohappojen ja nukleiinihappojen aineenvaihduntaan. Folaattia saa vihreistä kasviksista, palkokasveista, marjoista ja täysjyväviljasta. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, jota on ravintolisissä. 

Folaatin saantisuositus on 300 µg (mikrogrammaa) vuorokaudessa. Raskaana olevien suositus on 500 µg /vrk. Raskaudenaikainen puutos voi aiheuttaa keskenmenon tai epämuodostumia. Folaatin riittävästä saannista on tärkeää huolehtia jo ennen raskaaksi tuloa. Voit lukea lisää raskausajan vitamiinien tarpeesta täältä (LINKKI Vauvat – Lapset – Äidit ja raskaus; Raskaus). 

Folaatin saannin tarvetta voivat lisätä raskauden lisäksi imetys, yksipuolinen ruokavalio tai keliakia. Folaatin puutos aiheuttaa anemiaa. Puutostilan oireina voi olla esimerkiksi ruokahaluttomuutta, suolisto-oireita, lihasheikkoutta ja hermosto-oireita. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Foliren folaattilisää sekä Nordic Health -foolihapposuihkeen.