Rauta

Rauta - Ferritiini

Raudan lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet ja liha. Suomalaisesta sekaruoasta saa yleensä riittävästi rautaa, mutta se ei aina imeydy hyvin elimistöön. C-vitamiini on paras raudan imeytymisen edistäjä. Lisäksi raudan imeytymistä heikentävät kahvi, tee ja kalsium.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 34

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 34

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Rautalisää tarvitaan useinmuun muassa raskauden aikana

Rautaa tarvitaan ensisijaisesti veren punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostumiseen. Raudan lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet ja liha. Lihassa oleva rauta imeytyy elimistöön parhaiten. Suomalaisesta sekaruoasta saa yleensä riittävästi rautaa, mutta se ei aina imeydy elimistöön tehokkaasti. Raudan puute voi naisilla johtua myös runsaasta kuukautisvuodosta. C-vitamiini on paras raudan imeytymisen edistäjä, ja raudan imeytymistä heikentävät kahvi, tee ja kalsium (maitotuotteet). Raudan puute voi johtua myös sisäisestä verenvuodosta. Raudanpuuteanemian oireita ovat väsymys, korvien humina, sykkeen nousu ja hengästyminen. Saat apteekistamme rautalisävalmisteet (Ainoa, Ferrion) raudanpuuteen hoitoon. 

Rautaa tarvitaan ensisijaisesti veren punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostumiseen. Raudan lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet ja liha. Lihassa oleva rauta imeytyy elimistöön paremmin kuin viljoissa oleva rauta.

Raudan saantisuositus on naisilla 15 mg päivässä, miehillä ja ei-hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 9 mg päivässä. Raskaana oleville ei ole erityistä suositusta, mutta hemoglobiiniarvojen perusteella käytetään tarvittaessa rautalisää. 

Hemoglobiinin tulisi olla naisilla 117–155 g/l ja miehillä 134–167 g/l. 

Suomalaisesta sekaruoasta saa yleensä riittävästi rautaa. Silti raudan puute on melko yleistä, etenkin naisilla. Puute voi johtua raudan imeytymisen ongelmista tai runsaasta kuukautisvuodosta. 

Jos rauta-arvot ovat vähäiset, eli hemoglobiini alhainen, on tärkeintä pohtia, miten raudan imeytymistä ravinnosta voitaisiin edistää. Rauta imeytyy ravinnosta yleisesti melko huonosti. 

C-vitamiini on paras raudan imeytymisen edistäjä. Lisäksi raudan imeytymistä heikentävät kahvi, tee ja kalsium (maitotuotteet). 

Raudan puute voi johtua myös verenvuodosta. Naisilla raudan puutetta voi aiheuttaa myös runsas kuukautisvuoto. Lisäksi raskauden aikana raudan tarve kasvaa, ja moni odottava äiti tarvitsee rautalisää. 

Raudan puute aiheuttaa anemiaa. Raudanpuuteanemian oireita ovat väsymys, korvien humina, sykkeen nousu ja hengästyminen. Anemia voi johtua myös imeytymishäiriöistä (keliakia), B12-vitamiinin tai folaatin puutteesta sekä kroonisista sairauksista.

Mistä saa rautaa?

Raudan saantisuositus on naisilla 15 mg päivässä, miehillä ja ei-hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 9 mg päivässä. Raskaana oleville ei ole erityistä suurempaa raudansaannin suositusta, mutta mikäli hemoglobiiniarvot laskevat, käytetään tarvittaessa rautalisää. 

Voit hakea tietoa eri ruokien sisältämistä rautapitoisuuksista Finelin verkkosivuilta.

Rautaa sadassa grammassa 

- maksa (porsaan) 32 mg 

- veriohukainen 22 mg

- maksalaatikko 4 mg

- maksamakkara 10 mg

- soijarouhe (keitetty) 5 mg

- linssit 7 mg

- pähkinät (cashew-, hassel- ja saksanpähkinät) 4–6 mg

Rautaa annoksissa: 

- maksalaatikko 12 mg

- maksamakkara 3 mg

- kaurapuuro 2 mg

- pähkinät (cashew-, hassel- ja saksanpähkinät) 1–2 mg

- porsaan file 1,2 mg

- näkkileipä 1 mg 

- ruisleipä 1 mg

Mikä on raudanpuuteanemia ja miten sitä hoidetaan?

Anemian syy on yleensä raudanpuute. Se johtuu useimmiten sisäisestä verenvuodosta, jonka voi huomata tummista ulosteista. 

Naisilla raudanpuuteanemia voi syntyä runsaiden kuukautisten takia. Myös keliakiasta johtuvat imeytymishäiriöt voivat aiheuttaa raudanpuutetta. 

Lievää anemiaa ei yleensä huomaa itse, sillä elimistö sopeutuu hitaasti kehittyvään raudan puutteeseen. 

Anemian oireita ovat

- väsymys

- päänsärky

- korvien humina

- sykkeen nousu

- hengästyminen

- kalpeus

- kielikipu

- nielemiskipu 

- kynsien haurastuminen 

Raudanpuuteanemiaa hoidetaan rautalääkityksellä. Rautalisän haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, ripuli tai ummetus ja vatsakivut. Haittavaikutusten vähentämiseksi rautalääkitys aloitetaan hitaasti ja annosta lisätään muutaman päivän aikana. 

Jos anemia johtuu imeytymisen ongelmista tai runsaista kuukautisista, sitä voi ehkäistä huolehtimalla riittävästä raudan saannista ravinnosta ja etenkin raudan imeytymisestä. 

Rautaa saa eniten lihasta, sillä se imeytyy siitä elimistöön tehokkaimmin. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, joten C-vitamiinipitoisia ruokia on hyvä syödä lihan syömisen yhteydessä. 

Löydät tietoa eri ruokien sisältämistä rauta- ja C-vitamiinipitoisuuksista Finelin verkkosivuilta. 

Voit lukea myös lisää C-vitamiinista täältä (LINKKI Vitamiinit – Maitohappobakteerit – Melatoniinit ja muut ravintolisät; C-vitamiini).

Mikä on ferritiini ja mitä se kertoo raudan tarpeesta?

Ferritiini kertoo elimistön rautavaraston tilanteen. Jos ferritiiniarvo on pieni, elimistön rautavarastot ovat hupenemassa. Ferritiini ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari raudanpuutteelle, sillä esimerkiksi elimistön tulehdustila voi nostaa arvoa. 

Suurikaan ferritiiniarvo ei siis välttämättä aina tarkoita sitä, että rautaa olisi riittävästi. Yleensä ferritiiniä ei ole tarpeen tutkia, jos ei ole muuta raudanpuuteanemiaan viittaavaa, kuten siihen liittyvää korvien huminaa ja sykkeen nousua.  

Ferritiiniarvon tarkkaileminen on tarpeen, jos sairastaa sydämen vajaatoimintaa. 

Apteekkimme rautavalmisteet Obsidan, Sideral, Ferrodan, Maltofer, Floradix, Retafer, Spartofer

Löydät apteekistamme monipuolisen valikoiman rautavalmisteita lisääntyneeseen raudan tarpeeseen. 

Rautalisiä on saatavilla tabletteina, purutabletteina, nestemäisinä valmisteina ja suihkeina. Apteekkimme rautalisissä on yleensä mukana raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia. Joissakin valmisteissa on lisäksi esimerkiksi B-vitamiineja.

Yleinen annostusohje on yksi kapseli päivässä. Rautavalmisteiden nauttimisen yhteydessä ei saa syödä maitotuotteita, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. 

Ainoa Rauta 100 mg on hyvin imeytyvä, C-vitamiinia sisältävä rautavalmiste. Ainoa-sarjan lisäravinteet sopivat hyvin myös allergisille ja vegaanista ruokavalioita noudattaville.

Apteekki Rautasuihke on mansikanmakuinen suusuihke. Sen vuorokausiannostus on 15 suihkausta, jotka sisältävät yhteensä 20 mg rautaa. Valmisteen rauta on mikrokapseloitu, mikä vähentää vatsaärsytyksen riskiä. Rautalisä sopii myös vegaaneille.

Ferrion 100 mg on rauta- ja C-vitamiinivalmiste, jossa rauta on vatsalle miellyttävässä bisglysinaattimuodossa. Ferrion sisältää 100 mg rautaa ja 60 mg raudan imeytymistä tehostavaa C-vitamiinia. Helposti nieltävän tabletin voi tarvittaessa puolittaa. Ferrion rautavalmiste sopii myös vegaaneille.

Iron Vital F on vatsalle miellyttävä yrtti-mehuvalmiste, joka sisältää 20 mg rautaa. Iron Vitalin orgaaninen rautaglukonaatti imeytyy tehokkaasti ja nostaa hemoglobiinia nopeasti. Valmisteessa on myös C-vitamiinia sekä B-vitamiineja. Avattu pullo säilyy 8 viikkoa jääkaapissa.